OPINIONS

Ουτοπία και εξετάσεις

Ουτοπία και εξετάσεις
Παναθηναϊκός πανηγυρική INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη στροφή της πράσινης τροχιάς και τον συναγωνισμό για μια θέση στην ενδεκάδα ενόψει των αλλαγών του προσεχούς καλοκαιριού.

Η μία όψη του νομίσματος δείχνει τον Παναθηναϊκό δεύτερο και μοναδική «απειλή» πλέον για τον Ολυμπιακό. Να μην χάνει βαθμό στην έδρα του. Να διατηρεί ανέπαφη την εστία του σε έβδομο διαδοχικό ματς.

Σε πέντε ώρες ποδοσφαίρου, Καλλονή, Πλατανιάς και Παναιτωλικός του δημιούργησαν μία ευκαιρία συνολικά! Να έχει πλέον και Ταυλαρίδη και Νίνη και Μαυρία και Μπεργκ απόλυτα υγιή και έτοιμο.

Να περιμένει στη Λεωφόρο Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Να έχει ένα ματς ανά εβδομάδα, ενώ οι Ερυθρόλευκοι είναι μέσα σε Κύπελλο και (κυρίως) Europa League.

Η άλλη όψη, αυτή που ίσως ξεχνάμε; Δείτε το πρόγραμμά του. Μένουν 11 ματς, 6 εκτός/5 εντός. Από τα πέντε στη Λεωφόρο, τα δύο είναι ντέρμπι, το τρίτο με τον Αστέρα Τρίπολης, το τέταρτο με την Ξάνθη την οποία δεν έχει νικήσει σε τρία ματς εφέτος και το τελευταίο του πρωταθλήματος με τα Γιάννενα. Τι άλλο ξεχνάμε; Ότι έχει περάσει… ένας γύρος χωρίς εκτός έδρας νίκη. Η τελευταία του, 1-0 με σκόρερ πάλι τον Πέτριτς εναντίον του Παναιτωλικού, τον οποίο χθες νίκησε στη Λεωφόρο. Εντυπωσιάζοντας με τη συνοχή, τη μελέτη, τα τρεξίματα και την προσήλωσή του, όχι με την επιθετικότητα και το θέαμά του, εναντίον της πιο φορμαρισμένης ομάδας του πρωταθλήματος.

Μπορεί λοιπόν τον τίτλο; Όχι. Τού… κοστίζει κάτι να δώσει το 100% για νίκες ως το τέλος; Ασφαλώς όχι. Μπορεί να πει κάποιος με απόλυτη βεβαιότητα πως αν η διαφορά φτάσει στο «-3» το βράδυ της μεθεπόμενης Κυριακής ο Ολυμπιακός δεν θα κλονιστεί; Όχι ξανά. Η κατάκτηση του τίτλου κατέστη πάλι από «ουτοπία», «θαύμα». Ένα «κλικ» πιο κάτω. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Αγχος δεν έχει πλέον ο Παναθηναϊκός, τη θέση στα πλέι οφ την έχει διασφαλίσει. Η όποια «συν-πλην» διαφορά στη regular season (έχει αποδειχθεί ότι) ελάχιστο ρόλο παίζει στα έξι ματς της τελικής ευθείας για το Champions και το Europa League. Και από οπαδούς/media «απαίτηση» για τίτλο, δεν υφίσταται. Συνεπώς;

Τρεις είναι οι προϋποθέσεις τουλάχιστον για να «τρέξει» μαζί με τον Ολυμπιακό. Α) Να καταθέτουν όλοι στο γήπεδο το μάξιμουμ των φυσικών δυνάμεων, του ποδοσφαιρικού μυαλού και του όποιου ταλέντου τους. Β) Να καταγράψει ο Παναθηναϊκός καλύτερες επιδόσεις εκτός έδρας, αρχής γενομένης από το Ηράκλειο την Κυριακή, όπου τον περιμένουν άπαντες με ανοιχτές αγκάλες και θα γίνει φοβερή μάχη. Γ) Να είναι «ομάδα» στο γήπεδο και στα αποδυτήρια. Πολύ δύσκολο πλέον για τον Γιάννη Αναστασίου το management, διότι πλέον πολλοί παίκτες μένουν εκτός και δεν αισθάνονται κοινωνοί και μέλη της προσπάθειας του συνόλου.

Κατά τα λοιπά, δεν αλλάζει τίποτα για το πρωτάθλημα, ακόμη κι αν οι Πράσινοι υπογράψουν και τις τρεις «συνθήκες». Όπως και όταν ο ΠΑΟΚ ήταν στο «+5», έτσι και τώρα, όλα εξαρτώνται από τον Ολυμπιακό…

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

  • Για πρώτη φορά εφέτος ο Μάρκους Μπεργκ δεν σκοράρει σε τρία διαδοχικά ματς. Και συνεχίζει να δείχνει γενικά εκνευρισμένος μέσα στο παιχνίδι (με διαμαρτυρίες πλέον και σε συμπαίκτες όπως στον Ατζαγκούν που ακούστηκε παντού και φάνηκε και στην τηλεόραση, εκτός από τη γκρίνια στους διαιτητές). Ωστόσο, παραμένει πολύτιμος και τακτικά παίζει πάρα πολύ σωστά με καινούριες οδηγίες στα τελευταία ματς (να κινείται πιο συχνά στα άκρα με ταυτόχρονη κάθετη κίνηση του Πέτριτς ή και του Κλωναρίδη μέσα στην περιοχή). Το γκολ είναι το ψωμί και το ευ ζην του σέντερ φορ, αλλά κάποιος πρέπει να του βγάλει από το μυαλό την πρωτιά στον πίνακα των σκόρερς. Ηρέμησε με το συμβόλαιο, αν ηρεμήσει και από την εσωτερική πίεση για τέρματα, θα έρθει πιο εύκολα η επιτυχία. Το πέρασε και ο Μήτρογλου αυτό το στάδιο. Μοναδικό ελαφρυντικό το ατιμώρητο ξύλο που τρώει σχεδόν σε κάθε ματς.

  • Απόλυτα λογική η βελτίωση του Πέτριτς με ένα ματς πλέον ανά εβδομάδα και λιγότερη καταπόνηση. Τα μπράβο αξίζουν και στον Γιουσέφ Φος και στον Νίκο Τζουρούδη για έναν παίκτη που δεν είχε κάνει επαγγελματική προετοιμασία για δύο σεζόν. Αλλά σε ομάδα που θέλει να κάνει αληθινά πρωταθλητισμό και να κουβαλήσει τρία καρπούζια, ο Κροάτης είναι μια σούπερ εναλλακτική λύση, όχι κάτι παραπάνω.

  • Η «α λα Βύντρα» μουρμούρα της κερκίδας προς τον Χρήστο Μπούρμπο σε κάθε άστοχη ενέργειά του, δεν θα τον βοηθήσει. Εχει κάθε δικαίωμα η κερκίδα να γκρινιάζει για οποιονδήποτε, αλλά δεν είναι δική του η ευθύνη της επιλογής το καλοκαίρι. Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που πληρώνει τρεις δεξιούς μπακ (Μπούρμπο, Σπυρόπουλο, Μαρινάκη), έχει έναν επιπλέον με «τριβή» από την Εθνική Ελπίδων και με «ευρωπαϊκές» συμμετοχές στη θέση (Τριανταφυλλόπουλο) και έφτασε να παίζει με τον πλέον πολυσύνθετο χαφ του. Ούτε ο ΠΑΟΚ με τους αριστερούς μπακ τέτοια επιτυχία (ξεκίνησε με 4, περισσότερους και από τους αμυντικούς μέσους του και κατέληξε τον Γενάρη με… έναν, τον μεγαλύτερο και πιο καταπονημένο!).

  • Ηταν το πρώτο ματς που ο Αναστασίου είχε ΟΛΟΥΣ τους παίκτες στη διάθεσή του. Ισως να… μην υπάρξει κι άλλο, λόγω τραυματισμών ή απουσιών. Κρατήστε σε μια άκρη του μυαλού ενόψει καλοκαιριού: έμειναν εκτός 18άδας Μπερίσα, Μπούι, Μπαϊράμι, Σπυρόπουλος, Μαρινάκης, Κουτρουμπής, Ντίνας και Μέντες – Δώνης για δεύτερο διαδοχικό ματς! Με ένα παιχνίδι ανά εβδομάδα, λιγότερη φθορά πια χωρίς Ευρώπη/Κύπελλο και Ταυλαρίδη/Νίνη/Μαυρία στο ρόστερ, ο συναγωνισμός αυξάνεται και πολλοί ήδη δίνουν εξετάσεις καθημερινά. Για κάποιους οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και δύσκολα θα το «γυρίσουν», όπως προσπαθούν ο Πέτριτς και ο Πράνιτς.

  • Χουχούμης και Λαγός σταθεροποιούν παρουσία στην ενδεκάδα και απόδοση. Όμως Μέντες και Νάνο θα χρειαστούν κάποια στιγμή. «Κόφτης» ο Πράνιτς δεν είναι. Μπορεί να ανταποκριθεί από τους υπόλοιπους μόνο ο Ζέκα, κι αυτός σε 4-2-3-1.

  • Ογδοο διαδοχικό 90λεπτο Σίλντενφελντ – Ταυλαρίδη, με εξαίρεση 12 λεπτά του «Ταύλα» που είχε αντικατασταθεί στο 78’ του αγώνα με τον Εργοτέλη. Η άμυνα δέχθηκε δύο γκολ. Καθοριστικά, με την Ξάνθη. Δεν οφείλεται μόνο σ’ εκείνους. Αλλά ΚΑΙ σε εκείνους.

  • «Κάηκε» στο ζέσταμα χθες ο Χάρης Μαυρίας. Δεν θα είναι εύκολο να βρει θέση στην ενδεκάδα. Σίγουρα, όμως, θα τον δούμε σύντομα. Ισως και ως βασικό.

  • Το περιβόητο πανό στη Θύρα 13 δεν χρειάζεται καν σχολιασμό. Υπεύθυνοι εκείνοι οι οποίοι επέτρεψαν να αναρτηθεί ο λεκτικός εμετός της μειονότητας. Διότι η πλειονότητα ασφαλώς τάσσεται υπέρ αυτής της εικόνας…

Ουτοπία και εξετάσεις

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ