OPINIONS

Εκπαιδεύοντας πρωταθλητή ΠΑΟΚ!

Εκπαιδεύοντας πρωταθλητή ΠΑΟΚ!
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για τον τίτλο που θα πέσει σαν ώριμο φρούτο στην Τούμπα αν ο Δικέφαλος και ο κόσμος του συνεχίσουν στο σεμνό και ταπεινό δόγμα Αναστασιάδη που θριάμβευσε κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο ΠΑΟΚ έχει αδικήσει κατάφωρα τον εαυτό του και αυτό αποτελεί συμπέρασμα που προκύπτει αν αναλύσει κανείς την ιστορία του μετά τη χρυσή δεκαετία του '70. Δεν είναι δυνατό σύλλογος της δυναμικής του ΠΑΟΚ να μετρά μόλις ένα Πρωτάθλημα στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η ανομβρία τίτλων τα τελευταία 30 χρόνια οφείλεται σε αρκετές παραμέτρους που κατέληξαν σε αυτό που Αναστασιάδης ονόμασε δικαιολογίες τις οποίες χθες το βράδυ η ομάδα του "πέταξε" από τα αποδυτήρια του Καραϊσκάκη και έφθασε σε ένα άνετο διπλό επί του Ολυμπιακού.

Διαιτησία "που μας κυνηγάει" σαφώς και υπήρχε.

Εχθρική ατμόσφαιρα από μερίδα της κερκίδας, σαφώς ναι (το ξέρει καλά ο Γλύκος).

Αφορμές για καυγάδες και τσακωμούς που αρέσουν στους οπαδούς της ομάδας και τονώνουν το "ΠΑΟΚτσιδιλίκι" των παικτών, αρκετές.

Ο Αναστασιάδης και οι παίκτες του, όμως, ούτε καν ασχολήθηκαν στη διάρκεια του αγώνα με όλα τα παραπάνω. Επικεντρώθηκαν στο να παίξουν ποδόσφαιρο, ακολούθησαν το πλάνο στο οποίο είχαν καταλήξει πριν το παιχνίδι και δικαιώθηκαν.

Δικαιώθηκαν όχι γιατί ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό. Το είχε κάνει, άλλωστε και πριν μερικά χρόνια, επί Σάντος και μάλιστα δύο φορές την ίδια σεζόν.

Δικαιώθηκαν για τον τρόπο που το έκαναν. Σε ένα ντέρμπι με την πρωτοφανή ιδιαιτερότητα ότι ο ΠΑΟΚ το έδινε ως πρωτοπόρος και οι "ερυθρόλευκοι" δεν είχαν περιθώρια για απώλειες. Το έκαναν τόσο επιβλητικά που ανάγκασαν τον Ολυμπιακό και τον Μίτσελ να πετάξουν λευκή πετσέτα αρκετά λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι.

Και μετά τη λήξη του, στάθηκαν σε ουσιαστικά πράγματα. Αντί να σταθούν πρώτιστα στις φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά που έπεφταν με μεγάλη συχνότητα στον Γλύκο, προέβαλαν την πολύ καλή φιλοξενία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, τα συγχαρητήρια του Μαρινάκη στον Αναστασιάδη και την ευχή τους να κερδίσει η πειραϊκή ομάδα την Μάλμε για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ακόμη και το θέμα της διαιτησίας Αρετόπουλου που μπορεί να φέρει μία αντίδραση με κάποια δημόσια τοποθέτηση της ΠΑΕ κυρίως προς την ΚΕΔ, επιλέγουν να μην το προβάλλουν στα κυρίαρχα μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Είναι καθαρά θέμα οπτικής με την οποία επιλέγεις να βλέπεις το ποδόσφαιρο και ο ΠΑΟΚ έχει επιλέξει αυτή την περίοδο να ακολουθήσει 100% το δόγμα Αναστασιάδη.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πράγματα χιλιογραμμένα στο αγωνιστικό κομμάτι, για τα τρεξίματα, τις αλληλοκαλύψεις και την ψυχή που βγάζει αυτή η ομάδα στο γήπεδο.

Ας πάμε στα εξωαγωνιστικά. Σ' αυτά που γίνονται από το καλοκαίρι και ελάχιστα έχουν προβληθεί. Ο Αναστασιάδης, λοιπόν, για να εκπαιδεύσει την ομάδα του στο πρωταθλητισμό έφθασε μέχρι τον μεγαλομέτοχο. "Θέλω ένα πράγμα μόνο από εσένα, Ιβάν. Να πάψει να μιλάς δημόσια. Έτσι εκτίθεσαι", του είπε το περασμένο καλοκαίρι όταν οι δύο άνδρες έδιναν τα χέρια για την επιστροφή του στον πάγκο του ΠΑΟΚ

Από τότε ο μεγαλομέτοχος του "Δικεφάλου" έχει κάνει ελάχιστες φορές δηλώσεις και όχι πάνω σε θέματα που αφορούν στην πορεία της ομάδας.

Παράλληλα, άρχισε να βάζει και τον κόσμο της ομάδας σε μία διαφορετική φιλοσοφία. Το χθεσινοβραδινό παράδειγμα κατά την άφιξη της ομάδας στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” είναι άκρως κατατοπιστικό.

Όταν ο Αναστασιάδης, από την ώρα που η ομάδα επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο για να πετάξει για Θεσσαλονίκη, πληροφορήθηκε ότι εκατοντάδες περιμένουν να αποθεώσουν τον ίδιο και τους παίκτες του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", το πρώτο του σχόλιο ήταν: "Κατανοώ τη χαρά του κόσμου, αλλά πρέπει να μάθει να πανηγυρίζει μία φορά στο τέλος".

Τελικά, η ομάδα αποχώρησε με το πούλμαν μέσα από τον αεροδιάδρομο, αν και αυτό που είχε ζητήσει ο Αναστασιάδης ήταν απλά να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ανάμεσα στους οπαδούς για να μπουν οι παίκτες στο πούλμαν για να αναχωρήσουν, χωρίς να χάσουν επιπλέον ώρα ξεκούρασης. Ο ΠΑΟΚ έχει χορτάσει από νίκες της μιας βραδιάς που στο τέλος δεν αφήνουν γεύση τίτλου. Θέλει κάτι πραγματικά μεγάλο και αυτό θα το πετύχει μόνο αν μάθει να συγκρατεί τη χαρά του μέχρι να φτάσει στον τελικό στόχο.

Το αν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν μπει για τα καλά στο πνεύμα αυτής φιλοσοφίας, θα φανεί στα επόμενα παιχνίδια, κυρίως τα εντός και στο κατά πόσο θα μπορούν να δείχνουν υπομονή και στήριξη στην ομάδα μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Και η απώλεια της υπομονής ισοδυναμεί με πολλά μεμονωμένα λάθη που εστιάζονται κυρίως στην άδικη αντιμετώπιση ορισμένων παικτών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση Δημήτρη Σαλπιγγίδη..

Ο Άγγελος μελέτησε τα λάθη του

Για να φτάσει όμως στο σημείο ο Αναστασιάδης να εκπαιδεύει τον ΠΑΟΚ για να κάνει πρωταθλητισμό, έπρεπε πρώτα απ' όλα να ωριμάσει και ο ίδιος προπονητικά. Η φετινή πορεία του “Δικεφάλου” μοιάζει τρομερά με την αντίστοιχη του 2003-2004 που κατέληξε στην αποτυχία με την Μακάμπι Τελ α Βιβ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο 61χρονος τεχνικός φαίνεται ότι έχει μελετήσει πολύ καλά το τι δεν πήγε καλά τότε, το αξιολόγησε και περίμενε τη νέα ευκαιρία του. Και ο Σαββίδης του την έδωσε με εντολή να έχει τον τελευταίο λόγο σε όσα τα θέματα της ομάδας.

Το ζητούμενο, όμως, είναι να του δοθούν και επιπλέον όπλα από τη διοίκηση για να διεκδικήσει τον τίτλο χωρίς τεράστιες, αλλά με στοχευμένες και γεμάτες ουσία μεταγραφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ