OPINIONS

Το μπλόκο του Μονάχου

Το μπλόκο του Μονάχου

Ο Γιάνννης Φιλέρης γράφει για το γκολ της Euroleague στην έδρα της FIBA Europe και τις προετοιμασίες για το Eurocup, η κλήρωση του οποίου γίνεται σε ένα μήνα.

H κίνηση της Euroleague που μαζί με τους 11 προέδρους των κλαμπ που συμμετέχουν στη διοργάνωση, συν τη λίγκα ACB, ήταν ματ. Είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και έγινε, βέβαια, εντός έδρας. Στο Μόναχο, όπου εδρεύει η FIBA Europe και με στόχο την εξάλειψη των όποιων απειλών για την τιμωρία εθνικών ομάδων και κλαμπ. Άλλωστε, η απόφαση συνοδεύται και απί επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση εφαρμογής των τιμωριών. Δηλαδή, φυλάκιση 6 μηνών και πρόστιμο 250.000 ευρώ!

Την προσφυγη στο περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου, υπέγραφαν 10 πρόεδροι των ομάδων της Euroleague και του Eurocup. Δηλαδή, οι Αζίζ Γιλιντιρίμ (Φενέρμπαχτσε), Σιμόν Μισράχι (Μακάμπι), Παναγιώτης Αγγελόπουλος (Ολυμπακός), Φλορεντίνο Πέρεθ (Ρεάλ), Μιγκέλ Μπετανκόρ (Γκραν Κανάρια), Γιάνι Μοντερτόφερ (Ολύμπια Λουμπλιάνας), Γκεντβίντας Βαϊνάουσκας (Λιετουβος Ρίτας), Μλάντεν Βέμπερ (Τσεντεβίτα), Γιέρζι Κοτάρσκι (Ζιελόνα Γκόρα), Εντουάρντο Γκαρσία Λόπεθ (Μάλατα).

Είχε επίσης τις υπογραφές του προέδρου της Αδριατικής Λίγκας Ντράγκαν Μπόκαν, του προέδρου της ACB Φρανθίσκο Ρόκα και του Τζόρντι Μπερτομέου.

Η απόφαση του δικαστηρίου, θεωρεί ότι η FIBA Europe και η FIBA δεν έχουν το δικαίωμα να τιμωρούν συλλόγους, λίγκες και εθνικές ομοσπονδίες για τη συμμετοχή τους σε Ευρωλίγκα και Eurocup ιαι απαγόρευσε το δικαίωμα στην διεθνή ομοσπονδία να αποκλείσει, γι αυτό το λόγο, εθνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Η Euroleague έδωσε στη δημοσιότητα όλο το σκεπτικό της απόφασης. Η ECA είχε ζητήσει τη δημόσια επανόρθωση από τη FIBA και τις εθνικές ομοσπονδίες, αλλά το Δικαστήριο θεώρησε ότι η ανακοίνωση της απόφασης μέσω της πλατφόρμας της Euroleague είναι επαρκής.

Κάπως έτσι η ECA βαδίζει ολοταχώς στη διοργάνωση τόσο της Euroleague, όσο και του Eurocup. Την Πέμπτη 7 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η κλήρωση των ομίλων της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης, που θα έχει και άμεση διασύνδεση με την Ευρωλίγκα. Οι όποιες συζητήσεις με τη FIBA Europe μένουν ... στον αέρα, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δυο πλευρές πριν από ένα μήνα. Άλλωστε και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θα διοργανώσει κανονικά το Basketball Champions League στο οποίο CEO προσελήφθη πρόσφατα ο Πατρίκ Κομνηνός.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τις ομάδες του Eurocup, με την ΑΕΚ να περιμένει να μάθει τους αντιπάλους της. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί με 24 ομάδες. Κανονική περίοδος με 4 ομίλους των 8, τους 16 πρώτους να προκρίνονται στο τοπ-16, το οποίο θα γίνει σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Οι δυο πρώτοι κάθε γκρουπ περνάνε στα πλέι-οφ, που συνεχίζονται μέχρι τον τελικό (σειρά αγώνων στις 2 νίκες).

Σίγουρη είναι η συμμετοχή για ΑΕΚ(Ελλάδα), Χάποελ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ), Σάσαρι, Τρέντο, Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία), Ζιελόνα Γκόρα (Πολωνία). Από την αδριατική λίγκα έχουν εξασφαλίσει δικαίωμα συμμετοχής Μπούντουγκνοστ, Τσεντεβίτα και Μέγκα Λεκς Μιτρόβιτσα (σίγουρα θα πάρει wild card και η Παρτίζαν). Επίσης προκρίθηκαν από την VTB League, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Κίμκι. Η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί 2 ομάδες (ο ηττημένος του τελικού Μπάμπεργκ-Ουλμ και η Μπάγερν Μονάχου).

Από την Ισπανία, έγινε ήδη πρόσκληση στη Μούρθια του Φώτη Κατσικάρη, ενώ έχει ενδιαφέρον αν η Βιλερμπάν που διοικείται από τον Τόνι Πάρκερ θα γίνει η μοναδική γαλλική ομάδα που θα πάρει μέρος στις διοργανώσεις της Euroleague. Επίσης, θα δοθούν wild card σε ομάδες από Βέλγιο, Ιταλία, Λιθουανία, Ουκρανία και Μ.Βρετανία. Η οριστική λίστα δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί, αφού όπως είπαμε σε ένα μήνα, έχουμε κλήρωση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ