OPINIONS

"Μιλήστε ελεύθερα διαιτητές"

"Μιλήστε ελεύθερα διαιτητές"
Βάρντι

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις παραμέτρους της απόφασης που "ψήνεται" στην Premier League περί του δικαιώματος των διαιτητών να μιλούν δημοσίως για τις αμφισβητούμενες φάσεις εντός 30 λεπτών μετά τη λήξη των αγώνων.

Το αποκάλυψαν οι Times πριν από μια εβδομάδα, ήδη γ ράφτηκαν αρκετές θέσεις στον αγγλικό Τύπο, αλλά κατά πως φαίνεται οι τεχνοκράτες της Premier League το έχουν πάρει απόφαση, χωρίς να λάβουν υπόψιν τους τις απόψεις των δημοσιoγράφων. Από την επόμενη σεζόν, ο διαιτητής θα έχει το δικαίωμα (αν το επιθυμεί) να εξηγεί τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του προς το κοινό. Θα έχει το δικαίωμα της «απολογίας» αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα!

Η αποβολή (με δεύτερη κίτρινη κάρτα για «θέατρο») του Jamie Vardy στον αγώνα της Λέστερ εναντίον της Γουέστ Χαμ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Λίγκα. Ήταν το ένα από τα – τουλάχιστον τρία – σοβαρά λάθη του διαιτητή Jon Moss στο ματς των επίδοξων πρωταθλητών εναντίον της Γουέστ Χαμ (2-2). Δεν ξεχείλισε το ποτήρι της… οργής. Στην Αγγλία εξακολουθούν να πιστεύουν στα «ανθρώπινα λάθη». Ξεχείλισε το ποτήρι αυτού που ονομάζουν «τοξικότητα»! Όπου «τοξικότητα» στο πρωτάθλημά τους, η κουβέντα για τη διαιτησία! Ειδικά στα social media, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του αγώνα, στο twitter. Και τι αποφάσισαν;

Μέσα σε 30 λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα, θα έχει «μοιραστεί» προς τα media η αναφορά του ρέφερι για τις «δύσκολες» φάσεις της αναμέτρησης. Τις «αμφισβητούμενες», αυτές που έχουν σηκώσει ήδη συζήτηση. Όχι απευθείας, με συνέντευξη Τύπου. Ο ρέφερι θα μεταφέρει τις απόψεις του στον delegate (παρατηρητή) της Λίγκας, ο οποίος θα μεταφέρει άμεσα τις θέσεις του διαιτητή επισήμως προς τα μέσα ενημέρωσης.

Δεν «καίγονται» οι διοργανωτές της Premier League αν κάποιοι θα πουν ή θα γράψουν πως ευνοείται μια συγκεκριμένη ομάδα. Διότι γνωρίζουν – ή θεωρούν - πως η κατασκευή τους είναι αδιάβροχη στην καταιγίδα της διαφθοράς. Και γι’ αυτό θα «διαφημίσουν» όσο περισσότερο μπορούν (αν και δεν χρειάζεται εδώ που τα λέμε, είναι από… μόνο του ογκωδέστατο το γεγονός) ότι μιλάμε για ένα πρωτάθλημα στο οποίο εν έτει 2016 (όπου οι μεγάλοι έχουν γίνει τεράστιοι και οι μικροί λιλιπούτειοι), η Λέστερ που πέρυσι γλίτωσε στο «παρά πέντε» τον υποβιβασμό, κατακτά τον τίτλο απέναντι στα εκατομμύρια των ισχυρών του Λονδίνου, του Μάντσεστερ, του Λίβερπουλ.

Οι μελέτες για τα social media

Αυτό που τους «καίει» είναι η κουβέντα για τη διαιτησία! Οι μελέτες τους έχουν δείξει πως τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία το ποσοστό των αναρτήσεων στα social media για τις αποφάσεις των διαιτητών και όχι για τους πρωταγωνιστές, για το αποτέλεσμα, για τους παίκτες και τους προπονητές. Τους ενοχλεί αφάνταστα, προφανώς λύση «άψε – σβήσε» δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η «άμυνα» και η απόκρουση. Ουδείς μπορεί να απαγορεύσει στον τηλεκριτικό ή στον φίλαθλο να γράψει την άποψή του και να την «ποστάρει». Ούτε στον δημοσιογράφο να ρωτήσει με μεγαλύτερη συχνότητα πια τον προπονητή για τους διαιτητές.

Ξέρουν ότι οι δημοσιογράφοι και τα media απηχούν τον φίλαθλο και το «ρεύμα». Όσο περισσότερο γίνεται συζήτηση για τη διαιτησία, τόσο πιο πολύ θα ψάχνουν για «τροφή» προς το κοινό οι δημοσιογράφοι, ρωτώντας στις συνεντεύξεις Τύπου τους προπονητές και τους παίκτες για τους ρέφερις και όχι για τα στοιχεία του αγώνα.

Προσπαθούν όσο μπορούν να προστατεύσουν πια τον διαιτητή με την goal line technology, η χρήση του βίντεο θα αρχίσει – με τις ευλογίες της FIFA – να επηρεάζει περισσότερο τη ζωή του ποδοσφαίρου, αρχής γενομένης από την «δοκιμαστική» επόμενη σεζόν. Στις 5 Μαρτίου ελήφθη η σχετική απόφαση από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο και προχθές πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του προέδρου της ιταλικής ομοσπονδίας Κάρλο Ταβέκιο με τους εκπροσώπους όλων των συναρμόδιων φορέων (Λίγκες, διαιτητές) για το πρότζεκτ που θα δοκιμαστεί σε πρώτη φάση τη σεζόν 2016-2017, αρχικά στα ιταλικά πρωταθλήματα. Μόνο για τα «κεφαλαιώδη» γεγονότα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, όπως ένα γκολ ή μια εκτός φάσης αποβολή. Όχι για τα… οφσάιντ και τις «υποκειμενικές» κρίσεις του ρέφερι (κίτρινες).

Επιστροφή στους Αγγλους: η απόφαση έχει ληφθεί, αρκεί η συμφωνία όλων μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Και το debate μόλις τώρα αρχίζει! Θα ωφελήσει αυτή η απόφαση ή θα χειροτερέψει την κατάσταση; Όταν θα κατατίθεται επισήμως από τη Λίγκα η γνώμη/εξήγηση του ρέφερι για τις αμφισβητούμενες φάσεις, θα μειώνεται η «τοξικότητα» της διαιτητοκουβέντας ή θα προσφέρεται άφθονη περισσότερη τροφή για σχόλια, εφόσον θα υπάρχουν και… περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία προς σχολιασμό; Θα φανεί στο μέλλον. Θα το δοκιμάσουν, θα κάνουν τις μελέτες και τις μετρήσεις τους, θα αποφανθούν.

Να κρατήσουμε μόνο αυτό: επειδή η UEFA κόπιαρε την Premier League σε δεκάδες τομείς από το 1992 και έπειτα (1993 το πρώτο Champions League), δεν θα είναι «τρελό» αν δούμε κάτι αντίστοιχο με τους διαιτητές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ας εφαρμοστεί πρώτα στην Αγγλία και βλέπουμε…

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ