LONGREADS

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Θα μπορούσε να είναι στους ΝΒΑ's finest. Είχε ό,τι χρειαζόταν, εκτός από ένα: τη συναισθηματική ωριμότητα να διαχειριστεί την πίεση και το άγχος που δημιουργούσαν οι ικανότητες του. Διαβάστε την ιστορία του Michael Beasley, ο οποίος θα επιχειρήσει να "ξαναγαπήσει" όπως είπε, το μπάσκετ στην Κίνα. Τι λέει για την εξάρτηση του από τη μαριχουάνα.

Ο παιδικός φίλος του Kevin Durant, κύριος ανταγωνιστής του Derrick Rose στο NBA draft του 2008 και ηγέτης της Minnesota (τη σεζόν 2010-11) προδόθηκε από τους δαίμονες του, πριν καταλάβει πως αυτό που είχε σημασία δεν ήταν να αρέσει στους άλλους, αλλά στον εαυτό του.

Θα μπορούσε να είναι εκ των καλύτερων του ΝΒΑ. Αυτό που έγινε είναι απόκληρος. Γιατί ο Michael Beasley δεν ωρίμασε ποτέ αρκετά, ώστε να εκπληρώσει τον προορισμό που είχε σε αυτή τη ζωή.

Δεν αξιοποίησε ποτέ τα καντάρια ταλέντου με τα οποία ήλθε σε αυτόν τον κόσμο. Ήθελε. Αλλά δεν μπορούσε. Δεν του το επέτρεψαν οι ανασφάλειες του. Οι αδυναμίες του. Δεν είχε ποτέ την πειθαρχία που χρειαζόταν για να γίνει All Star. Δεν πρόλαβε να την αποκτήσει στο κολέγιο, απ' όπου έφυγε νωρίς νωρίς "γιατί ήμουν πολύ φτωχός". Δεν έμαθε να χειρίζεται την πίεση, το άγχος, τις απαιτήσεις. Και δεν ακολούθησε την καριέρα του παιδικού του φίλου, Kevin Durant. Όχι γιατί δεν μπορούσε, αλλά γιατί στο τέλος της ημέρας δεν απέδειξε πως το θέλει.

Πριν το NBA draft του 2008, η ερώτηση που κυριαρχούσε ήταν μία: ποιος εκ των Derrick Rose και Michael Beasley θα κατέληγε στους Bulls, ως Νο1 επιλογή.

Ο Rose είχε ένα μικρό προβάδισμα, διότι το Chicago ήταν η πόλη του και τα αθλητικά του προσόντα τέτοια που είχαν δώσει στο κολέγιο του Memphis το πρωτάθλημα, με... αντεπίθεση διαρκείας στο φινάλε. Το σκορ του στις κατατακτήριες εξετάσεις σε πανεπιστήμιο (ευρύτερα γνωστές στην άλλη ακτή του Ατλαντικού ως SAT) τέθηκε υπό αμφισβήτηση -δεν είχε "βγει" ακριβώς διάνοια- και κάπως έτσι ο Beasley τον "έπιανε" στην κόντρα. Βλέπετε, όχι μόνο είχε επιβιώσει μιας δύσκολης πορείας στο κολεγιακό πρωτάθλημα, αλλά είχε βγει νικητής, βαδίζοντας στα χνάρια του παιδικού του φίλου, Kevin Durant.

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Μια στάση εδώ

Μαζί με τον ΚD είχαν κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα, με τους PG Jaguars (στο Maryland της Virginia) που θα περνούσε στην ιστορία ως μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες εφήβων στην Amateur Athetic Union of the United States. Αργότερα, θα άλλαζε... μπασκετική στέγη (DC Assault) και θα έπαιζε δίπλα στον Ron Anderson, τον Nolan Smith (που χθες 27/10 έμεινε ελεύθερος από τη Γαλατασαράι), τον Chris Wright (που χθες 27/10 ανακοινώθηκε από την Τουρόφ), τον Austin Freeman και τον Julian Vaughn (του ΠΑΟΚ).

Αυτά, στις ελεύθερες ώρες του. Ως μαθητής, είχε καθίσει στα θρανία έξι high schools, πέντε διαφορετικών πολιτειών (Bowie στο Maryland, στην National Christian Academy στο Fort Washington του Maryland, στο The Pendleton School του Bradenton, της Florida, το Riverdale Baptist School στο Upper Marlboro του Maryland, την Oak Hill Academy στο Mouth of Wilson της Virginia -όπου είχε 20.1π. και 10 ριμπ. ανά αγώνα-και το Notre Dame Preparatory School στο Fitchburg της Massachusetts). Ο λόγος ήταν πολύ συγκεκριμένος: τον απέβαλαν για "παιδιάστικη συμπεριφορά". Κοντολογίς, για τις φάρσες που έκανε.

Η ουσία όλης αυτής της Οδύσσειας ήταν ότι ποτέ δεν ένιωσε πως ανήκει κάπου

Δεν ήταν ο πρώτος που η μητέρα του μεγάλωνε μόνη της τρία παιδιά. Ήταν όμως, από εκείνους που βίωσαν το γεγονός, με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, με τις φάρσες να είναι η διέξοδος του.

Ως τελειόφοιτος είχε 28π. και 16 ριμπάουντ, ανά αγώνα και κάπως έτσι βρέθηκε στην εθνική των ΗΠΑ U18, το 2006. Ως διεθνής, μέτρησε 13.8π., 8.3 ριμπ. στο Παναμερικανικό του 2006, στο San Antonio και έγινε ο τρίτος σκόρερ όλων των εποχών, στο συγκεκριμένο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Εκείνη τη χρονιά, ο Durant αναδείχθηκε MVP στο McDonald's All America Game. Ένα χρόνο μετά, το... αγαλματάκι θα πήγαινε στα χέρια του Beasley.

Η ενδοοικογενειακή διαφωνία και το Kansas

Ως ένα εκ των κορυφαίων prospects εύλογα τα κολέγια έκαναν ουρά έξω από το σπίτι του. Μολονότι είχε δεσμευθεί με τους Kansas State από τον Νοέμβριο του 2006, τον Απρίλιο του 2007 είπε να το ξανασκεφτεί, γιατί ο κόουτς Bob Huggins είχε αποχωρήσει με προορισμό το West Virginia. Η μητέρα του, Fatima Smith διαβεβαίωνε ότι θα τιμήσει την υπόσχεση του. Εκείνος έλεγε ότι δεν θα αποφασίσει πριν το οι Wildcats αποφασίσουν ποιον προπονητή θα προσλάβουν. Παράλληλα, σκεφτόταν το ενδεχόμενο να καταλήξει στο Memphis, το NC State και το Florida State, ενώ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην αρχική απόφαση που ήταν το Charlotte. Πού κατέληξε; Στο Kansas. Παρένθεση: το 2011 η οικογένεια του θα κατηγορείτο ότι δέχθηκε παράνομα οφέλη για να πείσει τον γιο να πάει στο Κ-State " το οποίο δεν ήξεραν καν που βρίσκεται στο χάρτη" είχε πει, καθώς δεν είχε κάνει καν την τυπική επίσκεψη. Γιατί το προτίμησε; " Επειδή ήταν εκεί ο καλός μου φίλος, Dalonte Hill".

Χρόνια μετά, όταν θα τον ρωτούσαν για τα νιάτα και την απόφαση που καλούνται να πάρουν (σε ποιο κολέγιο θα παίξουν) πριν συνειδητοποιήσουν ποιοι είναι και τι θέλουν από τη ζωή, θα απαντούσε " το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι η ζωή τους και αυτοί φέρουν την ευθύνη της. Για το μόνο που μετανιώνω είναι ότι πάντα προσπαθούσα να κάνω τους άλλους χαρούμενους. Αν ξανάρχιζα από το μηδέν, θα έκανα τα πάντα για εμένα".

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Τον ρώτησαν αν θα τελείωνε το κολέγιο; " Δεν μπορώ να πω ναι ή όχι. Μεγάλωσα πολύ φτωχικά. Πολύ φτωχικά. Αν ήμουν σε καλύτερη κατάσταση, θα έμενα παραπάνω". Δεν είχε χρήματα και έφυγε με το τέλος της πρώτης χρονιάς. Σε αυτή τη σεζόν πρόλαβε να γίνει ένας από τους μόλις δυο παίκτες του Kansas State που πήρε ό,τι υπάρχει σε All American τιμές του Associated Press, να μπει στους φιναλίστ για το "John R. Wooden παίκτης της χρονιάς", ο πρώτος που αναδείχθηκε "πρωτοετής της χρονιάς" (επί εποχής Big 12), τίτλο που του έδωσαν και οι CBS Sports, Rivals.com, The Sporting News και η ένωση αθλητικών συντακτών των ΗΠΑ. Ήταν ο λόγος που οι Wildats μπήκαν στο NCAA Tournament το 2008 (είχε 26.2 π. ανά αγώνα και 12.4 ριμπ. -τρίτη και πρώτη καλύτερη επίδοση του έθνους, αντίστοιχα), ως η Νο11 ομάδα της Midwest Region, γα να αποκλειστούν στο β' γύρο. Στις 14/4 θα ενημέρωνε πως θα βάλει πλώρη για το ΝΒΑ.

Ο προπονητής του, Frank Martin θα ενημέρωνε " ελπίζω τα παιδιά μου να αποκτήσουν το χαρακτήρα του Michael. Ενδιαφέρεται για τη νίκη πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο. Θέλει να είναι ο καλύτερος και δουλεύει όσο χρειάζεται για αυτό, αλλά δεν κυκλοφορεί σαν να είναι ο καλύτερος. Ρωτήστε όποιον έπαιξε μαζί του. Δεν θα βρείτε έναν να πει κάτι αρνητικό. Αυτά που κάνει δεν είναι κάτι περισσότερο από την απόπειρα ενός νέου να τραβήξει πάνω του την προσοχή. Είναι ένα παιδί που απολαμβάνει... να συμπεριφέρεται ως παιδί". Τα χρόνια που θα έρχονταν θα αποδείκνυαν πως δεν ήθελε με τίποτα να μεγαλώσει.

Το Νο2 και το κέντρο απεξάρτησης

Για να επιστρέψουμε στο draft του 2008, λίγες ημέρες πριν τη διαδικασία, είχε δηλώσει "δ εν ξέρω πόσο ώριμος θέλετε να είμαι. Δεν ξέρω αν θέλετε να συμπεριφέρομαι ως 25, 30 ή 40 χρόνων. Είμαι 19 και θα ζήσω τη ζωή μου. Θα κάνω και τα λάθη μου". Οι Bulls θα "τραβούσαν" -τελικά- στο Νο1 τον Rose και αυτός θα γινόταν ο νεαρότερος σε ηλικία, MVP στην ιστορία του ΝΒΑ (σε ηλικία 22 χρόνων), το 2011, αφού προηγουμένως είχε ηγηθεί της διαδρομής των 62 νικών και της πρόκρισης στους τελικούς της Ανατολής. Τι έκανε ο Beasley;

Οι Heat του έδωσαν δουλειά, στο Νο2 της διαδικασίας, για να εμφανιστεί στο Summer League του Las Vegas και να ξεκινήσει με ένα... γλυκό 28π., 9 ριμπ. και 2 ασίστ σε 23' συμμετοχής. Όταν τελείωσε το event, εκείνος βρισκόταν στη δεύτερη θέση των ριμπάουντ και στην τρίτη των σκόρερ. Στην πρώτη επίσημη προπόνηση του Miami δέχθηκε "αγκωνιά" στο στήθος και τραυματίστηκε στο στέρνο. Όχι σοβαρά. Επέστρεψε έπειτα από δυο ημέρες.

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Θα ήταν η πρώτη φορά. Όχι η τελευταία. Όπως οι Heat θα έφταναν στα play offs το 2009, απ' όπου αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, εκείνος -πάντα μαζί με τον Chalmers- θα έχανε τον αριθμό των προστίμων που χρεώθηκαν για "παραβίαση των κανονισμών της ομάδας". Τι εννοούσαν οι... ποιητές; Πως καθυστερούσε σε προπονήσεις, δεν ακολουθούσε το dress code κλπ. Το σχόλιο του ήταν "it is what it is", πριν ποστάρει φωτογραφία για να δείξει το νέο tattoo στην πλάτη. Παρεμπιπτόντως, στο στιγμιότυπο φαινόταν ένα μπουκάλι μπύρας και δημιουργείτο η υποψία (γιατί η εικόνα δεν ήταν καθαρή) πως παραπλεύρως υπήρχε μαριχουάνα. Επ' αυτού, δεν σχολίασε κάτι. Τι έκανε;

Πήγε σε κέντρο απεξάρτησης, τον Αύγουστο του 2009. Επισήμως, έκανε προπονήσεις στο Χιούστον, όπου είχε πάει για να αλλάξει παραστάσεις. Ανεπίσημα, λάμβανε θεραπεία για θέματα που σχετίζονταν με το άγχος -χωρίς καμία πηγή να κάνει λόγο για ουσίες. Αν δεν είχε "ανεβάσει" σε social network σχόλια του τύπου "νιώθω σαν να μην αξίζει να ζω" και "νιώθω πως όλος ο κόσμος είναι εναντίον μου", ενδεχομένως να πείθονταν όλοι πως έχει αφοσιωθεί στην προετοιμασία του για την ερχόμενη σεζόν. Κάτι που δεν έγινε.

Ο νέος του εαυτός -not

Εν πάση περιπτώσει, τη σεζόν 2009-2010 έγινε starter, με μ.ο. 15π. και 6 ριμπ. Το καλύτερο του ήταν οι 30 πόντοι που σκόραρε στο Memphis. Βέβαια, οι Heat αποκλείστηκαν πάλι στον πρώτο γύρο των play offs -από τη Βοστώνη. Όλα φαίνονταν να 'χουν πάρει το δρόμο τους. Αποδείχθηκε πως η εικόνα ήταν και πάλι θολή.

Το καλοκαίρι του 2010 ήταν που οι Bosh, James και Wade συμφώνησαν να βρεθούν στο Μiami για να φορέσουν δαχτυλίδι (του πρωταθλητή), με απολαβές κατά πολύ μικρότερες από εκείνες που θα είχαν οπουδήποτε αλλού. Παρ' όλα αυτά, η νέα τους ομάδα έπρεπε να "καθαρίσει" χώρο από το σάλαρι καπ και ο Βeasley... βοήθησε την κατάσταση, με την αποστολή του στη Minnesota. Αυτή θα ήταν η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να γίνει -και να τον αφορά. Μετακόμισε στο νέο τόπο κατοικίας και διατήρησε το χαμηλό προφίλ, ενώ στις 10/11 του 2010 έκανε και νέο καρίρ χάι: σκόραρε 42 πόντους, στο ματς με τους Kings. Τελείωσε τη σεζόν με 19.2 π. και θύμισε #2 σε draft, για να εξηγήσει " υπάρχουν διάφοροι δρόμοι για να φτάσουν στην κορυφή του βουνού. Όταν όμως, βρεθείς εκεί, η θέα είναι ίδια. Ο δρόμος μου, η καριέρα μου δεν ήταν ό,τι πιο όμορφο έχει συμβεί. Αλλά είμαι εδώ για να εκμεταλλευτώ την όποια ευκαιρία. Το μέρος του παιχνιδιού μου που δεν έχετε δει, είναι το πνευματικό. Ακόμα μαθαίνω, ακόμα ωριμάζω ως παίκτης".

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Οι Wolves αισθάνθηκαν άνετοι, πως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Και τότε ήταν που ο Beasley επέστρεψε στον παλιό, κακό εαυτό. Τον Ιούλιο του 2011, η τροχαία της Minnetonka (προάστιο της Minneapolis) τον σταμάτησε για υπερβολική ταχύτητα. Όπως άνοιξε το παράθυρο για να δώσει τα στοιχεία του, τα όργανα της τάξης μύρισαν μαριχουάνα. Έψαξαν το αυτοκίνητο του και κάτω από το κάθισμα του οδηγού βρήκαν 16.2 γραμμάρια σε ένα σακουλάκι. Όταν προσπάθησαν να το πάρουν, εκείνος τους επιτέθηκε και του πέρασαν "βραχιολάκια". Αυτή τη σκηνή θα τη ξαναζούσε δυο χρόνια αργότερα (τον Γενάρη του 2013). Ως παίκτης των Suns (όπου υπέγραψε τριετές, για 18 εκάτ. δολ.). Στον έλεγχο που έκανε η αστυνομία στο αυτοκίνητο του, βρήκε όπλο που ήταν γεμάτο. Λίγο αργότερα (τον Αύγουστο του 2013), θα κατηγορείτο και για σεξουαλική επίθεση -που δεν θα υποστηριζόταν ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης. Κάτι που καμία σημασία δεν είχε, αφού ήταν απλά άλλο ένα πλήγμα στην ήδη καταρρακωμένη προσωπικότητα του.

Αν διακρίνεται ένα πατρόν συμπεριφοράς (ένα... copy paste σε αυτοκαταστροφή κάθε διετία), έχετε δίκιο. Όντως αυτό συνέβαινε. Άρα, η νέα έκρηξη αναμένεται το 2015. Εκτός και αν αυτή τη φορά, όντως το εννοεί όταν λέει πως έχει αλλάξει.

Όταν έμαθε να αγαπά τον εαυτό του

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2014, υπέγραψε μη εγγυημένο συμβόλαιο με τους Grizzlies. Είχε προηγηθεί το πέρασμα από το Miami, με τους οποίους έζησε την απώλεια του πρωταθλήματος. Όταν λοιπόν, το Memphis του έδωσε μια ακόμα ευκαιρία, εκείνος σε συνέντευξη του θα έλεγε κατ' αρχάς πως θα πάρει όποια θέση του δώσουν (είτε αυτή είναι το "3", είτε είναι το "4") και μετά άκουσε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν τον χαρακτήρα του. Μεταξύ άλλων, θα έλεγε ότι " με βλέπετε διαφορετικά από ό,τι είμαι. Αλλά αυτή είναι η ζωή. Δεν μπορώ να κάθομαι να κλαίω ή να είμαι διαρκώς θυμωμένος μαζί σας. Νιώθω πως όλοι κρίνετε λάθος τους συνανθρώπους σας. Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή τι κάνουν. Ανεξάρτητα από τα λεφτά που "βγάζεις", τους φίλους που έχεις και αυτούς που έχεις "χάσει". Για εμένα, όλα αυτά μετρούν ως προς την όποια κρίση. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι έχω καλή καρδιά και ότι το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Δηλαδή, ήταν πριν αποκτήσω παιδί (έχει δύο, ένα 5 χρόνων και ένα ενός έτους) και αλλάξει ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο".

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Ενημέρωσε πως σε αυτά που θα φροντίσει να τους διδάξει είναι " να μην κρίνουν το βιβλίο από το εξώφυλλο". Όσο για το τι του είχε διδάξει ήδη η ζωή, είπε πως "έμαθα πως δεν μπορείς να είσαι όσο ελεύθερο πνεύμα θες, γιατί δεν το επιτρέπει η κοινωνία. Έμαθα... Και τι δεν έμαθα! Το κυριότερο μάθημα ήταν πώς να είμαι η καλύτερη έκδοση του εαυτού του, πού να σταματώ και κυρίως να μη με νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι για εμένα. Έμαθα να επικεντρώνομαι σε αυτά που μπορώ να ελέγξω. Να αποδέχομαι τον εαυτό μου, για αυτό που είμαι. Να κοιτώ στον καθρέφτη και να μπορώ να χαμογελάω και κυρίως να μη με νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι για εμένα".

"Η μαριχουάνα δεν κατέστρεψε την καριέρα μου"

Οι Grizzlies τον έκοψαν, αλλά δεν κάθισε να σκάσει. Πήρε την αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή και υπέγραψε στους Shanghai Sharks, στις 9/10. Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα hupu.com τον ρώτησαν για τον DJ White και τον Daryl Jackson, που επελέγησαν στο ίδιο draft με εκείνον και συμπτωματικά είχαν φορέσει τη φανέλα των Sharks. " Μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι είμαι καλύτερος και από τους δύο. Δεν θέλω να φανεί πως δείχνω έλλειψη σεβασμού. Αμφότεροι είναι πολύ καλοί φίλοι. Ήλθα στη Shanghai για να ενταχθώ στο ομαδικό πνεύμα της. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να νικά η ομάδα και να πάρει τον τίτλο".

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Παίκτες που επελέγησαν πιο αργά από εκείνον (DeAndre Jordan και Goran Dragic) αναδείχθηκε " πιο βελτιωμένοι παίκτες" στο ΝΒΑ. Εκείνος πάλι, δεν κατάφερε κάτι το ιδιαίτερο. "Είναι πολύ καλά παιδιά. Με τον DeAndre μεγαλώσαμε μαζί. Νιώθω τη μητέρα του σαν να είναι η δική μου μαμά. Με τον Goran ήμασταν συμπαίκτες. Είναι πολύ καλό γλυκό και ζεστό παιδί. Αν με ρωτάτε γιατί εγώ δεν κατάφερα να διακριθώ, θα σας πω ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχα μια πραγματική ευκαιρία να δείξω τις δυνατότητες μου. Άλλαζα ομάδες και κάθε φορά, εκεί που πήγαινα, υπήρχε ήδη ένας superstar".

Δεν είναι ένας και δυο αυτοί που έχουν υποστηρίξει πως τα ναρκωτικά (και πιο συγκεκριμένα η μαριχουάνα) είναι ο λόγος που δεν έκανε την καριέρα που μπορούσε να απολαύσει. Στην Κίνα η χρήση της όποιας ναρκωτικής ουσίας απαγορεύεται αυστηρώς και δια ροπάλου, κάτι που ουδόλως τον ενοχλεί. " Κατ' αρχάς, πρέπει να σας πω ότι η τελευταία φορά που έκανα χρήση ήταν πριν έξι χρόνια. Δεν πιστεύω πως είχα πρόβλημα εθισμού και ότι αυτός κατέστρεψε την καριέρα μου. Κάποιοι βέβαια, το πίστεψαν αυτό. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως άπαξ και σε παρεξηγήσουν, καλλιεργούν μια άποψη για εσένα που ακόμα και αν είναι λανθασμένη, ορίζει την εξέλιξη σου".

"Έκρινα πως η Κίνα θα ήταν μια καλή ευκαιρία για εμένα, ώστε να αγαπήσω ξανά το μπάσκετ, μέσω της κινεζικής κουλτούρας. τα τελευταία χρόνια ομολογώ πως είχα πάρει λάθος δρόμο, αλλά τώρα προσπαθώ ευλαβικά να διατηρήσω την ελπίδα να ανακτήσω τον πραγματικό μου εαυτό. Η Shanghai δεν πίστεψε όσα κυκλοφορούσαν για εμένα και ήταν ψευδή και μου έδωσε την ευκαιρία να ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο στην καριέρα μου, αλλά και στη ζωή μου. Ελπίζω ότι οι φαν της ομάδας θα με καταλάβουν πραγματικά. Είτε έχουν ακούσει για εμένα, είτε όχι, τους καλώ να έλθουν στο γήπεδο ώστε να μάθουν πραγματικά ποιος είμαι και τι μπορώ να προσφέρω".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ