OPINIONS

Krepsinis, Λούμπιν, εισιτήρια και ...γυναίκες!

Krepsinis, Λούμπιν, εισιτήρια και ...γυναίκες!

Ο Γιάννης Φιλέρης πήγε μια βόλτα στη Λιθουανία (ηλεκτρονικώς) και σας βάζει στο κλίμα της χώρας που ζει και αναπνέει για το (Ευρω)μπάσκετ!

Αφού με στείλατε πριν από την ώρα μου στην Λιθουανία (τη Τρίτη φεύγω για το Αλίτους), είπα να κάνω μια ηλεκτρονική βόλτα στην χώρα που θα φιλοξενήσει το φετινό Ευρωμπάσκετ. Ή για να ακριβολογήσουμε και να μπαίνουμε στο νόημα το Europos Krepsinos Cempionatas.

Να μαθαίνουμε και λιθουανικά σιγά-σιγά. Krepsinis= μπάσκετ στη γλώσσα των ανθρώπων που λατρεύουν το σπορ, όσο τίποτε άλλο. Κι αυτό το Ευρωμπάσκετ θα είναι η χαρά των φιλάθλων και των απανταχού μπασκετόφιλων.

Θυμάμαι κι ένα ιστορικό περιοδικό το Krepsinis Pasaulis που αρθρογραφούσε ο Αρούνας Πάκουλα, ο αείμνηστος δημοσιογράφος και μετέπειτα μάνατζερ της Ζαλγκίρις Κάουνας. Κάπου είχα δυο-τρία τεύχη, με ανέκδοτες φωτογραφίες του Σαμπόνις. Σπάζαμε το κεφάλι μας, με τον Σκουντή, τότε στις ηρωικές εποχές της δεκαετίας του 80, να μάθουμε τι σημαίνει ο τίτλος, ώσπου μια μέρα μάς το αποκάλυψε ο ίδιος ο Πάκουλα: "Απλό είναι. Ο Κόσμος του Μπάσκετ". Pasaulis, λοιπόν= ο κόσμος.

Krepsinis, Λούμπιν, εισιτήρια και ...γυναίκες!

Ο κόσμος του μπάσκετ μεταφέρεται από την ερχόμενη Τετάρτη στην χώρα του μπάσκετ. Αυτήν, άλλωστε, που το 1937 και το 1939 πριν ακόμη οι βαλτικές χώρες προσαρτηθούν στην Σ.Ένωση, είχε κατακτήσει δυο χρυσά μετάλλια στα τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που είχαν γίνει μέχρι τότε. Με πρωταγωνιστή τον Πράνας Λουμπίνας, που αργότερα αποδείχθηκε ότι λεγόταν ...Φραν Λούμπιν και ήταν Αμερικανός! Για την ακρίβεια είχε γεννηθεί στο Λος Άντζελες από Λϊθουανούς μετανάστες, έπαιξε στο UCLA και το 1936 κατακτούσε με την ομάδα των ΗΠΑ το χρυσό μετάλλιο στο πρώτο ολυμπιακό τουρνουά, όλων των εποχών στο Βερολίνο.

Οι ...βαρεμένοι μπασκετάκηδες, θεωρούν ότι η λέξη λουμπινιά, προέρχεται από τότε. Ίσως και να' χουν δίκιο, αν και οι γνώσεις μου στα ...καλιαρντά δεν επαρκούν για να σας πείσω επαρκώς.

Μετά από 72 χρόνια...

Η Λιθουανία, πάντως, είναι -χωρίς αμφιβολία- η χώρα που ζει για το μπάσκετ. Κι η ευκαιρία που της έδωσε η FIBA Europe να διοργανώσει για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά από ...72 χρόνια. Κι έτσι η ιστορική αρένα του Κάουνας, που είχε φιλοξενήσει το μακρινό εκείνο Ευρωμπάσκετ του 1939, μπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς από πέρσι κατασκευαζόταν και φέτος εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο, που θα φιλοξενήσει την τελική φάση της φετινής διοργάνωσης. Ο αρχιτέκτονας της νέας υπερσύγχρονης αρένας, χωρητικότητας 15.000 θεατών, χαρακτήρισε το γήπεδο σαν "ένα άνθρωπο χωρίς κόμπλεξ". Είπαμε είναι τρελοί αυτοί οι Λιθουανοί.

Krepsinis, Λούμπιν, εισιτήρια και ...γυναίκες!

Η χώρα τέσσερις μέρες πριν από το τζάμπολ ζει σε ρυθμούς Ευρωμπάσκετ. Το αεροδρόμιο του Βίλνιους έχει ανακαινιστεί και δεσπόζουν παντού φωτογραφίες των παικτών, κυρίως της Εθνικής Λιθουανίας, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Δήμος της πόλης τα καφέ-μπαρ της πρωτεύουσας (φιλοξενεί την δεύτερη φάση των αγώνων) δεν θα κλείνουν στις 11, αλλά θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

"Πολλοί από τους φιλάθλους και ιδιαίτερα τους τουρίστες δεν θα είναι σε θέση να πάνε κάπου, μετά το γήπεδο. Γι αυτό πήραμε αυτή την απόφαση, δήλωσε ο Βιρτζίνιους Νταστίκας, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου του Βίλνιους.

Ήδη, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν με την ξενοδοχειακή υποδομή, οι Λιθουανοί ανακοίνωσαν ότι έχουν προπωλήσει 110.000 εισιτήρια (!) για τους αγώνες και το Ευρωμπάσκετ θεωρείται μια τονωτική ένεση στην αναπτυσσόμενη λιθουανική οικονομία...

Και τα... κορίτσια ετοιμάζονται!

Δεν ξέρουμε αν στην οικονομία "μετράνε" και τα έσοδα των κοριτσιών που αναμένεται να "εργαστούν" στην διάρκεια του Ευρωμπάσκετ. Σύμφωνα πάντως με την ιστοσελίδα kaunodiena.lt, ήδη έχουν φτάσει γκρουπ από την Ουκρανία, ενώ η πορνεία στη Λιθουανία είναι διαδεδομένη. Ο σύνδεσμος γυναικών που έχουν προσβληθεί από HIV ή πάσχουν από AIDS προειδοποιεί ότι περίπυ 600-700 γυναίκες ενδεχομένως να προστεθούν στο "επάγγελμα" στη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ.

Krepsinis, Λούμπιν, εισιτήρια και ...γυναίκες!

Περίπου 300 ιερόδουλες εκδίδονται στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βίλνιους και σύμφωνα με τον ίδιο σύνδεσμο το 90% κάνει χρήση ναρκωτικών, ενώ το 10% είναι πιθανά θύματα του HIV.

Υπάρχουν, βέβαια, όπως λέει και το δημοσίευμα οργανωμένα γραφεία "υπηρεσιών" από κοπέλες, που εργάζονται μόνιμα, είτε παρτ-τάιμ όπως θα συμβεί στην διάρκεια του Ευρωμπάσκετ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ