OPINIONS

Περί επιχορήγησης

Περί επιχορήγησης
INTIME SPORTS

Η NOVA θεωρεί ότι επιχορηγεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κι ο Κώστας Καίσαρης απαντάει ότι χορηγός είναι ο κόσμος που πληρώνει κάθε μήνα τη συνδρομή του.

Μήπως αυτοί στη NOVA νομίζουν ότι ο κόσμος τούς χρωστάει κι από πάνω; Πέρα από τα λεφτά που πληρώνει κάθε μήνα, πρέπει να τους έχει και υποχρέωση;

Έβγαλαν κατ' αρχήν μια ανακοίνωση για να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους άσκησαν λογοκρισία και δεν μετέδωσαν τα επεισόδια. Φαίνεται δεν έπεισαν.

Γι' αυτό τοποθετήθηκε συνολικά επί του θέματος ο διευθυντής επικοινωνίας του ομίλου, Ανδρέας Μπέκιος: " Αν η NOVA ήθελε να επενδύσει σε θρίλερ, θα το έκανε και με μικρότερο κόστος". Και τι θα πούλαγε μετά; Και σε ποιους θα πούλαγε; " Πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές και το θέαμα. Γι' αυτό η NOVA έχει επενδύσει τόσα χρήματα", πρόσθεσε.

Σχετικά με τους ποδοσφαιριστές-πρωταγωνιστές δεν είπε τίποτα το καινούργιο. Το ανέφερε για πρώτη φορά το 1980 ο Αντωνιάδης, σαν πρόεδρος του ΠΣΑΠ, κι από κει και πέρα το επαναλαμβάνουν κατά κόρον οι βαθιά προβληματισμένοι δημοσιογράφοι. Η πρωτοτυπία έχει να κάνει σχετικά με την επένδυση και την αναφορά ότι: " Σε μας υπάρχει ένας βαθύτατος προβληματισμός. Γιατί να συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε ένα προϊόν που βαδίζει στην καταστροφή;"

Επιχορηγώ = Δίνω χρηματική ενίσχυση

Προφανώς έχω κάνει λάθος. Που είχα την εντύπωση μέχρι τώρα, ότι η Forthnet είναι μια επιχείρηση, που λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς: βάζω για να πάρω. Κατά τη λογική του διευθυντή επικοινωνίας της, πρόκειται για ίδρυμα. Όπως άλλα ιδρύματα επιχορηγούν με υποτροφίες τούς αριστούχους φοιτητές, έτσι και ο όμιλος Forthnet επιχορηγεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Μα πού νομίζουν ότι απευθύνονται; Σε κοκορνιόκους;

Και το θέμα δεν είναι προσωπικό, όπως λένε στις ταινίες (που προβάλλει η NOVA). Αυτή είναι η γραμμή της εταιρίας. Αυτά είπε ο κ. Μπέκιος: " Η NOVA είναι ο βασικός χρηματοδότης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου". Φαίνεται τα πολλά "πάρε-δώσε" με τον ΟΠΑΠ όλα αυτά τα χρόνια, τους έχουν κάνει να μιλάνε με τη γλώσσα των ΔΕΚΟ. Τζάμπα λεφτά δηλαδή δίνει στο ποδόσφαιρο η NOVA;

Για του λόγου το αληθές, άνοιξα το λεξικό να δω τι γράφει. Επιχορηγώ: δίνω χρηματική ενίσχυση. Επιχορηγούμαι: παίρνω χορηγία από το κράτος. Επιχορήγηση: πρόσθετη αμοιβή η παροχή από το κράτος σε ιδρύματα ή κοινωφελείς οργανισμούς. Τέτοια λάθη, σε επιχειρήσεις που τζιράρουν εκατομμύρια ευρώ, δεν επιτρέπονται. Για να μην μιλήσουμε για αλαζονεία.

Τι θα πούλαγε; Μίκυ Μάους και τσόντες;

Τα πράγματα είναι απλά. Το ποδόσφαιρο πουλάει το προϊόν του και η NOVA το αγοράζει. Για να το πουλήσει στη συνέχεια (πιο ακριβά) στον κόσμο. Στους πελάτες της. Και σε σχέση, μάλιστα, με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, πολύ ακριβά. Τα ανάλογα "πακέτα" ξεκινούν από τα 30 ευρώ στην Αγγλία και φτάνουν στα 52 ευρώ στη Γερμανία. Κι αν δεν είχε το ποδόσφαιρο η NOVA, τι θα πούλαγε; Τα Μίκυ Μάους και τις τσόντες;

Αν, λοιπόν, κάποιος μπορεί να πει ότι είναι χορηγός, αυτός είναι ο κόσμος. Που πληρώνει για να βλέπει ποδόσφαιρο. Η κατ' αρχήν επένδυση του συνδρομητικού καναλιού έγινε πάνω στο ποδόσφαιρο με στόχο το κέρδος. Και καλώς έγινε. Κανείς δεν βάζει λεφτά για να τα χάσει. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού. Και δεν είναι ότι ο κόσμος την Κυριακή το βράδυ διψούσε για αίμα. Αν ήθελε να παρακολουθήσει θρίλερ, όπως είπε ο κ. Μπέκιος, είχε τη δυνατότητα επιλογής. Η ενημέρωση ήταν το κατ' αρχήν ζητούμενο. Κι αυτό που ενόχλησε ήταν η λογοκρισία. Κι επειδή οι αντιδράσεις ήταν πολλές και έντονες, χρειάστηκε στη NOVA να επανέλθει μ' αυτόν τον άκομψο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ