OPINIONS

Εξαφανιζόλ!

Εξαφανιζόλ!

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα νέα δεδομένα μετά το πόρισμα του αντιεισαγγελέα εφετών, Παναγιώτη Πούλιου και τα μελλούμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ηταν 93 τελικά τα άτομα που κατά το πόρισμα του αντιεισαγγελέα εφετών, Παναγιώτη Πούλιου, προς το δικαστικό συμβούλιο πρέπει να δικαστούν για το «Koriopolis». Με εισαγγελική εντολή για παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών μόνο για ΕΛΑΧΙΣΤΟ χρονικό διάστημα. Δηλαδή αν καταγράφονταν οι συνομιλίες συγκεκριμένων ατόμων από την ΕΥΠ σε σταθερή βάση, για πόσους θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί κατηγορία; Απάντηση: για εκατοντάδες.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως όσοι απαλλάχθηκαν, γλίτωσαν από μεγάλους μπελάδες και πως όσοι θα καθίσουν στο εδώλιο, θα τα βρουν σκούρα, διότι το κατηγορητήριο αποτελεί προϊόν μακρόχρονης και ενδελεχούς έρευνας. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται «δεμένη». Όμως το δικαστικό συμβούλιο και το δικαστήριο θα αποφασίσουν. Ας κρατάμε μικρό καλάθι. Έχουν αθωωθεί δεκάδες στην Ελλάδα για πολύ σοβαρότερα σκάνδαλα, που άγγιζαν το δημόσιο συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση, ας κρατήσουμε στο μυαλό τρεις σημαντικές παραμέτρους.

Εξαφανιζόλ!

Πρώτον: αν ρίξει κάποιος μια προσεκτική ματιά στη λίστα των υποψήφιων κατηγορούμενων, αλλά και στις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται, θα διαπιστώσουν ότι οι περισσότεροι έχουν κάνει στην άκρη. Απομακρύνθηκαν από το ποδόσφαιρο. Και παράγοντες και μάνατζερς και διοικούντες και οι υπόλοιποι. «Εξαφανίστηκαν» επίσης ορισμένες από τις ομάδες που εμπλέκονται στα χαρακτηριζόμενα ως «στημένα» ματς, κυρίως των μικρότερων κατηγοριών, όπου πάντα είναι ευκολότερο να γίνονται οι… ωραίες και «αθόρυβες» δουλειές. Δεν είναι ΟΛΟΙ εκτός ποδοσφαίρου ακόμη. Σταδιακά θα διαπιστώσετε ότι θα απαλειφθούν από το κάδρο αρκετοί από τους «παραμένοντες». Και όσοι αποφασίσουν να παραμείνουν, θα την «δουν» διαφορετικά, όπως ορισμένοι ήδη το έχουν κάνει και έχουν αλλάξει ρότα. Είτε έχουν πάρει αποστάσεις από το «σύστημα», που τρεκλίζει και αμήχανα παρακολουθεί τις εξελίξεις, είτε έχουν αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τρόπο στάσης. Την «άκουσαν» για τα καλά και τώρα είναι υπέρ του… ποδοσφαίρου, της προόδου και της ανάπτυξης και της κάθαρσης. Ας είναι: το μήνυμα έχει διαχυθεί παντού.

Δεύτερον: η ΕΠΟ, δηλαδή τα πρώην και τα νυν στελέχη της, όπως και οι παράγοντες των ομάδων της Λίγκας, συνειδητοποίησαν ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΑ και όχι με λόγια, πως άμα λάχει, υπάρχουν ακόμη μηχανισμοί ελέγχου. Αστυνομικοί, εισαγγελείς, οσονούπω και δικαστές. Ισως να είχαν πιστέψει πολλοί ότι επειδή είχε καταδικαστεί στο «άψε – σβήσε» ο Μάκης Ψωμιάδης, τελείωσε το ματσάκιον. Αμ δε! Τους «έκατσε» και η καινούρια κυβέρνηση που πολλά «πάρε – δώσε» με αυτή τη φατρία δεν κουβαλά μαζί της από το παρελθόν, τους έκατσε και ο Κοντονής που το τραβάει στα άκρα και έχουν κάτσει στα αυγά τους όλοι. Ακούσατε τίποτα για το πόρισμα Πούλιου; Κάποια ανακοίνωση; Κάποια δήλωση; Κάποια τοποθέτηση; Από την ΕΠΟ, τη Λίγκα, από «θεσμικά» χείλη; Μίλησαν ΕΠΩΝΥΜΩΣ μόνο 5-6 άνθρωποι σε εφημερίδες, οι περισσότεροι εξ αυτών προπονητές, οι οποίοι θεωρούν πως είναι αθώοι και πως αυτό θα αποδειχθεί. Μακάρι. Κατά τα λοιπά, όλοι ψάχνονται. Με δικηγόρους, με την ΕΠΟ, την UEFA, με φίλους και γνωστούς τους σε πεδία όπου εκτιμούν πως μπορούν να έχουν ακριβή πληροφόρηση για το τι γίνεται και τεκμηριωμένη πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι. Με λίγα λόγια: τα «μαγαζάκια» μας τελείωσαν.

Εξαφανιζόλ!

Τρίτον: η εξέλιξη της υπόθεσης του “Koriopolis” αποτελεί σοβαρό πρόκριμα για την εξέλιξη της υπόθεσης «εγκληματική οργάνωση» και σε συνδυασμό με τη στάση Κοντονή, θα διαπιστώσουμε όλοι πως σε 2-3 χρόνια θα έχουν αλλάξει πολλά και πολλοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο ούτως ή άλλως έχει ήδη πάρει την κατιούσα. Εμπειροι αναλυτές θεωρούν πως είτε ο Υφυπουργός «απασφαλίσει» και στείλει τις ελληνικές ομάδες - ίσως και την εθνική ομάδα - στον καναπέ τους για 1-2 χρόνια, είτε τραβήξει χειρόφρενο και συμβιβαστεί σε ορισμένα ζητήματα ώστε να αποφευχθεί την ύστατη στιγμή το «Grexit», η ΕΠΟ θα εμφανιστεί σε μικρό χρονικό διάστημα τελείως διαφορετική σε πρόσωπα, σύνθεση, λειτουργία. Και από την ομοσπονδία, όπως και από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Σούπερ Λίγκας και της Football League και της Γ΄ Εθνικής, δεν θα εξαφανιστούν, αλλά θα μειωθούν τα άτομα που δρουν είτε με σκοπό το ίδιον όφελος, είτε παρανόμως προς όφελος των ομάδων τους, συνεπώς και των εαυτών τους.

Να είστε σίγουροι για δυο πράγματα 1. Ο,τι γίνεται αυτή την περίοδο είναι για καλό, όχι για κακό. Δεν πρόκειται ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο να αστράφτει, διότι είναι βρώμικα τα μυαλά μας και η μεταδιδόμενη από γενιά σε γενιά νοοτροπία μας, αλλά μπορεί να καθαρίσει. Συνέβη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όταν κάποιοι μπήκαν στη φυλακή. 2. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει περιοριστεί. Ακόμη και των mail! Ο φόβος φυλάει τα έρημα… Πώς και ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αυτή την περίοδο δεν παρακολουθούνται και δεν καταγράφονται συνομιλίες;

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ