OPINIONS

Ένα κιβώτιο σαμπάνιες...

Ένα κιβώτιο σαμπάνιες...

Ο Κώστας Καίσαρης, αφού αποκαλύπτει ότι ο εισαγγελέας Αρ. Κορέας είναι Αρειανός, προσπαθεί να διερευνήσει την υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο.

Έφτασε ο κόμπος στο χτένι, σχετικά με την υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης" στο ποδόσφαιρο. Οι έντεκα που εμπλέκονται σαν ύποπτοι, έχουν προθεσμία μέχρι την Δευτέρα (15/9) να καταθέσουν τα υπομνηματά τους.

Να θυμίσουμε, ότι αυτή η ιστορία ανατρέχει από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν και ανατινάχθηκε ο φούρνος του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα. Εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να περατωθεί, η έρευνα του αντιεισαγγελέα Αριστείδη Κορέα.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ακούς εισαγγελέας και το μυαλό σου πάει, σ' έναν σεβάσμιο κύριο στα 60+. Ο Αριστείδης Κορέας ωστόσο είναι μεταξύ 40 και 45, ποιο κοντά μάλιστα στα 40 παρά στα 45. Όσοι τον έχουν γνωρίσει μέσω των καταθέσεων, μιλάνε για έναν ιδιαίτερα έξυπνο και μεθοδικό δικαστικό λειτουργό.

Ξέρει πολύ καλά τι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Ξέρει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των μαρτύρων. Ξέρεις επίσης ότι οι μάρτυρες πάνω από την αλήθεια βάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Είναι Θεσσαλονικιός, δεν έχει πρόβλημα να λέει ότι είναι Αρειανός και έχει αδερφή επίσης δικαστικό (Πρόεδρο Εφετών).

Ο Αλέξης Κούγιας σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε, εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι θα ασκηθούν, διώξεις. Κι έτσι είναι. Η διαφορά όμως ανάμεσα σε κακουργηματική και πλημμεληματική δίωξη, είναι η μέρα με τη νύχτα.

Αν δηλαδή σε πάνε για κακούργημα, και τελικά διωχθείς για πλημμέλημα, ανοίγεις ένα κιβώτιο σαμπάνιες και κερνάς όλο το μαγαζί. Να πούμε επίσης ότι δεν υπάρχουν παλιά και νέα CD, όπως ψευδώς διαφημίζεται.

Η δικογραφία είναι μία, περιλαμβάνεται σε 5.000 σελίδες, κι όποιος διαθέτει 500 ευρώ για τις φωτοτυπίες μπορεί να την έχει στα χέρια του μέσω των εμπλεκόμενων δικηγόρων. Αν υπήρχαν δηλαδή κάποια "συγκλονιστικά" (!) στοιχεία θα είχαν βγει στην φόρα.

Ο ΣΚΑΪ, που λόγω της κόντρας Μαρινάκη-Αλαφούζου έχει κάνει την υπόθεση "σημαία", θα τα είχε δημοσιοποιήσει. Αντίθετα, βλέπουμε κάποιες διαρροές, που προαναγγέλλονται σαν ιδιαίτερα σοβαρές, αλλά επί της ουσίας, αφορούν κουτσομπολίστικες συζητήσεις, χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα.

Με το αποτέλεσμα να είναι ακριβώς το αντίθετο, από το επιδιωκόμενο. Αντί να αναδεικνύεται δηλαδή η υπόθεση να ξεφτίζει. Εδώ να σημειώσουμε ωστόσο ότι η διαρροή εγγραφών και λεπτομερειών αφήνει εκτεθειμένους, τους χειριστές της υπόθεσης.

Να προαναγγέλλεται δηλαδή ότι εντός ολίγων ωρών, θα γίνει γνωστό το βούλευμα. Ότι ένας από τους εμπλεκόμενους θα πάει να καταθέσει αυτοπροσώπως, κι όχι με υπόμνημα, κλπ. Λεπτομέρειες που μόνο οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίζονται την υπόθεση γνωρίζουν με συνέπεια οι διαρροές να πέφτουν επάνω τους, και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται να είναι δυσμενείς. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται σε δικαστικό λειτουργό να διαρρέει στοιχεία της υπόθεσης που χειρίζεται.

Με δεδομένο ότι ζούμε στην Ελλάδα, όλοι (και σε μεγάλο ποσοστό δικαιολογημένα) είναι επιφυλακτικοί. Ελάχιστοι έχουν εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, και οι περισσότεροι μιλάνε για μεθοδεύσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Είτε δηλαδή, ότι η υπόθεση θα κουκουλωθεί, είτε θα πάει μέχρι τέρμα. Επειδή κάποιοι έχουν συμφέροντα και κινούν νήματα. Αυτό που ακούγεται κατά κόρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει ενοχληθεί από την εμπλοκή Μαρινάκη στον Δήμο Πειραιά, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει, ο εκλεκτός της ΝΔ, Β. Μιχαλολιάκος, και να εκλεγεί ο Γιάννης Μώραλης.

Τρίχες κατσαρές. Η Νέα Δημοκρατία, κατάφερε να χάσει στις πρόσφατες εκλογές τον Δήμο της Αθήνας και ακόμα πιο εύκολα την Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Κι αν κάτι έχει ενοχλήσει τον Πρωθυπουργό δεν ήταν ο Πειραιάς, αλλά η εκλογή της Δούρου στη Περιφέρεια.

Όσοι όμως κάνουν αυτές τις σκέψεις, κάνουν το λάθος να αγνοούν την αφετηρία της υπόθεσης. Την Άνοιξη του 2012. Όταν δηλαδή ο Κορέας άρχισε να ψάχνει Πρωθυπουργός ήταν ο Πικραμένος κι όχι ο Σαμαράς.

Κι επειδή κάποιοι εμπλέκουν και τον Δ. Μελισσανίδη, αυτός εμφανίστηκε στο ποδόσφαιρο, ύστερα από ένα χρόνο. Όσοι έχουν την τάση να προσπαθούν να δουν πίσω από την κουρτίνα, στη κυριολεξία πέφτουν σε τοίχο.

Καμία από τις θεωρίες συνωμοσίας, δεν δείχνει να έχει σοβαρή βάση επαλήθευσης. Να το πούμε, ακριβώς, όπως ακούγεται στην πιάτσα: "'Οτι κάποιος είναι πίσω από τον Κορέα". Αυτό, δεν φαίνεται να βγαίνει. Οπως επίσης δεν υπάρχουν ρομαντικοί που να πιστεύουν, το αντίθετο.

Ότι θα βρεθεί κάποιος δικαστής που θα παίξει τον ρόλο του Ντελ Πιέτρο, στην υπόθεση "καθαρά χέρια" στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ειδικότερα μάλιστα, όταν υπάρχει προηγούμενο με την υπόθεση των "στημένων" που κατέληξε σε μια μεγαλοπρεπή φούσκα.

Αθώοι ταλαιπωρήθηκαν και διασύρθηκαν στον βωμό των εντυπώσεων. Επ' αυτού να πούμε ότι στην Ελλάδα τα Δικαστικά Συμβούλια στέλνουν με ιδιαίτερη ευκολία τις υποθέσεις στο ακροατήριο. Στο δίλημμα δηλαδή, ή αθωώνεται ή παραπέμπεται, η απάντηση τις περισσότερες φορές είναι "ας πάει να δικαστεί, κι αν είναι αθώος, δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα". Οπως ακριβώς έγινε στους περισσότερους κατηγορούμενος στην πρώτη δίκη για τα στημένα. Πέρα όμως από το ποινικό, υπάρχει και το ποδοσφαιρικό σκέλος. Ο Αλέξης Κούγιας όταν είχε σκάσει η υπόθεση, είχε δηλώσει στις 10 Ιουλίου: "Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη και ο Ολυμπιακός κινδυνεύει με υποβιβασμό... Με βάση τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ προβλέπεται υποβιβασμός του Ολυμπιακού".

Ποιος όμως μπορεί να πιστέψει, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο στην Ελλάδα να υποβιβαστεί μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, ή τον ΠΑΟΚ; Θα πέσει η Κυβέρνηση. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: Ποια Κυβέρνηση;

Δεν είναι πρώτο κόμμα πλέον η Νέα Δημοκρατία. Ο Σύριζα κέρδισε τις Ευρωεκλογές. Τι έχει να χάσει δηλαδή σε αυτό το ακραία υποθετικό σενάριο, η Κυβέρνηση; Τίποτα. Έτσι ή αλλιώς σε μια κλωστή κρέμεται με την αναζήτηση 180 βουλευτών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν λοιπόν, επαληθευθεί, αυτό το ακραία υποθετικό σενάριο επαναλαμβάνουμε, η Κυβέρνηση θα χάσει πράγματι του Ολυμπιακούς, αλλά ταυτόχρονα έχει να κερδίσει: Τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, του Άρη, του Ηρακλή στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και Παναθηναϊκούς-ΑΕΚτζήδες. Κουβέντα να γίνεται όμως. Ας επανέλθουμε στην πραγματικότητα...

Με την υπόθεση πλέον να μπαίνει στην τελική ευθεία. Τον κύριο Κορέα δηλαδή (αν ανανεωθεί η θητεία του, που λήγει τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου) μέσα στις επόμενες δέκα-είκοσι μέρες, να αποφασίζει: Αν θα ασκήσει και σε ποιους διώξεις. Είτε κακουργηματικές, είτε πλημμεληματικές. Κι αυτή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος: Θα ανανεωθεί ή όχι η θητεία του Αρ. Κορέα; Κάθε απόφαση, αρνητική ή θετική, θα έχει για ευνόητους λόγους τη δική της "ερμηνεία". Ο ίδιος έδειξε "γενναιοδωρία", όταν έκανε δεκτό το αίτημα των εμπλεκομένων, για αναβολή στην αρχική προθεσμία να καταθέσουν τα υπομνήματά τους. Αντί για τις 18 Αυγούστου, το πήγε στις 15 Σεπτεμβρίου. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θέλει ντε και καλά να αποφασίσει ο ίδιος, αφού αν αντικατασταθεί την υπόθεση θα χειριστεί ο επόμενος αθλητικός εισαγγελέας. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η θητεία του θα ανανεωθεί, κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος και γι αυτό έδειξε "καλή διάθεση", δίνοντας ουσιαστικά παράταση στην προθεσμία για ένα μήνα. Με την πιάτσα ωστόσο να λέει ότι δεν είναι καλό για οποιουσδήποτε εμπλεκόμενους για οποιαδήποτε υπόθεση, όταν ο δικαστής δείχνει την "καλή διάθεση" που προαναφέραμε. Οψόμεθα, με τη συνέχεια στις προσεχείς 15-20 ημέρες είναι έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ