OPINIONS

Οι γρίφοι του Κιέλτσε

Οι γρίφοι του Κιέλτσε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για όσα θα πρέπει απαντηθούν επί... χόρτου στην προετοιμασία της ΑΕΚ στην Πολωνία.

Αν το Ζέεφελντ στα χρόνια της ευημερίας και πριν το ανακαλύψουν ζάμπλουτες ομάδες όπως η Σίτι και το μετατρέψουν σε ελίτ προορισμό, είχε συνδεθεί με το κτίσιμο ομάδων από τον Μπάγεβιτς, η Πολωνία τείνει να γίνει συνώνυμο με τις καλοκαιρινές προετοιμασίες της ΑΕΚ στη νέα της εποχή. Βεβαίως πέρυσι είχε επιλεγεί προπονητικό κέντρο στα περίχωρα της Οπαλένιτσα, που ήταν σαν να λέμε τα Κολιματσάνικα της Πολωνίας. Φέτος το καλοκαιρινό στρατηγείο της ΑΕΚ, στήνεται περίπου δυο χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέλτσε. Μια πόλη με τα όλα της. Μεγάλο πεζόδρομο, μεγάλη πλατεία, μεγάλη εκκλησία, μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Βεβαίως οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ είναι άγνωστο αν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το κέντρο της πόλης. Παρόλο που θα μείνουν 17 γεμάτες μέρες στην πολωνική επαρχία. Είναι άγνωστο αν ο Κετσπάγια βγάζει από τους παίκτες το λάδι, αν τους πηγαίνει χωρίς ανάσα ή αν προτιμά πρόγραμμα πιο χαλαρό. Το πρώτο συμπέρασμα που έχουν βγάλει από τον Γεωργιανό τις πρώτες μέρες στα Σπάτα, είναι πως έχει τρέλα με την δουλειά του και την δουλειά γενικώς. Μ’ ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για ένα βασικό στάδιο προετοιμασίας, που πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Φυσική κατάσταση, λύσιμο με την μπάλα, βάσεις για μια ολόκληρη σεζόν, μοντάρισμα και ετοιμότητα για τα πρώτα ματς των προκριματικών σ’ ένα μήνα. Πως θα τα παντρέψει και πως θα το προλάβει όλα αυτά, είναι ένας γρίφος. Ο ένας από τους πολλούς γρίφους της φετινής προετοιμασίας στο Κιέλτσε.

Διότι υπάρχουν και άλλοι πολλοί. Όπως σ’ όλες τις προετοιμασίες. Αλλά πολύ περισσότερο τώρα, που η ΑΕΚ για πρώτη φορά μετά από τρια χρόνια, ξεκινά το κτίσιμο μ’ έναν προπονητή που δεν είναι ο Τραϊανός Δέλλας. Διότι μπορεί να μεσολάβησε πέρυσι η περίοδος Πογέτ. Όμως και η περσινή, όπως και η προπέρσινη ΑΕΚ, όπως και αυτή της Γ’ εθνικής, φτιάχτηκε πάνω στο αγωνιστικό μοντέλο του Δέλλα. Και όταν, για παράδειγμα, πέρυσι ξεκινούσε η προετοιμασία, υπήρχαν ορισμένες σταθερές και για τον τρόπο δουλειάς, αλλά και για την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας. Τώρα όλα ξεκινούν από την αρχή. Κανείς δεν ξέρει το αγωνιστικό μοντέλο που έχει στο μυαλό του ο Κετσπάγια για τη νέα ΑΕΚ. Ειδικά από την στιγμή που είναι ένας προπονητής που έχει αποδείξει στις προηγούμενες δουλειές του, πως δεν δουλεύει σταθερά με συγκεκριμένο σύστημα με οποιοδήποτε υλικό και σε οποιαδήποτε ομάδα.

Προφανώς λοιπόν και ο ίδιος ο Κετσπάγια και ο τρόπος δουλειά του αλλά και το αγωνιστικό μοντέλο που σκοπεύει να εφαρμόσει, είναι ένας από τους γρίφους της προετοιμασίας που ξεκινά στο Κιέλτσε. Όπως επίσης γρίφος είναι η παρουσία των μεταγραφών που έχουν ήδη γίνει. Και αν ο Μπάρκας είναι ένα ταλέντο που θέλει τον χρόνο του και υπάρχει το δεδομένο πως ο Ανέστης είναι έτσι κι αλλιώς (πολύ) μπροστά, η εικόνα που θα δείξουν και ο Τσιγκρίνσκι και ο Μπακασέτας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά στην περίπτωση του Μπακασέτα.

Ένας από τους καλύτερους παίκτες του περσινού πρωταθλήματος, καλείται να προοδεύσει ακόμα περισσότερο αλλά και να διαχειριστεί και την εναλλαγή σε ειδικό βάρος φανέλας αλλά και το γεγονός πως αυτή η φανέλα που τώρα έχει φορέσει είναι η αγαπημένη του. Και μέσα σ’ όλα αυτά, μένει να φανεί και που θα τον αξιοποιήσει ο Κετσπάγια. Διότι η θέση πίσω από τον φορ, στην οποία οργίασε ο Μπακασέτας πέρυσι στο πρωτάθλημα, είναι (θεωρητικά) και (ποδοσφαιρικώς λογικά)κατειλημμένη από τον Μάνταλο. Βεβαίως τα προσόντα του «Μπάκα» επιτρέπουν σκέψεις ακόμα και για την κορυφή της επίθεσης. Αλλά όλα αυτά, μένει να φανούν στο γήπεδο του Κίελτσε. Ιδού λοιπόν και ένας ακόμα γρίφος.

Γενικώς η φετινή προετοιμασία της ΑΕΚ είναι ξεχωριστή σε σχέση μ’ άλλες σεζόν. Για περισσότερους από έναν λόγους. Κυρίως διότι θα μπουν οι βάσεις τις πιο απαιτητικής σεζόν των τελευταίων χρόνων. Και υπάρχουν γρίφοι που πρέπει να απαντηθούν. Στο γήπεδο. Του Κίελτσε. Με τους Πολωνούς να ζουν και να αναπνέουν για να δουν τον Μίλικ, τον Λεβαντόφσκι και τον Μπλατσικόφσκι, να ρίχνουν στον καναβάτσο τον πολύ Ρονάλντο. Αλλά υπολογίζουν χωρίς τον Φερνάντο, που εδώ μάλλον τους φαίνεται ταβερνιάρης. Αμ δε.

PHOTO CREDITS: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ