OPINIONS

Κάτω τα χέρια από τον διαιτητή

Κάτω τα χέρια από τον διαιτητή
INTIME SPORTS

Ο Κώστας Καίσαρης αθωώνει τον διαιτητή για τη σούπα του Καραϊσκάκης, από το 31 και μετά, όταν ο ΠΑΟΚ έμεινε με δέκα παίκτες. Το παιχνίδι "χάλασε" από την αδυναμία των δυο ομάδων και κύρια του Ολυμπιακού

Τι σχέση μπορεί να έχει το Γιουνάιτεντ-Ρεάλ πέρσι τον Μάρτιο, με το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, την Τετάρτη στο Καραϊσκάκης; Το τελικό αποτέλεσμα, μπορεί να πει κάποιος, αφού και στα δυο ματς ήταν το 2-1. Μια άλλη κοινή παράμετρος ότι Γιουνάιτεντ και ΠΑΟΚ, από κάποια στιγμή και μετά έπαιξαν με δέκα παίκτες.

Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη σύμπτωση. Το "διάβασμα" των δυο παιχνιδιών από την συντριπτική πλειοψηφία τωνελληνικών ΜΜΕ. Ότι κυρίαρχο στοιχείο και στις δυο περιπτώσεις ήταν οι αποβολές. Η εύκολη λύση, η εύκολη αντιμετώπιση στο άρπα κόλα.

Στο ματς του Ολντ Τράφορντ για το Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουνάιτεντ ήταν μπροστά με 1-0. Στο 56 αποβάλλετα ο Νάνι. Μέσα σε δεκατρία λεπτά, με γκολ στο 66 και στο 69, η Ρεάλ γυρίζει το ματς το κάνει 2-1. Αβίαστο συμπέρασμα, για τους Έλληνες σχολιαστές: "Μόλις η Γιουνάιτεντ έμεινε με δέκα, η Ρεάλ γύρισε το ματς, μέσα σε τρία λεπτά".

Μόνο αυτό ήταν όμως; Όποια ομάδα, δηλαδή, μένει με 10 παίκτες καταρρέει και τρώει απανωτά δυο γκολ; Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο, δηλαδή, ο Σερ Άλεξ να έχει κάνει κάτι λάθος; Ή να μην πρόλαβε να κάνει τη σωστή αναδιάταξη στην ομάδα του, μετά την αποβολή; Μήπως ο Μουρίνιο, έκανε κάτι σωστό από τη δική του πλευρά και προσάρμοσε το παιχνίδι πάνω στο πρόβλημα της Γιουνάιτεν;

Αυτά για την συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικογράφων είναι ψιλά γράμματα. Ή δεν ξέρουν να τα διαβάσουν, ή βαριούνται να ασχοληθούν. Και πάνε στην εύκολη λύση που είπαμε, που δεν έχει βέβαια καμιά ποδοσφαιρική λογική.

'Άλλες ομάδες, με δέκα παίκτες, αντέχουν. Για διάφορους λόγους. Είτε γιατί οι δέκα που απέμειναν υπερβάλλουν, είτε γιατί εφαρμόζουν κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, για να καλύψουν αυτή την αδυναμία τους.

Κι επειδή στο ποδόσφαιρο παίζουν, πάντα δύο, παίζει ρόλο και κατά πόσο ο αντίπαλος είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα. Πάμε στο Καραϊσκάκης. Πράγματι όταν μειώνει ο Αθανασιάδης στο 31' σε 2-1, αυξάνονται οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο παιχνίδι στη συνέχεια .Χωρίς να αγνοούμε ότι μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ δεν υπήρχε στο γήπεδα.

Ξαφνικά, όμως, το ματς γίνεται σούπα. Ο ΠΑΟΚ εύλογα μαζεύεται πίσω κι ο Ολυμπιακός πάει να κάνει το τρίτο γκολ με σέντρες στο γάμο του καραγκιόζη. Τι σχέση μπορεί να έχει όμως η αδυναμία του Ολυμπιακού να παίξει ποδόσφαιρο, με το ότι ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο; Δε γίνεται να παίζεις μια ώρα με παίκτη παραπάνω και να μη μπορείς να βγάλεις δυο φάσεις της προκοπής.

Ο Ολυμπιακός ήταν φλύαρος και αναποτελεσματικός, όχι επειδή κλείστηκε ο ΠΑΟΚ, αλλά επειδή είχε ο ίδιος προβλήματα. Με τον Κάμπελ σταδιακά να ξεθυμαίνει δεν υπήρχε ένας παίκτης να διασπάσει με ατομική προσπάθεια την αντίπαλη άμυνα. Είτε με διείσδυση από τα άκρα, είτε με κάθετη πάσα στον άξονα, όπως έγινε στα δυο γκολ.

Ο ΠΑΟΚ έχει το δικαίωμα να επικαλείται το άλλοθι ότι έπαιξε για μια ώρα με δέκα παίκτες. Μέχρι ποιου σημείου όμως; Αν δεν μπορείς να αλλάξεις μια πάσα, αν δεν μπορείς να κάνεις κοντρόλ και να κρατήσεις την μπάλα, είναι προσωπική σου και μόνο αδυναμία. Δεν γίνεται σε αυτή τη μία ώρα να μη μπορεί ο ΠΑΟΚ να βγάλει μια κόντρα επίθεση. Ούτε μία.

Δε γίνεται να βλέπεις τους ποδοσφαιριστές να μένουν από δυνάμεις και να πέφτουν κάτω. Δεν χάλασε το παιχνίδι ο Καλογερόπουλος. Τα λάθη που έκανε στις αποφάσεις του, δεν έπαιξαν κανέναν απολύτως ρόλο. Το ματς χάλασε από υπαιτιότητα των δυο ομάδων και μόνο. Με τον ΠΑΟΚ να κλείνεται πίσω, ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε τις ιδέες αλλά ούτε και την ατομική ικανότητα για να φτάσει με ορθόδοξο τρόπο σε ένα τρίτο, ή τέταρτο γκολ.

Το ματς χάλασε γιατί ο ΠΑΟΚ βολεύτηκε με το 100% παθητικό παιχνίδι και καμουφλάρισε τις αδυναμίες του να αντιμετωπίσει με αγωνιστική αξιοπρέπεια το πρόβλημα των δέκα παικτών. Για τους αθλητικογράφους η εύκολη λύση ήταν ο Καλογερόπουλος. Τα βάζουμε με τον διαιτητή που έτσι ή αλλιώς τα έκανε μαντάρα και καθαρίζουμε.

Ιδού, λοιπόν, πόσο διαφορετικά είναι αυτά τα 2-1. Όταν πέρσι τον Μάρτιο η Γιουνάιτεντ μένει στο Ολντ Τράφορντ με δέκα παίκτες, είναι μαγκιά της Ρεάλ που γυρίζει το παιχνίδι. Όχι η αποβολή του Νάνι. Όταν την Τετάρτη μένει με δέκα είναι αδυναμία του Ολυμπιακού να διαχειριστεί σωστά την υπεροπλία του και να το εκμεταλλευτεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ