OPINIONS

Πώς να μην φάει γκολ;

Πώς να μην φάει γκολ;
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του Παναθηναϊκού, αναλύοντας και τα δεδομένα για τη Μπριζ, πριν το πρώτο παιχνίδι των δύο.

Έχει υποτιμηθεί από το φίλαθλο κοινό η Μπριζ. Λογικό. Ηταν, όντως, η ασθενέστερη από τις πέντε υποψήφιες, μαζί με Αγιαξ, Μονακό, Σαχτάρ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το βελγικό πρωτάθλημα δεν “λέει” κάτι στον Έλληνα οπαδό, κι ας έφαγε εύκολα τρία γκολ πέρυσι ο Παναθηναϊκός από τη Σταντάρ Λιέγης, η οποία κατά γενική ομολογία είναι κατώτερη από την αυριανή αντίπαλό του.

Ήρθε στην Αθήνα με προβλήματα. Δύο από τα βασικά στελέχη της περυσινής σεζόν της (Ρεφαέλοβ, Μουνιέ) έμειναν στο Βέλγιο τραυματίες όντες, ο Ισκέρδο και ο βασικότατος Κοσταρικανός στόπερ Οσκαρ Ντουάρτε ήρθαν ανέτοιμοι, αλλά η σημαντικότερη απώλεια είναι του βασικού γκολκίπερ, Ματ Ράιαν, που πωλήθηκε στη Βαλένθια. Πήραν τον Μπολάτ δύο ημέρες πριν από τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, υπέστη θλάση στο μηρό, ήρθαν με τον Σεμπαστιάν Μπρουζές, ο οποίος αύριο θα κάνει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του και από το 2008 ως σήμερα έχει παίξει μόλις 25 επίσημα ματς. Σε επτά χρόνια! Τελευταίο, η πρεμιέρα με την ήττα 2-1 στο πλαστικό της Σιντ Τρούιντεν, όπου φέρει ευθύνη και για τα δύο γκολ των γηπεδούχων. Είναι, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έστω στο 50%-50%; Οχι! Ηταν και παραμένει αουτσάιντερ. Γιατί δεν είναι ο ίδιος στα πολύ καλά του.

Ας αφήσουμε στην άκρη την παράδοση με τους δυο αποκλεισμούς από τη Μπριζ: άλλοι παίκτες, άλλοι προπονητές, άλλες συνθήκες. Ας αφήσουμε στην άκρη και τους δυο αποκλεισμούς από τους Βέλγους της Σταντάρ Λιέγης, το 2010 και πέρυσι: άλλη ομάδα. Ας εξετάσουμε τα δεδομένα ως προς τον βασικό στόχο του, που – όπως λένε όλοι στην ομάδα – είναι να διατηρηθεί ανέπαφη η εστία.


  1. Δέχθηκε γκολ σε ΟΛΑ τα φιλικά του εκτός από το ματς στο οποίο σκόραρε 10 και θα μπορούσε 15 φορές, εναντίον της Αρνεμ. Δέχθηκε γκολ ακόμη και από τον Λεβαδειακό, του οποίου οι παίκτες είχαν συγκεντρωθεί μόλις εννέα ημέρες πριν από το φιλικό!

  2. Η άμυνά του είναι καινούρια κατά τα 3/4 (Πράνιτς, Βέμερ, Σάντσεθ, αντί Νάνο, Μπούρμπου, Σίλντενφελντ) και όλοι μαζί έχουν παίξει μόνο 60 λεπτά, εναντίον της Ουντινέζε.

  3. Ο Λουκ Στιλ "τρέχει" μια προβληματική περίοδο προετοιμασίας, με πολλές χαμένες προπονήσεις και ελλιπή εκγύμναση, λόγω της ανάγκης προστασίας της μέσης του.

  4. Ο Μάικλ Εσιέν, ο οποίος αποκτήθηκε για να δώσει τα πολλά περισσότερα που ζητά η θέση "6" στο σύγχρονο ποδόσφαιρο συγκριτικά με αυτά που μπορούν να δώσουν ο Λαγός, ο Μέντες και ο Κουτρουμπής, θα παρακολουθήσει το ματς από τις θέσεις των επισήμων.

  5. Στη θέση του αμυντικού μέσου θα αγωνιστεί πιθανότατα ένας παίκτης, ο οποίος δεν έχει παίξει ποτέ ως "εξάρι" σε "ευρωπαϊκό" ματς, έχει μόλις 406 λεπτά στην Ευρώπη και στο ματς με την Ουντινέζε δεν έδειξε ότι μπορεί τακτικά και λόγω (έλλειψης) ταχύτητας να υποστηρίξει στο “7-8” με άριστα το "10" τις απαιτήσεις του πόστου. Μακάρι για τον ΠΑΟ ο Γιώργος Κουτρουμπής να τα καταφέρει.

  6. Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε πέρυσι γκολ σε ΟΛΑ τα ευρωπαϊκά ματς του στη Λεωφόρο: 1 από Εστορίλ - Μίντιλαντ, 2 από Σταντάρ - Ντινάμο Μόσχας, 3 από την PSV. Νίκησε μόνο μια φορά στην έδρα του (ιστορικό καρέ του Μπεργκ με Μίντιλαντ), διατήρησε απαραβίαστη την εστία του μόνο σε ένα ματς, το πρώτο εναντίον της Σταντάρ (0-0 στη Λιέγη).

Ολα αυτά εναντίον μιας ομάδας, η οποία πέρυσι ήταν πρώτη στην regular season, έχασε ανόητα το πρωτάθλημα με τέσσερις ήττες σε δέκα ματς των πλέι οφ, πήρε το Κύπελλο νικώντας 2-1 στον τελικό την Αντερλεχτ και έφτασε στον προημιτελικό του Europa League, όπου αποκλείστηκε με γκολ στο 82' και εκτός έδρας ήττα 1-0 από την Ντνίπρο. Τι αποτελέσματα είχε; Μία ήττα σε 14 ματς. Μία εκτός έδρας ήττα, αυτή από τους Ρώσους! Μέσος όρος γκολ/ματς εκτός έδρας; Δύο και... κάτι: 15 σε 7 ματς. Πάρτε μια γεύση...

TA ΠΕΡΥΣΙΝΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΑΤΣ

  1. Γκρασχόπερς – Μπριζ 1-2

  2. Τορίνο – Μπριζ 0-0

  3. Ελσίνκι – Μπριζ 0-3

  4. Κοπεγχάγη – Μπριζ 0-4

  5. Ααλμποργκ – Μπριζ 1-3

  6. Μπεσίκτας – Μπριζ 1-3

  7. Ντνίπρο – Μπριζ 1-0

    ΣΥΝΟΛΟ: 5 Ν. – 1 ΙΣ. - 1 ΗΤΤΑ, ΤΕΡΜ: 15-4

    ΤΑ ΠΕΡΥΣΙΝΑ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΑΤΣ

  8. Μπριζ – Γκρασχόπερς 1-0

  9. Μπριζ – Τορίνο 0-0

  10. Μπριζ – Ελσίνκι 2-1

  11. Μπριζ – Κοπεγχάγη 1-1

  12. Μπριζ – Ααλμποργκ 3-0

  13. Μπριζ – Μπεσίκτας 2-1

  14. Μπριζ – Ντνίπρο 0-0

    ΣΥΝΟΛΟ: 4 Ν. – 3 ΙΣ. - 0 ΗΤΤΕΣ, ΤΕΡΜ: 9-3

Ολα αυτά δεν συνεπάγονται... αποκλεισμό. Κάθε άλλο. Καταδεικνύουν, απλώς, το βαθμό δυσκολίας των δύο αναμετρήσεων. Και ότι ο Παναθηναϊκός είναι αουτσάιντερ στο ζευγάρωμα. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένα πραγματικά καλά νέα για τους Πράσινους...

1. Ο Μπεργκ και ο Καρέλης είναι σε 'τούρμπο” κατάσταση. Προσέξτε τους. Φάνηκε και στο ματς με την Ουντινέζε, παρότι δεν είχαν δα και... σούπερ τροφοδοσία.

2. Ο Νίνης είναι σπουδαίο "συν" συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν. Διψασμένος. Με τρομερά κίνητρα. Με την άμεση πάσα στο ποδοσφαιρικό DNA του, στατικές φάσεις και – επιτέλους – σουτ εκτός περιοχής από έναν μέσο του Παναθηναϊκού.

3. Ο πάγκος είναι πιο "γεμάτος", παρά την απουσία των Εσιέν, Νάνο, Κλωναρίδη. Οι Λουντ, Πέτριτς και πιθανότατα ο Λαγός θα είναι έτοιμοι, ανάλογα με την εξέλιξη του ματς...

4. Η αμυντική συνοχή της Μπριζ δεν είναι και... ιδανική. Δέχθηκε 15 γκολ στα 10 ματς των πλέι οφ, διατήρησε μόνο σε ένα ανέπαφη την εστία της και ο ηγέτης της αμυντικής γραμμής της (Ντουάρτε) ίσως να μην παίξει. Αν αγωνιστεί, θα είναι ανέτοιμος.

5. Μετά και την ήττα από την Ουντινέζε, τα πάμπολλα ατομικά σφάλματα και τις τέσσερις ευκαιρίες των Ιταλών μετά το 60', τα κεφάλια μπήκαν μέσα. Ακόμη κι αν υπήρχαν ορισμένοι που ήταν ακόμη σε mood διακοπών και προετοιμασίας, μπήκαν σε "gamemode", όπως “τιτίβισε" σήμερα (Δευτέρα 27/7) για τον Μάρκους Μπεργκ και η σύζυγός του, φωτογραφίζοντάς τον με τη βαλίτσα να φεύγει από το σπίτι τους για προπόνηση.

“Θα παίξει ρόλο η συνοχή, αλλά πάνω απ' όλα η εμπειρία. Το σημαντικό θα είναι να κάνουμε τα βασικά στην άμυνα και δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αυτό που θέλω να δω είναι καθαρά η συγκέντρωση, κάναμε αβίαστα λάθη στο φιλικό, βάζαμε τους εαυτούς μας υπό πίεση. Το ξέρουμε, πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη, να έχουμε τακτική συγκέντρωση και πειθαρχία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις λεπτομέρειες, από τις προπονήσεις και με τις παρατηρήσεις το κάνουμε αυτό, αλλά θα πρέπει και ο κάθε παίκτης να φροντίζει για τον εαυτό του. Είμαι κάτι παραπάνω από σίγουρος ότι δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη” ευχήθηκε ο Αναστασίου στη συνέντευξη Τύπου.

Δεύτερη ευκαιρία με “βατή” κλήρωση, μετά την περυσινή, είναι too much να πάει χαμένη. Ειδικά στη σεζόν όπου ο Παναθηναϊκός ρισκάρει στα οικονομικά. Με ανανέωση Μπεργκ και προπονητικού τιμ, με άρνηση σε κέρδη επτά εκατ. Ευρώ από Μπεργκ – Καρέλη (Αλ Αχλί – Χετάφε αντίστοιχα), με Εσιέν, με Σάντσεθ, με οκτώ (!) μεταγραφές ως τώρα, ακόμη και με περισσότερα από 200.000 ευρώ στον Πανιώνιο για τον Στέφανο Ευαγγέλου, στόπερ - αρχηγό της εθνικής Παίδων. Η εποχή της “αθωότητας” πέρασε ανεπιστρεπτί. Οποιος δεν κρίνεται πως μπορεί να “πάει παρακάτω” - το είχε πει από παλιά ο Αναστασίου – φεύγει. Είτε προς την εξέδρα, είτε εκτός Κορωπίου. Και όποιος μένει, κρίνεται πλέον μόνο από τα αποτελέσματα...

* Follow me on Twitter: Seretinio




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ