OPINIONS

Δέκα χιλιάδες γιούρο χωρίς πάρκινγκ

Δέκα χιλιάδες γιούρο χωρίς πάρκινγκ

Ο Κώστας Καίσαρης αξιολογεί τον στόχο των 12.000 διαρκείας στη Λεωφόρο. Και θέτει τρία απλά ερωτήματα: για ποια ομάδα, για ποια παιχνίδια, με ποια συσπείρωση και προοπτική;

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει δηλώσει μετά πάσης ειλικρίνειας ότι "μαθαίνω από τα λάθη μου". Κομματάκι δύσκολο λέει η ταπεινότητα μου. Πέρυσι τέτοια εποχή υπήρχε το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Συμμαχίας, δια στόματος του Προέδρου: "σαράντα χιλιάδες μέλη για να γίνει η ομάδα αυτάρκης και βιώσιμη. Εκατό χιλιάδες μέλη με μέσο όρο συνδρομής 200 ευρώ για να διπλασιαστεί το μπάτζετ". Τελικά ωδίνεν όρος και έτεκεν μυν. Φιάσκο για να το πούμε στην ιταλική.

Για φέτος το μεγαλεπήβολο σχέδιο έχει το όνομα Λεωφόρος: "Ο Παναθηναϊκός γυρίζει σπίτι του". Με τον αρμόδιο επί των έργων κ. Παναγιωτίδη να δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά: " θα έχουμε τον καλύτερο αγωνιστικό χώρο στην Ελλάδα". Κι ουδεμία αντίρρηση. Σαφώς κι έχει στο ποδόσφαιρο σημασία η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου. Όπως έχει μεγάλη σημασία το κρεβάτι. Είτε για να πέσεις, να κοιμηθείς, είτε για να πηδήξεις.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι κάποιος διαθέτει το καλύτερο κρεβάτι με το καλύτερο στρώμα. Αν η γκόμενα είναι βήτα διαλογής είναι δώρον άδωρον. Άχρηστο. Αν πρόκειται, όμως, για το αστέρι η δουλειά γίνεται μια χαρά στα όρθια. Έτσι και με το γήπεδο: έχει σημασία το χορτάρι, αλλά αυτό που μετράει είναι ποιοι παίζουνε στο χορτάρι.

Γκαρσονιέρα στον Άγιο Παντελεήμονα

Ξεφύγαμε, όμως. Στόχος είναι να πιάσουνε στη Λεωφόρο τα 12.000 διαρκείας. Με τα VIP μάλιστα στη θύρα των επισήμων να φτάνουνε στις δέκα χιλιάδες γιούρο έκαστον. Βάζεις κάτι παραπάνω, δηλαδή, αγοράζεις γκαρσονιέρα στον Άγιο Παντελεήμονα και με τους αλλοδαπούς που κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλον έχεις εξασφαλισμένο εισόδημα.

Βάλανε, λοιπόν, δέκα χιλιάρικα τα ακριβά διαρκείας τη σήμερον ημέρα στη λογική ότι και εκατό να πουλήσουμε θα βγάλουμε ένα εκατομμύριο γιούρο. Ποιος, όμως, δίνει δέκα χιλιάρικα για διαρκείας σ' ένα γήπεδο που δεν έχει πάρκινγκ; Να τα δώσουνε οι Παναθηναϊκάρες για να αποδείξουνε ότι αγαπάνε την ομάδα; Πέρυσι ο Πατέρας είχε πάρει δύο.Φέτος ο Αυγήτας μάλλον θα μείνει αμανάτι.

Για τον Τζίγγγερ που πέρυσι είχε πάρει 30, το θέμα δεν είναι οικονομικό. Του βάζανε χέρι, όμως, ότι τα δίνει στους Γκόντζους. Άντε να πάρει εφέτος δέκα και μην τυχόν μάλιστα και δεν πάρει και κανένα. Εκατό δεν βγαίνουνε με τίποτα.

Ένας στους δυο σταμάτησε να πηγαίνει

Πάμε τώρα στο δια ταύτα. Ο Παναθηναϊκός τη σεζόν που τελείωσε είχε μέσο όρο στο ΟΑΚΑ 8.044 εισιτήρια. Με γενική είσοδο στις τελευταίες αγωνιστικές δέκα ευρώ. Και για κάθε μεγάλο που πλήρωνε εισιτήριο, ο μικρός δώρο. Λίγο ακόμα και θα δίνανε σε κάθε πιτσιρικά μαλλί της γριάς. Η πτώση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν που είχε μέσο όρο 14.437 εισιτήρια ήταν 44%. Σχεδόν ένας στους δύο Παναθηναϊκούς σταμάτησε να πηγαίνει στο γήπεδο.

Για την προσεχή σεζόν στη Λεωφόρο ο στόχος είναι τα 12.000 διαρκείας. Ποια είναι τα κριτήρια, όμως, για τον οπαδό ή φίλαθλο για να πάρει διαρκείας;

1) Η ομάδα. Ποια θα είναι η ομάδα που θα βλέπει.

2) Πόσα και ποια παιχνίδια θα δει.

3) Αν τον ψήνει η διοίκηση και το γενικότεροι κλίμα και περιβάλλον στην ομάδα

Πάμε, λοιπόν, να τα δούμε ένα προς ένα: Για ποια ομάδα και για ποιους ποδοσφαιριστές να πάρουν διαρκείας οι Παναθηναϊκοί; Για να βλέπουνε παιδάκια σαν τον Ντίνα και τον Τριανταφυλλόπουλο; Ή για να δουν τις μεταγραφές που θα γίνουν με ταβάνι στο συμβόλαιο τα διακόσια χιλιάρικα; Μ' αυτά τα λεφτά ούτε στόπερ σαν τον Φυτανίδη δεν μπορείς να πάρεις.

Ποιον έχει ψήσει ο Αλαφούζος;

Για ποια παιχνίδια να αγοράσουν διαρκείας; Ευρώπη δεν υπάρχει. Στο πρωτάθλημα υπάρχει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Βάζουμε επίσης το ματς με τον ΠΑΟΚ. Το τρίτο ποιο είναι; Με τον Πλατανιά; Και το τέταρτο με τον Πανθρακικό; Στη συσπείρωση του κόσμου παίζουν σημαντικό ρόλο το κλίμα που υπάρχει κάθε φορά και η προοπτική. Κι αφήνουμε τους οργανωμένους στην άκρη. Τον άλλον κόσμο, τον πολύ κόσμο του Παναθηναϊκού, τον έχει ψήσει ο Αλαφούζος; Αν είχε συμβεί αυτό θα είχαν γραφτεί στη Συμμαχία.

Και ποιο είναι το κλίμα που υπάρχει στον Παναθηναϊκό; Να τρέχουνε οι οργανωμένοι από το πέταλο του ΟΑΚΑ και να ορμάνε σ' αυτούς που είναι στο επίσημους επειδή διαφωνούνε μαζί τους; Στη Λεωφόρο που είναι πιο μικρή και πιο "εύκολη", τι θα γίνει; Να πληρώσει, δηλαδή, ο άλλος ακριβό διαρκείας κι αν φωνάξει κάτι που δεν αρέσει στους οργανωμένους να κινδυνεύει να φάει ξύλο;

Οψόμεθα λοιπόν. Μήπως τελικά στην πορεία βρεθούν κάποιοι άλλοι λόγοι, ώστε από τα οκτώ χιλιάδες εισιτήρια αυτή τη σεζόν στο ΟΑΚΑ, να πάει ο Παναθηναϊκός την επόμενη στις δώδεκα χιλιάδες διαρκείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ