OPINIONS

Η αήττητη γκολομηχανή

Liverpool's Mohamed Salah celebrates after scoring his side's second goal during the Champions League semifinal, first leg, soccer match between Liverpool and Roma at Anfield Stadium, Liverpool, England, Tuesday, April 24, 2018. (AP Photo/Rui Vieira)
Liverpool's Mohamed Salah celebrates after scoring his side's second goal during the Champions League semifinal, first leg, soccer match between Liverpool and Roma at Anfield Stadium, Liverpool, England, Tuesday, April 24, 2018. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ασταμάτητη παραγωγή γκολ από τη Λίβερπουλ του Κλοπ και την απειροελάχιστη ευκαιρία της Ρόμα να ξαναγράψει ιστορία σε έναν τελικό που θα έχει φαβορί τη Ρεάλ ή την Μπάγερν.

Η γκολομηχανή της Λίβερπουλ δεν βρήκε αντιστάσεις. Πέντε και... λίγα ήταν. Συνολικά 44 γκολ σε 13 ματς του Τσάμπιονς Λιγκ! Τρία και... κάτι ανά ματς. Σαν να λέμε Σαλάχ – Μανέ – Φιρμίνο και ολίγον από Κοουτίνιο που ήθελε μεσούσης της σεζόν να φύγει για τη Βαρκελώνη, για να προλάβει το τρένο της μεταγραφής στην Μπάρτσα. Εννέα νίκες - τέσσερις ισοπαλίες η αήττητη Λίβερπουλ που ξεκίνησε από τα play offs με τη Χόφενχάιμ, ένα βήμα πλέον πριν από τον πρώτο τελικό της μετά το... ΟΑΚΑ και τον Φιλίπο Ιντζάγκι!

Πέντε, εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν την υπογραφή του κορυφαίου παίκτη της Ευρώπης εφέτος. Δυο δικά του τέρματα και δυο ασίστ ο Σαλάχ. Ναι, αυτός έβαλε τη σφραγίδα του και πάλι, αλλά εξίσου εντυπωσιακός, ουσιαστικός, αποτελεσματικός ήταν ο Φιρμίνο, που φάνηκε από το πρώτο δεκάλεπτο ότι έδειχνε στα πολύ... χάι του. Θα υποτιμούσαμε ωστόσο, όλο το μηχανισμό που έχει καταφέρει να στήσει ο Κλοπ αν εστιάζαμε μόνο σ' αυτούς τους δυο. Η Λίβερπουλ είχε – έχει και θα έχει τρομερές αμυντικές αδυναμίες, όμως είναι πια τέτοιοι οι αυτοματισμοί χωρίς τη μπάλα, τέτοια η πίεση όλων των παικτών, τόσο ισχυρή η αυτοπεποίθησή της, που κατορθώνει να “καμουφλάρει” τα μειονεκτήματα στην ανασταλτική λειτουργία της. Διότι ακόμη και άμυνα, με επίθεση παίζει! Και μπορεί αυτό να το πληρώσει πανάκριβα στον τελικό με τη Ρεάλ ή τη Μπάγερν.

ΓΙΑΤΙ "ΠΝΙΓΗΚΕ" Η ΡΟΜΑ

Ο Ντι Φραντσέσκο στηρίχθηκε στο 3-5-2 με το οποίο απέκλεισε την Μπαρτσελόνα χωρίς καλά – καλά να το... καταλάβει ο Βαλβέρδε, αλλά η διάταξη που επέλεξε δεν τον βοήθησε. Κι αυτό, όχι μόνο διότι η μοναδική αλλαγή του συγκριτικά με τον ιστορικό θρίαμβο της Ρώμης – ο νεαρός Ουντέρ αντί του Σικ – απλώς... δεν υπήρχε στο πρώτο ημίχρονο, προτού αντικατασταθεί. Ούτε ως “στήριγμα” στον ακούραστο Τζέκο, ούτε όταν είχε η Λίβερπουλ τη μπάλα βοήθησε την ομάδα του. Η Ρόμα "πνίγηκε" κυρίως διότι ο Στρόοτμαν και ο Ντε Ρόσι είναι αφάνταστα αργοί και βαρείς για να μπορέσουν να στηρίξουν τον... έρημο τον Ναϊνγκολάν, ή να μοιράσουν τη μπάλα σωστά και γρήγορα σε Κολάροβ – Φλορέντσι, δηλαδή στις πτέρυγες από τις οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν οι Ρωμαίοι. Όλο το παιχνίδι χάθηκε για τη Ρόμα και κερδήθηκε από τη Λίβερπουλ διότι πολύ απλά οι χαφ της δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πίεση και στα κλεψίματα των Χέντερσον – Βαϊνάλντουμ, αλλά και των Φιρμίνο – Σαλάχ – Μανέ, οι οποίοι εναλλάξ και ανάλογα με το πού βρισκόταν η μπάλα, πίεζαν για την ανάκτησή της και το... “φύγαμε” στο 2 Vs 2 και στο 3 Vs 3.

H αδυναμία των Φάσιο – Μανωλά – Ζεζούς να “ανεβάσουν” τη Ρόμα με τη μπάλα στα πόδια τους και να πιέσουν στα 5-8 μέτρα εκτός περιοχής τους επιθετικούς της Λίβερπουλ ήταν ο δεύτερος λόγος που η ιταλική ομάδα δεν κατάφερε να σταθεί όρθια στο φλεγόμενο “Ανφιλντ”. Εξαίρεση το πρώτο 20λεπτο, όταν παρότι είχε ήδη “φάει” τέσσερις τελικές προσπάθειες εντός εστίας, δεν έδειχνε αγχωμένη, “έβρισκε” τον Τζέκο που μπορούσε να κάνει τα “ανοίγματά” του δεξιά – αριστερά και με αποκορύφωμα τον “κεραυνό” του Κολάροβ στο οριζόντιο δοκάρι του εμβρόντητου θεατή Κάριους, “ανησυχούσε” τους γηπεδούχους.

ΠΟΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΠΩΣ... ΞΑΝΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΜΑΤΣ

To ματς “τελείωσε” στο 3-0 του Μανέ στο 56', το οποίο γεννήθηκε από το σπριντ (και την ασίστ) του Σαλάχ που είχε ξεκινήσει από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ. Όταν ο Μόντσι, καθήμενος δίπλα στον Φραντσέσκο Τότι και τον Μπρούνο Κόντι στις θέσεις των επισήμων, έβαλε τις δυο παλάμες στο πρόσωπό του: είχε αντιληφθεί πως δεν υπήρχε ελπίδα και ότι έρχονταν τα χειρότερα... Η Λίβερπουλ σταμάτησε στα πέντε, μπορούσε και περισσότερα. Τουλάχιστον ένα δικαιούταν και η Ρόμα που το βρήκε με τον Έντιν Τζέκο: αυτόν τον σπουδαίο εκτελεστή, από τον οποίο δεν μπόρεσε ούτε μια φορά το δίδυμο Λόβρεν – Φαν Ντάικ να βγει μπροστά από τη μπάλα. Βρήκε και δεύτερο γκολ με την ανοησία του Μίλνερ και το πέναλτι του Περότι που βοήθησε πολύ ως αλλαγή. Ο Κλοπ έβγαλε τον Σαλάχ στο 75΄ (Ινγκς) σαν να λέει “ως εδώ”. Και ίσως το σύνθημα του... “calma” να το πλήρωσε στο τελευταίο τέταρτο, με το “ο βρεγμένος με πέντε, τη βροχή δεν τη φοβάται” των Ρωμαίων, χωρίς τον φόβο του “Φαραώ” πια. Όμως ανατροπές σαν το 3-0 επί της Μπαρτσελόνα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα... Και τι έγινε; Το “Ολίμπικο” θα ξεχειλίζει πάθος και ελπίδα για δεύτερη ιστορική βραδιά. Θα βράζει την επόμενη Τετάρτη για δεύτερο ιστορικό αποκλεισμό!

ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ ΜΕ ΜΠΑΓΕΡΝ Ή ΡΕΑΛ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Τελικός με Λίβερπουλ λοιπόν. Πέντε στην Πόρτο, πέντε στη Σίτι, πέντε (προς το παρόν) στη Ρόμα. Άξια ως εδώ. Πανάξια θα είναι ασφαλώς η Ρόμα αν καταφέρει δεύτερη απίστευτη πρόκριση με 3-0! Τελικός της Λίβερπουλ με τη Μπάγερν, την οποία ουδέποτε έχει βρει σε τέτοιο ματς, ή με τη φουριόζα Ρεάλ. Μιλάμε για φινάλε Τσάμπιονς Λιγκ με φανέλες μεγατόνων και επιθέσεις τούρμπο στο Κίεβο. Με αουτσάιντερ τη Λίβερπουλ του Κάριους, του Λόβρεν και των... 13 -14 παικτών. Και φαβορί την πυραυλοκίνητη πρωταθλήτρια Γερμανίας ή την κάτοχο των τριών εκ των τεσσάρων τελευταίων Τσάμπιονς Λιγκ...


AP Photo/Rui Vieira

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ