OPINIONS

Δυο λόγια για την αποχή του Super 3…

Δυο λόγια για την αποχή του Super 3…
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Ιωαννίδης τοποθετείται για τη φερόμενη απόφαση των οργανωμένων φιλάθλων να μην παραβρεθούν στο Χαριλάου, στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ!

Και μόνο το άκουσμα της λέξης “Super 3” αρκεί για να ξεκινήσουν πολύωρες συζητήσεις. Όπως είναι φυσιολογικό, η φημολογία για αποχή στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ έχει (ήδη) προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτηματικά. Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας να εκφράσω την άποψή μου πριν οριστικοποιηθεί επίσημα η απόφαση των οργανωμένων…

Το "φιάσκο" με τον Ηρακλή

Το 2005, ο Άρης ( με πρόεδρο τον Σκόρδα) έπαιζε την κατηγορία στο Χαριλάου κόντρα στον γηραιό. Κάποιοι ανεγκέφαλοι διέκοψαν το παιχνίδι, αφαιρώντας από τους ποδοσφαιριστές το δικαίωμα να ανατρέψουν το αποτέλεσμα. Εκείνη η ‘μπούκα’ έδωσε το έναυσμα στους opinion makers να χρεώσουν τον υποβιβασμό στους μπαχαλάκιδες. Χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή, ως δούρειος ίππος για να κρυφτούν τα ‘εγκληματικά λάθη’ όσων ασχολήθηκαν με τον αγωνιστικό σχεδιασμό.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και πέρυσι με την ΑΕΚ. Ο μέσος φίλαθλος δε μπαίνει στη διαδικασία να ψάξει αν οι υπαίτιοι των γεγονότων ήταν μέλη του Super 3 ή της Original. ‘Χρεώνει’, όμως, τον υποβιβασμό στους συνδέσμους γιατί…« αφού το λένε όλοι έτσι θα είναι». Στο τέλος της ημέρας, η στάμπα ‘κολλάει’ στον λάθος φταίχτη και οι διοικούντες τη βγάζουν λάδι.

Στάση ευθύνης

Η βαριά ήττα του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκης από τον αιώνιο αντίπαλο (0-3) προκάλεσε τη μήνη όσων βρισκόταν στο γήπεδο. Παρότι το πρωτάθλημα είναι διασφαλισμένο, εντούτοις ορισμένοι θερμόαιμοι διέκοψαν το παιχνίδι. Μιλάμε για τους πιο ‘χορτάτους’ φιλάθλους στην Ελλάδα. Κι όμως…δεν άντεξαν μπροστά στη διαφαινόμενη αποτυχία.

Ο κόσμος του Άρη βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθώς η αγαπημένη του ομάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάλυση στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή της. Ωστόσο, παρά τον ψυχολογικό βιασμό και την προδοσία, επιδεικνύει αξιοθαύμαστα δείγματα αυτοσυγκράτησης. Αντιμετωπίζει ψύχραιμα τα αρνητικά αποτελέσματα, στηρίζει τους ποδοσφαιριστές χωρίς ακρότητες και δεν έχει προκαλέσει το παραμικρό παρατράγουδο.

Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, τα νεύρα θα είναι τεντωμένα και η αδρεναλίνη θα χτυπάει κόκκινο. Κακά τα ψέματα. Κανένας δε μπορεί να ελέγξει το διπλανό του, όταν βρίσκεται υπό την επήρεια της ψυχολογίας του όχλου. Είναι, επομένως, προτιμότερο να απουσιάζεις παρά να ΄χρεωθείς’ ενδεχόμενες παρεκτροπές αγανακτισμένων φιλάθλων.

Εμπρηστής ή πυροσβέστης

Εκ θέσεως, ο Σκόρδας θα έπρεπε να λειτουργεί ενωτικά. Όταν τοποθετείται δημόσια, δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του αλλά το θεσμό του προέδρου. Έχει, επομένως, ηθική υποχρέωση (ως θεσμικός φορέας του Άρη) να προκρίνει το συμφέρον του συλλόγου πάνω από συμπάθειες ή αντιπάθειες. Δυστυχώς, οι δηλώσεις κατά το διάστημα της φετινής θητείας εκλαμβάνονται από τον μέσο φίλαθλο ως διχαστικές.

Εκ φύσεως, το αίμα των νεαρών βράζει. Όταν είσαι 20άρης, δε μπορείς να καταλάβεις τις επιπτώσεις των πράξεών σου. Πέφτεις στην παγίδα της τεχνητής πόλωσης, πατάς τη μπανανόφλουδα και στο τέλος καταλήγεις στο κρατητήριο. Δεν αξίζει τον κόπο να στιγματιστεί η ζωή κανενός για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Γιατί να την πληρώσουν τα ‘βατράχια’, επειδή απέτυχαν τα ‘βουβάλια’;

Καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της κοινής γνώμης να αντιληφθεί ποιος λειτουργεί εμπρηστικά και ποιος πυροσβεστικά στην παρούσα φάση.

Αντί επιλόγου…

Η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ είναι déjà vu εκείνης της αποφράδας ημέρας του Άρης-Ηρακλής. Η ιστορική κόντρα με το δικέφαλο προσφέρει ιδανική ευκαιρία στους ‘υπεύθυνους’ να δώσουν την καυτή πατάτα στους ‘ανεύθυνους’ και να τους μετατρέψουν σε εξιλαστήρια θύματα. Η σκέψη του Super 3 να μην παραστεί στο ‘ντέρμπι ωρολογιακή βόμβα’ είναι ένδειξη ωριμότητας. Αποδεικνύει ότι οι οργανωμένοι έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος και δεν πρόκειται να ‘χρεωθούν’ τα λάθη άλλων.

Δεν ξέρω αν, τελικά, ο Super 3 θα αποφασίσει επισήμως να απέχει. Πάντως, αν ήμουν στη θέση τους αυτό θα έκανα…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ