OPINIONS

Η Σάλκε δίνει χρόνο για τον πολυπόθητο τίτλο

Η Σάλκε δίνει χρόνο για τον πολυπόθητο τίτλο

Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει το σημαντικότερο κέρδος του ΠΑΟΚ από τη χθεσινή απόφαση της UEFA για την τιμωρία της Μέταλιστ και την παρουσία του "Δικεφάλου" στα πλέι οφ του Champions League.

Θα τη θυμούνται για πολύ καιρό τη χθεσινή μέρα οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Παραμονή Δεκαπενταύγουστου πέρασαν αρκετές ώρες κρεμασμένοι πάνω από τους υπολογιστές και τα ραδιόφωνά τους, περιμένοντας γεμάτοι αγωνία την απόφαση της UEFA για την Μέταλιστ και την αντικατάστασή της στο φετινό Champions League.

Η τελική εξέλιξη αναζωπύρωσε τις ελπίδες τους να δουν-επιτέλους-τον ΠΑΟΚ στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και τους έβαλε στη διαδικασία να ψάχνουν πώς θα βρουν εισιτήριο για το «Γκεζελκίρχεν» και τρόπο μετάβασης στη Γερμανία στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποτιμούσαν το κέρδος σε εκατομμύρια ευρώ που θα μπουν στα ταμεία του συλλόγου (μίνιμουμ πέντε εκατομμύρια ευρώ στην περίπτωση που ο «Δικέφαλος»… απλά προχωρήσει στους ομίλους του Europa League) και δίνουν στο Σαββίδη την ευκαιρία να κάνει μερική ή (στην καλύτερη περίπτωση) σχεδόν ολική απόσβεση της μέχρι τώρα επένδυσής του στην ομάδα.

Παράλληλα, προσπαθούσαν να υπολογίσουν τους βαθμούς που μπορεί να συγκεντρώσει από εδώ και στο εξής ο ΠΑΟΚ για να ενισχύσει τη θέση του στη βαθμολογία της UEFA καλύπτοντας, σε μεγάλο βαθμό, και τη ζημιά που έγινε από τον περσινό άδοξο αποκλεισμό από τη Ραπίντ Βιέννης.

Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί, κατά την προσωπική άποψή μου, να συγκριθεί με το αγωνιστικό όφελος που προκύπτει μέσα από τη χθεσινή απόφαση της UEFA. Ποιο είναι αυτό; Η πολύμηνη πίστωση χρόνου που κερδίζουν ο Χουμπ Στέφενς και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ για να φθάσουν την ομάδα στα επίπεδα που χρειάζεται για να διεκδικήσει τον εγχώριο τίτλο στην Ελλάδα.

Κανείς δεν αρνείται ότι η προοπτική να παίξει ο ΠΑΟΚ στους ομίλους του Champions League, δεν αποτελεί ένα μεγάλο στόχο και παράλληλα πόθο όλων των οπαδών του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, και τη φετινή περίοδο, πιο μεγάλο στόχο αποτελεί η κατάκτηση του εγχώριου τίτλου του πρωταθλήματος. Πάνε σχεδόν τριάντα χρόνια από την τελευταία φορά και στη σκέψη όλων γύρω από τον ΠΑΟΚ υπάρχει η σκέψη «αν όχι τώρα με τον Σαββίδη και τον Στέφενς, πότε;».

Γιατί, όμως, η απόφαση της UEFA να ορίσει τον ΠΑΟΚ αντικαταστάτη της Μέταλιστ στα ματς με τη Σάλκε επηρεάζει την προσπάθεια για κατάκτηση του πρωταθλήματος; Πολύ απλά επειδή, ο ΠΑΟΚ έχει ήδη πετύχει τον φετινό ευρωπαϊκό στόχο του (επιστροφή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και εξάλειψη της ποινής των τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών) και μπορεί να προχωρά χωρίς, έντονη, πίεση μέχρι το Γενάρη.

Έχοντας βιώσει την περσινή κατάσταση στον ΠΑΟΚ, ακόμη κι αν υπάρχει Χουμπ Στέφενς στον πάγκο του, είναι βέβαιο πώς σε περίπτωση που ο «Δικέφαλος» έπαιζε και αποκλειόταν από τη Μακάμπι, τα σύννεφα αμφισβήτησης της ομάδας θα κάλυπταν-ίσως λιγότερο πυκνά από την εποχή Δώνη αλλά σίγουρα θα υπήρχαν-τον ουρανό της Τούμπας.

Τώρα, όμως, θα συμβεί το αντίθετο. Η εμπιστοσύνη και άρα η συσπείρωση γύρω από την ομάδα θα μεγαλώσει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που μπορεί να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ η συσσώρευση θετικής ενέργειας. Ο ΠΑΟΚ ζει μέρες της περιόδου 2009-2010, με ακόμη πιο θετικές προοπτικές, λόγω της παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη, καθώς θα έχει την ευκαιρία τον Γενάρη να καλύψει αδυναμίες που θα προκύψουν στην πορεία.

Και δυο λόγια για τις μάχες με την Σάλκε: Μπορεί να είναι γερμανική ομάδα, όμως, για τον ΠΑΟΚ είναι ίσως ο πιο βατός αντίπαλος που θα μπορούσε να έχει σε πλέι οφ Champions League. Ομάδα που παίζει φύσει επιθετικά και αυτό εξυπηρετεί το αγωνιστικό πλάνο του ΠΑΟΚ, πιο γνωστή από οποιαδήποτε άλλη στον Χουμπ Στέφενς και με ένα γήπεδο που είναι σίγουρο πώς θα το αισθάνονται πιο οικείο σε σχέση με την «Μέταλιστ Αρένα» οι (ομογενείς) οπαδοί του ΠΑΟΚ που θα βρεθούν στις κερκίδες του.

Σαφώς και η Σάλκε είναι το φαβορί, όμως, δεν είναι η άτρωτη ομάδα με την τεράστια διαφορά δυναμικότητας από τον ΠΑΟΚ. Κι άλλωστε, για να μπει μία ομάδα του επιπέδου του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Champions League θα πρέπει να έχει πετύχει και μία μεγάλη πρόκριση.

Υ.Γ. Στη σκέψη των ανθρώπων του ΠΑΟΚ μετά την απόφαση της UEFA βρίσκεται και το… βασανιστικό, ρητορικό, ερώτημα, πόσο πιο αυξημένες θα ήταν οι πιθανότητες για πρόκριση στους ομίλους του Champions League, αν η ρεβάνς με τη Σάλκε γινόταν σε μία κατάμεστη και στην άδεια Τούμπα. Το ζητούμενο, όμως, είναι την ίδια σκέψη να κάνουν και όλοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ προκειμένου να απομονωθούν για πάντα οι ανεγκέφαλοι που τόσο εύκολα μπορούν να φέρνουν το πισωγύρισμα στο «Δικέφαλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ