OPINIONS

Η νίκη του κόσμου και οι αλήθειες του Βαλβέρδε (που πονάνε)

Η νίκη του κόσμου και οι αλήθειες του Βαλβέρδε (που πονάνε)
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχασε από την Μαρσέιγ και όχι από την… Ελπίς Χορτερού, το ευχάριστο είναι πως ο κόσμος δείχνει να το καταλαβαίνει. Το Sport24.gr αναλύει τα όσα είδε, τις αλήθειες του Βαλβέρδε και τον πραγματικό νικητή του ματς. Αφήστε σχόλιο.

Το να ξεκινάς με ήττα τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και μάλιστα όταν παίζεις στην έδρα σου, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Για την ακρίβεια είναι το χειρότερο σενάριο και οι πιθανότητες πρόκρισης μειώνονται δραματικά.


Αν υπολογίσουμε μάλιστα και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός παίζει την δεύτερη αγωνιστική στο Λονδίνο με την Άρσεναλ και πως λογικά θα έχει μηδέν βαθμούς μετά την ολοκλήρωση του 1/3 της διαδικασίας, τότε καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι η συνέχεια.

Επειδή όμως είναι πολύ νωρίς για… κηδείες και όπως δήλωσε ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν πρόκειται να τα παρατήσει ούτε αυτός, ούτε οι ποδοσφαιριστές του, ας αφήσουμε τις προβλέψεις και τους υπολογισμούς για αργότερα. Βρισκόμαστε μονάχα στην πρώτη αγωνιστική.


Ας ξεκαθαρίσουμε όμως ένα πράγμα που σε πολλούς μοιάζει περίεργο. Ο Ολυμπιακός έπαιζε με την Μαρσέιγ και όχι την Ελπίς Χορτερού (συγγνώμη Freddo http://freddos.sport24.gr/ ). Μιλάμε για μια ομάδα με αρκετά αστέρια, που στην Γαλλία μπορεί να μην ξεκίνησε καλά, αλλά αν έπαιζε στην Superleague θα μοίραζε 5αρες και 6αρες ακόμα και στα ντέρμπι.


Με ρώτησε ένας φίλος μετά το ματς, ποιοι είναι οι δύο καλύτεροι παίκτες του πρωταθλήματος, εκτός Ολυμπιακού και συμφωνήσαμε για τους Βιεϊρίνια και Λέτο. Σκεφτείτε πόση διαφορά έχει ο Πορτογάλος και ο Αργεντίνος με τον Λούτσο Γκονζάλες ή τον Βαλμπουενά ή τον Ζινιάκ. Μιλάμε για μια ομάδα με παίκτες πρώτης γραμμής και με εξαιρετική ποιότητα.


Αυτό φυσικά δεν αποτελεί δικαιολογία είναι όμως η πραγματικότητα, που δεν την αναλύουμε επειδή ήρθε η ήττα. Και στη νίκη τα ίδια θα γράφαμε. Πόσο εύκολο είναι να κερδίσεις μια ομάδα από την Γαλλία που έχει δώσει 5 ματς και εσύ ούτε ένα; Ακατόρθωτο μοιάζει. Ούτε αυτό είναι δικαιολογία.


Τον πύρινο (και λογικό) σου κόσμο…


Το θετικό απ’ όλα όσα είδαμε χθες ήταν ο κόσμος. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσπαθεί να κάνει την ομάδα δυνατή στην Ευρώπη, ο Βαλβέρδε και οι παίκτες δουλεύουν γι’ αυτό, ενώ και οι φίλαθλοι μοιάζουν να αποκτούν μια νέα νοοτροπία, που ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα.


Το ζεστό χειροκρότημα και το τραγούδι σ’ όλη την διάρκεια της αναμέτρησης, μετά το γκολ του Λούτσο Γκονζάλες, αλλά και στο τέλος της αναμέτρησης παρά την ήττα, είναι κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στα ελληνικά γήπεδα. Ο κόσμος όμως γνωρίζει την αλήθεια. Καταλαβαίνει πως ο Ολυμπιακός έπαιζε μ’ έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, πως ήταν ανέτοιμος και πως οι ποδοσφαιριστές έκαναν υπερπροσπάθεια. Αυτό θα πει κατανόηση και αποδεικνύει πόσο κοντά στην ομάδα είναι.


Άλλωστε το ελληνικό πρωτάθλημα ξεκινά την Κυριακή για τον Ολυμπιακό και δεν υπάρχει λόγος για γκρίνιες, μουρμούρες και ρίξιμο ευθυνών. Οι φίλαθλοι των Πρωταθλητών Ελλάδας ξέρουν καλύτερα από τον καθέναν να στηρίζουν την ομάδα τους και το χειροκρότημα στο τέλος ήταν πραγματικά μια αισιόδοξη κίνηση για το μέλλον. Και φυσικά η κερκίδα ήταν καυτή (έστω και χωρίς καπνογόνα, βεγγαλικά και coreo, αφού έχουμε και την οικονομική κρίση) κάτι που δήλωσε και ο εντυπωσιασμένος Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Το Sport24.gr σου δίνει τη δυνατότητα να γίνεις Αθλητικός Δημοσιογράφος στο Internet. Με την εκπαιδευτική καθοδήγηση του ΙΕΚ ΑΚΜΗ


Οι αλήθειες του Βαλβέρδε


Παρακολουθώντας πάντως την συνέντευξη Τύπου του Ερνέστο Βαλβέρδε, κατάλαβα για ακόμη μια φορά πόσο επαγγελματίας και ειλικρινής είναι σαν άνθρωπος. Δεν ξέρω αν είναι σούπερ προπονητής κι αν ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει καλύτερο. Δεν ξέρω αν ευθύνεται για την ήττα (έχω την άποψη πως δεν έχει τόσο μεγάλη ευθύνη, αλλά πολλοί θα διαφωνήσουν), όμως το σίγουρο είναι πως ό,τι έχει να πει, θα το πει.


Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που τα λόγια του μπορεί να προκαλέσουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια αλήθεια που πολλοί δεν μπορούν να δεχτούν. Ναι πράγματι, ο Ολυμπιακός δεν είναι καλύτερος ούτε από την πρωταθλήτρια Γερμανίας, ούτε από την Μαρσέιγ, ούτε από την Άρσεναλ. Αναφερόμαστε φυσικά στο ρόστερ, στην φυσική κατάσταση και στην απόδοση των ομάδων.


Μπορεί έστω και δύσκολα να περάσει από τον όμιλο, αλλά θα χρειαστεί τύχη και να έχει 2-3 καλές βραδιές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα είναι καλύτερος. Ήταν καλύτερος ο Παναθηναϊκός από την Ίντερ πριν δύο χρόνια όταν τερμάτισε από πάνω της; Είναι περιττό να απαντήσουμε.


Και επειδή όπως προαναφέραμε ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται πολλά πράγματα πολύ καλύτερα από τους δημοσιογράφους, χειροκρότησε και δεν έστησε την ομάδα στο τοίχο με την πρώτη… στραβή, πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα χρονιά.


Μια άλλη μεγάλη αλήθεια που είπε ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι πως για τον Ολυμπιακό, πρωταρχικός στόχος παραμένει το πρωτάθλημα που αρχίζει την Κυριακή. Το Champions League είναι κάτι… έξτρα, που ασφαλώς οι Πειραιώτες θέλουν να τα πάνε καλά, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο.


Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως όσο περνούν τα χρόνια η διαφορά ανάμεσα στις ελληνικές ομάδες και τις ξένες μεγαλώνει. Σ’ αυτό φταίει ο χαμηλός ανταγωνισμός της Superleague, οι συνθήκες, τα γήπεδα και πάρα πολλά άλλα, που δεν είναι η στιγμή να τα αναλύσουμε. Και σκεφτείτε πως φέτος τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού το αγωνιστικό επίπεδο των ομάδων πιάνει πάτο.


Κι αν κάποτε ο Ολυμπιακός έφερνε ισοπαλία με την Ρεάλ και κέρδιζε μεγάλες ομάδες όπως η Βαλένθια, η Πόρτο και η Λιόν, τώρα αυτό είναι δύσκολο να συμβεί ακόμη και με χειρότερες ομάδες (θυμηθείτε την Σεντ Ετιέν). Όχι γιατί ο Ολυμπιακός είναι χειρότερη ομάδα από τότε (το αντίθετο), όμως οι αντίπαλοι μοιάζουν με μεγαθήρια. Παίζουν σε πιο γρήγορο τέμπο και κακά τα ψέματα ο ρυθμός τους είναι 2-3 κλικ πάνω από των ελληνικών ομάδων. Ο Βαλβέρδε αυτό προσπαθεί να διορθώσει, αλλά ακόμα είναι νωρίς. Πήγε και έπαιξε πρώτο ματς στο Champions League, αφού αγνοούνται οι ομάδες Α και Β. Τρομάρα μας…


Συμπέρασμα: Τίποτα δεν έχει τελειώσει και στην πραγματικότητα όλα τώρα αρχίζουν. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι παίκτες την Κυριακή κόντρα στην επικίνδυνη Ξάνθη στο «Καραϊσκάκης». Ο κόσμος έδειξε υπομονή και τώρα είναι σειρά της ομάδας να δείξει την ποιότητά της και να ανταποδώσει. Την Κυριακή οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την πρώτη τους ευκαιρία.


Στην συνέχεια όταν θα περνά ο καιρός, η ομάδα θα βρίσκει ρυθμό έχοντας παιχνίδια στα πόδια της, οι πολλοί νέοι παίκτες θα προσαρμόζονται σε συνθήκες αγώνων, οι τραυματίες θα επιστρέψουν και ο Ολυμπιακός θα είναι όπως πρέπει. Διαφορετικά, μπορεί να αρχίσουν τα… όργανα. Όχι όμως από τώρα. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Ας πάρουμε όλοι το μάθημά μας από τον κόσμο.


ΥΓ: Αυτός ο Μέλμπεργκ ήταν πραγματικά όαση! Απροσπέλαστος, αλάνθαστος, ακούραστος και ηγέτης της «ερυθρόλευκης» άμυνας. Αυτά τα ματς είναι για τους μεγάλους παίκτες και ο Όλοφ τα έχει φάει με το κουτάλι. Στην Ελλάδα μπορεί να κάνει και κάποιο λάθος λόγω χαλαρότητας και ελάχιστης πίεσης, όμως στην Ευρώπη είναι τέλειος.


ΥΓ2: Αντίθετα, ο Τοροσίδης, ήταν σε κακή βραδιά. Άλλος έπρεπε να μείνει εκτός αποστολής και όχι ο Μανιάτης…


ΥΓ3: Μετά την εύκολη νίκη επί της Μαρσέιγ, πρέπει σιγά σιγά να προετοιμάζουμε το έδαφος και για ένα χαλαρό βράδυ στο Λονδίνο. Εδώ η Μάντσεστερ Γ. την κέρδισε με 8-2, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί έστω και με 1-0; Και η Ντόρτμουντ πεθαμένη είναι φέτος…

ΥΓ4: Για περισσότερα αγωνιστικά και συζήτηση περί τακτικών και περαιτέρω αναλύσεις, μείνετε στο Sport24.gr όπου στις 11:30 θα είναι ο Παντελής Διαμαντόπουλος και θα απαντά στις ερωτήσεις σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ