OPINIONS

Ο Στέφενς αλλάζει τον τρόπο σκέψης του ΠΑΟΚ

GEPA-10071363049 - ST.VEIT AM VOGAU,AUSTRIA,10.JUL.13 - FUSSBALL - Superliga, Superleague, FC Kopenhagen vs PAOK Saloniki, IFCS Trainingslager, Vorbereitungsspiel. Bild zeigt Trainer Huub Stevens (PAOK). Foto: GEPA pictures/ Patrick Leuk
GEPA-10071363049 - ST.VEIT AM VOGAU,AUSTRIA,10.JUL.13 - FUSSBALL - Superliga, Superleague, FC Kopenhagen vs PAOK Saloniki, IFCS Trainingslager, Vorbereitungsspiel. Bild zeigt Trainer Huub Stevens (PAOK). Foto: GEPA pictures/ Patrick Leuk INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το νέο πρόσωπο του "Δικεφάλου" που οφείλεται κυρίως στις αρχές που βάζει στα αποδυτήρια ο Χουμπ Στέφενς.

Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Ξάνθη δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με την άποψη του Χουμπ Στέφενς πώς "το ματς το έκανε εύκολο ο αντίπαλος επειδή δεν πίεσε στην επίθεση".

Εν μέρει δικαιώνεται και ο Χρήστος Πανόπουλος για τα περί μαριονετών που έθιξε προς τη λήξη του αγώνα, χωρίς βέβαια κανείς να παραγνωρίζει την υπερβολή που χρησιμοποιεί ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης.

Έτσι δικαιολογείται και η κοινή πεποίθηση πώς ο ΠΑΟΚ παρά το άνετο 3-0 δεν ήταν ιδιαίτερα καλός. Του αρκούσαν τα καλά στημένα του Λούκας και η ποιότητα του ισπανού και ορισμένων ακόμη συμπαικτών του για να "καθαρίσει" το ματς.

Κατά συνέπεια, αν υπάρχει κάτι να σχολιάσει κανείς από τη χθεσινή αναμέτρηση δεν είναι άλλο από τον τρόπο με την οποία την προσέγγισε ο Χουμπ Στέφενς στη συνέντευξη Τύπου. Σε αντίθεση με πολλούς Έλληνες συναδέλφους του που, μετά από μία ευρεία νίκη, θα κάλυπταν τις όποιες αδυναμίες της ομάδας τους... κάτω από το χαλάκι του αποτελέσματος, ο Ολλανδός τεχνικός του ΠΑΟΚ επιμένει να κρίνει τις εμφανίσεις της ομάδας του, με βάση το πρότυπο του καλού ΠΑΟΚ που θέλει να φτιάξει και έχει στο μυαλό του.

" Αντί να κάνουμε πάσινγκ γκέιμ, εμείς… τρέχαμε" είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση σε ένα στοιχείο που πάντα συνοδεύει τις ομάδες που διεκδικούν υψηλούς στόχους: την ικανότητα διαχείρισης των αγώνων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 60χρονος κόουτς ασχολείται με την αγωνιστική νοοτροπία των παικτών του. Θυμηθείτε πόσο πολύ είχε "καυτηριάσει" τη συμπεριφορά τους στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Μέταλιστ στην Τούμπα, τότε που έμοιαζαν παραδομένοι κυριολεκτικά. Αυτό είναι που πραγματικά τον ενοχλεί, γιατί γνωρίζει πώς όσο καλούς παίκτες και να έχει μία ομάδα, αν δεν έχει αυτό που λέμε "πνεύμα μαχητή" και ομαδικότητα, λίγα πράγματα μπορεί να καταφέρει.

Προφανώς αυτό θα είδε και στο παιχνίδι της Σάλκε με τη Βόλφσμπουργκ για το οποίο δεν θέλησε να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου. Η Σάλκε δεν έχει κακούς ποιοτικά παίκτες, όμως, αν έβλεπε κανείς συνολικά την εικόνα τους κόντρα στην παρέα του Βιεϊρίνια, έμοιαζαν κυριολεκτικά δύο και τρεις κλάσεις κάτω από τη στιγμή που δέχθηκαν το πρώτο γκολ.

Λογικό και επόμενο, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, ο Στέφενς να μην μιλά για μεταγραφές που χρειάζεται η ομάδα του, να μην σχολιάζει την ατομική απόδοση συγκεκριμένων παικτών, αλλά να επιμένει πολύ στη συνολική εικόνα της.

Με άλλα λόγια είναι αυτό που περιέγραψε ο προπονητής της Ξάνθης, Νίκος Καραγεωργίου: " Οι παίκτες του ΠΑΟΚ σε ορισμένες φάσεις φέρθηκαν με μεγαλύτερο επαγγελματισμό". Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι για τον ΠΑΟΚ.

Σαφώς και διαθέτει πιο ποιοτικούς παίκτες, όμως αυτό που τον κάνει να κερδίζει τον σεβασμό των αντιπάλων και να βγάζει την αύρα του διεκδικητή του τίτλου είναι η σοβαρότητα που αποπνέει και η λειτουργία ως συνόλου με αρχές και κανόνες. Και αυτό είναι έργο Στέφενς και δεν υπάρχει κανείς που να μην το βλέπει.

Άλλωστε, αν ρωτήσεις ακόμη φίλους του Ολυμπιακού για το τι μπορεί να έχει ο ΠΑΟΚ που λείπει από την ομάδα τους, η συντριπτική πλειοψηφία τους θα απαντήσει: " Προπονητή επιπέδου και κυρίως εμπειρίας και νοοτροπίας Στέφενς", χωρίς διάθεση να θίξω τον Μίτσελ, την καθημερινή λειτουργία του οποίου δεν την παρακολουθώ από κοντά.

Υ.Γ. Για να βάλουμε και μία αγωνιστική πινελιά στο κείμενο: Ο ΠΑΟΚ απέκτησε μακρινό σουτ που δεν είχε με την παρουσία του Στοχ, πολύ καλά στημένα και έξυπνες ασίστ με το μαγικό πόδι του Λόπεθ, του λείπει όμως ένας μεγάλος κεντρικός αμυντικός. Μπορεί πολλοί να μιλούν για δεκάρι, κατά την ταπεινή άποψή μου, όμως, και το έχω αναφέρει και στο παρελθόν, η «ηχηρή» απουσία στο ρόστερ είναι ένας παίκτης στα μετόπισθεν που θα προωθεί γρήγορα παιχνίδι και θα αποτελεί τον ηγέτη της άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ