OPINIONS

Να διακόπτονται όλα

Να διακόπτονται όλα
INTIME SPORTS

Το ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ διακόπηκε και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το δεδικασμένο που δημιούργησε ο διαιτητής Αναστόπουλος αλλά και τα μεγάλα ερωτηματικά που άφησαν οι δηλώσεις του Λευτέρη Αρβανίτη, για τις εκλογές του ΕΣΑΚΕ, τη διαιτησία και το πρωτάθλημα.

Ο θαρραλέος διαιτητής Παναγιώτης Αναστόπουλος, αποφάσισε να εφαρμόσει τους κανονισμούς στο Άρης - ΠΑΟΚ και να διακόψει τον αγώνα, επειδή αντικείμενο τον τραυμάτισε. Καλά έκανε. Έτσι πρέπει να γίνεται, σε κάθε ματς όπου τίθεται θέμα σωματικής ακεραιότητας των συμμετεχόντων σε ένα παιχνίδι.

Οι κανονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται, χωρίς περιορισμούς, είτε οι αγώνες γίνονται στην κανονική περίοδο, είτε στα πλέι-οφ. Είτε γίνονται στην Αθήνα, είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε στην Κρήτη. Είτε τραυματίζονται, είτε τρομοκρατούνται οι διαιτητές, από επισκέψεις στα αποδυτήρια, απειλές και άλλα συνηθισμένα φαινόμενα, που αναγράφονται (ή ενίοτε αποκρύπτονται) από το φύλλο αγώνα.

Προφανώς, ο κανονισμός πρέπει να εφαρμόζεται και όταν τραυματίζονται αθλητές ή προπονητές καθώς το κεφάλι τους δεν διαφέρει από εκείνο των διαιτητών. Ανθρώπινο είναι. Ίδιο πόνο αισθάνονται.

Αν, λοιπόν, ο Αναστόπουλος και οι Καρακατσούνης - Παναγιώτου, αποφάσισαν από το σαββατιάτικο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης να βάλουν ένα τέλος στην όποια “αλητεία”, δημιουργώντας δεδικασμένο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Αν αποτελεί -μάλιστα- και οδηγία της ΚΕΔ να διακόπτονται οι αγώνες και εν συνεχεία να εφαρμόζεται το πειθαρχικό δίκαιο (μηδενισμός, αφαίρεση βαθμών) τότε να πούμε πιο μεγάλο μπράβο.

Για κάτι τέτοιο, βέβαια (ότι οι διαιτητές θα διακόπτουν τους αγώνες κλπ, κλπ) θα έπρεπε η ΚΕΔ να έχει προειδοποιήσει τον ΕΣΑΚΕ, ή τις ΚΑΕ, ή τους προπονητές (στην ετήσια εκδήλωση που κάνει), ώστε να μη πιαστούν άπαντες στον ύπνο. Στο γήπεδο ήταν παρών και ο Στέλιος Συμεωνίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Προφανώς και ξέρει καλύτερα και θα έχει διαμορφώσει δική του άποψη.

Και πάλι, όμως, εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση, ή εν πάση περιπτώσει αυτοί οι τρεις διαιτητές από μόνοι τους ξεκίνησαν μια μίνι-επανάσταση, να τους στηρίξουμε, ως το τέλος. Χωρίς περικοκλάδες, χωρίς “ναι μεν αλλά”.

Επειδή δεν ψήφισε Χαλβατζάκη;

Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε κάτι τέτοιο, αν δεν μεσολαβούσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Άρη, Λευτέρη Αρβανίτη, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε δημόσια:

Σήμερα (18/10) είχαμε έναν άνθρωπο τον κ. Αναστόπουλο, με εντεταλμένη υπηρεσία να λήξει το παιχνίδι όπως θα ήθελε εκείνος. Ο Άρης βρίσκει τον δρόμο του και το σύστημα του μπάσκετ φαίνεται να μην το θέλει αυτό. Από την πρώτη στιγμή ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα εις βάρος μας.

Με αποκορύφωμα το θέμα της εκκένωσης του γηπέδου. Το γήπεδο είχε αδειάσει, τον φωνάξαμε να το δει, το είδε, οι 10-15 τον πείραξαν, και πήγε στα αποδυτήρια για να κλείσει το φύλλο αγώνα. Μόλις μας είδε στα αποδυτήρια, κλείδωσε την πόρτα και μετά μάθαμε ότι "έκλεισε" το φύλλο αγώνα.

Το πρώτο πράγμα που μου είπε πριν ξεκινήσει το ματς μου είπε ότι θα φύγει επειδή έπεσε κάτι στο γήπεδο. Πριν ξεκινήσει το ματς αυτό. Σας το λέω και πάλι. Ο συγκεκριμένος ήρθε για να εκπληρώσει μία συγκεκριμένη αποστολή".

Και πάλι δεν θα έδινε κανείς ιδιαίτερη σημασία. Όταν ένας διαιτητής επιμένει για την εφαρμογή των κανονισμών, συνήθως κατηγορείται με αυτόν τον τρόπο. Όμως ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης ήταν πιο αναλυτικός στη συνέχεια:

Ήμασταν υπέρ του ΕΣΑΚΕ, η ΕΟΚ έδειξε σήμερα τι μπορεί να κάνει. Παίξαμε με μία ομάδα που στήριξε την ΕΟΚ και όλοι είδατε τι συνέβη. Πρέπει να αρχίσουμε να τα λέμε και αυτά. Τα πράγματα στο μπάσκετ έχουν αλλάξει. Ο Άρης παλεύει μόνος του. Θα φτάσουμε την υπόθεση μέχρι το ΑΣΕΑΔ”

Μετάφραση: Επειδή ο Άρης συντάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Χαλβατζάκη στις εκλογές του ΕΣΑΚΕ, τον οποίο δεν υποστήριξε η Ομοσπονδία, βρίσκει μπροστά του πλέον την ΕΟΚ μέσω της διαιτησίας. Πιο ξεκάθαρα, ο κ. Αρβανίτης δεν μπορούσε να το πει.

Κι είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μηνός που διαβάζουμε ακριβώς το ίδιο επιχείρημα. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της ΕΟΚ στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την συμμετοχή του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα. Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ ήταν εκπρόσωπος του Πανιωνίου στη λίγκα και το όλο σκηνικό, όπως ειπώθηκε και γράφτηκε, είχε διαμορφωθεί για να πλήξει το γόητρό του.

Τι ισχύει, λοιπόν;

  • Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος, έφτασε στο αμήν και είπε “δεν πάει άλλο”, διέκοψε το ντέρμπι δείχνοντας ή μάλλον επιβάλλοντας τον τρόπο που πρέπει να χειριστούν από δω και πέρα παρόμοια γεγονότα οι συνάδελφοί του;

  • Ή μήπως έχει δίκιο ο Άρης, που υποστηρίζει ότι αντιμετωπίστηκε με προκατάληψη και ιδιαίτερη αυστηρότητα, επειδή δεν θεωρείται “ομάδα του περιβάλλοντος” της ομοσπονδίας;

Θα το δούμε στη συνέχεια της χρονιάς. Αντικείμενα δεν πέφτουν, άλλωστε, μόνο στο Nick Galis Hall...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ