OPINIONS

Όλοι οι καλοί (δεν) χωράνε

Όλοι οι καλοί (δεν) χωράνε
Κετσπάγια ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τα συμπεράσματα που βγήκαν από το φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ηρακλή που βρήκε νικήτρια την Ένωση με 4-0.

Καταρχάς το πρώτο δεδομένο είναι πως ο σέντερ φορ όχι μόνο πρέπει να είναι καλός και ποιοτικός, αλλά θα πρέπει και να φαίνεται. Ο τρόπος για να φαίνεται, είναι να σκοράρει. Και ο Αλμέιδα, που ουδείς αμφισβητεί την ποιότητα του, σκοράρει.

Έχει δυο γκολ, στα πρώτα δυο φιλικά που ξεκίνησε στην βασική ενδεκάδα της ΑΕΚ. Δηλαδή στα πρώτα δυο που έφτασε σε τέτοιο βαθμό ετοιμότητας, που να μπορεί να ξεκινήσει στο βασικό σχήμα.

Και πριν σκεφτείτε πως ο Αλμέιδα σκόραρε απέναντι στον Στάμο και τον Ζιαμπάρη, σας υπενθυμίζω πως στο πρωτάθλημα δεν πρόκειταινα βρει αντιπάλους τον Κομπανί και τον Βερτόγκεν. Ούτε καν στα ντέρμπι. Πάμε παρακάτω.

Στο ποδόσφαιρο ισχύει το «όλοι οι καλοί χωράνε». Ισχύει όμως για το ρόστερ μιας ομάδας αλλά όχι και για την βασική ενδεκάδα. Κάθε ομάδα που στοχεύει στην διεκδίκηση τίτλων, οφείλει να έχει πολλές ποιοτικές λύσεις για όλες τις θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως όλες τις ποιοτικές λύσεις οφείλει να τις χωρέσει στο αρχικό σχήμα. Κάποιοι θα μείνουν στον πάγκο. Κάποιοι θα μείνουν και στην εξέδρα. Χωρίς αυτό να μειώνει κατ’ ελάχιστο την αξία τους. Έτσι συμβαίνει σ’ όλες τις μεγάλες και φιλόδοξες ομάδες του ποδοσφαιρικού πλανήτη.

Ο Κετσπάγια προσπάθησε στο φιλικό με τον Ηρακλή, να χωρέσει στην ενδεκάδα όσο περισσότερους ποιοτικούς παίκτες μπορούσε. Δεν βγήκε. Είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κανείς τους λόγους που ο Τιμούρ γουστάρει τον Μπακασέτα και θέλει να του βρει θέση ακόμα και στο βασικό σχήμα. Είναι ένας παίκτης που λίγα εκατοστά γης ελεύθερο πεδίο να του δώσει ο αντίπαλος, θα ρίξει φωτοβολίδα είτε μέσα, είτε έξω από την περιοχή. Και αυτό είναι σπάνιο προσόν. Ειδικά για έναν προπονητή όπως είναι ο Κετσπάγια, που ζητά συνεχώς από τους παίκτες του να σουτάρουν. Επίσης ο Μπακασέτας έχει εξαιρετικές εκτελέσεις στημένων.

Όμως την θέση του Μάνταλου σε ρόλο μαέστρου, δεν γίνεται να την πάρει. Άλλωστε ούτε και ο Κετσπάγια έχει σκοπό να του την δώσει. Γι αυτό ψάχνει να του βρει θέση κάπου αλλού. Είχε λογική το πείραμα που έκανε στο φιλικό με τον Ηρακλή ο Τιμούρ. Όμως για να λειτουργήσει θα πρέπει να βγάλουν πολλή δουλειά και ο Μπακασέτας και ο Μάνταλος στο ανασταλτικό κομμάτι. Αλλιώς ο κάθε Λεοζίνιο, της κάθε ομάδας που θα έρχεται στο ΟΑΚΑ, θα βρίσκει μονάχο τον Σιμόες και άδειο τον κεντρικό διάδρομο προς το τέρμα της ΑΕΚ και αντίο ζωή. Ωστόσο το κύριο πρόβλημα, είναι πως σε κάθε αλλαγή σχήματος, πλην αυτού με «δεκάρι», χαραμίζεται ένας χαρισματικός παίκτης όπως ο Μάνταλοςκαι είναι κρίμα. Και ας βρήκε τρόπο να σκοράρει ακόμα και ως εσωτερικός χαφ. Είναι ηλίου φαεινότερο πως ο Μπακασέτας δεν θα χωρά στην ενδεκάδα σε πολλά ματς στη σεζόν που έρχεται. Αυτό δεν σημαίνει ούτε πως δεν θα παίζει, ούτε πως δεν είναι (υπερ) πολύτιμος.

Ανάλογο ζήτημα με το ποιος και… πόσοι χωράνε στο βασικό σχήμα, θα έχει ο Κετσπάγια και όταν θα είναι στην φόρμα του ο Ροντρίγκες. Δείχνει ήδη καλά πράγματα ο Αργεντινός και όπως είπε και ο Τιμούρ, θέλει δυο εβδομάδες για να είναι απολύτως έτοιμος. Ο Πατίτο θα πάει για τα άκρα και ως εκ τούτου ένας εκ των Μπαρμπόζα ή Βάργκας θα πρέπει να πάει στον πάγκο. Παρεμπιπτόντως, αυτός ο Βάργκας συνεχίζει να μπερδεύει και τον κόσμο και τον Κετσπάγια. Πάλι στο φιλικό με τον Ηρακλή, ωσεί παρών, αλλά έστειλε συστημένη την μπάλα στο κεφάλι του Αλμέιδα στο γκολ. Τα καλά δηλαδή του τελικού του κυπέλλου, που ήταν ο χειρότερος παίκτης, αλλά έδωσε δυο ασίστ. Και των ντέρμπι του περσινού πρωταθλήματος, όταν ήταν ωσεί παρών, αλλά πέτυχε και στα τρια τον νικητήριο γκολ. Και σε ποιόν να ποντάρει ο Κετσπάγια; Στον Βάργκας της προετοιμασίας στην Πολωνία που πετούσε ή σ’ αυτόν της ρεβάνς με την Σεντ Ετιέν ή του φιλικού με τον Ηρακλή που ήταν μετριότατος;

Για να επανέλθω, η ουσία για τον Κετσπάγια είναι να προχωρήσει μ’ έναν συγκεκριμένο κορμό, στον οποίο θα είναι προσαρμοσμένες και εναλλακτικές λύσεις. Έκανε πολύ καλά που πειραματίστηκε στο φιλικό με τον Ηρακλή σ’ ένα διαφορετικό σχήμα. Άλλωστε ακόμα και αυτό θα χρειαστεί. Έστω να υπάρχει ως εναλλακτική. Όπως επίσης και πολύ σοφά πράττει ο Τιμούρ και έχει περάσει το μήνυμα στα αποδυτήρια πως δεν υπάρχει κανένας άγραφος νόμος τύπου «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» . Και έχει ξεκαθαρίσει πως κανείς δεν έχει καπαρωμένη την θέση. Ωστόσο εκείνο που φάνηκε (και) στο φιλικό με τον Ηρακλή, είναι πως δεν μπορούν να χωρέσουν όλοι οι καλοί παίκτες της ΑΕΚ, στο βασικό σχήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ