OPINIONS

Το κλειδί της επιτυχίας για τον Γιαννακόπουλο

BASKET LEAGUE / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 35ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ(ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 35ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ(ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη δημόσια τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, την πραγματική υποχρέωση του Γιάννη Αλαφούζου, τον κίνδυνο για τον τωρινό Παναθηναϊκό και τους ανθρώπους που θα δώσουν σάρκα και οστά στο "Pao Foundation".

Ένα "μπράβο" - αν μη τι άλλο - ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το αξίζει. Είτε η ιδέα του για το Pao Foundation υλοποιηθεί, είτε όχι. Μια ιδέα η οποία ρίζωσε στο μυαλό του εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε που θέλησε να αναλάβει τα ηνία του Ερασιτέχνη. Αν τον είχε πάρει, όλα θα ήταν πιο εύκολα. Διότι θα είχε πείσει τους δύσπιστους.

Είναι πολλοί. Περισσότεροι από όσοι φαντάζεται ο ίδιος. Και δικαίως: έχουν δει πολλά τα μάτια τους και έχουν ακούσει πολλά τα αυτιά τους τα τελευταία χρόνια, μετά τη διάλυση της πολυμετοχικότητας.

Το "μπράβο" το αξίζει για την αγωνία, τη σκέψη και την πρωτοβουλία. Επειδή ψάχνει μήνες χωρίς αποτέλεσμα ο Γιάννης Αλαφούζος μια αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση, και άλλοι μπροστάρηδες από τον ελληνικό χώρο δεν φαίνονται... Έψαξε και στο εξωτερικό, ίσως να ψάχνει ακόμη, αλλά ουδέν νεότερον.

Θα μπορούσε να έχει "παρκάρει" τις μετοχές του, να έχει σταματήσει τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ, να έχει επισπεύσει τις εξελίξεις προκαλώντας πανικό με στάση πληρωμών. Δεν το κάνει ο Αλαφούζος. Ούτε είναι διατεθειμένος να το κάνει, αν και ασφαλώς από τον προηγούμενο Οκτώβριο - όταν άρχισαν οι καθυστερήσεις πληρωμών - η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν λειτουργεί όπως τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του.

Οφειλόμενα πολλά σε πάρα πολλούς: όχι μόνο σε "παλιούς" παίκτες, προπονητές, μάνατζερς, ομάδες, αλλά και στους παίκτες και στους εργαζόμενους. Εξ ου και η βροχή προσφυγών, εξ ου και η ανάδειξη ως “είδησης” της πληρωμής των εργαζομένων (οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν πληρώθηκαν τον Αύγουστο και έχουν λαμβάνειν 2-4 μισθούς έκαστος...).

Πάμε παρακάτω: η ανακοίνωση του Γιαννακόπουλου δεν έπεισε τη συντριπτική πλειονότητα των φίλων του Παναθηναϊκού. Κάποιοι, μάλιστα, ενοχλήθηκαν και από το "Σε αντίθετη περίπτωση, είμαι υποχρεωμένος να επανεξετάσω τη θέση και την εμπλοκή μου στα δρώμενα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου". Ενοχλήθηκαν, διότι θεωρούν τον Γιαννακόπουλο "σιγουράκι". "Δεδομένο"! Με τα λεφτά του και τον Εξάστερό του. Έτσι μεγάλωσαν, με κούπες κάθε χρόνο, εδώ και 21 διαδοχικά έτη, όπως γράφει και στην τοποθέτησή του. Δεν μπορούν να... φανταστούν τη μπασκετική ομάδα του Παναθηναϊκού χωρίς το όνομα “Γιαννακόπουλος”. Λες και έχει υπογράψει συμβόλαιο δια βίου για να βάζει εκατομμύρια και να κερδίζει ή να χάνει ευρωπαϊκούς τίτλους, πρωταθλήματα και Κύπελλα. Η ιστορία, όμως, έχει δείξει ότι ουδείς είναι “δεδομένος”! Και ότι τέτοιου είδους επιχειρηματίες οι οποίοι για να συνεχίζουν κάθε χρόνο να βάζουν από την τσέπη τους εκατομμύρια θρέφονται και αμοδοτούνται μόνο από την οπαδική τρέλα τους και την αποδοχή/αγάπη των φιλάθλων, μπορεί κάποια στιγμή να “σπάσουν”. Να τα βροντήξουν. Να μην αντέξουν, ή να... τα πάρουν και στο κρανίο.

Ναι, ούτε εμείς, πιθανώς ούτε πολλοί άλλοι πιστεύουν ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μπορεί να ζήσει χωρίς το πράσινο. Χωρίς αυτή την αόρατη πηγή ευεξίας και ενέργειας που δίνει απλόχερα η αγαπημένη ομάδα στον κάθε πλούσιο επιχειρηματία που βάζει τα λεφτά του για να βιώνει τα καλά και τα στραβά της. Τα πούλμαν της και τους θριάμβους της. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές πως ο Γιαννακόπουλος έχει κατασταλάξει: για να ανέβει το επίπεδο του Εξάστερου χρειάζονται συμπαίκτες. Συμπαίκτες λίγοι - πλούσιοι - "επώνυμοι" και συμπαίκτες πολλοί - "κανονικοί" - "ανώνυμοι". Ο πηρύνας της αρχικής σκέψης του αφορούσε μόνο την ομάδα μπάσκετ. Ενίσχυση και ΟΑΚΑ για 49 χρόνια. Εν συνεχεία προστέθηκε ο Ερασιτέχνης που φυτοζωεί και το μεγαλύτερο βήμα έγινε και με την απόφασή του και για την ΠΑΕ.

Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΘΑ “ΜΑΤΩΣΕΙ” ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

Η αλήθεια είναι ότι δεν... είθισται να παίρνει κάποιος τα ηνία μιας εταιρείας χωρίς να επωμίζεται τουλάχιστον μέρος των χρεών της. Το έκανε με εμφατικό τρόπο ο Ιβάν Σαββίδης στον ΠΑΟΚ, το έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Ολυμπιακό. Δεν το έκανε σε τόσο μεγάλο βαθμό ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην ΑΕΚ. Και - κατά πως φαίνεται - ο Γιάννης Αλαφούζος αφού σταδιακά πλήρωσε όλες τις αμαρτίες των πολυμετοχικών, θα πληρώσει και όλες τις δικές του οφειλές αν θέλει να απεμπλακεί από την ΠΑΕ. Σε βάθος χρόνου ασφαλώς.

Με δέσμευση για την πληρωμή όλων των διακανονισμών που έχουν γίνει επί των ημερών του σε πιστωτές και δημόσιο. Στα 27-30 εκατ. Ευρώ υπολογίζεται από τις δύο πλευρές αυτό το συνολικό ποσό και ας κάνουμε υπομονή για τις συζητήσεις των δύο πλευρών. Διότι άπαξ και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ υπογράψει για τις υποχρεώσεις του, το μπαλάκι πλέον θα πέσει στον Γιαννακόπουλο. Και τότε θα έρθει η στιγμή που θα κληθεί να πείσει τον κάθε φίλο του Τριφυλλιού για να καταθέσει τον όβολό του, να γίνει συμπαίκτης και συνοδοιπόρος στον "μονόδρομο" - όπως τον χαρακτήρισε – του Pao Foundation, να συμμετάσχει σ' αυτή την προσπάθεια. Και τότε θα φανεί αν ο Γιαννακόπουλος θα πετύχει εκεί όπου απέτυχε ο Αλαφούζος με την ιδέα της "Παναθηναϊκής Συμμαχίας"...

ΤΟ ΝΟ 1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ηγέτης της ΚΑΕ ξεκινά με ένα μεγάλο πλεονέκτημα και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Το πλεονέκτημα είναι το ειδικό βάρος του στην παναθηναϊκή κοινωνία και ο αντίκτυπος του ονόματός του. Σίγουρα μπορεί να προσελκύσει πολύ περισσότερους φίλους της ομάδας από τον Αλαφούζο. Το μειονέκτημα είναι ότι και το 2013 με την ΠΑΕ και πριν λίγους μήνες με τον Ερασιτέχνη, έκανε "μπρος – πίσω". Παράβαση και στο μπάσκετ! Το κλειδί της επιτυχίας του θα είναι ένα: να βρει και να παρουσιάσει μια πειστική ομάδα συμπαικτών – χρηματοδοτών, η οποία θα φέρει κοντά στο εγχείρημα και τον απλό φίλο του Παναθηναϊκού. Είναι η μοναδική από τις τρεις προϋποθέσεις που έθεσε, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο! Η πρώτη (ανάληψη χρεών) εξαρτάται από τον Γιάννη Αλαφούζο. Η δεύτερη - η Παναθηναϊκή Πολιτεία - εξαρτάται βασικά από την Κυβέρνηση. Η τρίτη, η συμμετοχή του κόσμου, εξαρτάται από τους μπροστάρηδες! Αυτό είναι δική του υπόθεση! Και ήταν ακριβώς το σημείο όπου "χώλαινε" επικοινωνιακά η τοποθέτησή του, η οποία ίσως έγινε και υπό την πίεση των εξελίξεων.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε παρουσιάσει το 2008 την "ΠΕΚ" με τρανταχτά ονόματα δίπλα του, ηχηρότερα εκ των οποίων ήταν ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Οχι, τότε δεν ήταν δίπλα του ο Νικόλας Πατέρας που βρισκόταν – πριν από την αλλαγή "συμμαχιών" - στο πλευρό του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Τώρα, εννιά χρόνια μετά, ο νέος ηγέτης της ΚΑΕ καλείται να συσπειρώσει, να πείσει και να φέρει δίπλα του νέους συμπαίκτες οι οποίοι με το δικό τους ειδικό και οικονομικό βάρος θα προσελκύσουν "συμμάχους". “Θέλω να πιστεύω ότι αφενός μεν οι επιφανείς Παναθηναϊκοί, αφετέρου δε ο απλός κόσμος, θα ανταποκριθούν άμεσα και με θέρμη στο κάλεσμα μας, δείχνοντας ουσιαστικά εμπράκτως την αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό" έγραψε ο Γιαννακόπουλος. Για να ενισχύσει, όμως, ο "απλός κόσμος", θα πρέπει να δει πρωτίστως τους "επιφανείς Παναθηναϊκούς"! Αυτή είναι η πραγματικότητα και το βάρος της ευθύνης πέφτει στον leader.

O ΑΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

Αντιθέτως, το βάρος της ευθύνης για να μην γίνει "ΑΕΚ" σ' αυτό το μεταβατικό (:) στάδιο ο Παναθηναϊκός, το φέρει ο Γιάννης Αλαφούζος. Η θέση του πάρα πολύ δύσκολη. Έχει αποφασίσει να φύγει, πρέπει να πληρώσει για να αποχωρήσει, αλλά ταυτόχρονα να πληρώνει και για τρέχουσες υποχρεώσεις της ΠΑΕ χωρίς πολλά έσοδα, ενώ η ομάδα δεν πάει καλά και τα ποσοστά δημοφιλίας του στο παναθηναϊκό κοινό αγγίζουν το ναδίρ: χαμός!

Ο Αλαφούζος - κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι - δεν είναι άνθρωπος που μπορεί να ζήσει με τις τύψεις της Γ' Εθνικής. Θα μπορούσε να το είχε κάνει ήδη. Τα λάθη του αμέτρητα. Όχι μόνο στο management της εταιρείας, αλλά και "πολιτικά", "στρατηγικά". Λάθη όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά διαδοχικά, τωρινά, τρέχοντα! Μέσα σ' αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα καλείται να κάνει ένα σωρό βαριές επιλογές. Μα πρωτίστως, καλείται να κρατήσει εν ζωή την ΠΑΕ Παναθηναϊκός που ο ίδιος κυβερνά ακόμη. Οι υποχρεώσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου μεγάλες: κρίσιμος έλεγχος της UEFA με πολύ βαρύ ποσό – αγγίζει τα 5 εκατ. Ευρώ – το οποίο πρέπει να δοθεί σε διακανονισμούς μέχρι τις 30 του μηνός για να μην μπει πάλι ο Παναθηναϊκός σε “καθεστώς επιτήρησης” και να μην διακυβευτεί η ευρωπαϊκή - ου μην και η "εγχώρια" - άδεια συμμετοχής για την επόμενη σεζόν. Οι υποχρεώσεις Οκτωβρίου δεδομένες: πρώτη δόση παικτών για τη νέα σεζόν, μετά το οριστικό "ξεχρέωμα" της προηγούμενης. Και τον Δεκέμβριο δεύτερη δόση. Κι όλα αυτά χωρίς πηγές εσόδων . Μόνο από τη Nova περιμένει χρήματα... κάποια στιγμή η ΠΑΕ. Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουμε εικόνα για το πού πάει το καράβι. Τα βράχια είναι κοντά, σχεδόν το κυκλώνουν. Κι αν είναι αυτό το τελευταίο παναθηναϊκό ταξίδι ενός επιχειρηματία που έχει βάλει πολύ περισσότερα από 40 εκατ. Ευρώ στην ΠΑΕ, οι ελιγμοί του για να βγει στη στεριά στεγνός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ