OPINIONS

"Κολλάει" ο ΠΑΟΚ και δεν φταίει η λάσπη

"Κολλάει" ο ΠΑΟΚ και δεν φταίει η λάσπη
ΠΑΟΚ Βέροια

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την έλλειψη πυξίδας στο φετινό ΠΑΟΚ και το ξεκαθάρισμα στόχων και απαιτήσεων που πρέπει άμεσα να κάνει ο Σαββίδης

Στερούνται πρωτοτυπίας πλέον οι συζητήσεις των φίλων του ΠΑΟΚ μετά από σχεδόν κάθε αγώνα της ομάδας. Για άλλους φταίνε κάποιοι (συγκεκριμένοι) παίκτες που δεν έχουν ποιότητα ή πληρώνονται ακριβά γι' αυτό που προσφέρουν, για άλλους ο Δώνης που επιμένει να παίζει 4-4-2 ενώ θα έπρεπε να καλύπτει τα νώτα της ομάδας, για άλλους εξωγενείς παράγοντες (η διαιτησία, η λάσπη στο τερέν της Βέροιας κλπ).

Και η κουβέντα ανακυκλώνεται και θα ανακυκλώνεται όσο στον ΠΑΟΚ επιμένουν να μην ξεκαθαρίζουν το τοπίο, να μην ιεραρχούν τις επιδιώξεις της φετινής περιόδου, να μην ορίζουν τα κριτήρια που θα κρίνουν αν κάποιος στο φετινό ΠΑΟΚ πέτυχε ή απέτυχε

Για να γίνω πιο σαφής, το ξεκαθάρισμα είναι δουλειά του Σαββίδη. Αυτός είναι το αφεντικό, πληρώνει και πρέπει να αποφασίσει. Και έχει πολλά θέματα να καταπιαστεί είναι αλήθεια. Πιθανόν να αδικώ τις προθέσεις του και το πλάνο του από το επόμενο καλοκαίρι και έπειτα, αλλά αυτό που συμβαίνει φέτος, ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω.

Κατανοώ ότι η χρονιά είναι μεταβατική, ανέλαβε την ΠΑΕ όταν ο σχεδιασμός της ομάδας είχε ήδη γίνει και δεν θα μπορούσε να χτίσει κάτι από την αρχή, ενώ ήδη είχαν αρχίσει τα επίσημα παιχνίδια. Ας πούμε, λοιπόν, ότι φέτος κάνει την αξιολόγησή του. Δεκτό. Με ποια κριτήρια, όμως; Τι ζητά από τον προπονητή και τους παίκτες για να μπορούμε να πούμε με σαφήνεια ότι πέτυχαν ή δεν πέτυχαν στο τέλος της περιόδου;

Αν είναι αυτοσκοπός η έξοδος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε καλώς ο Δώνης χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον έμπειρους και θα πρέπει να επιμείνει για να τα καταφέρει στη βαθμοθηρία.

Αν ο στόχος είναι να βγουν παίκτες από τις Ακαδημίες, προκειμένου να ανανεωθεί το έμψυχο δυναμικό της ομάδας, καλό θα είναι ο προπονητής να το ξέρει και να επιμείνει στον Πέλκα, τον Παναγιωτούδη και τον Κίτσιου και να δώσει ευκαιρίες και στον Πόποβιτς.

Αντί αυτών των επιλογών, ο Σαββίδης δήλωσε ότι "αν δω κάτι που δεν μ' αρέσει στον προπονητή και πάρω το πρωί απόφαση να φύγει, το βράδυ θα το ξέρει". Λογικό είναι μετά, ο Δώνης και ο κάθε Δώνης να προσπαθεί να μην μείνει εκτεθειμένος κάθε Κυριακή που έρχεται.

Διαβάστε επίσης: Στο επίκεντρο οι... κάρτες, Κάταγμα ο Κωνσταντινίδης, Βιβιάν: "Απογοητευμένος για την αποβολή", Δώνης: "Μας έχουν στοιχίσει οι αποβολές".

Ας πούμε τώρα ότι τον προπονητή τον κρίνει ο Τσιστιακόφ. Με ποιο δείγμα θα πάρει την απόφαση; Των τριών μηνών που διαρκεί η σύμβασή του με την ΠΑΕ (λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου); Πόσω μάλλον όταν έχει ουσιαστικά υποκαταστήσει Βρύζα και Γεωργιάδη σε επίπεδο αποφάσεων, αφήνοντας γι' αυτούς (και δεν είναι μεμπτό, αρκεί να υπάρχει επαρκές χρονοδιάγραμμα) ρόλο συμβουλευτικό;

Από την άλλη, πόσο λογικό είναι για μία ομάδα να δίνει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο, γνωρίζοντας ουσιαστικά ότι το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να μην υπάρχει, αφού επίκειται ριζική ανανέωση;

Όλα αυτά είναι θέματα πάνω στα οποία οφείλει ο Σαββίδης να βάλει μία ξεκάθαρη ιεράρχηση, προκειμένου να δώσει και στους οπαδούς το σωστό κριτήριο για τις κρίσεις τους. Ενδεχομένως, το γεγονός ότι το πρώτο διάστημα της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ ο ομογενής επιχειρηματίας έριξε το βάρος στο νοικοκύρεμα της ΠΑΕ και των οικονομικών της, να πήγε πίσω αγωνιστικής φύσης θέματα. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ασχοληθεί και με αυτά για να σταματήσει τη... γκρίνια και την χωρίς ουσία κριτική που περιτριγυρίζει καθημερινά την ομάδα.

Του λείπουν και οι ηγέτες που έφτιαξε

Οι παραπάνω σκέψεις μου προέκυψαν μετά τον αγώνα του ΠΑΟΚ στη Βέροια, στη διάρκεια του οποίου ήταν ξεκάθαρο πώς ο “Δικέφαλος” στερείται παικτών ηγετών, κυρίως στη μεσαία και αμυντική γραμμή, οι οποίες αν δεν λειτουργούν καλά, δύσκολα μπορεί η επίθεση να κάνει κάτι, όσο ποιοτικούς παίκτες κι αν διαθέτει. Η έλλειψη προσωπικοτήτων στην ομάδα είναι μεγάλη και στη φάση που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ καλύπτεται μόνο με μεταγραφές.

Θυμάμαι ακόμη την αποχαιρετιστήρια συνέντευξη του Πάμπλο Κοντρέρας πριν πάειι από τον ΠΑΟΚ στην Κόλο Κόλο. Είχα ρωτήσει τον Χιλιανό αν υπάρχει παίκτης του ΠΑΟΚ που μπορεί να αναλάβει ρόλο ηγέτη στην άμυνα. Μου απάντησε ορθά-κοφτά: "Ο Μαλεζάς, είναι έτοιμος".

Ο Κατερινιώτης αμυντικός, όμως, διαπιστώνοντας και τη στασιμότητα που υπήρχε στην προ-Σαββίδη εποχή, έφυγε μετά από λίγους μήνες αφού προτίμησε να κάνει πράξη το όνειρο της συμμετοχής στην Μπουντεσλίγκα. Το ίδιο έκανε και ο Βιεϊρίνια που θα μπορούσε να πάρει ρόλο ηγέτη στη μεσαία γραμμή. Όταν, λοιπόν, αυτοί οι παίκτες είχαν ωριμάσει και ήταν έτοιμοι να σηκώσουν το βάρος του μπροστάρη στις πλάτες τους, έφυγαν. Και τώρα, ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν νέους Κοντρέρας και νέους Γκαρσία (πιστεύω, τουλάχιστον, ότι ο αυθεντικός Γκαρσία θα είναι έτοιμος να βοηθήσει με το νέο έτος) που θα εκπαιδεύσουν τους νέους Μαλεζάδες και Βιεϊρίνια.

Δυστυχώς, για τον ΠΑΟΚ, Βιβιάν και Λάζαρ αυτό το ρόλο δεν μπορούν να τον παίξουν όσο καλά στοιχεία κι αν διαθέτουν ως παίκτες.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πότε ο Ιβάν Σαββίδης θα φροντίσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για φέτος, η δική μου πρόταση (αν έχω αυτό το δικαίωμα και χωρίς διάθεση να το παίξω προπονητής), γνωρίζοντας πώς τα πάντα θα κριθούν πλέον στα πλέι οφ, είναι ο Δώνης να ψάξει να βρει τι άλλο μπορεί να πάρει από το ρόστερ που διαθέτει και κυρίως από νεαρούς που περιμένουν την ευκαιρία τους. Θα θελα, για παράδειγμα, να δω τον Πόποβιτς και τον Παναγιωτούδη να παίρνουν χρόνο συμμετοχής, ικανό για να δείξουν αν όντως αξίζει να επενδύει ο ΠΑΟΚ πάνω τους. Και φυσικά, να γίνουν στοχευμένες μεταγραφικές επιλογές το Γενάρη, παικτών που θα έρθουν για να δυναμώσουν την προσωπικότητα της ομάδας και όχι απλά να είναι ένα κλικ καλύτεροι από τους υπάρχοντες.

Ακούστε τι είπε ο Στέλος Μαλεζάς για τον Βιεϊρίνια στη SUPER BALL!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ