OPINIONS

Αργύρη ξέχασες τον Σπανούλη

Αργύρη ξέχασες τον Σπανούλη

Ο Γιάννης Φιλέρης βγάζει το καπέλο στον Αργύρη Πεδουλακη για τα ρίσκα του αλλά και τι ξέχασε να επισημάνει μετά τον 3ο τελικό και γράφει για τον σπάνιο ηγέτη Βασίλη Σπανούλη

Οι τρεις τελικοί έχουν δώσει στον Ολυμπιακό το προβάδισμα με 2-1, όχι όμως και την ξεκάθαρη παράσταση νίκης για την κατάκτηση του τίτλου, καθώς ο ΠΑΟ αντέχει, βγάζει κρυφά χαρτιά από τη μέσα τσέπη του σακακιού του Πεδουλάκη. Παρόλα αυτά, οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν μια νίκη ακόμη να στεφθούν πρωταθλητές, άρα είναι πιο κοντά και εκτός των άλλων, έχουν τον -μέχρι στιγμής- μεγάλο πρωταγωνιστή των πλέι-οφ. Το Βασίλη Σπανούλη...

Θα διαφωνήσω με τον Παντελή, που δεν του αρέσει η σειρά. Τη θεωρώ από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Έχει σασπένς, έχει ανατροπές, έχει ένταση, έχει μεγάλες φάσεις. Το πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου του αγωνα της Πέμπτης είχε μια τρομερή εναλλαγή σπουδαίων προσωπικών φάσεων, με κάθε ομάδα να θέλει να επιβάλλει τον ρυθμό της, για να πάρει το πάνω χέρι.

Ένα σπουδαίο μπρα ντε φερ, χωρίς νικητή, αφού το σκορ μέχρι το τηλεοπτικό τάιμ-άουτ ήταν ισόπαλο, 52-52. Όπως και στον πρώτο αγώνα, έτσι και στον τρίτο, μέσα στο ΣΕΦ ο Παναθηναϊκός, έδειχνε ικανός. Έδειχνε ψύχραιμος, διαβασμένος και κυρίως με σχέδιο σε άμυνα και επίθεση, ώστε να αποδιοργανώσει τον Ολυμπιακό.

Η εικόνα του ματς μέχρι το 34' ήταν ότι "έρχεται το διπλό του Παναθηναϊκου". Ο Σφαιρόπουλος έψαχνε εναγωνίως σχήματα και τρόπο να αλλάξει την εικόνα του ματς, αλλά δεν...

Κι εκεί, που οι "πράσινοι" ήταν έτοιμοι να σφραγίσουν τη νίκη, ήρθε το άγχος και η βιασύνη τους να το "καθαρίσουν". Ο Πεδουλάκης, μετά το ματς, τα έριξε στη διαιτησία όπως συνήθως κάνουν οι προπονητές ανεξαρτήτως εθνικότητας. Εδώ ολόκληρος Ομπράντοβιτς, μετά τον τελικό της Ευρωλίγκας, δήλωνε ότι "κάποιοι δεν ήθελαν να κερδίσει η ομάδα του". Και μιλάμε για ένα κόουτς που έχει κερδίσει τα πάντα στην καριέρα του.

Προφανώς, ο Παναθηναϊκός δεν έχασε γιατί ο Πηλοΐδης δεν έδινε φάουλ στο κέντρο του γηπέδου. Όχι ότι ... δεν το κάνει αυτό ο διεθνής ρέφερι (είναι μια συνήθεια που έχει από το 2006), αλλά επειδή το ματς δεν κρίθηκε εκεί. Ούτυε κρίθηκε γιατί ο Καλάθης φορτώθηκε με πέντε φάουλ και ο Σπανούλης "οργίασε" στο τελευταίο οκτάλεπτο. Η αλήθεια είναι ότι ο άσος του ΠΑΟ αποβλήθηκε 1:48 πριν από το τέλος του αγώνα. Όχι στο 32...

Θα μπορούσε να τα βάλει με την τύχη του γιατί οι παίκτες του έχασαν τουλάχιστον πέντε λέι-απ, μερικά εκ των οποίων, κατέληξαν σε ... καλάθι του Ολυμπιακού. Θα μπορούσε να δει τις έξι χαμένες βολές στο τέλος. Να ξαναδιαβάσει τη στατιστική και να δει ότι το 5/10 τρίποντα, έγινε στο δεύτερο μέρος 0/12 μέχρι να βάλει ο Φελντέιν το πρώτο κι ενώ όλα είχαν κριθεί.

Το έγκλημα Τζόρτζεβιτς και το "παρκάρισμα" Ραντούλιτσα-Γουίλιαμς

Ο πολύ έμπειρος Αργύρης που δεν πήρε τάιμ-άουτ μετά το 12-0 του Ολυμπιακού (όταν το 57-66 έγινε 69-66) εμπιστεύτηκε (και πολύ καλά έκανε) τους δυο νεαρούς Χαραλαμπόπουλο και Παπαγιάννη. Το πλάνο του είχε αποδώσει, ο ΠΑΟ ήταν κοντά, αλλά στην κρίσιμη στιγμή οι πράσινοι έχασαν το παρκέ κάτω από τα πόδια τους. Η αλήθεια είναι ότι ο Πεδουλάκης έχει μεταμορφώει τον Παναθηναϊκό, τον έχει κάνει πάλι μια ομάδα με φιλοσοφία, με σχέδιο, με αρχές, αλλά κατά τη γνώμη μας έχει χάσει δυο παίκτες.

Εντάξει, είναι αλήθεια ότι ο Τζόρτζεβιτς εγκλημάτισε με Κούζμιτς και Πάβλοβιτς, ενώ ο ΠΑΟ διαθέτει Παπαγιάννη και Χαραλαμπόπουλο. Κι είναι τεράστιο κέρδος του ΠΑΟ να παίζουν οι δυο 19χρονοι στους πρώτους τελικούς της καριέρας τους σαν πρωταγωνιστές. Όσο όμως είναι μαγκιά του προπονητή η ανάδειξή τους (όπως και η επιστροφή του Παππά) άλλα τόσα ερωτηματικά προκαλεί η εξαφάνιση των Ραντούλιτσα-Γουίλιαμς.

Προφανώς αμφότεροι δεν συμβαδίζουν με τα "θέλω" του προπονητή. Προφανώς αν ήταν από την αρχή ο Πεδουλάκης, δεν θα τους επέλεγε σαν ξένους. Αλλά εδώ ο Παναθηναϊκός πάρει να πάρει ένα πρωτάθλημα. Κι όπως του δίνουν βοήθεια ο Χαραλαμπόπουλος, ο Παππάς και ο Παπαγιάννης, θα έπρεπε να το κάνουν και ο Ραντούλιτσα με τον Γουίλιαμς. Θα μου πείτε, πως να εμπιστευτεί ο προπονητής τον Ραντούλιτσα όταν τον βάζει δυο λεπτά και κάνει βήματα στις δυο πρώτες φάσεις και φάουλ στην τρίτη; Σωστό, αλλά πως να παίξει και ο μέχρι πρότινος βασικότατος σέντερ του ΠΑΟ όταν διαπιστώνει ότι τελικά είναι τρίτη επιλογή, μετά τον Χάντερ και τον Παπαγιάννη.

Και ποιος ήταν ο ασφαλέστερος τρόπος για τους "πράσινους" να μεγαλώσει τη διαφορά από το +7, όταν το χρονόμετρο έδειχνε έξι λεπτά πριν από το τέλος; Με τον Ολυμπιακό να έχει συμπληρώσει πέντε φάουλ, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να ακουμπήσει την μπάλα στο λόου ποστ, έχοντας ταυτόχρονα ευστοχία από τη γραμμή του φάουλ. Είναι ή όχι ο Ραντούλιτσα ιδανικός σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού; Ο Σέρβος, όμως, όπως και ο Γουίλιαμς έχουν ... παρκαριστεί για τα καλά στον πάγκο. Και δεν συμμετέχουν καν στο σχέδιο. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον...

Να πω και κάτι άλλο. Όταν στο τέλος ο ΠΑΟ έψαχνε επειγόντως φάσεις στο "ένας εναντίον ενός", ο Ουίλιαμς ήταν στον πάγκο.

Χάκετ ή Μάντζαρης, Λοτζέσκι και ο ηγέτης Σπανούλης

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός ψαχνόταν. Το πρόβλημα του Σφαιρόπουλου είναι φανερό. Αναζητά τη χημεία, που δεν του έρχεται. Περιμένει πολλά από τον Μάντζαρη, αλλά ο διεθνής άσος δεν του τα δίνει. Γι αυτό και ο Χάκετ στους τρεις αγώνες, έχει κατά μέσο όρο τον ίδιο χρόνο συμμετοχής με τον Έλληνα διεθνή.

Αυτή τη φορά, μαλιστα, ο Σφαιρόπουλος ξεπέρασε και ένα ... ταμπού, που είχε ως τώρα βάζοντας στο ίδιο σχήμα και τον Χάκετ και τον Σπανούλη και τον Λοτζέσκι. Οι δυο τελευταίοι, είναι κεντρικά σημεία αναφοράς στην επίθεση του Ολυμπιακού.

Ο Λότζο σκοράρει κατά μέσο όρο 14.3π (10/14 δίπ, 6/12τρ, 6/8β) και έχει ακόμη 4.3ρ αλλά και 2 ασίστ, αν και οι δυο μεγάλες φάσεις που έκανε στον τρίτο τελικό ήταν ... αμυντικές. Μια τάπα στον Καλάθη και ένα κλέψιμο, όταν άρπαξε την μπάλα από τον Παππά και έβγαλε αιφνδιασμό.

Ο Σπανούλης απέδειξε γιατί είναι κορυφαίος. Γιατί, κάνει τη διαφορά και γιατί είναι ... γεννημένος για να παίρνει μεγάλα σουτ, να καθορίζει τα παιχνίδια και να υπογράφει τις νίκες. Μετά το τρίποντο στο ΟΑΚΑ, ακολούθησαν οι 11 πόντοι στην κρίσιμη στιγμή. Έχουν βγει μεγάλοι παίκτες κατά καιρούς. Σαν το Σπανούλης βρίσκεις έναν κάθε δέκα χρόνια. Φυσικά, στα 34 του δεν είναι το ίδιο όπως στα 28. Πρώτα και καλύτερα το ξέρει ο ίδιος. Ο κουρασμένος Σπανούλης είναι πρόβλημα. Ο ξεκούραστος ένα πυρηνικό όπλο. Γι αυτό και χρειάζεται, πλέον, και καποιον άλλο δίπλα του . Αλλά αυτές είναι κουβέντες του καλοκαιριού...

Η σειρά δεν έχει κριθεί ακόμη. Ο Παναθηναϊκός δεν είπε την τελευταία του λέξη και ο Ολυμπιακός καλείται να πάει στο ΟΑΚΑ, χωρίς τον λεοντόκαρδο Πρίντεζη τον άνθρωπο που παίζει με μοναδικό τρόπο στο λόου ποστ. Χωρίς να διαθέτει άλλον παρόμοιο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ