OPINIONS

Η πρώτη φουρτούνα του Βαλβέρδε και η δήθεν ελληνοποίηση

Η πρώτη φουρτούνα του Βαλβέρδε και η δήθεν ελληνοποίηση
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός κέρδισε τρεις βαθμούς και ηρεμία με τη νίκη κόντρα στην Ξάνθη, ο Βαλβέρδε επέζησε από την πρώτη φορτούνα, αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Τα στοιχήματα του Ισπανού, η ξένη ενδεκάδα, ο Έλληνας Πάντελιτς και τα συμπεράσματα από το "Καραϊσκάκης".

Μετά το ματς και την ήττα από την Μαρσέιγ, είχα γράψει για τα όσα δεν πρέπει να καταλογίσουμε στον Ερνέστο Βαλβέρδε και στους ποδοσφαιριστές του και κάποιοι βιάστηκαν να πουν πως καλύπτω την ομάδα και την δικαιολογώ.

Αυτή την φορά, ο Ολυμπιακός μπορεί να κέρδισε την Ξάνθη και να ξεκίνησε το πρωτάθλημα με τρεις βαθμούς, αλλά τα αρνητικά στοιχεία είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με το ματς της Τρίτης. Βλέπετε, παίζει πάντα ρόλο και ο αντίπαλος και το τάιμινγκ.

Η Skoda Ξάνθη, όσο καλά κι αν έπαιξε, όσο καλά στοιχεία κι αν έχει δείξει με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην τεχνική ηγεσία, σε καμία περίπτωση δεν... αγγίζει το μέγεθος της Μαρσέιγ. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

Και αφού ο πρώτος στόχος είναι το πρωτάθλημα κάτι που τονίζει σε κάθε ευκαιρία και ο Ερνέστο Βαλβέρδε , μια αναπάντεχη γκέλα στην έδρα σου στο πρώτο ματς δεν θα ήταν και ό,τι καλύτερο. Μην ξεχνάτε πως πέρσι έγινε το 15 στα 15 και φέτος παραλίγο να έρθει η ήττα από το πρώτο κιόλας ματς.

Παρόλα αυτά η καρδιά, η φανέλα και λίγο η τύχη, γλίτωσαν τον Ολυμπιακό από τα χειρότερα. Γιατί μια γκέλα ή πολύ περισσότερο η ήττα, δεν θα είχαν μόνο βαθμολογικό κόστος στους Πειραιώτες, αλλά θα ξεκινούσαν οι μουρμούρες από νωρίς. Είχε προηγηθεί και το ματς της Τρίτης και δύο ήττες μέσα σε μια εβδομάδα και μάλιστα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" θα ήταν βαρύ φορτίο.

Αυτό που κέρδισαν λοιπόν ο Ερνέστο Βαλβέρδε και οι ποδοσφαιριστές του δεν είναι απλά οι τρεις βαθμοί. Το πιο σημαντικό είναι η ηρεμία και το γεγονός πως με τόσο κακή εμφάνιση είδαν την γκέλα να 'ρχεται και την απέφυγαν. Αν το συγκεκριμένο ματς τους γίνει μάθημα θα είναι ευτύχημα, αν όμως συνεχιστούν αυτές οι εμφανίσεις (ο Ολυμπιακός ήταν ασύνδετος, προβλέψιμος, δεν είχε φρεσκάδα, αυτοματισμούς, εκρηκτικότητα και γέμισε με άγχος μετά το 0-1) τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Το πρώτο...

Αυτή ήταν πάντως η πρώτη φουρτούνα που γλίτωσε τη φετινή σεζόν ο Ερνέστο Βαλβέρδε κι αν δεν θέλει να βραχεί, θα πρέπει να ψάξει τρόπους και να διορθώσει την εικόνα που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής. Μπορεί να είναι μονάχα δύο ματς, αλλά είναι ένα μικρό δείγμα. Χρειάζεται υπομονή, αλλά και βελτιώσεις.

Φέτος η χρονιά είναι πιο απαιτητική από κάθε άλλη φορά για τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του Ολυμπιακού και το αν θα τα καταφέρει είναι ένα ζήτημα. Έχει όλες τις αρετές, γνωρίζει από ποδόσφαιρο, είναι καλός προπονητής, αλλά θα πρέπει να αποδείξει την αξία γι' άλλη μια χρονιά. Έτσι είναι η προπονητική, κάθε μέρα δίνεις εξετάσεις. Μπροστά του πάντως έχει να αντιμετωπίσει και να λύσει δύο σημαντικά προβλήματα...

Το πρώτο πρόβλημα είναι το μεγάλο ρόστερ. Για πρώτη φορά στα τρία (τώρα ξεκινά η τρίτη σεζόν) χρόνια θητείας του στον Πειραιά, έχει τόσες πολλές επιλογές και φαίνεται πως δεν έχει καταλήξει στην ενδεκάδα που θα κουβαλήσει στις πλάτες της όλες τις ευθύνες και τις απαιτήσεις που έχει ο Ολυμπιακός.

Τις δύο προηγούμενες σεζόν, ο "Βάσκος" δούλευε με 12-13 παίκτες και μονάχα σε λίγες περιπτώσεις ή αν υπήρχε κάποιος τραυματισμός, άλλαζε τα πλάνα του. Φέτος, στα πρώτα δύο ματς έκανε αρκετές αλλαγές και δείχνει πως ακόμη ψάχνεται.

Για παράδειγμα στα χαφ, οι Ορμπάιθ και Μακούν ήρθαν στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου και ακόμη δεν έχουν σίγουρη θέση στην ενδεκάδα. Την Κυριακή έπαιξαν και οι δύο (ο πρώτος βασικός και αναντικατάστατος, ο δεύτερος μπήκε αλλαγή), την Τρίτη μονάχα ο Αφρικανός και υπάρχουν επίσης οι Φέισα, Μοδέστο. Στις πτέρυγες το πρόβλημα είναι ίδιο, ιδιαίτερα με την φυγή του Ριέρα.

Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός φέτος θα είναι μια ομάδα που μπορεί και λογικά θα κάνει ροτέισον, την στιγμή που ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν δείχνει να είναι λάτρης αυτής της τακτικής. Προτιμά λίγους, αλλά καλούς. Ποιότητα και όχι ποσότητα δηλαδή.

Διαβάστε όλα τα νέα των αντιπάλων του Ολυμπιακού στον όμιλο του Champions League στην ειδική κατηγορία του Sport24.gr

... και το δεύτερο στοίχημα του Βαλβέρδε

Ένα άλλο πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Ισπανός τεχνικός είναι ο τίτλος του φαβορί για το πρωτάθλημα, ο οποίος έχει κολλήσει για τα καλά πάνω στον Ολυμπιακό και μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

Πολλοί (οι περισσότεροι) πιστεύουν πως οι "ερυθρόλευκοι" θα παίζουν μόνοι τους φέτος στην Superleague, όμως το να υποτιμάς τον αντίπαλο είναι ό,τι χειρότερο. Πράγματι, ο Παναθηναϊκός δεν έχει και το καλύτερο ρόστερ που θα μπορούσε, αλλά έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Παίζει χωρίς άγχος αφού έχει τον τίτλο του αουτσάιντερ, το πρωτάθλημα δεν είναι αυτοσκοπός και δεν έχει υποχρεώσεις στην Ευρώπη (όπως και ο Ολυμπιακός πέρσι).

Αντίθετα, στον Πειραιά με τόσες μεταγραφές και τέτοια δυναμική, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και η απώλεια του τίτλου θα είναι καταστροφή. Το άγχος λοιπόν το έχει ο Ολυμπιακός και γι αυτό σε κάθε ευκαιρία ο Βαλβέρδε και ο Μαρινάκης αρνούνται να μιλήσουν για φαβορί και είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Των φρονίμων τα παιδιά...

Ακόμα και οι αντίπαλοι παίζουν πιο δυνατά όταν έχουν μπροστά τους τον πρωταθλητή της περασμένης σεζόν και φαβορί για τον φετινό τίτλο, οπότε ο Ισπανός θα πρέπει να αποβάλει το άγχος των παικτών του και να τους βοηθήσει να καταλάβουν πως τίποτα δεν έρχεται εύκολα στη ζωή και στο ποδόσφαιρο. Τόσα χρόνια τα έχει καταφέρει, λογικά το ίδιο θα γίνει και φέτος.

Do you speak... greek?

Πάμε τώρα σ' ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, την ελληνοποίηση. Μια λέξη που έχει χιλιοπαιχτεί και έχει χιλιοακουστεί από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, όμως στην πράξη δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια βελτίωση. Το αντίθετο.

Τα προβλήματα βέβαια είναι πολλά (παράλογες απαιτήσεις ελληνικών ομάδων ή παικτών, άρνηση αντίπαλων ομάδων να παραχωρήσουν κάποιον παίκτη), όμως ακόμη και έτσι οι Πειραιώτες θα μπορούσαν να είχαν περισσότερους Έλληνες στην ενδεκάδα τους ή έστω να μην διαλαλούν πως στόχος τους είναι αυτός, αφού δεν μπορούν να τον πραγματοποιήσουν.

Στο 57ο λεπτό, όταν ο Βαλβέρδε αντικατέστησε τον τραγικό Τοροσίδη με τον Μοδέστο, ο Πρωταθλητής Ελλάδας δεν είχε μέχρι το τέλος, ούτε έναν Έλληνα στην σύνθεσή του. Και αναφερόμαστε σ' ένα ματς που ο Ολυμπιακός ήταν πίσω στο σκορ και ήταν πρεμιέρα πρωταθλήματος, όπου οι Έλληνες γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα της νίκης. Δεν είναι μόνο οι βαθμοί, αλλά και το γόητρο, αφού ο Παναθηναϊκός έχει ήδη 7 βαθμούς (έστω και με 2 ματς περισσότερα).

Μάρκος Παντελίτσας

Ο πιο... Έλληνας απ' όλους στο ματς με την Ξάνθη, ακόμη και από τον αρχηγό Βασίλη Τοροσίδη, ήταν πάντως με διαφορά ο Μάρκο Πάντελιτς. Και τον χαρακτηρίζω Έλληνα όχι γιατί αποτελεί τιμή για κάποιον ξένο (είναι Σέρβος και είναι περήφανος γι αυτό), απλά για να τονίσουμε πόσο γνωρίζει την ποδοσφαιρική πραγματικότητα της χώρας μας και ξέρει τι θα πει Ολυμπιακός.

Ο Πάντελιτς είναι αργός, έχει χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όμως η ικανότητά του στο σκοράρισμα και το πάθος που δείχνει όταν φορά την ερυθρόλευκη φανέλα δεν συγκρίνονται με καμία ποδοσφαιρική αρετή. Σ' ένα ματς όπως αυτό με την Ξάνθη, το πάθος του Πάντελιτς είναι πιο πολύτιμο, από την ποιότητα του Μιραλάς. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεκινά πάντα βασικός, αλλά ίσως θα έπρεπε να πάρει παραπάνω ευκαιρίες. Ο προπονητής όμως ξέρει καλύτερα.

Το έχουμε χιλιογράψει, αλλά γι' αυτόν τον ποδοσφαιριστή αξίζει να το πω ξανά πως είναι ένας σπουδαίος επαγγελματίας, ένας πραγματικός στρατιώτης και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι περήφανος που τον έχει στο ρόστερ του. Όχι γιατί είναι σούπερ παίκτης (ο Μήτρογλου μπορεί να είναι καλύτερος) αλλά γιατί βάζει πάνω απ' όλους την ομάδα και όποτε του ζητηθεί θα δώσει τα πάντα και πιθανότατα θα σκοράρει. Αποτελεί παράδειγμα για τους νέους, όχι μόνο σε ηλικία, αλλά στο Ρέντη γενικά και οι δηλώσεις του είναι πάντα αληθινές .

Γι' αυτό τον λατρεύουν όσο κανέναν άλλον οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και μπορεί τ' όνομά του να γίνει σύνθημα απ' όλο το γήπεδο και ο κόσμος να τον γουστάρει περισσότερο από αστέρια όπως τον Μιραλάς.

Σημειώσεις από "Γ. Καραϊσκάκης"

Άκρα για... κλάματα: Τοροσίδης και Χολέμπας δεν "τράβηξαν" ούτε στο ματς με την Ξάνθη. Σε λάθος στιγμή τραυματίστηκε ο Μανιάτης. Όσο για τον Γερμανό, πρέπει να ξυπνήσει αλλιώς θα χάσει την θέση του, από τον Μαρκάνο ή τον Βαλεριάνο. Γιατί όχι;

Κάθε σουτ και άγχος: Δεν ξέρω αν ο Κοστάνσο είναι καλός τερματοφύλακας και δεν μας έχει φανερώσει μέχρι στιγμής τις αρετές του, όμως είναι γεγονός πως όποτε η μπάλα πάει προς την "ερυθρόλευκη" εστία, το άγχος κυριεύει τους φίλους του Ολυμπιακού. Στο γκολ φταίει και ο Τοροσίδης, αλλά να το "τρώει" στην κλειστή γωνία, σηκώνοντας απλά το ένα χέρι; Αρχίζω να αναπολώ τον Πάρντο...

Ψάχνοντας τον Κέβιν: Δεν είναι και στην καλύτερη περίοδο ο Κέβιν Μιραλάς. Ψάχνεται ακόμη μέσα στο γήπεδο, κάνει αρκετές περιττές ενέργειες, χάνει την μπάλα, χάνει ευκαιρίες και δεν έχει την εκρηκτικότητα που έχουμε συνηθίσει σ' αυτόν. Είναι μέχρι να πάρει μπρος. Μην τον φοβάστε τον Βέλγο.

Μην πυροβολείτε τον Τζαμέλ: Κάποιες ελαφριές αποδοκιμασίες κατά την έξοδο του Αμπντούν ήταν υπερβολικές. Ο πρώην άσος της Καβάλας δεν έχει δείξει τον καλύτερό του εαυτό, αλλά ήρθε πρόσφατα και δεν είναι απόλυτα έτοιμος, όμως λόγω της φυγής του Ριέρα έπεσε στα βαθιά από νωρίς. Θέλει υπομονή η περίπτωσή του.

Ο καλός και ο κακός: Όσοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν νέο Ουρτάδο τον Ορμπάιθ την Κυριακή πήραν την πρώτη απάντηση. Πολύ καλός ο Ισπανός, με σούπερ μεταβιβάσεις γεμάτες σιγουριά. Αντίθετα, ο Μακούν έκανε αρκετά λάθη. Θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί και να καταλάβει τι θέλει απ' αυτόν ο Βαλβέρδε. Ο Ορμπάιθ έχει εμπειρία σ' αυτό...

Όλοφ από άλλο πλανήτη: Ούτε οι transformers τέτοια μεταμόρφωση, σαν αυτή του Μέλμπεργκ της προετοιμασίας και του Μέλμπεργκ των επίσημων παιχνιδιών. Ακούραστος, ηγέτης και από τις σημαίες της ομάδας. Με διαφορά ο καλύτερος του γηπέδου. Μακάρι να ήταν έστω 30 χρονών.

Ραφίκ, ο λυτρωτής: Χωρίς τον Τζιμπούρ, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην έπαιρνε ούτε ένα βαθμό. Μια ασίστ και το γκολ της ανατροπής πέτυχε ο Αλγερινός, που αποδεικνύεται λίρα εκατό. Και ακόμα δεν είναι 100%, αφού πρόσφατα ξεπέρασε έναν τραυματισμό.

Το φάουλ: Οι παίκτες της Ξάνθης ήταν πράγματι κουραστικοί και το παράκαναν με τις καθυστερήσεις και ο διαιτητής έκανε κάποια μικρολαθάκια, όμως δεν χρειαζόταν να επισημανθεί από την διοίκηση . Για τον Ολυμπιακό μιλάμε. Άλλωστε ένα οφσάιντ (στην τεράστια ευκαιρία του Μιραλάς στις καθυστερήσεις) δεν δόθηκε και ευτυχώς δεν έγινε γκολ, γιατί θα είχαμε γκρίνιες. Λάθη και καθυστερήσεις γίνονται και στον Πειραιά πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να ασχολούνται με την εμφάνιση της ομάδας τους, που δεν ήταν καλή.

Διαβάστε την αρθρογραφία του Παντελή Διαμαντόπουλου: Η νίκη της… καμπούρας για Ολυμπιακό!

Δείτε όλα τα γκολ της 3ης αγωνιστικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ