OPINIONS

Εδώ σε θέλω καρδιά μου...

Εδώ σε θέλω καρδιά μου...

Οι τρεις ενότητες του αγώνα στο "Παρκ ντε Πρενς", ο υπερβολικός σεβασμός στην Παρί, και η πρόκληση του Ολυμπιακού να δείξει ότι μπορεί και χωρίς τον Μήτρογλου. Γράφει ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης.

Δύο ήττες έχει γνωρίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός στη σεζόν. Αμφότερες από την Παρί Σεν-Ζερμέν των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τα μπάτζετ δεν παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο στο ποδόσφαιρο και η ομάδα του Πειραιά απέδειξε περίτρανα του λόγου το αληθές. Απλά για την ιστορία, στο πρώτο ματς του "Γεώργιος Καραϊσκάκης", όπου ο Ολυμπιακός ήταν εκπληκτικός στο πρώτο ημίχρονο, τη διαφορά έκανε ο Λαβέτσι στο δεύτερο μέρος ερχόμενος από τον πάγκο και οι στημένες φάσεις του Αργεντινού. Δύο συστημένες σέντρες προς το κεφάλι του Τιάγκο Μότα και το 1-1 έγινε 1-3 μέσα σε πέντε λεπτά (68', 73').

Η Παρί έχει την πολυτέλεια να έχει στον πάγκο των Λαβέτσι των 30.000.000 ευρώ, ο Ολυμπιακός όχι. Άλλωστε, τόσο είναι περίπου το μπάτζετ του. Στο "Παρκ ντε Πρενς", οι Γάλλοι είχαν στον πάγκο τον Μαρκίνιος των 32.000.000 ευρώ και τον Λούκας Μόουρα των 45.000.000 ευρώ. Η ελληνική ομάδα, όμως, κοίταξε την φανταχτερή Παρί στα μάτια και στις δύο αναμετρήσεις. Κι ας έχασε...

Έτσι κι αλλιώς ο Ολυμπιακός ήθελε νίκη επί της Άντερλεχτ για να περάσει στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, βγάζοντας από την εξίσωση τον αγώνα με την Πρωταθλήτρια Γαλλίας. Πλέον, τη θέλει ακόμα περισσότερο. Επιτακτικά... Για να αποδοθεί δικαιοσύνη στον τρίτο όμιλο. Η πρόκριση, πάντως, θα μπορούσε να έρθει από το Παρίσι. Αρκεί να το πίστευε λίγο περισσότερο η ομάδα από τη στιγμή που είχε ένα ολόκληρο ημίχρονο μπροστά της με αριθμητικό πλεονέκτημα. Κάθε ματς χωρίζεται σε ποδοσφαιρικές ενότητες. Και στο "Παρκ ντε Πρενς" είχαμε τρία ξεχωριστά κεφάλαια.

Κεφάλαιο πρώτο: τα πρώτα 45 λεπτά

Πριν από τον αγώνα, ο Μίτσελ είχε πει πως ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που παίζει καλά όταν έχει την κατοχή της μπάλας. Ήταν δύσκολο, όμως, στη συγκεκριμένη έδρα να έχει την κατοχή με το μέρος του το ερυθρόλευκο σύνολο. Ο Ισπανός είναι προπονητής που ρισκάρει. Και συνήθως, οι αποφάσεις του δικαιώνονται. Η Παρί επιτίθεται από παντού. Από άξονα, από άκρα, με τους ακραίους αμυντικούς (Φαν ντερ Βιλ, Μάξουελ) να ανεβαίνουν ψηλά και να πλαγιοκοπούν διαρκώς. Δύσκολα, λοιπόν, μπορεί μία ομάδα να πάρει την μπάλα από τα πόδια των παικτών της Πρωταθλήτριας Γαλλίας. Έτσι, ο Μίτσελ αποφάσισε να φορτώσει τις πτέρυγες με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Μπονγκ και Χολέμπας στην αριστερή πλευρά, τοποθετώντας μπροστά από τον Σαλίνο, τον Κάμπελ, ο οποίος τακτικά παίρνει πάντα υψηλή βαθμολογία. Ο Φουστέρ ήταν ο συνδετικός κρίκος της μεσαίας γραμμής με την επίθεση, είναι πιεστικός στην αντίπαλη περιοχή και καλύπτει πολλούς χρόνους με τα τρεξίματά του, αλλά δεν μπορεί να κρατήσει την μπάλα.

Ο Μίτσελ πήρε το ρίσκο με τη χρησιμοποίηση μίας αθλητικής εντεκάδας, που δεν είχε τον κεντρώο παίκτη να κρατήσει την μπάλα και να σπάσει το ρυθμό. Είναι οξύμωρο πως τις καλύτερες ευκαιρίες του, δύο τον αριθμό με τον Μήτρογλου, ο Ολυμπιακός τις έχασε στο πρώτο μέρος, όπου η Παρί είχε συντριπτικά υπέρ της την κατοχή μπάλας. Και σε αυτό το διάστημα, η ευτύχησε να σκοράρει μόλις στο 7' με τον Ιμπραχίμοβιτς, στην πρώτη καλή τις στιγμή στο ματς, έχοντας κι ένα καλό σουτ του Καβάνι, το οποίο εξουδετέρωσε ο Ρομπέρτο στο 40'. Στη φάση του γκολ, ο Καβάνι "έκοψε στη μέση" τη μεσοαμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού. Ο Ουρουγουανός επιθετικός άνοιξε το παιχνίδι στα δεξιά, ο Φαν ντερ Βιλ έκανε την κίνηση στα δεξιά, ο Χολέμπας ως αριστερός εξτρέμ δεν ακολούθησε ποτέ τον Ολλανδό, ενώ ο αριστερός μπακ Μπονγκ είχε τραβηχτεί μέσα σαν τρίτος κεντρικός αμυντικός και όταν έτρεξε να καλύψει στην πλευρά του, "έτρεχε και δεν έφτανε". Η σέντρα του Φαν ντερ Βιλ ήταν ξυραφένια, πέρασε κάτω από τα πόδια του Μπονγκ, ο Ιμπραχίμοβιτς πετάχτηκε ανάμεσα σε Μανωλά και Σιόβα, σκοράροντας ένα εύκολο γκολ για την κλάση του. Μία στιγμή αμυντικής αδράνειας του Ολυμπιακού αποδείχθηκε αρκετή για την ομάδα του Λοράν Μπλαν.

Κεφάλαιο δεύτερο: το διάστημα μετά την αποβολή και μέχρι την ισοφάριση

Το σκηνικό άλλαξε άρδην στο δεύτερο ημίχρονο, όταν η Παρί έμεινε με δέκα παίκτες στο 46' λόγω της αποβολής του Βεράτι. Στο πρώτο μέρος, η κατοχή ήταν 71%-29% υπέρ της Παρί. Και στην τελική... σούμα του αγώνα, ο Ολυμπιακός ισορρόπησε στο 55%-45%, πάντα υπέρ των Γάλλων. Ο Μίτσελ επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και απέσυρε τον Μπονγκ με την έναρξη της επανάληψης, βάζοντας τον Βάις. Και στο 57', ρίσκαρε ακόμα περισσότερο με την είσοδο του Ντομίνγκες αντί του Σαλίνο και την μετατόπιση του Μανιάτη στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Σαλίνο ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού μέχρι εκείνο το σημείο, περιορίζοντας αισθητά τον Λαβέτσι και κερδίζοντας σχεδόν όλες τις προσωπικές μονομαχίες που έδωσε με τους παίκτες της Παρί.

Βάις και Ντομίνγκες δεν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους. Οι Πειραιώτες αναλώθηκαν σε ατομικές και επιπόλαιες ενέργειες, με αρκετά αβίαστα λάθη σε μεταβιβάσεις και χωρίς καθαρό μυαλό. Ουσιαστικά φάνηκε σαν να μην έχουν σχέδιο να αντιμετωπίσουν μία καλά οργανωμένη άμυνα και ομάδα, που είχε, όμως, ένα λιγότερο παίκτη στη σύνθεσή της. Σεβάστηκαν περισσότερο από το κανονικό τη γαλλική ομάδα και έδειξαν να μην πιστεύουν ότι μπορούν να φύγουν με ένα θετικό αποτέλεσμα από το Παρίσι. Φάνηκε, επίσης, η έλλειψη αυτοματισμών σε ειδικές καταστάσεις αγώνα και αυτός ο τομέας πρέπει να δουλευτεί περισσότερο από εδώ και πέρα στις προπονήσεις από τον Μίτσελ. Γιατί ο Ολυμπιακός είχε την μπάλα στα πόδια του, παίζοντας με παίκτη παραπάνω, χωρίς να μπορεί να την κυκλοφορήσει σωστά. Σε αυτό, βέβαια, συνετέλεσε και η κακή παρουσία των Βάις και Ντομίνγκες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να προσφέρουν ερχόμενοι από τον πάγκο. Στο 77', μπήκε στο ματς και ο Σαβιόλα αντί του Κάμπελ. Τίποτα το ιδιαίτερο και από τον Αργεντινό επιθετικό. Έστω κι έτσι, πάντως, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε, σκοράροντας στο δεύτερο ημίχρονο, όπου δεν είχε καθαρές ευκαιρίες. Και σε κατάσταση δέκα εναντίον δέκα, καθώς ο Μήτρογλου είχε αποχωρήσει για ένα δίλεπτο λόγω του τραυματισμού του. Ο Μανωλάς έκανε το 1-1 με κοντινό αριστερό πλασέ στην επαναφορά μετά την εκτέλεση κόρνερ του Χολέμπας, καθώς σε πρώτο χρόνο ο Ντομίνγκες ήταν σε θέση οφσάιντ.

Κεφάλαιο τρίτο: η κάκιστη διαχείριση των τελευταίων λεπτών

Στο 80', ο Ολυμπιακός έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Χωρίς να είναι ξεκάθαρα καλύτερος και δίχως να έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ισοφάριση από τη στιγμή της αποβολής (46') μέχρι το σημείο της ισοφάρισης σε 1-1. Και βρισκόταν αγκαλιά με ένα θετικό αποτέλεσμα σε μία δύσκολη έδρα και κόντρα σε έναν ανώτερο αντίπαλο. Ο Μήτρογλου έβγαλε όπως-όπως τα τελευταία λεπτά, καθώς συμμετείχε στο ματς με τραυματισμό στο δεξί γόνατο. Και οι ερυθρόλευκοι αντί να προστατέψουν μία σημαντική ισοπαλία για τη βαθμολογική συγκομιδή (άλλο να έχεις 8 βαθμούς και άλλο 7) και το γόητρο, έχασαν τη συγκέντρωσή τους. Χωρίς να στοχεύουν ξεκάθαρα για τη μεγάλη ανατροπή, παρέμεναν ανεβασμένοι ψηλά στον αγωνιστικό χώρο.

Και η Παρί, που έδειχνε βολεμένη στην ισοπαλία (αφού εξασφάλιζε την πρόκριση ως πρώτη στην επόμενη φάση), δεν συγχώρησε τη μοναδική στιγμή αδράνειας του Ολυμπιακού στο φινάλε. Ο Μπλαν έβαλε και τρίτο στόπερ, τον Μαρκίνιος, ο οποίος πήρε μέτρα και με κάθετη πάσα τροφοδότησε τον Καβάνι. Ο Ολυμπιακός είχε μείνει ανεξήγητα τόσο ψηλά, αντί να μαζευτεί και να προσέξει πάνω στο χορτάρι, και ο Ουρουγουανός επιθετικός μπήκε ανάμεσα σε Μανιάτη και Μανωλά για να διαμορφώσει το τελικό 2-1 υπέρ της ομάδας του.

Οι ερυθρόλευκοι δεν διαχειρίστηκαν καθόλου καλά το διάστημα μετά την ισοφάριση. Εκεί, τρως την μπάλα, παίζεις με το χρόνο, προσπαθείς να κερδίσεις κάθε δευτερόλεπτο. Και ο Ολυμπιακός, χωρίς να έχει σαφή πρόθεση για το 1-2 (καθώς δεν πίεσε ιδιαίτερα), είχε χάσει τη συνοχή του στον αγωνιστικό χώρο, και δέχθηκε το δεύτερο γκολ σε καίριο σημείο. Δεν ευθύνεται μόνο ο Μίτσελ για αυτό (για την κακή διαχείριση των τελευταίων λεπτών), αλλά και οι παίκτες έχουν το δικό τους μερίδιο, καθώς υποσυνείδητα έπρεπε να σκεφτούν πως "...εδώ που φτάσαμε και η ισοπαλία κόντρα στην Παρί στη Γαλλία είναι μια χαρά αποτέλεσμα". Παρά την πίκρα για την ήττα, πάντως, ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι διαρκώς βελτιώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε μία φάση στο φινάλε χάθηκε η συγκέντρωση και οι ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν αήττητοι για πρώτη φορά τα τρία εκτός έδρας ματς σε φάση ομίλων του Champions League. Η ουσία είναι πως η ομάδα παρέμεινε ανταγωνιστική την Ευρώπη και θα είναι κρίμα να μην προκριθεί στη φάση των "16", κάτι που αξίζει βάσει της παρουσίας της στον όμιλο.

Το επιπλέον κίνητρο: να δείξει ότι μπορεί και χωρίς τον Μήτρογλου

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε για εννέα λεπτά στη φάση των "16", όταν και τα δύο ματς του ομίλου ήταν ισόπαλα. Το γκολ της Μπενφίκα επί της Άντερλεχτ και αυτό της Παρί επί του Ολυμπιακού στο ίδιο λεπτό (90'), μπορεί να πιστοποίησαν για μία ακόμα φορά πως ό,τι έχει κάνει η ομάδα του Πειραιά στην Ευρώπη το έχει κάνει μόνο με την αξία της και δεν περιμένει "ξένες βοήθειες", αλλά δεν άλλαξαν τα δεδομένα. Νίκη ήθελε ο Ολυμπιακός με την Άντερλεχτ, νίκη θέλει και τώρα. Και ας χάσει η Παρί από την Μπενφίκα στη Λισσαβόνα, που είναι και το πιθανότερο ξεκάθαρα λόγω κινήτρου.

Το θέμα για τον Ολυμπιακό είναι πως θα προσπαθήσει για την κατάκτηση των τριών βαθμών χωρίς τον πρώτο του σκόρερ λόγω τραυματισμού, που θα τον κρατήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα μήνα. Μπορεί σε πέντε φετινά ευρωπαϊκά ματς ο Μήτρογλου να έχει σκοράρει τρεις φορές στις Βρυξέλλες, αλλά στα υπόλοιπα παιχνίδια (με εξαίρεση το εντός με την Μπενφίκα) βοήθησε σημαντικά στον τρόπο ανάπτυξης και τη συνολική λειτουργία του ερυθρόλευκου συνόλου. Είναι μία πρόκληση να δούμε πώς θα αντιδράσει ο Ολυμπιακός χωρίς το "βαρύ πυροβολικό του" στην επίθεση. Δίχως το σημείο αναφοράς του στη γραμμή κρούσης.

Τώρα, είναι τα δύσκολα, αλλά οι Πειραιώτες έχουν χτίσει χαρακτήρα και προσωπικότητα στην Ευρώπη. Ξεκάθαρα, διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία από την Πρωταθλήτρια Βελγίου, που είναι νεανική και απρόβλεπτη. Και πρέπει να δείξουν αυτά τα στοιχεία στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στις 10 Δεκεμβρίου. Η Άντερλεχτ μπορεί να είναι αδιάφορη, αλλά θα θέλει σίγουρα να πάρει εκδίκηση για τη βαριά ήττα της στο πρώτο παιχνίδι. Τώρα, ο Ολυμπιακός πρέπει να δείξει χαρακτήρα και να ξεπεράσει τα ζόρια που προκύπτουν. Εδώ σε θέλω καρδιά μου, να φανείς δυνατή, που λέει και το τραγούδι. Και κάποια στιγμή, πρέπει να βγει μπροστά και να ηγηθεί επιτέλους ο Χαβιέρ Σαβιόλα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ