OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ περιμένει τον αποφασιστικό Σαββίδη

Ο ΠΑΟΚ περιμένει τον αποφασιστικό Σαββίδη
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το μήνα του μέλιτος που τελείωσε στο γάμο του "Δικεφάλου" με τον 53χρονο επιχειρηματία και τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν άμεσα προκειμένου ο "Δικέφαλος" να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει.

Να, λοιπόν, που έφθασε η στιγμή ο Ιβάν Σαββίδης να αντιμετωπίσει την πρώτη σοβαρή, αγωνιστική κρίση στον ΠΑΟΚ. Όσο καλός επιχειρηματίας κι αν είναι κι όσο μεγάλο νοικοκυριό κι αν έχει βάλει στα οικονομικά του ΠΑΟΚ, είναι αναγκασμένος να βιώσει διάφορες δύσκολες καταστάσεις μέχρι να οδηγήσει, στο σημείο που επιθυμεί, τον ΠΑΟΚ.

Θα πρέπει, άλλωστε, να του έχει διηγηθεί ο Θόδωρος Ζαγοράκης, με τον οποίο διατηρεί καλή σχέση, τι τράβηξε επί των ημερών του μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί στην πράξη το τριετές πλάνο του Φερνάντο Σάντος. Και μιλάμε για τον Ζαγοράκη που, όσα λάθη κι αν έκανε σε διοικητικό επίπεδο και σε οικονομικά ζητήματα, τον τρόπο λειτουργίας και χτισίματος μίας ομάδας τον γνωρίζει όσο λίγοι στην Ελλάδα.

Έζησε "λαϊκά δικαστήρια", μετά από βαριές ήττες στα οποία έβγαινε μπροστά σαν "αλεξικέραυνο", εξέδιδε γραπτές δηλώσεις με τις οποίες ομολογούσε δημόσια ότι ήταν πρόεδρος του χειρότερου ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών. Κι όλα αυτά, προκειμένου να πείσει για το ορθό της επιλογής του Πορτογάλου νυν Ομοσπονδιακού τεχνικού. "Τον γνωρίζω έχω δουλέψει μαζί του, ξέρω τι μπορεί να πετύχει" έλεγε και ξανάλεγε και δικαιώθηκε. Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε μία ομάδα η οποία καλλιέργησε μετά από χρόνια προσδοκίες για κάτι μεγάλο.

Τότε, όμως, ο Ζαγοράκης γνώριζε πολύ καλά τι ήθελε να κάνει. Ισχύει το ίδιο τώρα με τον Ιβάν Σαββίδη; Σίγουρα, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, λόγω της επιχειρηματικής φύσης του, είναι άνθρωπος πρακτικός. Έβαλε στόχο να επιλύσει το θέμα των χρεών και ακολουθεί μία συγκεκριμένη στρατηγική, βρήκε λύση για να ελέγχει πώς δαπανώνται τα χρήματά του τοποθετώντας τη Μαρία Γκοντσάρεβα στην ΠΑΕ και προχώρησε σε γενικότερη αναδιοργάνωση των γραφείων με την παρουσία και του Γκέρμαν Τσιστιακόφ.

Με το αγωνιστικό τμήμα, όμως, τι γίνεται; Όρισε το στόχο (δεύτερη θέση και Κύπελλο), δεν όρισε ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ για να τον πετύχει. Ο Γιώργος Δώνης, Κυριακή με Κυριακή, παραμένει μετέωρος στον πάγκο του. Κερδίζει, αυξάνει τις πιθανότητες παραμονής ως το καλοκαίρι. Στραβοπατά, αυξάνει τις πιθανότητες απομάκρυνσής του. Το σκηνικό αυτό που δεν τιμά τον ΠΑΟΚ, αναπαράγεται καθημερινά και είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Ο Σαββίδης, με τη βοήθεια του Τσιστιακόφ, πρέπει να ξεκαθαρίσει αν έχει ακόμη πίστη στις προπονητικές ικανότητες του Γιώργου Δώνη ή όχι. Αν ισχύει το πρώτο, θα πρέπει να στείλει δημόσια το μήνυμα "Αυτός είναι ο προπονητής μας (τουλάχιστον) μέχρι το καλοκαίρι" και η απόφασή του να ισχύσει χωρίς νέα συζήτηση και ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Διαφορετικά θα πρέπει ο Δώνης να αντικατασταθεί άμεσα με έναν προπονητή που ο Σαββίδης, μετά τις υποδείξεις των συνεργατών του, θα κρίνει ότι είναι ο κατάλληλος να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ ψηλά.

Βέβαια, εδώ δημιουργείται ένα άλλο ζήτημα, γιατί κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι Βρύζας και Γεωργιάδης έχουν λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το αγωνιστικό τμήμα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το να διασαφηνίσει τους ρόλους τους είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνει άμεσα ο Σαββίδης, ο οποίος μετά και το χθεσινό παιχνίδι αντιλήφθηκε ότι έχει να ασχοληθεί και με το ζήτημα της προσαρμογής του Γκέρμαν Τσιστιακόφ στην απαιτητική πραγματικότητα του ΠΑΟΚ.

Ανεκμετάλλευτη η φιέστα με Κάρλος

Ο στρατηγικός σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη δυσαρεστήθηκε από την έντονη κριτική που του άσκησε μερίδα του κόσμου του ΠΑΟΚ έξω από την Τούμπα για τις αστοχίες στις μεταγραφικές κινήσεις και μίλησε γι' αυτό στον μεγαλομέτοχο της ομάδας. Δυστυχώς γι' αυτόν, ο Τσιστιακόφ είχε μάθει να λειτουργεί στο περιβάλλον μίας ομάδας όπως η Ανζί με αμέτρητο χρήμα, αλλά υποχρέωση να δίνει λόγο μόνο στον ιδιοκτήτη της, αφού δεν είχε πολύ και ενεργό κόσμο όπως ο ΠΑΟΚ.

Η κίνηση που έκανε να φέρει τον Ρομπέρτο Κάρλος στην Τούμπα (και με δεδομένο ότι στο παρελθόν έχουν περάσει από την Τούμπα ως αντίπαλοι πολύ μεγάλοι παίκτες όπως ο Κρόιφ και ο Μαραντόνα και κατά συνέπεια ο κόσμος δεν... θαμπώνεται), με τον τρόπο που έγινε (με μία επίφαση μυστικότητας, χωρίς τη δυνατότητα ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ να κάνει μερικές δηλώσεις και να κερδίσει ο ΠΑΟΚ επικοινωνιακά απ' αυτό) εκλήφθηκε περισσότερο ως κίνηση προσωπικής προβολής και, ναι, συγκάλυψης της δυστοκίας που έχει ο ΠΑΟΚ να φέρει ένα μεσοεπιθετικό που θα ανεβάσει και πάλι το ηθικό των ΠΑΟΚτσήδων.

Το κλίμα φιέστας, μάλιστα, μεταφέρθηκε μέσα στα αποδυτήρια, αφού ο Τσιστιακόφ πήγε τον Ρομπέρτο Κάρλος να γνωριστεί με τους παίκτες της ομάδας και το τεχνικό τιμ, λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα. Τελικά, η μόνη που κέρδισε ήταν η Ξάνθη και ο Τσιστιακόφ έμεινε να απορεί τι έκανε λάθος.

Ο Δώνης και οι εμμονές που τον αδικούν

Άφησα για το τέλος το "κεφάλαιο Γιώργος Δώνης", στο οποίο έχω αναφερθεί ξανά στο (πρόσφατο) παρελθόν. Ο Έλληνας τεχνικός δείχνει να βαδίζει σε ένα δρόμο που μόνο σε καλό δεν του βγαίνει. Προσπαθεί να δείξει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι θα βρει σύντομα τη λύση, ενώ είναι ξεκάθαρο πώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Διαφορετικά δεν θα δήλωνε "Από 'δω και πέρα φτιάχνεται ο ΠΑΟΚ". Ο 43χρονος τεχνικός βασίζει μεγάλο μέρος των ελπίδων του και στις μεταγραφές που θα έρθουν, αλλά πόσο στ' αλήθεια μπορεί να αλλάξει η εικόνα του ΠΑΟΚ αν αποκτήσει ένα μεσοεπιθετικό και ένα τερματοφύλακα;

Αν θέλει να μην κλείσει άδοξα η θητεία του στον ΠΑΟΚ, ο Δώνης θα πρέπει να αναθεωρήσει κάποιες σκέψεις του, να δει ρεαλιστικά το υλικό που έχει στα χέρια του και να πάρει ορισμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ που δεν θα διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής ήταν καλό ή όχι. Η εμμονή του να παίζει με έναν κόφτη και τα μπακ να ανεβαίνουν τόσο πολύ ψηλά, δεν του βγαίνει και αυτό φαίνεται έντονα στα τελευταία ματς πρωταθλήματος-τώρα που οι αντίπαλοι έχουν μελετήσει καλύτερα τον ΠΑΟΚ-που η άμυνα είναι μονίμως εκτεθειμένη.

Επιπλέον, δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να καλύπτει τους παίκτες με τον τρόπο που προσπαθεί να το κάνει. Κατανοεί κανείς την αγωνία του να μην χάσει τα αποδυτήρια, όμως, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν αυτή η τακτική δεν οδηγεί πουθενά. Και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, από τους πλέον καλοπληρωμένους σε μία εποχή που οι περισσότεροι γύρω τους προσπαθούν να τη βγάλουν με 500 και 600 ευρώ, πρέπει επιτέλους να μάθουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στα δύσκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ