OPINIONS

Ο κόουτς που θα σηκώσει κεφάλι!

ÊÕÐÅËËÏ ÅËËÁÄÁÓ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÊÕÐÅËËÏ ÅËËÁÄÁÓ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η αντικατάσταση του Στανόγεβιτς που δημιουργεί μικρότερη έκπληξη κι από αυτή του Μπερέτα, ο έτοιμος εδώ και δύο μήνες και αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα Λουτσέσκου και το ερώτημα που παραμένει σταθερό: Πότε ένας προπονητής θα γίνει το νούμερο 1 στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη; Ο Κώστας Πετρωτός αρθρογραφεί για τις... αναμενόμενα ραγδαίες εξελίξεις στον Δικέφαλο.

Κακά τα ψέματα. Όταν διακυβεύονται εκατομμύρια ευρώ, η φθορά στο ίματζ μίας ομάδας που μπορεί να προκαλέσει η αντικατάσταση ενός προπονητή σε μόλις 57 μέρες, κρίνεται αμελητέα.

Ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του είχαν σοβαρές ενδείξεις ανησυχίας ότι ο ΠΑΟΚ του Στανόγεβιτς μπορεί να έπεφτε θύμα ηχηρού αποκλεισμού -α λα Γαλατασαράι- από την Έστερσουντ στα πλέι οφ τουEuropaLeagueκαι ο προϋπολογισμός να ήταν στο… μείον 5.000.000 ευρώ πριν καλά καλά αρχίσει η σεζόν.

Σ’ αυτό το τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ο Σέρβος κόουτς δεν είχε δώσει κανένα δείγμα προπονητή που αξίζει στήριξης και με τις κινήσεις του απλά επιβεβαίωσε αυτό που «φώναζε» ως συμπέρασμα από την πρώτη στιγμή: Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη στην αποχώρηση του Βλάνταν Ίβιτς στις αρχές του Ιουνίου.

Τίποτα από όσα είχαν αναφερθεί ως επιχειρήματα για την επιλογή Στανόγεβιτς κατά την επίσημη παρουσίασή του δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη:

- Δεν ήταν σε καμία περίπτωση συνέχεια του Ίβιτς. Ούτε σε επίπεδο αγωνιστικής φιλοσοφίας (ο ένας είχε δουλέψει στο 4-2-3-1 και ο δεύτερος ήξερε μόνο το 4-4-2 και το 3-4-3 που τα εγκατέλειψε νωρίς), ούτε σε επίπεδο χαρακτήρα καθώς αντιμετώπισε πολύ χαλαρά κρούσματα απειθαρχίας που είχαν εκδηλωθεί εντός της ομάδας (γνωστά όπως αυτό με τον Λέοβατς που γκρίνιαξε γιατί δεν θα ήταν βασικός ή άγνωστα όπως του Ενρίκε που κι αυτός έδειξε τη δυσφορία του στην διάρκεια της προετοιμασίας στην Ολλανδία).

- Ο τίτλος του προπονητή που οδήγησε σε τίτλους την Παρτιζάν προϊδέαζε για έναν κόουτς που θα έδινε βάρος στην λεπτομέρεια, κάτι όμως που η πραγματικότητα διέψευσε οικτρά. Ο Δικέφαλος παρουσιαζόταν σταθερά κακός στο αμυντικό τρανζίσιον σε κάθε παιχνίδι, χωρίς κανέναν αυτοματισμό στο παιχνίδι του και εντελώς αδούλευτος στα στημένα.

- Το τελευταίο, διάστημα, μάλιστα, η ομάδα άρχιζε να εμφανίζει και διαδοχικά κρούσματα τραυματισμών που άρχισαν να γεννούν σκέψεις για επιστροφή στον εφιάλτη της εποχής Τούντορ.

- Το χειρότερο, όλων, όμως ήταν ότι ο Στανόγεβιτς έδειχνε ότι δεν διέθετε την ισχυρή προσωπικότητα που απαιτεί ο πάγκος του ΠΑΟΚ. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ο 43χρονος τεχνικός έχασε το μεγαλύτερο κομμάτι του (αυτό)σεβασμού του όταν μετά από λίγες μέρες δοκιμών στο 4-4-2 και το 3-4-3 αποφάσισε να τα εγκαταλείψει γιατί η εικόνα δεν ήταν καλή στα πρώτα τρία φιλικά παιχνίδια. Και δέχθηκε να εφαρμόσει το 4-2-3-1 του προκατόχου του που δεν πίστευε ούτε στο ελάχιστο κι αυτό φαινόταν και από την προχειρότητα με την οποία τα δούλευε (έφτασε στο σημείο να τοποθετήσει τον Τζάλμα Κάμπος δεκάρι πίσω από τον φορ).

ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;

Όλα τα παραπάνω, όμως, είναι δευτερεύοντα μπροστά στο γεγονός ότι ο Στανόγεβιτς, στο διάστημα της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ, είχε μόλις έναν υποστηρικτή, κι αυτόν χωρίς θεσμικό ρόλο στον σύλλογο, τον Ζβόνιμιρ Βούκιτς. Ο Λούμπος Μίχελ, έχοντας πάρει το «πράσινο» φως από τον Ιβάν Σαββίδη, προχωρούσε τον μεταγραφικό σχεδιασμό που είχε κάνει από την εποχή Ίβιτς και δεν άκουγε τίποτα από αυτά που επαναλάμβανε δημόσια ο Στανόγεβιτς.

Πλην του τερματοφύλακα που ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν οπωσδήποτε λόγω του τραυματισμού του Γλύκου και τον βρήκε στο πρόσωπο του Ρέι, άντε και του Μακ, οι προτεραιότητες ήταν άλλες. Στόπερ και αμυντικό χαφ τύπου Εντιαγέ ζητούσε επίμονα ο 43χρονος κόουτς, τον Ελ Καντουρί και τον Βιεϊρίνια διαπραγματευόταν ο Σλοβάκος τεχνικός διευθυντής.

Παρόμοια στάση κρατούσαν και τα υπόλοιπα στελέχη του ΠΑΟΚ γύρω από τον προπονητή. Καθημερινά του έστελναν το μήνυμα ότι είναι υπό κρίση και ότι πρέπει να αλλάξει συνήθειες και απαιτήσεις, επιτείνοντας το αρνητικό κλίμα που προκαλούσαν οι εμφανίσεις της ομάδας.

Ουσιαστικά η έλευση του Ραζβάν Λουτσέσκου ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που από την αρχή ήταν ξεκάθαρο στην περίπτωση Στανόγεβιτς: Ήταν προπονητής με ημερομηνία λήξης, που όλοι γνώριζαν, όχι μόνο το προδιαγεγραμμένο τέλος του αλλά και τον αντικαταστάτη του.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΡΑΖΒΑΝ ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΙ ΑΥΤΟ;

Πάμε και στον διάδοχο του Στανόγεβιτς. Τον Ραζβάν Λουτσέσκου, όγδοο προπονητή στην πενταετία Σαββίδη. Ο 48χρονος Ρουμάνος τεχνικός αρχίζει την θητεία του στον ΠΑΟΚ με σαφώς καλύτερες προοπτικές από τον Σέρβο προκάτοχό του:

- Αποτελεί επιλογή του τεχνικού διευθυντή, άρα θα μιλά την ίδια γλώσσα με τον Μίχελ.

- Γνωρίζει πολύ καλά τι εστί ΠΑΟΚ και ελληνικό πρωτάθλημα και άρα και πώς πρέπει να διαχειριστεί καταστάσεις.

- Είναι προπονητής απόλυτα ρεαλιστής που νοιάζεται πάνω απ’ όλα για το αποτέλεσμα (ακόμη και στα φιλικά παιχνίδια που ο Στανόγεβιτς τα προσπερνούσε με μεγάλη χαλαρότητα).

Ακόμη, πιστεύει ότι με αυτό το υλικό που διαθέτει ο ΠΑΟΚ μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και είναι βέβαιο ότι δεν θα γκρινιάζει όπως ο Στανόγεβιτς, χρησιμοποιώντας τις μεταγραφές ως άλλοθι για να αποφεύγει την κουβέντα για τίτλο.

Είναι, όμως, όλα αυτά αρκετά για να κάνει ο ΠΑΟΚ το βήμα παραπάνω; Θα μπορέσει ο Ρουμάνος κόουτς να μακροημερεύσει και να μην γίνει ένας ακόμη αναλώσιμος στην λίστα των προπονητών που συνεργάστηκαν με τον Σαββίδη;

Εδώ μπαίνει το πραγματικά μεγάλο ερώτημα, αυτό το οποίο ουσιαστικά έβαλε και ο Ίβιτς στον Σαββίδη και τους συνεργάτες του και δεν πήρε ποτέ απάντηση με αποτέλεσμα να αποχωρήσει: Είναι έτοιμος ο ΠΑΟΚ να δεχθεί έναν προπονητή να γίνει το νούμερο 1 στο ποδοσφαιρικό τμήμα;

Να είναι αυτός, γύρω από τον οποίο θα συσπειρωθούν οι πάντες και κατά συνέπεια θα τον στηρίξουν και οι πάντες για μεγάλο χρονικό διάστημα κι ας έρθουν και ορισμένες... στραβές;

Προφανώς ούτε κι ο Λουτσέσκου το γνωρίζει αυτό και στην παρούσας φάση ίσως να μην τον «καίει» κιόλας. Εκείνος παίζει τη δική του μεγάλη ζαριά να κάνει το άλμα στην καριέρα του μετά από ένα «αγροτικό» διαρκείας στην Ξάνθη.

Αυτή η σκέψη μάλλον θα στριφογυρίζει στο μυαλό του αφεντικού, του Ιβάν Σαββίδη που μετά από πέντε χρόνια παρουσίας ξέρει ότι δύο πράγματα απομένει να δώσει στον κόσμο του ΠΑΟΚ: Μεγάλη ομάδα που θα φέρει το πρωτάθλημα και νέο γήπεδο…

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η γνώμη σας για τις εξελίξεις στον ΠΑΟΚ
Επίσημο: Νέος προπονητής του ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου
Μετέωρος ο Στανόγεβιτς στον ΠΑΟΚ
Οι οκτώ όμιλοι του Κυπέλλου Ελλάδας
Τα έξι ανοικτά μέτωπα στον ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ