OPINIONS

Νίκη... επικοινωνίας

Νίκη... επικοινωνίας

Ξεκάθαρο φαβορί, πονηρό αουτσάιντερ και περισσότερους επικοινωνιακούς από βαθμολογικούς λόγους για την νίκη, έχει το ντέρμπι του Φαλήρου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρούνται το απόγευμα της Κυριακής στην αρένα του "Γεώργιος Καραϊσκάκης", με τους "ερυθρόλευκους" να προέρχονται μεσοβδόμαδα από τον θρίαμβο επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τους "πράσινους" να ευελπιστούν να τους χαλάσουν το πάρτι.

Το μεγάλο ελληνικό ντέρμπι μπορεί πλέον να μην καθηλώνει εκατομμύρια κόσμου όπως κάποτε, σίγουρα έχει χάσει πολύ από την αίγλη του παρελθόντος, ωστόσο παραμένει ένα παιχνίδι με όλες τις ιδιαιτερότητες που το συνοδεύουν.

Ακόμη και με την διαφορά του φετινού πρωταθλήματος να βρίσκεται στους 27 βαθμούς ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, με τον τίτλο να έχει κριθεί υπέρ των Πειραιωτών, υπάρχουν πολλά κίνητρα για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι του Φαλήρου.

Οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να εκμεταλλευθούν το προβάδισμα που -ξεκάθαρα- έχουν λόγω Γιουνάιτεντ και να εξαργυρώσουν το 2-0 κόντρα στους "κόκκινους διαβόλους" με μια ακόμη μεγάλη νίκη κόντρα στον διαχρονικά μεγαλύτερο εν Ελλάδι αντίπαλο τους.

Μια επιτυχία που για τον Ολυμπιακό θα έχει καθαρά χαρακτήρα γοήτρου, πρεστίζ και χαράς για τους οπαδούς του, ενώ παράλληλα θα καταφέρει μέσα σε διάστημα πολύ λίγων ημερών ένα δεύτερο ισχυρό επικοινωνιακό χτύπημα, δίνοντας με τον πλέον πειστικό τρόπο απαντήσεις σε όσα του καταλογίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αντίπαλοι του.

Όχι μόνο στην πλευρά Αλαφούζου, αλλά και σε όσους τελευταία συνηθίζουν να κάνουν μικροπολιτική αφήνοντας υπονοούμενα για τον ρόλο των "ερυθρολεύκων" στο πρωτάθλημα. Επομένως ο Ολυμπιακός θέλει οπωσδήποτε την νίκη, με τους βαθμολογικούς λόγους να βρίσκονται σε... τρίτη μοίρα.

Από την πλευρά τους και οι "πράσινοι" επιθυμούν μια επιτυχία - έκπληξη στο Φάληρο, ενώ και στην δική τους περίπτωση οι τρεις πόντοι μάλλον δεν θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος τους.

Στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού θέλουν να είναι αυτοί η ομάδα που θα σπάσει το αήττητο των "ερυθρολεύκων" στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά και να αποδείξουν πως παρά τα οικονομικά προβλήματα που τους ταλανίζουν είναι ακόμη σε θέση να κερδίσουν τον παραδοσιακά μεγάλο τους αντίπαλο.

Και βέβαια επικοινωνιακά να "χτίσουν" πάνω σε μια ενδεχόμενη επιτυχία, υποβαθμίζοντας παράλληλα την τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία του Ολυμπιακού στο Champions League.

Ίσως λοιπόν σε επίπεδο βαθμολογικού ενδιαφέροντος και κρισιμότητας τα παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες να έχουν περάσει (ελπίζω όχι ανεπιστρεπτί) σε δεύτερο ρόλο, ωστόσο πάντα θα υπάρχουν λόγοι (έστω και εξωαγωνιστικοί) που θα τους δίνουν τον χαρακτήρα του ντέρμπι.

Παιχνίδι επικίνδυνο για το φαβορί

Το ντέρμπι ξεκίνησε με τον Γιάννη Αλαφούζο και κάποιους παίκτες του Παναθηναϊκού να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για επικράτηση στο Φάληρο, τον Βαγγέλη Μαρινάκη να τονίζει πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κόσμος της ομάδας περιμένουν το νικηφόρο αποτέλεσμα, ενώ Γιάννης Αναστασίου και Μίτσελ Γκονθάλεθ αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις μέσω των δηλώσεων τους εξηγώντας ο καθένας τους λόγους για τους οποίους θα κυνηγήσουν την νίκη στο ντέρμπι.

Με μια ψυχρή ματιά, το ματς μοιάζει εύκολο για τον Ολυμπιακό. Ρόστερ, ατομική και συνολική λειτουργία, μομέντουμ, μεγαλύτερη πείρα και παίκτες ανώτερους ποιοτικά είναι τα αβαντάζ που έχει η ομάδα του Πειραιά ενόψει του παιχνιδιού.

Όλα δείχνουν νίκη για τους "ερυθρόλευκους", όμως πρόκειται για ένα παιχνίδι επικίνδυνο για το φαβορί. Επί της ουσίας ο Παναθηναϊκός δεν έχει τίποτα να χάσει στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Είναι το αουτσάιντερ, παίζει απέναντι στην ομάδα που πέντε ημέρες πριν κέρδισε ολόκληρη Γιουνάιτεντ, έχει το ελαφρυντικό του εκτός έδρας. Όλοι περιμένουν ή "απαιτούν" μια εύκολη επικράτηση των Πειραιωτών. Αυτομάτως το γεγονός αυτό τους δίνει και μια έξτρα πίεση, που κανονικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται με το +27 στην βαθμολογία...

Αν οι παίκτες του Γιάννη Αναστασίου εκμεταλλευθούν τα παραπάνω αποβάλλοντας το άγχος μιας τέτοιας αναμέτρησης, τότε ίσως είναι σε θέση να προβληματίσουν τον Ολυμπιακό και να αυξήσουν τις πιθανότητες τους για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη βεβαίως πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος να παρασυρθούν από την ανωτερότητα των ποδοσφαιριστών του Μίτσελ και να βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση.

Η μάχη του άξονα, οι Ντομίνγκες - Πράνιτς και το δίδυμο Κάμπελ - Νάνο

Προφανώς υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που μπορούν να παίξουν ρόλο σε ένα ντέρμπι, ωστόσο στο Φάληρο τα πάντα θα εξαρτηθούν από την μάχη στον άξονα, την απόδοση παικτών - κλειδιά για τις δύο ομάδες όπως οι Ντομίνγκες και Μπεργκ, αλλά και από το αντάμωμα Κάμπελ - Νάνο στον αγωνιστικό χώρο.

Εντινγκά, Μανιάτης και Ντομίνγκες απέναντι σε Λαγό, Πράνιτς και Ατζαγκούν, με τον Αργεντίνο άσο του Ολυμπιακού και τον Κροάτη του ΠΑΟ να κρίνουν πολλά για την εικόνα της μεσαίας γραμμής των ομάδων τους.

Αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η μονομαχία Κάμπελ - Νάνο. Ο Κοσταρικανός εξτρέμ προφανώς υπερτερεί σε ταχύτητα, εκρηκτικότητα και ένταση στα 90 λεπτά του αγώνα, ωστόσο οφείλει να έχει συνέχεια το νου του στα ανεβάσματα του Ισπανού μπακ, που με τις αποτελεσματικές εξορμήσεις του από το αριστερό άκρο συχνά δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για την αντίπαλη άμυνα.

Σημαντικό ρόλο στο ματς θα παίξει η απόδοση τόσο του Μπεργκ για τους "πράσινους", όσο και του Ολαϊτάν για τον Ολυμπιακό, απέναντι στο όχι ιδιαίτερα γρήγορο δίδυμο στόπερ των Κουτρουμπή και Σίλντεφελντ.

Σε γενικές γραμμές αναμένεται ένα ντέρμπι με αρκετή τακτική για τους δύο προπονητές , μια πιθανή (αγωνιστική) σκοπιμότητα από πλευράς φιλοξενούμενων, μικρό έως ελάχιστο βαθμολογικό άγχος αλλά μπόλικο πάθος για την νίκη που θα επιδιώξει κάθε ομάδα για λογαριασμό της και για τους δικούς της -ξεχωριστούς- λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ