OPINIONS

Ο Αλβανός "μεγαλώνει" τον ΠΑΟΚ

Ο Αλβανός "μεγαλώνει" τον ΠΑΟΚ
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το μυστικό της επιτυχίας του ΠΑΟΚ, την τριάδα του στα χαφ και τον "κίνδυνο" που γυροφέρνει τον πιο κομβικό του παίκτη, τον Έργκους Κάτσε.

Σύμφωνοι. Ο Ραζβάν Ρατς είναι τρομερή πάστα παίκτη. Το βλέπεις σε κάθε κίνησή του, το καταλαβαίνεις σε κάθε επαφή του με τη μπάλα. Ακόμη και στα γκολ που στον ΠΑΟΚ έχει αρχίσει να πετυχαίνει με μεγάλη συχνότητα.

Την κεφαλιά που έκανε στην καταπληκτική πάσα του Τζιόλη θα την ζήλευε κι ο Κλάους, ο οποίος από την πλευρά του είναι ένας φορ με ένστικτο εκτελεστή που δεν συναντάς στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ένα γκολ ανά 2,3 τελικές προσπάθειες, επίδοση που τον καθιστά τον πιο εύστοχο παίκτη του πρωταθλήματος, δεν είναι αμελητέα κι ας μην φάνηκε χθες το κενό του.

Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν ακόμη ένας αναγεννημένος Σκόνδρας, ένας Μακ με έκρηξη, ένας Περέιρα με πολύ καλά στοιχεία και οργανωτικά και εκτελεστικά, ένας Σαλπιγγίδης με τεράστια εμπειρία και ένας Γλύκος με ικανότητα να παίζει… μπακότερμα (έτσι το λέγαμε μικρά παιδιά στις αλάνες) καλύτερα και από αμυντικό-λίμπερο.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να υποστηρίξω πως την διαφορά στον φετινό ΠΑΟΚ την κάνει η τριάδα στην μεσαία γραμμή. Το "μπόλιασμα" των Κάτσε-Τζανδάρη-Τζιόλη είναι τρομερό. Ο ένας έχει αυτά που λείπουν από τον άλλο και οι τρεις μαζί κάνουν τον ΠΑΟΚ κυρίαρχο σχεδόν σε κάθε ματς.

Το παράδειγμα του χθεσινού αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο είναι πραγματικά πολύ πειστικό.

Ο Τζιόλης ήταν ο πρώτος που υποδεχόταν την μπάλα από τους στόπερ, αυτός που έκανε παιχνίδι είτε με καταπληκτικές μακρινές κάθετες πάσες, είτε με αλλαγές από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη.

Λίγο πιο μπροστά του βρισκόταν ο Φάνης Τζανδάρης που δεν σταμάτησε να κινείται στον άξονα άμυνας-επίθεσης. Βοηθούσε στα μαρκαρίσματα, στο πρέσινγκ και στην σωστή κυκλοφορία μπάλας, κυρίως πασάροντας "με τη μία" για να ξεμπλοκάρει τους συμπαίκτες του. Μοντέρνο "οκτάρι" από αυτά που ψάχνει κάθε προπονητής.

Πάνω απ’ όλους, όμως, στο γήπεδο βρισκόταν αυτό το απίστευτο "μηχανάκι" που ακούει στο όνομα Έργκους Κάτσε. Πανταχού παρών και στο 90% των φάσεων που συμμετείχε να πηγαίνει πρώτος στη μπάλα. Αν κουβαλούσε κοντέρ μαζί του θα "έγραφε" σίγουρα απίστευτα χιλιόμετρα και ελπίζω η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να κατέγραψε τις επιδόσεις του στοVISTRACK, το υπερσύγχρονο σύστημα ανάλυσης της απόδοσης των παικτών που διαθέτει.

Στέκομαι ιδιαίτερα στον 21άχρονο μέσος γιατί, προσωπική άποψη εκφράζοντας, είναι αυτή τη στιγμή μακράν το καλύτερο "πνευμόνι" του ελληνικού πρωταθλήματος. Παίκτης που δεν διαθέτει ούτε καν ο Ολυμπιακός με το πανάκριβο ρόστερ σε σχέση με τον "Δικέφαλο".

Το κεφάλαιο Κάτσε θέλει ιδιαίτερη προστασία

Χθες ο Κάτσε είχε και ένα λόγο παραπάνω για να βγάλει τόσο καλή απόδοση στο γήπεδο. Δεν ήθελε να δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να ασχοληθεί με κάτι άλλο εκτός από την εμφάνισή του. Ούτε με τις σελίδες άλλων στοfacebookπου του δημιουργούν πρόβλημα, ούτε με τις σημαίες της "Μεγάλης Αλβανίας" που είναι της μόδας τελευταία.

Και εδώ είναι ακριβώς το σημείο που χρειάζεται να προσέξουν όλοι. Και ο Κάτσε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το περιουσιακό στοιχείο που λέγεται Έργκους Κάτσε είναι πολύ μεγάλης αξίας και, κυρίως, προοπτικής για να χαθεί εξαιτίας εθνικιστικών κορωνών των συμπατριωτών του και, κυρίως, εξαιτίας των πολιτικών παιχνιδιών που θέλει να παίξει στις πλάτες της εθνικής Αλβανίας μία παρέα διεθνών με καταγωγή από το Κόσοβο (πρώτος και καλύτερος ο Λορίκ Τσάνα).

Ο νεαρός μέσος πρέπει να αντιληφθεί πόσο μεγάλη ζημιά τού κάνει στην καριέρα του οτιδήποτε βλέπει το φως της δημοσιότητας και τον συνδέει με όλη την προπαγάνδα περίUCKκαι "Μεγάλης Αλβανίας".

Γι’ αυτό και πρέπει, κάθε φορά που καλείται στην αποστολή της Εθνικής της χώρας του, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, πέρα από τις καθαρά αγωνιστικές υποχρεώσεις του.

Αρωγό σε όλη αυτήν προσπάθεια πρέπει να έχει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ που είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να του δώσει οργανωμένη υποστήριξη. Να τσεκάρει οτιδήποτε γράφεται ή προβάλλεται γι’ αυτόν στον διαδίκτυο και δεν έχει σχέση με το αν παίζει καλά ή όχι στον ΠΑΟΚ και την εθνική Αλβανίας. Στελέχη της ΠΑΕ που γνωρίζουν τις ευαισθησίες του θέματος οφείλουν να τον προετοιμάσουν πολύ καλά για το πώς θα φέρεται και τι θα λέει αν βρεθεί σε θέση να το κάνει.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να αξιοποιήσει όπως πραγματικά μπορεί το «διαμάντι» που έβγαλε από τις Ακαδημίες του. Και τέτοιοι παίκτες δεν βγαίνουν κάθε μέρα. Οι ανεξάντλητες δυνάμεις του και ο ψυχρός χαρακτήρας του είναι στοιχεία που μπορεί να τα ψάχνει μία ομάδα χρόνια και να μην τα βρίσκει. Και ο ΠΑΟΚ που τα έχει δεν μπορεί να τα αφήσει ανεκμετάλλευτα.

Υ.Γ. Δύο λόγια για το θέμα της μη παρουσίας του Δημήτρη Παπαδόπουλου στην αποστολή του ΠΑΟΚ, για να μην υπάρχει σύγχυση στον κόσμο. Ο έμπειρος επιθετικός κόπηκε από την αποστολή λόγω πειθαρχικού παραπτώματος στην προπόνηση της Παρασκευής, όπως έγραψε το Sport24.gr.

Το γεγονός ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ επικαλέστηκε την αγωνιστική ανετοιμότητά του, αποτελεί απλά τη σεβαστή προσπάθεια ενός προπονητή να κρατήσει "ευαίσθητα" θέματα σαν κι αυτά, όσο είναι δυνατό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ