OPINIONS

Αν ο Μπερμπάτοφ ήταν "αλήτης"...

Αν ο Μπερμπάτοφ ήταν "αλήτης"...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Πετρωτός παίρνει αφορμή από το λάθος του Μπερμπάτοφ με τον Σιμόες και εξηγεί γιατί ο Βούλγαρος δεν είναι το κακό παιδί της Τούμπας όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν.

Έκανε λάθος ο Μπερμπάτοφ που χτύπησε τον Σιμόες; Δεν χρειάζεται ούτε καν δεύτερη, μετά το αυθόρμητο "ναι", σκέψη για να απαντήσει κανείς. Ας μου επιτραπεί, όμως, να σημειώσω ότι βοηθά και ο ίδιος ο 34χρονος άσος για να μην ανοίξει πολύ μία τέτοιους είδους κουβέντα; Πώς βοηθά;

Με τη συνολική στάση του. Με την σιωπηλή αποδοχή της κόκκινης του Γιάχου και της άγουσας που πήρε χωρίς να κοντοσταθεί για τα αποδυτήρια. Δεν έψαξε καμία δικαιολογία για το εν βρασμώ ψυχής χτύπημα. Είχε δικαιολογίες; Φυσικά. "Με τραβούσε από τη φανέλα ο Σιμόες... mr referee".

Θα μπορούσε να κατασκευάσει κι άλλες αν ήθελε. Στο τράβηγμα της φανέλας που του έκανε ο Πορτογάλος άσος να πέσει κάτω και να σηκώσει και τα χέρια φωνάζοντας:"πέναλτι". Για να είμαστε απόλυτα σωστοί και έτσι όπως έγινε η φάση, αν ήθελε να λειτουργήσει με το γράμμα του νόμου ο Χιώτης διαιτητής, μπορούσε να δείξει την άσπρη βούλα.

Ο Μπερμπάτοφ, όμως, δεν επιχείρησε καν να τον... στείλει προς αυτή την κατεύθυνση. Είπαμε, εκείνη την ώρα τα΄νεύρα (που ελέω Τούντορ τον ακολουθούν εδώ και καιρό) τον είχαν κυριεύσει και ξέσπασε στον... ενοχλητικό Σιμόες.

Είναι και η κουλτούρα του τέτοια που δεν του επιτρέπει να πέφτει κάτω. Το έχει εξηγήσει παλιότερα: "Υπάρχει ένα ρητό στη Βουλγαρία, σύμφωνα με το οποίο το ταλέντο κάνει την προσπάθεια αδιάφορη. Επισκιάζει δηλαδή, τα πάντα. Γι' αυτό και από την αρχή προσπαθούσα να σκοράρω με ωραίους τρόπους, να περνώ όμορφες ασίστ. Δεν θα με δεις όμως, ποτέ να κυλιέμαι στο χορτάρι".

Τι θα έκανε αν ήταν σαν πολλούς άλλους

Αν ήταν "αλήτης", όμως, όπως ορισμένοι θέλουν να τον παρουσιάσουν ΚΑΙ στο χορτάρι θα κυλιόταν και βουτιές θα έκανε να πάρει πέναλτι. Στην Ελλάδα ευδοκιμεί το σπορ και ο Μπερμπάτοφ έχει όλα τα φόντα να το ασκήσει μια χαρά, αφού θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το ειδικό βάρος του ονόματός του για να "εκβιάσει" τους διαιτητές.

Δεν το κάνει, όμως. Και δεν διαμαρτύρεται για τις σε βάρος του αποφάσεις. Θυμηθείτε την αντίδρασή του στο γκολ που του είχε ακυρωθεί στη Λιβαδειά. Σχεδόν όλοι οι συμπαίκτες του πέφτουν πάνω στον διαιτητή και εκείνος φεύγει προς την απέναντι πλευρά κάνοντας απλά μία μικρή κίνηση διαφωνίας και τίποτα παραπάνω.

Και στο τέλος, στις δηλώσεις του, ούτε φωνές, ούτε γαβγίσματα: "Για μένα και με βάση την εμπειρία μου από την Αγγλία, δεν υπάρχει κανένα φάουλ στη συγκεκριμένη φάση. Δε μετράει αυτό όμως. Μετράει αυτό που έδωσε ο διαιτητής". Πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα στο ποδόσφαιρο αν όλοι είχαν τη δική του στάση στις αποφάσεις των διαιτητών.

Συνοψίζοντας, ο Μπερμπάτοφ έκανε ένα λάθος, πληρώνει γι'αυτό με βάση τους κανονισμούς (η αποβολή θα φέρει πιθανότατα τρεις αγωνιστικές τιμωρίας) και τέλος. Όλα τα άλλα είναι υπερβολές που δεν μπορούν να γκρεμίσουν το τεράστιο όνομα ενός σταρ. Όνομα το οποίο χτίστηκε σε κορυφαίες ομάδες και πρωταθλήματα.

Περίεργος και σνομπ ναι, κακός όχι

Πάμε και στον άλλο μύθο που πάει να καλλιεργηθεί από το βράδυ της Κυριακής και τον ακούω δεξιά και αριστερά. "Ο Μπερμπάτοφ είναι ένα αγκάθι για τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ. Δημιουργεί συνεχώς προβλήματα και οι συμπαίκτες του δεν τον γουστάρουν".

Πολλά μπορώ να προσάψω στον "Μίτκο". Είναι λίγο σνομπ (πόσοι θα άντεχαν να μην είναι-και σε υπερβολικό βαθμό-στη θέση του;), είναι λίγο περίεργος (ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του "εγώ πάντα πίστευα ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι κάπως περίεργοι, με τον δικό τους τρόπο"). Κακόψυχος όμως όχι.

Και αρκεί μόνο τούτο για να στηρίξω την άποψή μου: Τόσο καιρό που ο Τούντορ αφήνει υπονοούμενα και ενίοτε κάνει και δηλώσεις ότι δεν μαρκάρει, ότι δεν τρέχει και ότι γενικώς δεν γίνεται να παίζει (για τον Μπερμπάτοφ μιλάμε) γιατί είναι ένα πρόβλημα στον ανασταλτικό τομέα, ο Βούλγαρος παραμένει σιωπηλός. Μπορεί πάνω στα νεύρα του και την υπεροψία του σταρ που κουβαλά σε ένα βαθμό να σηκώθηκε και να έφυγε από την Τούμπα στην αντικατάστασή του στο ματς με τη Γκαμπάλα, όμως πρόβλημα στον Κροάτη τεχνικό δεν δημιούργησε.

Ειδικά τώρα που ο Τούντορ βάλλεται από παντού. Σκεφτείτε να έβγαινε ο Μπερμπάτοφ δημόσια και να δήλωνε ότι ο Τούντορ τον βάζει σε λάθος θέση και δεν ξέρει να τον διαχειριστεί. Τι θα γινόταν; Ποιος είχε το ειδικό βάρος να υπερτερήσει στα μάτια του απλού οπαδού; Ρητορικό το ερώτημα...

Κι όμως ο Μπερμπάτοφ δεν μπήκε στη διαδικασία να χτυπήσει κάτω από τη μέση τον βαλλόμενο από παντού Τούντορ.

Και κάτι τελευταίο: Θα είναι τεράστια αποτυχία για τον ΠΑΟΚ ο Μπερμπάτοφ να φύγει χωρίς ο Δικέφαλος να έχει πάρει τίποτα στην κυριολεξία από τη μεγαλύτερη επένδυση που έκανε ποτέ σε ποδοσφαιριστή. Ο Βούλγαρος δεν πέρασε ΠΟΤΕ από καμία ομάδα που να μην ήταν βασικός και να μην είχε ρόλο πρωταγωνιστή (ακόμη και στη στη Μονακό μπορεί να ήταν σε πτωτική πορεία αλλά και πάλι είχε ένα σημαντικό ρόλο).

Μπορεί ο ίδιος πάνω στον εκνευρισμό του ή την απογοήτευσή του που ο Τούντορ ξέχασε αυτά που έλεγε "για την τεράστια ποιότητά του που θα βοηθήσει όλη την ομάδα" και τον αντιμετωπίζει σαν την πρώτη ή δεύτερη αλλαγή της ομάδας, να σκέφτεται που μπορεί να βρει μία πρόταση για να φύγει.

Όταν είναι ήρεμος, όμως, αυτό που θέλει περισσότερο είναι να δείξει ότι και στο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ έβαλε το στίγμα του.

Το πρόβλημα είναι ότι ο προπονητής του δεν κάνει τίποτα για να τον βοηθήσει να είναι ήρεμος. Ούτε καν να του δίνει φανέλα βασικού όταν στο προηγούμενο ματς ήταν ο MVP...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ