OPINIONS

Σόλο κάσα, σόλο καπίκια

Σόλο κάσα, σόλο καπίκια

Αλαφούζος και Γιαννακόπουλος τα βρήκανε, αλλά για τον Κώστα Καίσαρη, ο Παναθηναϊκός επί της ουσίας δε βρήκε απολύτως τίποτα. Το "σημαντικό" ποσό που θα βάλει ο Γιαννακόπουλος, δε λύνει το πρόβλημα.

Δεν μου αρέσει να κάνω τον έξυπνο. Κάποια πράματα όμως μιλάνε από μόνα τους. Δεν χρειάζεται να απευθυνθείς στον Πιτ Παπαδάκο για να σου πει τα μελλούμενα.

Σχετικά, λοιπόν, με το περιβόητο ραντεβού Αλαφούζου-Γιαννακόπουλου, η ταπεινότητά μου είχε τοποθετηθεί από το περασμένο Σάββατο, στο σχετικό κείμενο, υπό τον τίτλο "για να θεριέψεις, πρέπει να φας το θεριό".

Γράφαμε, λοιπόν, επί λέξει:

Δεν χάθηκε κόσμος, επειδή τα σπάσανε Γιαννακόπουλος – Αλαφούζος. Ούτε θα σωθεί αν τελικά τα βρούνε, όπως είναι πολύ πιθανό στη συνάντηση της Τρίτης. Η προοπτική του ενιαίου και αδιαίρετου Παναθηναϊκού είναι ωραία στα λόγια. Θυμίζει την κοινοτυπία που λένε και επαναλαμβάνουν οι πολιτικοί, ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι τα καταφέρνουν.

Σε κανέναν άνεργο όμως δεν βρήκε δουλειά η ενότητα. Με την ενότητα κανένας δεν χόρτασε. Η νοικοκυρά για να μαγειρέψει, πρέπει να έχει λεφτά να ψωνίσει από τον μπακάλη. Ο Παναθηναϊκός για να ξαναγίνει Παναθηναϊκός, χρειάζεται λεφτά....

.... Οφείλεις όμως να δεις την πραγματικότητα. Την αλήθεια. Ότι στις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες, είτε τσακωμένοι είναι στον Παναθηναϊκό, είτε μονιασμένοι, με το θεριό δεν μπορούν να τα βάλλουν. Ξαναλέμε ότι την Τρίτη Αλαφούζος- Γιαννακόπουλος θα λύσουν την παρεξήγηση και όλα θα είναι ΟΚ.

Δεν σημαίνει αυτό ότι θα βρεθούν λεφτά ώστε να αλλάξει επίπεδο ο Παναθηναϊκός.

Τι μάθαμε την Πέμπτη το απόγευμα μετά τη συνάντηση; Ότι αφού υπερίσχυσε η αγάπη των δυο ανδρών για τον Παναθηναϊκό και τα βρήκανε, ο Δ. Γιαννακόπουλος θα δώσει το καλοκαίρι ένα "σημαντικό" ποσό στον Παναθηναϊκό. Μέσω της Συμμαχίας και όχι μέσω αγοράς μετοχών που κι αυτό για ευνόητους λόγους, έχει τη σημασία του.

Σημειώνουμε ότι η είδηση της συνάντησης αναρτήθηκε στα σάιτ στις 1:20 το μεσημέρι. Η κοινή ανακοίνωση στις 18:15, δηλαδή ύστερα από πέντε ώρες. Που πάει να πει πολύ λιγότερο μιλήσανε και πολύ περισσότερο χρόνο χρειαστήκανε για να συνταχθεί το κείμενο της συμφωνίας. Ότι εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή η "Δίκη" του Θωμαΐδη δεν πρόκειται να ξανακουμπήσει τον Δ.Γιαννακόπουλο και ότι ο Νικόλας Πατέρας (χωρίς να αναφέρεται το όνομά του) δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ΠΑΕ.

Λες και υπήρχε περίπτωση να γυρίσει πίσω. Να κάνει τι; Από δήμαρχος, κλητήρας; Ή για να παρακαλάει ο ίδιος τους ποδοσφαιριστές της πολυμετοχικότητας, Λέτο και σία, που ο ίδιος είχε κάνει χρυσά συμβόλαια, να κάνουν υπομονή και να υπογράφουν τον ένα διακανονισμό, πίσω από τον άλλο; Το παραγοντιλίκι έχει αξία και λούστρο, όταν υπάρχουν λεφτά. Όταν ο Παναθηναϊκός είναι, πλέον, σόλο κάσα και σόλο καπίκια, οι παράγοντες της πολυμετοχικότητας, ούτε απέξω δεν περνάνε από τη Λεωφόρο.

Το "σημαντικό" ποσό

Πάμε τώρα στο δια ταύτα. Στο μαρούλι. Στο μπαμπάκι, που λένε και στην Πτολεμαΐδα. Στα λεφτά. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι, ο Δ. Γιαννακόπουλος θα συνδράμει σημαντικά στην ΠΑΕ με ένα ποσό μέσω της Συμμαχίας. Εδώ είναι λοιπόν αρχίζουν τα δύσκολα. Πώς μπορεί να προσδιορισθεί η σημαντικότητα ενός χρηματικού ποσού; Αυτό είναι 100% υποκειμενικό.

Για ένα άστεγο σημαντικό ποσό είναι 5 ευρώ, για να μπορέσει κάτι να φάει. Για ένα άνεργο, ιδιαίτερα σημαντικό ποσό, είναι τα 100 ευρώ. Για τον Παναθηναϊκό σημαντικό ποσό είναι τα 25 εκατομμύρια, που είναι μέσα και τα πάει πίσω αλά Κωτσόβολος, όπως το ένα εκατομμύριο στο ΟΑΚΑ, το οποίο θα αποπληρωθεί σε 80 δόσεις.

Και πολύ περισσότερο κανείς δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στην τσέπη του Δ. Γιαννακόπουλου και να προσδιορίσει για λογαριασμό του, ποιο θα είναι τελικά αυτό το "σημαντικό" ποσό. Πριν το καλοκαίρι, όμως, όταν αυτό το ζήτημα θα έχει ξεκαθαρίσει, προηγείται για τον Παναθηναϊκό το αγγούρι που ακούει στο όνομα αδειοδότηση.

Δεύτερη κολλητή χρονιά χωρίς άδεια δεν θα είναι καθόλου εύκολα για τον Αλαφούζο. Με το ρεπορτάζ να λέει ότι οι για να πάρει ο Παναθηναϊκός άδεια θα πρέπει να εγγυηθεί ότι μπορεί να αποπληρώσει τα διακανονισμένα χρέη του για την περίοδο 2014-15. Δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ, που θα πρέπει να βρει είτε με αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, είτε με τραπεζικό δάνειο.

Έτσι κι αλλιώς, λοιπόν, τον σταυρό του μαρτυρίου της αδειοδότησης θα τον σηκώσει κι αυτή τη φορά ο Αλαφούζος, μόνος του. Κατόπιν τούτου είναι μάταιο να ψάχνει κανείς από τώρα, ποιο θα είναι το ύψος του "σημαντικού" ποσού, όπως δεσμεύθηκε αρχικά, ο Δ. Γιαννακόπουλος. Ότι δηλαδή είναι πιθανό το πουλάκι της αδειοδότησης να έχει πετάξει και ο Παναθηναϊκός να μην έχει παίξει καν στα πλέι οφ.

Να πετάξουμε, ωστόσο, γενικά και αφηρημένα, ένα νούμερο. Ας πούμε ένα εκατομμύριο ευρώ. Και χωρίς καμιά διάθεση ειρωνείας, γι αυτόν που θα το βγάλει από την τσέπη του, ειδικότερα αυτή την εποχή είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό ποσό. Για τον Παναθηναϊκό, όμως, αυτό το ποσό δε λέει απολύτως τίποτε. Στην κυριολεξία, απολύτως τίποτα. Όταν είσαι μέσα 25 εκατομμύρια το ένα είναι το 4% του συνολικού χρέους σου.

Όπως, λοιπόν, είχαμε πει από το περασμένο Σάββατο " ποιος μπορεί να έχει τη διάθεση να αρχίσει να καίει λεφτά στην Ελλάδα, όταν σβήνουν οι υψικάμινοι της Χαλυβουργικής";

Συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός έχει ανήφορο μπροστά του. Όποιο κι αν είναι το σημαντικό ποσό του Δ. Γιαννακόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ