OPINIONS

Ελλας-Σερβία για... Οσκαρ

Ελλας-Σερβία για... Οσκαρ
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμίζει ότι η Ελλάδα έχει να χάσει από τους Σέρβους από τον περίφημο ημιτελικό του 1998, θυμάται τον ... ανεκδιήγητο Μίλιτσιτς, ανακαλύπτει Μάντζαρη και Μπόγρη στα επεισόδια του 2010 και πέφτει πάνω στον Οσκάρ Σμιντ

Είναι μια ωραία βραδιά η σημερινή. Η Εθνική ομάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τους οκτώ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σαράντα λεπτά για να ξαναμπεί στην ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ, ξρρκίζοντας τα φαντάσματα του Καράκας και του Κόπερ. Οι Σέρβοι είναι δυνατοί, είναι μαχητές, δεν θα λυγίσουν αν δεν πολεμήσουν, άρα ας μη βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε.

Αν κάτι έδειξε αυτή η ομάδα στην διαδρομή της μέχρι τον σημερινό πρώτο της νοκ-άουτ αγώνα είναι η συνέπεια, ο επαγγελματισμός της και το χαμηλό προφίλ. Δεν θα αλλάξει συνήθειες η ομάδα, όπως πολύ σωστά είπε ο Φώτης Κατσικάρης στην συνέντευξη Τύπου του Σαββάτου.

Οι Σέρβοι, πάντως, δεν μας έχουν νικήσει από το μακρινό 1998. Θα πρέπει να πάμε εκεί, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αθήνας και στον περίφημο ημιτελικό, τον οποίο πολλοί χαρακτήρισαν ως μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Όχι άδικα, ίσως λίγο υπερβολικά, με την έννοια ότι η 4η θέση που τελικά πήρε η ομάδα δεν ήταν ...ντε και καλά, μια αποτυχία πρώτου μεγέθους.

Τι είχε γίνει εκείνο το βράδυ της 8ης Αυγούστου στο ΟΑΚΑ; Όλα μαζί και ταυτοχρόνως, που θα' λεγε και ο Σαββόπουλος.

  • Η Ελλάδα μπήκε φουριόζα, με τον Κορωνιό κουρεμένο γουλί, τον Οικονόμου να βγάζει φωτιές και τον Γιαννάκη, από τον πάγκο, να έχει σχεδιάσει ένα σπουδαίο ματς, με 20.000 κόσμο στο κατάμεστο ΟΑΚΑ να δημιουργεί την ανάλογη ατμόσφαιρα.
  • Στο 28, το ταμπλό γράφει 48-36 υπέρ της Ελλάδας και όλοι πιστεύουν ότι έρχεται το ... πλήρωμα του χρόνου και οι Γιουγκοσλάβοι (όπως εξακολουθούσαν να λέγονται οι Σέρβοι, οι οποία είχαν κρατήσει το Yugo, σε μπάσκετ και πόλο) θα λύγιζαν, επιτέλους, όπως το 1987.
  • Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, που εκείνο το καλοκαίρι υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό, πήρε τους "πλάβι" στους ώμους του και με 31 πόντους, αναδείχθηκε σε "δήμιο" της εθνικής.
  • Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, αφού τελείωσε 57-57 (οι Σέρβοι έκαναν ένα 21-9 στα τελευταία 11 λεπτά) αφού πρώτα ο Νίκος Οικονόμου, κορυφαίος της Ελλάδας με 25 πόντους, στο 39 είχε 1/2 βολές (ισοφάρισε 57-57) και στα 35'' έχασε μια καλή προσπάθειά του, κάτω από το καλάθι.
  • Οι αντίπαλοί μας βαρέθηκαν να εκτελούν ελεύθερος βολές (33/43!) με την Εθνική να έχει 21 λιγότερες (22) και έντεκα απ' αυτές στο σίδερο.
  • Υπήρξε μεγάλη ένταση για τη διαιτησία. Ο Νίκος Σταυρόπουλος, συνεργάτης τότε του Παναγιώτη Γιαννάκη, επιτέθηκε στον Ισπανό Μιγκέλ Μπεντανκόρ, ενώ ο Φάνης Χριστοδούλου που είχε ήδη εγκαταλείψει το μπάσκετ πήδηξε τα κάγκελα για να διαμαρτυρηθεί εκ του σύνεγγυς.
  • "Σταματήστε να διαμαρτύρεστε για τη διαιτησία και παραδεχθείτε μια φορά ότι χάσατε δίκαια " μας προέτρεπε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, που 16 χρόνια μετά σαν προπονητής, πλέον, της Σερβίας κάνει αυτό που ... κατηγορούσε τους Έλληνες. Φωνάζει διαρκώς για τους διαιτητές!

Θυμηθείτε τι είχε γίνει στο ΟΑΚΑ, το 1998

Ο ... τρελός Μίλιτσιτς

Από τότε, η Ελλάδα έχει μόνο νίκες επί των Σέρβων. Σε τρία Ευρωμπάσκετ που έχουν παίξει οοι δυο ομάδες, μετράμε ισάριθμες νίκες.

Το 2003 στην Στοκχόλμη για τις θέσεις 5-6, η Ελλάδα νίκησε 72-64. Οι Σέρβοι έπαιξαν χωρίς τους τραυματίες Στογιάκοβιτς και Γιάριτς, Το αποτέλεσμα ήταν φυσιολογικό. Τέσσερα χρόνια μετά οι δυο ομάδες βρέθηκαν και πάλι αντίπαλες. Στη Γρανάδα, στον όμιλο του Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας, η μάχη κράτησε ως το τέλος: 5'' πριν λήξει η κανονική περίοδος, ο Ντικούδης κάρφωσε κι έκανε το 56-53, που έδινε τη νίκη στην ομάδα μας. Ο Μίλαν Γκούροβιτς παραμόνευε για ένα τρίποντο χωρίς ισορροπία και ισοφάριζε ακριβώς με την εκπνοή. Ο Ντικούδης πήρε ρεβάνς με ένα καθοριστικό τρίποντο στην παράταση και η Ελλάδα έβγαινε νικήτρια με 68-67.

Αμέσως μετά τον αγώνα, ο Ντάρκο Μίλιτσιτς έκανε απίστευτες δηλώσεις. Οι Σέρβοι τραβούσαν τα μαλλιά τους, με αυτά που έλεγε ο ... λαμπρός νέος κατά των διαιτητών, αλλά το κακό είχε γίνει. Ο Μίλιτσιτς τιωρήθηκε με αποκλεισμό από το υπόλοιπο της διοργάνωσης και 10.000 ευρώ πρόστιμο.

Δείτε και θα καταλάβετε:

Το 2010 στον δρόμο για την Κωνσταντινούπολη και το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο τουρνουά Ακρόπολις. Ο τελικός του τουρνουά, μετατρέπεται σε ... τελικό Μουντομπάσκετ. Πρώτα, ο Ίβκοβιτς "αρπάζεται" με τον διαιτητή Χρήστο Χριστοδούλου φωνάζοντάς του "είσαι ο χειρότερος άνθρωπος εδώ μέσα", αλλά τα αίματα ανάβουν για τα καλά, λίγο πριν το τέλος. Μια αψιμαχία Φώτση-Τεόντοσιτς, μετατρέπεται σε γενική σύρραξη, όπου πέφτει το ξύλο της αρκούδας. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης είναι ... ασταμάτητος και ο Νέναντ Κρίστιτς ρίχνει μια καρέκλα στο κεφάλι του (τραυματία στο χέρι) Γιάννη Μπουρούση!

Το ξύλο έκανε άνω-κάτω την ομάδα και στοίχισε την τιμωρία των Σχορτσιανίτη, Φώτση, Κρίστιτς. Να και μια φωτογραφία από εκείνο το βράδυ. Ο Μπουρούσης, ο Κρίστιτς και ο μαινόμενος Σοφοκλής πρωταγωνιστούν. Αν δείτε λίγο καλύτερα, όμως, θα εντοπίσετε τόσο τον Βαγγέλη Μάντζαρη, όσο και τον Γιώργο Μπόγρη, που είχαν πάει να δουν το ματς. Ο πρώτος είναι, πλέον, μέλος της Εθνικής και συμπαίκτης του Μπουρούση. Ο Μπόγρης συμμετείχε στην προετοιμασία...

Ελλας-Σερβία για... Οσκαρ

Ο Μπουρούσης ήταν πρωταγωνιστής στο επόμενο ματς των δυο ομάδων (το τελευταίο επίσημο) πριν από τρία χρόνια στο Κάουνας. Η ελληνική ομάδα νίκησε 87-77 στο καθοριστικό ματς για το ποιος θα έμπαινε στην πρώτη εξάδα και θα έπαιρνε το εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά. Με 27 πόντους του ψηλού που ... στραβοκοίταζε τον Ίβκοβιτς, η Ελλάδα έκανε το τρία στα τρία κόντρα στους Σέρβους. Επί της ουσίας τέσσερα στα τέσσερα, αφού τους νίκησε και στο φιλικό που έγινε φέτος στο Πο (66-64).

Προσοχή ο Μπιέλιτσα...

Φτάνει, όμως, το φλας μπακ. Το παρόν, λέει σήμερα και στις 7μμ η Εθνική συγκρούεται με τη Σερβία για μια θέση στους "8" και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας έχει καταλήξει στο ποιος παίκτης μπορεί να της δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα.

Δεν είναι ούτε ο Τεόντοσιτς, ούτε ο Κρίστις, ούτε ο πρώτος σκόρερ της Σερβίας, ο δυναμικός Ραντούλιτσα.Όχι πως δεν απασχολούν τον Κατσικάρη και τους συνεργάτες του οι τρεις συγκεκριμένοι. Είναι ο Νεμάνια Μπιέλιτσα αυτός, που λόγω σωματοδομής, αλλά και "ρόλου" μέσα στην ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Αυτόν θα επιχειρήσουν να αποσυντονίσουν οι Έλληνες, αλλά και να εκμεταλλευτεί ο "Σάλε". Ο 47χρονος, άλλοτε μεγάλος σκόρερ, που κάποτε (το 1989 για την ακρίβεια) είχε "πλακωθεί" με τον Ντράζεν Πέτροβιτς (που στη συνέχεια τον "έκοψε" από την δωδεκάδα της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, για το Ευρωμπάσκετ) ξέρει ότι δεν έχε εύκολο έργο. Η δήλωσή του ήταν ενδεικτική για το πως αισθάνεται:

"Το ματς δεν είναι εύκολο, αλλά εμείς θα πάμε να αποκλείσουμε μια πολύ καλή ομάδα. Θέλουμε ηρεμία στο κεφάλι μας και φλόγα στην καρδιά μας".

Φωτό με ένα θρύλο

Κι εκεί που γράφεις όλα αυτά, που θες να πεις και μια αράδα για το μεγάλο λατινομαερικάνικο ντέρμπι που ακολουθεί, ανάμεσα σε Βραζιλία και Αργεντινή (το 71ο στην ιστορία των δυο ομάδων σε επίσημες διοργανώσεις, οι Αργεντίνοι έχουν ένα μικρό προβάδισμα με 36-34), ξεπροβάλλει στο επίσημο ξενοδοχείο των ομάδων, μια θρυλική μορφή.

Ο αξεπέραστος Οσκάρ Σμιντ, ο Βραζιλιάνος μεγάλος σκόρερ. Πρώτος όλων των εποχών (στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει συνολικά 843π σε 35 αγώνες) ο άνθρωπος που ... τρόμαζε κάθε αντίπαλο, ο οποίος προσπαθούσε να τον μαρκάρει (ρωτήστε τον Φάνη Χριστοδούλου για την τραυματική εμπειρία του 1986), ο παίκτης που είχε βάλει ... 46 πόντους στο περίφημο Βραζιλία-ΗΠΑ 120-115 το 1987 και που σταμάτησε την καριέρα του στον ίδιο αγώνα με τον Παναγιώτη Γιαννάκη (Ελλάδα-Βραζιλία 91-72, στις 2 Αυγούστου του 1996 στην Ατλάντα).

Ελλας-Σερβία για... Οσκαρ

Πριν από ένα χρόνο διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο και τρόμαξε όλο τον κόσμο που τον αγάπησε και τον θαύμασε μέσα στα γήπεδα. Στα 54 του δείχνει μεν ταλαιπωρημένος από την περιπέτειά του, αλλά είναι -ευτυχώς- καλά. Μαζί με το Νίκο Γιαννόπουλο, βγάζουμε μια αναμνηστική φωτογραφία...

"Είμαι καλά" λέει, χαμογελώντας. "Μακάρι να έπαιζες ακόμη. Μαζί με τον Γκάλη ήσασταν οι μεγαλύτεροι σκόρερ που είδα ποτέ μου" του απαντάω. Κι ο Οσκάρ, πάντα, πρωταγωνιστής θα ξαναγελάσει και θα πει: "Ναι. Πρώτα εγώ και μετά ο Γκάλης..."

Να' σαι καλά μεγάλε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ