OPINIONS

Τα Κα-μπαλάκια του Παναθηναϊκού

Τα Κα-μπαλάκια του Παναθηναϊκού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την επικοινωνιακή γκάφα του Παναθηναϊκού σε θέμα άνευ ουσίας και στοιχειοθετεί πώς ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναλαμβάνει πλέον ρόλο και τεχνικού διευθυντή.

Όταν η ομάδα πάει καλά, σε «παίρνει» να κάνεις και καμιά σαχλαμάρα εκτός γηπέδου. Όταν όμως η ομάδα έχει μείνει εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο, έχει υποχρεωθεί να απολύσει μετά από 2 ½ χρόνια τον προπονητή της, αλλάζει 10 παίκτες Γενάρη μήνα (ολοκληρωμένες και προς υλοποίηση μεταγραφές + αποχωρήσεις) και ψάχνει να βρει αγωνιστική ταυτότητα και τελικό προσανατολισμό, η προσοχή στα εξωαγωνιστικά, δεν είναι θέμα προαίρεσης. Είναι υποχρέωση!

Το θέμα με τα «μπαλάκια» είναι «αλατοπίπερο» - όχι ουσία ποδοσφαιρική. Δεν είναι ούτε «Koriopolis», ούτε «εγκληματική οργάνωση», υποθέσεις στις οποίες υπάρχει έρευνα, καταγραφή, κατηγορούμενοι και υποψήφιοι κατηγορούμενοι. Δεν είναι κάτι σοβαρό. Δεν ήταν θέμα στο οποίο μπορείς έστω να χτίσεις ισχυρό και δομημένο με ατράνταχτα επιχειρήματα αντιπολιτευτικό λόγο και να τονίσεις την όποια ανικανότητα ή «σαπίλα» θεωρείς ότι χαρακτηρίζει την ΕΠΟ. Ήταν θέμα εντυπώσεων. Και όταν δεν έχεις στόχο την ουσία (έστω και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, όπου υπάρχει πεδίο δόξας άπλετο και λαμπρό με τις δεκάδες αφορμές που δίνονται), οι εντυπώσεις ενδέχεται να μετατραπούν σε μπούμερανγκ. Όπως και έγιναν. Όχι τόσο για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που υποστήριξαν το αίτημα του Παναθηναϊκού, αλλά για το Τριφύλλι που… βγήκε μπροστά.

Έμεινε στην ιστορία πια το άγγιγμα στα μπαλάκια. Ίσως δεν το καταλαβαίνουν αυτό στον Παναθηναϊκό. Θα το καταλάβουν μετά από χρόνια, όταν πιθανότατα θα είναι απλοί φίλαθλοι της ομάδας. Έμεινε στην ιστορία και η ατάκα του Στράτου Σωπήλη που μισοαστεία – μισοσοβαρά είπε το περίφημο «Θερμοκρασία δωματίου» όταν ρωτήθηκε σχετικά. Πάνω στον χαβαλέ της στιγμής. Δεν είναι ευθύνη του Σωπήλη, βεβαίως, το επικοινωνιακό κάζο του Παναθηναϊκού που έδωσε αφορμή και δικαίωμα να γελούν και να ασκούν κριτική με το σκηνικό εχθροί και φίλοι. Και όταν οι εχθροί είναι δεδομένα περισσότεροι από τους φίλους, υπάρχει λόγος σοβαρός για μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μην δίνονται αφορμές στο επικοινωνιακό πεδίο. Ειδικά όταν δεν υφίσταται σοβαρός λόγος. Μια αγωνιστική «Καμπάλα» αρκεί. Δεν χρειάζονται και επικοινωνιακές με αυτογκόλ…

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε η επιτροπή της ΕΠΟ να πει «εντάξει ρε παιδιά, ελάτε τραβήξτε εσείς τον κλήρο»; Θα μπορούσε. Θα ήταν και το πιο έξυπνο από την πλευρά της. Δεν θα είχε να χάσει τίποτα απολύτως. Win-Win. Βγαίνει ντέρμπι; «Ορίστε, που θέλατε να κάνετε εσείς την κλήρωση». Δεν βγαίνει; Όλα καλά και συνεχίζουμε». Δεν διακρίνονται, όμως, ξέρετε, πολλά στελέχη αυτής της ομοσπονδίας και για την επικοινωνιακή τους ωριμότητα. Κόντρα στην κόντρα. Γούστο τους και καπέλο τους. Σε μια κλήρωση που θα μπορούσαν να την κάνουν γιορτή -δεδομένης της συμμετοχής όλων των μεγάλων και του τεράστιου ενδιαφέροντος-καλώντας επί παραδείγματι οκτώ παιδάκια από τις ακαδημίες των ομάδων να βγάλουν τα μπαλάκια, αφιέρωσαν μισή ώρα για να… δηλώσουν όλοι ότι δεν υπάρχει καμία υποψία. Ποιος, όμως, να σκεφτεί να την κάνει «γιορτή» και να αποστομώσει τους πάντες; Ο Γκιρτζίκης που τρέχει για ψήφους ενόψει του… Οκτωβρίου;

Ο Αλαφούζος παίζει μπάλα και στο γήπεδο

Πάμε παρακάτω. Στα πιο ουσιαστικά για τον Παναθηναϊκό. Τα πιο ουσιαστικά δεν είναι αν θα του «βγει» ο Μπουμάλ και ο Μέστο ή αν θα βρει τον μέσο που θα περάσει πέντε «κάθετες» της προκοπής. Καλά είναι κι αυτά. Ενδιαφέροντα. Όπως και το αν θα πάρει με αφορμή τον τραυματισμό του Σάντσεθ έναν 23χρονο δανεικό στόπερ με μηδέν συμμετοχές εφέτος στη Σασουόλο. Η’ αν και πώς θα ξαναβρεί το κέφι του ο Μάρκους Μπεργκ. Αν θα ανταποκριθεί ο Εσιέν ως «μέσα αριστερά». Πώς «απλώνει» το παιχνίδι στο 4-3-3 (αγαπημένο του… Αναστασίου!) και ταυτόχρονα χτίζει τον «επόμενο» Παναθηναϊκό ο Στραματσόνι που «καθαρίζει» παίκτες και παίρνει παίκτες λες και είναι καλοκαίρι.

Το πιο ουσιαστικό είναι το πλάνο για την επόμενη σεζόν και οι αλλαγές που θα γίνουν το καλοκαίρι. Αλλαγές που έχουν έναν κεντρικό πρωταγωνιστή. Τον Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος εδώ και δύο μήνες αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες τεχνικού διευθυντή. Μάνατζερ. Διευθυντή ποδοσφαίρου. Πείτε το όπως θέλετε.

Είναι μια σημαντική στροφή στον τρόπο λειτουργίας του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο οποίος πλέον δεν αρκείται στη συχνότατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον προπονητή, όπως έκανε με τον Αναστασίου. Αλλά παίρνει πάνω του αποφάσεις σημαντικές και για τα ποδοσφαιρικά ζητήματα, χωρίς να έχει πάντα τη σύμφωνη γνώμη των Φύσσα-Βόκολου. Ο Σαββίδης γούσταρε και πήρε τον Μπερμπάτοφ. Ο Μελισσανίδης συναντάται στο γραφείο του με μάνατζερς και παίκτες, όχι μόνο με τον Μπάγεβιτς και τον Μιλοβάνοβιτς. Ο Μαρινάκης έχει χτίσει δίκτυο επαφών με μάνατζερς και παράγοντες ξένων ομάδων. Γιατί όχι και ο Αλαφούζος λοιπόν;

  • Παίρνει πάνω του την ανανέωση του συμβολαίου του 36χρονου Ταυλαρίδη από τον Οκτώβριο (!!!!).

  • Καλεί και συναντά τους αρχηγούς της ομάδας στο κότερό του.

  • Συζητά με τον Βέλικο Παούνοβιτς για τη θέση του προπονητή (ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος του τον πρότεινε!).

  • «Καθαρίζει» τη μεταγραφή του Μπουμάλ με προσωπική επιθυμία να πάρει μέρος στο τελικό μίτινγκ για το deal.

  • Παίρνει πάνω του τη μεταγραφή του Βλαχοδήμου, παρά το μπλέξιμο με τη ρήτρα ύψους 350.000 ευρώ στον Ολυμπιακό.

  • Συναντά τον Γιώργο Δώνη για να λυθεί το ζήτημα του γιου του, Χρήστου Δώνη.

  • Συναντά και συζητά με τον Μάριο Κνεζ, μάνατζερ του Γκόρντον Σίλντενφελντ. Συζητά για τον παίκτη και όχι μόνο…

Όλα αυτά είναι δεδομένα. Πόσα άλλα δεν γνωρίζουμε; Προφανώς, δεκάδες. Πάντα είναι περισσότερα όσα δεν γνωρίζουμε. Αρκούν, όμως, αυτά τα στοιχεία για να καταδειχθεί η αλλαγή προεδρικής συμμετοχής στο ποδοσφαιρικό management του Παναθηναϊκού. Αλλαγή, η οποία πλέον είναι μια «κατάσταση». Δεν πρόκειται για κάτι περιστασιακό, όπως επί παραδείγματι το «κόψιμο» της επιστροφής του Καραγκούνη, πριν από δύο χρόνια. Ο Αλαφούζος πλέον, παίζει μπάλα και μέσα στο γήπεδο, όχι μόνο εκτός αυτού, για τα δικαστικά, τα θεσμικά, τα διοικητικά, τα οικονομικά. Παίζει μπάλα με βασικό συμπαίκτη τον Στραματσόνι.

Αν θα βγει σε καλό ή κακό για τον Παναθηναϊκό, θα φανεί στο μέλλον. Είναι αβέβαιο. Το βέβαιο είναι πως η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στις 22:25 του σαββατόβραδου της 21 Νοεμβρίου 2015 ανέφερε επί λέξει ως δήλωσή του: "Αύριο θα συγκαλέσω εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπου προτίθεμαι να υποβάλω την παραίτηση μου. Θα εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει εάν θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρωτάθλημα"…

Μόλις 55 ημέρες μετά τη ματαίωση του ντέρμπι και αφού προηγήθηκε μεταξύ άλλων το ξέσπασμά του στη γενική συνέλευση της «Συμμαχίας» για τα 23 εκατ. Ευρώ που έχει βάλει στην ΠΑΕ (απολύτως αληθινό νούμερο να ξέρετε, το ξέρουν και μεγαλοπαράγοντες εντός και εκτός Παναθηναϊκού που το έψαξαν το θέμα…), ο Αλαφούζος όχι μόνο δεν έχει παραιτηθεί, αλλά είναι ο Νο 1 παίκτης και για το ποδοσφαιρικό τμήμα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ