OPINIONS

Μόνο χασούρα δεν θα έχει φέτος ο ΠΑΟΚ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΟΣΤΕΜΠΕΡΓΚ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΟΣΤΕΜΠΕΡΓΚ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός εξηγεί γιατί ο κόσμος του «Δικεφάλου» πρέπει να δει κι από άλλη οπτική γωνία την επιλογή Αναστασιάδη να δουλεύει κυρίως με νεαρούς παίκτες και να αναρωτηθεί τι πραγματικά χρειάζεται η ομάδα του στις μεταγραφές

Έχω την αίσθηση ότι στον ΠΑΟΚ που έχει αρχίσει να χτίζει εδώ και λίγες εβδομάδες ο Άγγελος Αναστασιάδης, μεγάλη μερίδα του κόσμου της ομάδας βγάζει τα απωθημένα των προηγούμενων χρόνων. Έχει στο μυαλό του τις αποτυχίες, κυρίως, στο Κύπελλο αλλά και στο Πρωτάθλημα των προηγούμενων χρόνων και αυθόρμητα του βγαίνει «πόσο υπομονή να κάνουμε ακόμα;».

Μέχρι ενός σημείου είναι λογικό και ανθρώπινο να υπάρχει αυτός ο τρόπος σκέψης, αλλά ας μην πέφτει το ανάθεμα στα νεαρά παιδιά που προωθούνται από την Κ20. Αυτά είναι τα μόνα που δεν φταίνε αν ο Νίνης δεν έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ, αν ο Λούκας ήταν «λίγος» στα μεγάλα ματς, αν ο Στοχ ήταν με τα φεγγάρια του, ο Ιννσαουράλδε έβγαινε εκτός εαυτού και οι Έλληνες της ομάδας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν μπόρεσαν να πάρουν στις πλάτες τους την ομάδας.

Δεν φταίνε σε τίποτα να εισπράττουν την γκρίνια που προέρχεται από το… άτιτλο παρελθόν. Κρίνονται για όσα θα κάνουν από ‘δω και στο εξής στην ανδρική ομάδα, στην οποία μπήκαν με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό.

Όντας την τελευταία εβδομάδα στην Ολλανδία, στο πλευρό της αποστολής του ΠΑΟΚ, ένιωσα και εγώ αυτόν τον ενθουσιασμό των πιτσιρικάδων που μεταφέρεται και στις συνεντεύξεις τους. Ενδεικτικά, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης δήλωσε πώς… εύκολα ο ΠΑΟΚ μπορεί να πετύχει ό,τι και πέρυσι (θυμίζω παρουσία στους «32» του Europa League, δεύτερος στη συγκομιδή βαθμών και στα πλέι οφ του Πρωταθλήματος αν συνυπολογίζουμε και τους τρεις που του αφαιρέθηκαν για επεισόδια, συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου), ενώ ο Στέλιος Πόζογλου, σημείωσε πώς μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα.

Κάποιοι ήδη έχουν προλάβει να «καυτηριάσουν» τις τοποθετήσεις της νέας γενιάς, μιλώντας για απότομο «ψήλωμα» και σκέψη που είναι εκτός πραγματικότητας. Προσωπικά, δεν διέγνωσα κανένα «ψήλωμα» στα δύο πρώτα φιλικά παιχνίδια του ΠΑΟΚ με ομάδες πρώτης γραμμής όπως είναι η Σταντάρ και η Ντνιέπρ. Είδα τσαμπουκά, αυτοπεποίθηση, πίστη στις δυνατότητες που έχει ο καθένας. Μία παρέα πιτσιρικάδων που προσπάθησε να κοιτάξει στα μάτια τους αντιπάλους της. Σίγουρα, η παρεκτροπή δεν είναι απίθανη αν δεν προσέξουν οι ιθύνοντες του ποδοσφαιρικού τμήματος. Τον προβληματισμό αυτό τον έχει και ο Αναστασιάδης και τον αποκάλυψε στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα με την Ντινέπρ. «Αυτά τα παιδιά δεν πρέπει ούτε να καβαλήσουν καλάμι, ούτε να απογοητευτούν» είπε και έβαλε το θέμα στη σωστή διάστασή του. «Εμείς θέλουμε να τους κάνουμε νικητές πρόσθεσε».

Μόνο τα νιάτα φτάνουν;

Και εδώ είναι που μπαίνει η επόμενη παράμετρος στον γενικότερο προβληματισμό του πρότζεκτ του ΠΑΟΚ για μία νεανική ομάδα; «Αρκεί να ρίξει ένας προπονητής καμιά δεκαριά πιτσιρικάδες στο τερέν και να πει φτιάχνω νεανική ομάδα για να το πετύχει;». Αν ήταν τόσο απλό όλοι αυτό θα έκαναν.

Όμως, στο ποδόσφαιρο χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να εξελιχθεί μία ομάδα. Δίπλα στους ταλαντούχους παίκτες της να έχει ορισμένους έμπειρους με προσωπικότητα που θα τους καθοδηγούν. Ένας τέτοιος είναι ο Ρατς και χρειάζονται κι άλλοι με την ποιότητα και τους τίτλους του ή τις υψηλές εμπειρίες του.

Κατά συνέπεια, οι μεταγραφές είναι κι αυτές κομμάτι του συνολικού πλάνου να αναδειχθούν τα ταλέντα του συλλόγου και η ομάδα να εξελιχθεί.

Βρύζας, Αναστασιάδης και κυρίως ο Σαββίδης θα έπρεπε ήδη να είχαν δύο-τρεις ακόμη έτοιμους παίκτες για να μονταριστούν στο σύνολο του ΠΑΟΚ. Επειδή ο χρόνος πιέζει, όμως, δεν είναι δυνατό να γίνει κίνηση με ρίσκο. Αυτοί που θα περάσουν το κατώφλι της Τούμπας θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι από την πρώτη στιγμή, χωρίς άλλα προβλήματα για να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως συμβαίνει με τον Ρατς και τον Γκολάσα.

Επιπλέον, θα πρέπει να είναι καλοί χαρακτήρες με τους συμπαίκτες τους, συνεργάσιμοι, για να τους μάθουν και διάφορα πράγματα.

Ο στόχος, άλλωστε, φέτος, διά στόματος Σαββίδη, είναι η ομάδα να αναδιοργανωθεί για να βάλει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό κάνει, χωρίς να σημαίνει πώς στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν έχει ως μεγάλο στόχο να κατακτήσει το Πρωτάθλημα

Τέλος, ας μην ξεχνάνε οι φίλοι του ΠΑΟΚ, πώς την προηγούμενη φορά που ο ΠΑΟΚ επιχείρησε να στήσει μία ομάδα με πιτσιρικάδες, βρέθηκε να γεμίζει το ταμείο του με χιλιάδες ευρώ από τις μεταγραφές Χριστοδουλόπουλου, Φερνάντες και Μελίσση.

Οι πιτσιρικάδες, ακόμη κι αν δεν «πιάσουν» αγωνιστικά, μόνο κέρδος αφήνουν στον ΠΑΟΚ, ζημία δεν κάνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ