OPINIONS

Μπερμπάτοφ το δεκάρι!

Μπερμπάτοφ το δεκάρι!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την ενσωμάτωση του Βούλγαρου σταρ, Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ, στο αγωνιστικό πλάνο του Ίγκορ Τούντορ και τη λογική της πολύ πιθανής απόκτησης του Μάρκου Βελλίδη.

Όσοι είδατε την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τη Βέροια, φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσετε πως ό,τι καλύτερο και ελπιδοφόρο είδαμε χθες στην Τούμπα ήταν η συνεργασία του Μπερμπάτοφ με τον Μακ και ορισμένες ποιοτικές προσπάθειες του Βούλγαρου σταρ.

Σε ρόλο δημιουργού-δεκαριού, όπως επισήμανε και ο ίδιος, στη νέα διάταξη που εφαρμόζει ο Δικέφαλος. Κι απ’ ότι φαίνεται αυτόν τον ρόλο δείχνει διάθεση να τον παίξει γι’ αυτό και μπήκε στη διαδικασία να μάθει τον τρόπο παιχνιδιού των συμπαικτών του.

Επειδή μιλάμε, όμως, για τον Μπερμπάτοφ και για ποιότητα υψηλού επιπέδου, από το ματς με τη Βέροια, φάνηκε ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να επενδύσει πάνω του. Στην ξεχωριστή σχέση που έχει με τη πάλα. Που δεν την χάνει ποτέ και την πασάρει σχεδόν πάντα σωστά, στην ποδοσφαιρική παιδεία που κουβαλά και θέλει να την μεταδώσει και στους συμπαίκτες του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο Τούντορ υπογράμμισε την αλλαγή ψυχολογίας του Βούλγαρου άσου. Ο «Μίτκο» είναι ένας πραγματικός σταρ και κάθε σταρ θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και χθες αυτό συνέβη. Η μπάλα πέρασε πολλές φορές από τα πόδια του, είτε για να την ξαναδώσει, είτε για να εκτελέσει. Και θα μπορούσε να είχε σκοράρει και χωρίς να στηθεί στα έντεκα μέτρα.

Είναι προφανές ότι ο Τούντορ οφείλει να επενδύσει πάνω σ’ αυτό το πρόσωπο που έδειξε χθες ο Μπερμπάτοφ. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ πρέπει να καθίσει και να σχεδιάσει πράγματα που ταιριάζουν στο στυλ παιχνιδιού του 34χρονου επιθετικού. Γιατί έτσι μπορεί πραγματικά να ανεβάσει κατακόρυφα την ποιότητα της επιθετικής γραμμής του ΠΑΟΚ.

Γιατί όχι ακραίος μεσοεπιθετικός;

Προεκτείνοντας, μάλιστα, τη σκέψη μου θα έλεγα ότι τα μηνύματα που στέλνει ο Μπερμπάτοφ θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά και στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας. Από τη στιγμή που ο «Μίτκο» έχει την ικανότητα και την διάθεση να παίξει και πίσω από τον φορ, γιατί να μην ψάξει επιτελικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά ο Φρανκ Άρνεσεν. Για παράδειγμα, χθες ο ΠΑΟΚ θα ήταν πολύ καλύτερος, αν είχε έναν παίκτη πρώτης γραμμής στη δεξιά πλευρά που αγωνιζόταν ο Ζάιρο.

Φάνηκε η έλλειψή του και στην είσοδο του Μυστακίδη που ανέβασε κατακόρυφα τον ρυθμό της ομάδας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο ΠΑΟΚ διαθέτει Μπερμπάτοφ, Κλάους και Μακ, όλοι τους πολύ ποιοτικοί, γιατί να μην ψάξει παίκτη που να μπορεί να παίξει και στα άκρα;

Θα πει κανείς ότι υπάρχει και ο Ροντρίγκες που σύντομα θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση και είναι και στην τριάδα των κορυφαίων του ΠΑΟΚ φέτος όπως πιστεύει ο Τούντορ. Οπότε, δεν θα πρέπει να στοχεύσει αποκλειστικά εκεί. Και μην ξεχνάμε πώς υπάρχει και ο Πέλκας, ό,τι πιο ποιοτικό διαθέτει από Έλληνες ο Δικέφαλος.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί «καλά και γιατί να έχει προτεραιότητα την μεταγραφή επιτελικού μέσου ο ΠΑΟΚ και να μην πάει να πάρει ένα παικταρά στην άμυνα στο στυλ του Κοντρέρας».

Προσωπικά, δεν διαφωνώ με αυτή την προσέγγιση, αλλά η συζήτηση γίνεται με βάση την ιεράρχηση που έχουν κάνει για τους στόχους της ομάδας Τούντορ και Άρνεσεν, οπότε και εμείς οι… απ’ έξω πρέπει να αναλύουμε με βάση αυτό ως δεδομένο.

Έχει λογική η απόκτηση Βελλίδη

Την απόκτηση επιτελικού, όμως, προλαβαίνει στη.. στροφή η μεταγραφή τερματοφύλακα. Η υποτροπή στο τραύμα του Παναγιώτη Γλύκου που πάει πίσω την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση για περίπου 1,5 μήνα, οδηγεί, απολύτως λογικά, στην απόφαση για άμεση απόκτηση γκολκίπερ. Από τη στιγμή που έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στον Όλσεν, ο ΠΑΟκ δεν μπορεί να ρισκάρει να μείνει μόνο με τον Μελίσσα με κίνδυνο να τον «κάψει» κιόλας. Γιατί, είναι προφανές ότι μόνος του ο άπειρος τερματοφύλακας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των δύσκολων αγώνων που έρχονται.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η διαφαινόμενη απόκτηση του Βελλίδη (σήμερα αναμένεται το τελικό ραντεβού μεταξύ των ανθρώπων του ΠΑΣ Γιάννινα και του ΠΑΟΚ) είναι μία δικαιολογημένη κίνηση. Σε καλή ηλικία (τον Απρίλιο κλείνει τα 29), συνδυάζει την εμπειρία και την φιλοδοξία (ξέρει πώς μέσω ΠΑΟΚ μπορεί να «πατήσει» γερά στην Εθνική ομάδα) για να κάνει το βήμα παραπάνω.

Επίσης, διαθέτει και ταχύτητα που μπορεί να καλύψει την αδυναμία σ’ αυτόν τον τομέα στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Κάποιοι εκφράζουν αντιρρήσεις είτε γιατί τον ήθελαν ψηλότερο, είτε γιατί έχει περάσει από τον Άρη (δεν είναι ο πρώτος που έπαιξε εκεί και δεν είναι και από εκείνους που είχαν προκαλέσει με ενέργειες ή δηλώσεις τους), είτε γιατί έχουν κάποιον καλύτερο να προτείνουν.

Ας προσμετρήσουν, όμως, στην κρίση τους ότι ο Βελλίδης μπορεί να αποκτηθεί σήμερα και την Τετάρτη να παίξει κιόλας. Φυσικά, όπως όλες οι μεταγραφές, θα κριθεί μέσα στο γήπεδο.

Υ.Γ. Και δύο λόγια για δύο νεαρά παιδιά του ΠΑΟΚ. Τον Γιάννη Μυστακίδη και τον Νίκο Κοροβέση. Για τον πρώτο, είναι πολύ θετικό ότι ο Τούντορ αναγνώρισε πως όποτε μπαίνει στο γήπεδο πάντα κάτι προσφέρει. Και δικαιωματικά θα πάρει θέση βασικού την Τετάρτη. Για τον δεύτερο, ο Κροάτης μίλησε για ευχάριστη έκπληξη και προφανώς αντιλήφθηκε αυτό που ήταν προφανές στην περίπτωσή του. Ότι με το να παίζει μία φορά στους δύο μήνες, δεν μπορεί να κριθεί σοβαρά για την αξία του. Και χθες, ως αριστερός μπακ φάνηκε ότι μπορεί να γίνει μία καλή εναλλακτική λύση, γιατί είναι καλός αθλητής και έχει συνέπεια σε αυτό που κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ