OPINIONS

Η Άννα σε μοναστήρι

Η Άννα σε μοναστήρι

Ο Κώστας Καίσαρης κάνει τη συγκλονιστική αποκάλυψη: η Άννα Καραμανλή ανακοίνωσε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι εγκαταλείπει τα εγκόσμια και την πολιτική για να γίνει καλόγρια.

Έγινε και αυτό: Φορκάστ στη βαθμολογία της Σούπερλιγκ, ΠΑΟΚ-Βέροια. Ας αφήσουμε, όμως, για λίγο το ποδόσφαιρο κι ας ασχοληθούμε με τα σπουδαία και τα σοβαρά. Οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου είναι καταιγιστικές.

Και δεν ομιλούμε για τα γκάλοπ που φέρνουν τον Σύριζα στα όρια της αυτοδυναμίας. Οι Έλληνες, άλλωστε, έχουν επιδείξει και στο παρελθόν την πρέπουσα οξυδέρκεια όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουν Πρωθυπουργό. Πάντα πετυχαίνουν διάνα: Κώστας Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς.

Ούτε η πρώτη φορά θα είναι που θα κάνουνε τη μαλακία, ούτε η τελευταία. Τα νέα, λοιπόν, έρχονται από την ιερά Αρχιεπισκοπή. Όπου η σεμνή ταπεινή και ευσεβής βουλευτίνα της Βήτα Αθηνών, Άννα Καραμανλή, έκανε βίζιτα (επίσκεψη δηλαδή στα Γαλλικά) στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Μετά το "σάλτα πηδήξου" δηλαδή στον Χαρδούβελη, θέλησε να έρθει κοντά στην εκκλησία για να εκφράσει τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς της για το "που πάει το πράμα" σ' αυτή την έρημη χώρα.

Ο διάλογος με τον Αρχιεπίσκοπο

Παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν διέρρευσε το παραμικρό, ασφαλείς, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άννα Καραμανλή έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση: να κλειστεί σε μοναστήρι. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Στέφανου Χίου είπε στον Ιερώνυμο επί λέξει

"Πάτερ, εγώ δεν είμαι Άρια Αγάτσα, να γυρίσω τα πίσω μπρος στην ΕΡΤ. Με τις σαχλαμάρες που κάνουνε, θου Κύριε φυλακή το στόματι μου εκεί στη Ρηγίλης Χρύσανθος και σία στις εκλογές που έρχονται χαιρέτα μας τον πλάτανο. Ποιος από μας να πρωτοβγεί βουλευτής στη χαβούζα της Β' Αθηνών; Δεν βλέπεις πάτερ τι γίνεται με Ντινόπουλο και Μητσοτάκη; Μια πιθαμή άνθρωπος αυτός ο Αργύρης και το παίζει Τσε Γκεβάρα. Το έριξε στο αντάρτικο σχετικά με την αξιολόγηση των Δημοτικών Υπαλλήλων, μπας και τη σκαπουλάρει. Κι έριξε και στη σπόντα, σχετικά με την οικογενειοκρατία ότι "εγώ δεν γεννήθηκα Υπουργός. Ούτε Βουλευτής. Δεν βλέπεις πάτερ τον Άδωνι, που έχει λυσάξει και κάνει λες και είναι για εξορκισμό; Κι εγώ είπα μια κουβέντα παραπάνω για τον Γκίκα Χαρδούβελη και πέσανε να με φάνε".

"Συνέχισε παιδί μου, πες ότι έχεις να πεις" ήταν τα λόγια του Ιερώνυμου

"Πάτερ, δεν θέλω να σας κουράσω, αλλά οι στιγμές είναι δραματικές. Η πατρίδα κινδυνεύει. Η Νέα Δημοκρατία καταποντίζεται. Εγώ, όπως, σας είπα και στην αρχή στην ΕΡΤ δεν γυρίζω πίσω. Μια Άννα Καραμανλή να φυλάει κατουρημένες ποδιές για κανένα παραπάνω μόριο; Όχι! Δεν θα πέσω χαμηλά. Πήρα, λοιπόν, τη μεγάλη απόφαση και ήρθα να την ανακοινώσω σε σας: θα αφιερωθώ στον Θεό. Στον Κύριο. Θα γίνω καλόγρια. Για να προσεύχομαι νυχθημερόν, γα τη σωτηρία της πατρίδας. Ήρθα σε σας για να μου δώσετε την ευλογία σας και να μου συστήσετε ένα καλό μοναστήρι".

Στην αγκαλιά του Θεού

Πράγματι. Δεν είναι όλοι ίδιοι οι Έλληνες πολιτικοί. Ότι κοιτάνε, δηλαδή, μόνη την πάρτη τους και σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα, τσιμέντο να γίνει. Υπάρχουν και πολιτικοί σαν την Άννα Καραμανλή. Που δεν συμβιβάζεται. Που δεν πέφτει χαμηλά, για την αγορά σταυρών και ψήφων. Που βάζει πάνω από όλα την πατρίδα. Το εθνικό συμφέρον. Η Βουλή είναι μικρή για να χωρέσει ένα ανήσυχο πνεύμα σαν την Άννα Καραμανλή.

Αντίθετα είναι πολύ μεγάλη η αγκαλιά της εκκλησίας και του θεού, που χωράει όλο τον κόσμο. Η Άννα ήταν πολύ αθώα για το βρώμικο παιχνίδι της πολιτικής. Η Άννα άφησε τη σιγουριά της Αθλητικής Κυριακής με ένα και μόνο όνειρο. Με μια και μόνη φιλοδοξία: να προσφέρει στην πατρίδα. Για να δει αυτός ο λαός καλύτερες μέρες. Εις μάτην όμως. Με οδύνη, με πόνο ψυχής, βλέπει αυτά που ονειρεύτηκε να καταγκρεμίζονται. Βλέπει ότι οι κόποι της, οι αγώνες της, πάνε χαμένοι. Βλέπει τους πολίτες της Αττικής να επιλέγουν για περιφερειάρχισα μια Ρένα Δούρου. Άνα η μεν, Ρένα η δε. Μπορεί να φτουρήσει μπροστά της;

Για αυτό πήρε τη μεγάλη απόφαση: να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να αφιερωθεί στον Κύριο.

* Προφανώς οι διάλογοι και το θέμα γενικότερα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Άννα Καραμανλή πράγματι επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου να ζητήσει την ευλογία του και μόνο. Οι ψηφοφόροι της Β' Αθηνών να μην έχουν την παραμικρή ανησυχία. Η Άννα Καραμανλή δεν πρόκειται να τους προδώσει. Θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για την πατρίδα, τη δημοκρατία και τη Νέα Δημοκρατία.

(Ο σουρεαλισμός στο ελληνικό τραγούδι, εν έτη 1965. Στίχοι Μέντης Μποσταντζόγλου, μουσική Γιάννης Μαρακόπουλος. Ερμηνεία Γιώργος Ζωγράφος οι "νεκροθάπται")

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ