OPINIONS

Φρέσκος, είναι άλλος ΠΑΟΚ

Φρέσκος, είναι άλλος ΠΑΟΚ
Σαλπιγγίδης INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον Άγγελο Αναστασιάδη που κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και εξηγεί που ποντάρει φέτος ο “Δικέφαλος” για να κάνει την υπέρβαση.

Πρέπει να παρακολουθείς λεπτομερώς τα όσα δηλώνει κατά καιρούς ο Άγγελος Αναστασιάδης για να μπορείς να φιλτράρεις σωστά τη σκέψη του και να αντιλαμβάνεσαι το γιατί των “κινήσεών” του. Μόνο έτσι μπορείς να αποφύγεις κλισέ φράσεις και να μπεις στην ουσία των όσων λέει ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

Για παράδειγμα, συνηθίζει να μιλά μόνο για το παιχνίδι που έρχεται και να λέει ότι μόνο μ΄ αυτό ασχολείται, αφού στο... “αύριο δεν ξέρεις αν θα ζεις”. Η αλήθεια όμως είναι ότι στη διαχείριση ενός παιχνιδιού πάντα συνυπολογίζει τα παιχνίδια που ακολουθούν.

Απόδειξη, η ομολογία του χθες ότι αντικατέστησε τον Σαλπιγγίδη στο ημίχρονο του αγώνα με την Ντιναμό Μινσκ για να έχει έναν φρέσκο ηγέτη κόντρα στον Πανθρακικό, αφού όπως αποδείχθηκε είχε αποφασίσει να κρατήσει ΚΑΙ Κλάους ΚΑΙ Ρατς ΚΑΙ Τζιόλη εκτός πλάνου για να τους δώσει ανάσες ενόψει Ολυμπιακού.

Το ίδιο είχε κάνει, θα θυμάστε καλά, με τον Κάτσε που δεν αγωνίστηκε στην Ιταλία με την Φιορεντίνα για να είναι ετοιμοπόλεμος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Με αυτή την τακτική είναι συνεπής στην ιεράρχηση στόχων που είχε κάνει δημόσια πριν λίγες εβδομάδες: “Πρώτα το Πρωτάθλημα, μετά η Ευρώπη και μετά το Κύπελλο”.

Και ακριβώς επειδή το Πρωτάθλημα βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή, πήρε και μεγάλα ρίσκα στην ενδεκάδα, έστω κι αν τελικά λαχτάρησαν και ο ίδιος και οι οπαδοί αρκετά μέχρι ο ΠΑΟΚ να πάρει το τρίποντο στην αναμέτρηση με την ομάδα της Κομοτηνής.

Είναι προφανές πως αν την Τετάρτη ήταν άλλος ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ και όχι ο Ολυμπιακός, οι αλλαγές στην ενδεκάδα χθες θα ήταν λιγότερες. Κι αυτό γιατί ο Αναστασιάδης γνωρίζει πως το ντέρμπι του Φαλήρου είναι εξόχως σημαντικό από πολλές απόψεις.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πέρα από το βαθμολογικό όφελος και την προσπάθεια του ΠΑΟΚ να διατηρηθεί στην κορυφή, υπάρχει και η ανάγκη η ομάδα που έχτισε το καλοκαίρι ο 61χρονος τεχνικός να διαλύσει την δυσπιστία πολλών, τόσο εκτός όσο και... εντός ΠΑΟΚ, ότι μπορεί να κοντράρει τους “ερυθρόλευκους” μέχρι το τέλος. Ακόμη και τώρα, μετά από δέκα παιχνίδια στο πρωτάθλημα, υπάρχουν πολλοί υπέρμαχοι της άποψης ότι ο φετινός ΠΑΟΚ είναι μία... φούσκα που θα ξεφουσκώσει.

Στο ντέρμπι του Φαλήρου, κατά συνέπεια, δίνεται η ευκαιρία για μία πολύ “ηχηρή” απάντηση στους αμφισβητίες. Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο της ήττας, αν ο “Δικέφαλος” έχει κοιτάξει στα μάτια τους “ερυθρόλευκους”, τότε σίγουρα θα έχει καταφέρει να αλλάξει την οπτική των ανθρώπων που τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.

Εδώ, όμως, είναι που μπαίνει ο ρεαλισμός που καθοδηγεί την σκέψη του Αναστασιάδη. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ γνωρίζει όσο κανείς άλλος την ομάδα που ο ίδιος δημιούργησε και εκτιμά πως για να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο στο “Καραϊσκάκης” πρέπει οι παίκτες κορμού να είναι “φρέσκοι”, γεμάτοι ενέργεια για να βγάλουν την ποιότητα που διαθέτουν. Έτσι οδηγήθηκε στην επιλογή, στο ματς με τον Πανθρακικό, να κρατήσει στον πάγκο τους περισσότερους βασικούς κι αν είχε και άλλες λύσεις στον πάγκο ενδεχομένως να μην χρησιμοποιούσε ούτε τον Έργκους Κάτσε.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σ' αυτή του την επιλογή τον επηρέασε σίγουρα η εικόνα της ομάδας του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τότε που ο ΠΑΟΚ πλήρωσε την έλλειψη δυνάμεων, λίγες μέρες μετά την υπερπροσπάθεια στη Φλωρεντία.

Ντέρμπι εύκολο στην ψυχολογική προετοιμασία

Μπορεί η κόπωση να είναι πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ ενόψει Ολυμπιακού, υπάρχει όμως ένα άλλο στοιχείο που αποτελεί ατού. Αυτό έχει να κάνει με την ψυχολογική προετοιμασία για το ντέρμπι. Είναι “τελικός” για τον Ολυμπιακό, όχι όμως και για τον ΠΑΟΚ. Η ψυχολογική πίεση είναι κυρίως πάνω στους παίκτες του Μϊτσελ και λιγότερο σε εκείνους του Αναστασιάδη. Το γνωρίζει αυτό ο προπονητής του “Δικεφάλου”, γι' αυτό χωρίς κανένα ενδοιασμό είπε πως ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος τη δεδομένη χρονική περίοδο, παίζει μπροστά στον κόσμο του... άρα είναι και φαβορί, συμπληρώνω.

Μπορεί να στοχεύσει σε δύο αποτελέσματα, αφού και η ισοπαλία θα κρατήσει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή της βαθμολογίας, κατά συνέπεια έχει περισσότερες εναλλακτικές στη διαχείριση του αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν θεωρία, γιατί καμία φορά στην πράξη βγαίνουν πράγματα που δεν έχει προϋπολογίσει κανείς

Υ.Γ. Σαλπιγγίδης με ψυχολογία είναι άλλος Σαλπιγγίδης. Το είδαμε χθες στο ματς με τον Πανθρακικό που ο διεθνής επιθετικός, μετά το γκολ που σημείωσε, “πετούσε” μέσα στο γήπεδο. Ο Αναστασιάδης γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να πάρει από τον 33χρονο παίκτη και του παρέχει τρομερή στήριξη και εντός και εκτός γηπέδου με τις δηλώσεις που κάνει. Ενώ αποφεύγει να μιλά ονομαστικά για ποδοσφαιριστές του, για τον “Σάλπι” κάνει συνεχώς εξαίρεση και φυσικά αυτό το εκτιμά αφάνταστα ο τελευταίος.-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ