OPINIONS

«Κάρα» στον ΠΑΟ: Ναι ή Οχι;

«Κάρα» στον ΠΑΟ: Ναι ή Οχι;

Ο Γιάννης Σερέτης παραθέτει τα επιχειρήματα όσων στέκονται θετικά απέναντι στην προοπτική επιστροφής του Γιώργου Καραγκούνη στον Παναθηναϊκό και όσων έχουν αντίθετη άποψη.

Όσοι τον γνωρίζουν, το περίμεναν. Πως δεν θα είναι «κομπάρσος» ΟΥΤΕ σ’ αυτό το Μουντιάλ. Πως θα βρει πάλι έναν «μαγικό» τρόπο για να κάνει αισθητή την παρουσία του στη Βραζιλία. Πως δεν θα προκαλέσει – όπως δεν έχει προκαλέσει ποτέ – πρόβλημα επειδή θα ξεκινήσει από τον πάγκο κι όταν κληθεί να προσφέρει, πάλι θα συνδυάσει τη συμμετοχή του με κάτι που θα έχει να θυμάται. «Να διεκδικούμε την πρόκριση στο τελευταίο ματς»: αυτό είχε βάλει ως στόχο της ομάδας ο Γιώργος Καραγκούνης προτού φύγει για τη Βραζιλία. Γι΄ αυτό και πανηγύριζε σαν παιδί (πάλι) μετά το τελευταίο σφύριγμα στο 0-0 εναντίον των Γιαπωνέζων. Θα πει κάποιος (και εγώ μαζί του) πως ΜΟΝΟ η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικεί πρόκριση με μηδέν γκολ. Σωστός.

Θα πει κάποιος άλλος πως είναι ήδη σε διακοπές οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Ισπανοί, οι Άγγλοι με παίκτες που αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, οι Βόσνιοι που την πάτησαν σαν μαθητούδια με τους Νιγηριανούς παρότι τους θαυμάσαμε εναντίον της Αργεντινής, ότι γκρινιάζουν οι Βραζιλιάνοι, οι Αργεντινοί, οι Γερμανοί , οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί, πως οι μόνοι που πανηγυρίζουν σταθερά και αταλάντευτα από τους «μεγάλους» είναι οι Γάλλοι. Σωστό κι αυτό. Και είναι πλέον… αιώνια η «κόντρα» μεταξύ των υπέρμαχων του «αυτή η στάνη – αυτό το τυρί βγάζει» και των υπέρμαχων του «λίγη μπάλα βρε παιδιά».

«Κάρα» στον ΠΑΟ: Ναι ή Οχι;

Το θεμελιώδες για να γίνεται αυτή η κουβέντα για την εθνική Ελλάδας είναι να συμμετέχει η εθνική Ελλάδας στις τελικές φάσεις των Euro και των Mundial. «Ταμείο» θα κάνουμε στο τέλος, το οποίο – παρότι ο Γιώργος Σαμαράς δήλωσε πρόσφατα «ο Καραγκούνης έχει πει 100.000 φορές πως θα σταματήσει από την εθνική μετά το Μουντιάλ, δεν το βλέπω» - θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και το τέλος του «Κάρα» από την ομάδα που αγάπησε περισσότερο.

Αnd what about Panathinaikos; ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ τι έχει συζητήσει με τον Νίκο Νταμπίζα και τον Γιάννη Αναστασίου, συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να αναλύσουμε όλες τις παραμέτρους του ζητήματος. Ξέρουμε α) ότι παρότι αμφότερες οι πλευρές δεν ήθελαν να εξελιχθεί σε «σίριαλ», τελικά αυτό συνέβη β) ότι θα συζητήσουν για την κατάληξη του θέματος μετά την επιστροφή της εθνικής Ελλάδας γ) ότι η σχέση Αλαφούζου – Καραγκούνη δεν έχει «ξεπαγώσει» δ) πως προς το παρόν άλλη χειροπιαστή πρόταση στα χέρια του ο αρχηγός της εθνικής Ελλάδας δεν έχει.

«Κάρα» στον ΠΑΟ: Ναι ή Οχι;

Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν πως η επιστροφή του θα ωφελήσει τον Παναθηναϊκό. Υπάρχουν κι άλλοι που θεωρούν το αντίθετο. Ούτε οι πρώτοι θα τα βάψουν μαύρα για την ομάδα τους αν δεν επιστρέψει ο «Κάρα», ούτε οι δεύτεροι αν τελικά κλείσει την καριέρα του στο Τριφύλλι. Προσωπικά, ανήκω στην κατηγορία Νο 1, επειδή συμφωνώ με τα περισσότερα απ΄ όσα καταγράφονται παρακάτω ως επιχειρήματα ΥΠΕΡ της επιστροφής του. Είναι όλα όσα έχω ακούσει και από τις δύο «πλευρές» τις τελευταίες 30 ημέρες και τα παραθέτουμε μόνο για έναν λόγο. Ο,τι κι αν συμβεί, θα έχει τον δικό του ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Διότι δεν συζητούμε για έναν… οποιοδήποτε παίκτη. Τουλάχιστον σ’ αυτό συμφωνούμε άπαντες. Ας τα συνοψίσουμε λοιπόν και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ

«Κάρα» στον ΠΑΟ: Ναι ή Οχι;

  1. Γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να αρχίσει να επουλώνει πληγές του παρελθόντος και με τον Αλαφούζο στο τιμόνι έχει δείξει ότι λειτουργεί πολύ πιο ενωτικά και όχι διχαστικά, ακόμη και με παίκτες/παράγοντες που δεν έχουν προσφέρει όσα ο Καραγκούνης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο Τριφύλλι.

  2. Επειδή θα είναι τιμητικό για τον σύλλογο το όνομα του Καραγκούνη να συνδεθεί οριστικά και αμετάκλητα στο ποδοσφαιρικό αντίο του με τον σύλλογο στον οποίο ανατράφηκε ποδοσφαιρικά και αποτελεί διαχρονικά (και όχι εφέτος) τον Νο 1 «αιμοδότη» της εθνικής ανδρών και των «μικρότερων» εθνικών ομάδων, ως η ομάδα - Νο 1 «εκπαιδευτής» ποδοσφαιριστών.

  3. Επειδή θα είναι τεράστια διαφήμιση και ενίσχυση του πρεστίζ και της φήμης μιας πληγωμένης και σε «μνημονιακό» στάδιο ομάδας να επιστρέψει και να κρεμάσει τα παπούτσια του ο Νο 1 παγκοσμίως γνωστός Έλληνας εν ενεργεία ποδοσφαιριστής. Θα την ωφελήσει πολυεπίπεδα και έμμεσα η κίνηση και στην προσέλκυση παικτών και σε «respect» εντός και εκτός συνόρων.

  4. Διότι θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό αγωνιστικά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και στα ντέρμπι, με την πείρα, το πάθος, το κύρος και τα ποδοσφαιρικά πλεονεκτήματα που ακόμη διαθέτει (κράτημα μπάλας, passing game, εκτέλεση στατικών φάσεων, οργάνωση παιχνιδιού, ασίστ). Ειδικά σε ένα πρωτάθλημα το οποίο δεν χαρακτηρίζεται για την ένταση, τον ρυθμό και την ποιότητά του.

  5. Διότι εφέτος, με υψηλότερες απαιτήσεις, περισσότερα παιχνίδια και στόχο την πρόκριση στους ομίλους του Europa League μέσα από δύσκολα ματς, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ακόμη περισσότερο περισσότερες λύσεις στη μεσαία γραμμή για να «μοιράζεται» ο χρόνος συμμετοχής.

  6. Διότι ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει πολλές ισχυρές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, παίκτες με το πνεύμα νικητή και τον καλώς εννοούμενο αγωνιστικό εγωισμό του Καραγκούνη. Στην πραγματικότητα μόνο ο Πράνιτς, ίσως και ο Μπεργκ διαθέτουν αυτά τα γνωρίσματα στον βαθμό (;) που τα διαθέτει ο «Κάρα».

  7. Διότι θα βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές και σε κρίσεις στα αποδυτήρια με τη θετική ενέργεια, την πείρα του σε αντίστοιχες (και πολύ πιο πιεστικές/δύσκολες) καταστάσεις. Και τον προπονητή και τους παίκτες.

  8. Επειδή είναι ποδοσφαιριστής «της προπόνησης» και ουδέποτε έχει προσπαθήσει σε οποιαδήποτε ομάδα κι αν αγωνίστηκε, να «κοροϊδέψει», να συμπεριφερθεί «δημοσιοϋπαλληλίστικα», ή ακόμη – ακόμη και να εκμεταλλευτεί (στον Παναθηναϊκό, όπου ίσως… μπορούσε, όχι σε κοτζάμ Ιντερ και Μπενφίκα) το όνομά του, προκειμένου να κάνει… λιγότερα απ΄ ότι οι νεότεροι ή πιο άσημοι συμπαίκτες του. Επειδή με λίγα λόγια είναι καλό παράδειγμα για όλους σε εκγύμναση/προπόνηση/συνέπεια/αθλητική διαβίωση.

  9. Διότι ουδέποτε δημιούργησε πρόβλημα στον Παναθηναϊκό από τη στιγμή που εκδιώχθηκε στο οικονομικό θέμα και έφτασε να υπογράψει συμφωνία εξόφλησης σε βάθος 4 ετών.

  10. Επειδή – αν και θα μπορούσε να πει δημοσίως φοβερές και τρομερές ιστορίες – ουδέποτε δημόσια καταφέρθηκε εναντίον των Φερέιρα/Ελευθεράκη/Αλαφούζου μετά την «κόκκινη κάρτα» πρόπερσι, η οποία συμπτωματικά και μόνο δεν του έκοψε το ποδόσφαιρο.

  11. Διότι μπορεί να αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές θέσεις ως βασική ή εναλλακτική επιλογή στο 4-3-3 και στο 4-2-3-1.

  12. Επειδή τον θέλουν ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής της ομάδας, δηλαδή εκείνοι οι οποίοι οδήγησαν το καράβι από φουρτούνες σε απανεμιά πέρυσι και είναι οι καθ ύλην αρμόδιοι για τον σχηματισμό του ρόστερ της ομάδας.

  13. Διότι σπανίως παρουσιάζεται σε ελληνική ομάδα η ευκαιρία να αξιοποιήσει ποδοσφαιριστή με το κύρος, την αποδοχή, τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις του Καραγκούνη στο εξωτερικό και στη μικρή ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία. Και αυτή η επιστροφή ενδεχομένως να βάλει τις βάσεις για μελλοντική συνεργασία σε άλλο επίπεδο, όταν ο «Κάρα» αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του.

«Κάρα» στον ΠΑΟ: Ναι ή Οχι;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ

«Κάρα» στον ΠΑΟ: Ναι ή Οχι;

  1. Γιατί δεν ταιριάζει στο στυλ ποδοσφαίρου που καθιέρωσε πέρυσι ο Αναστασίου, με ταχύτητα, πρέσινγκ, γρήγορο passing game και ταχείες μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση και αντιστρόφως.

  2. Διότι ο Παναθηναϊκός του περιορισμένου μπάτζετ μπορεί να διαθέσει τα χρήματα για να πάρει έναν νεότερο και πιο «μοντέρνο» παραγωγικό μέσο, που θα ταιριάζει με άλλο ρυθμό/στυλ στο παιχνίδι του.

  3. Επειδή θα δημιουργεί πρόβλημα στα αποδυτήρια (όχι με επεισόδια, αλλά με «γκρίνια»/αρνητική ενέργεια) αν δεν παίζει όσο θεωρεί ο ίδιος ότι πρέπει να παίζει.

  4. Επειδή πέρυσι, παρά το «θέλω» των Αλαφούζου/Νταμπίζα/Αναστασίου, αποφάσισε να μην επιστρέψει στον Παναθηναϊκό και να τον βοηθήσει στα δύσκολα, αλλά επέλεξε το «ναι» στην καινούρια πρόταση της Φούλαμ.

  5. Επειδή δεν επιβεβαίωσε πως εκείνος «έριξε» - πάνω στην κουβέντα με τον Αλαφούζο- το όνομα του Νταμπίζα ως τεχνικού διευθυντή, γιατί «φοβήθηκε» το «κόστος» προς τους οπαδούς οι οποίοι δεν ήθελαν τον Νταμπίζα.

  6. Επειδή ενδεχομένως να έρθει σε κόντρες με τους Κροάτες στα αποδυτήρια, επειδή έχουν και εκείνοι τις «ιδιαιτερότητες» στον χαρακτήρα τους (σ.σ. είναι «κολλητός» με τον Πέτριτς, αλλά «να΄ χαμε – να λέγαμε»).

  7. Επειδή είναι «τζιγγερικός» (ναι, λέγεται ακόμα κι αυτό, «μια ζωή μες στην παράνοια» όπως λέει και το σύνθημα!)

  8. Γιατί θα «παίζει ρόλο» στην ομάδα, επειδή είναι φίλος και κουμπάρος του Νταμπίζα («Μια ζωή μες στην παράνοια»– Volume 2).

  9. Διότι ο Παναθηναϊκός έχει ήδη δύο έμπειρους μέσους με λιγότερα τρεξίματα από άλλους (Μέντες- Πράνιτς), δεν χρειάζεται ακόμη έναν.

  10. «Να τον πάρουμε μόνο αν φύγει ο Πράνιτς που παίζει στην ίδια θέση».

«Κάρα» στον ΠΑΟ: Ναι ή Οχι;

Αυτά είναι όσα λέγονται. Τι θα συμβεί, θα το μάθουμε την επόμενη εβδομάδα. Εκτός κι αν ο «Κάρα» στείλει σπίτι του μεθαύριο τον παλιό συμπαίκτη του στην Ιντερ, Σαμπρί Λαμουσί και η επιστροφή στην Ελλάδα αναβληθεί επ’ αόριστον…

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ