OPINIONS

Αρκούδες και κοράκια

Αρκούδες και κοράκια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για τα "θέματα" που είχε ο Ολυμπιακός, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τα "κοράκια" της διαιτησίας και κλείνει με ένα υστερόγραφο για τον coach Σφαιρόπουλο.

Με μια απορία θα κατηφόριζαν προς το Ειρήνης και Φιλίας οι Ολυμπιακοί, αλλά φρόντισε να τους τη λύσει ο Sport24 Radio 103,3 από πολύ νωρίς, όταν μετέδωσε αποκλειστικά πως ο Έρικ Γκριν θα βρισκόταν κανονικά στη δωδεκάδα των πρωταθλητών.

Και αυτό πραγματικά συνέβη, για τους «ερυθρόλευκους, που ένα πράγμα ήθελαν, για ένα ετοιμάζονταν και μόνο αυτό είχαν στις σκέψεις τους. Να δώσουν κι άλλο βάσανο στην «αρκούδα». Καμία άλλη ομάδα δεν έχει παιδέψει τόσο την ΤΣΣΚΑ. Η ομάδα του «στρατού» που όταν βλέπει τον Ολυμπιακό την τελευταία πενταετία μεταμορφώνεται σε απλό… λόχο και υποχρεώνεται σε ατάκτη υποχώρηση. Αλλά και όταν δεν υποχωρούν οι Ρώσοι στα τελευταία λεπτά των αγώνων «τρώνε τις βόμβες» και διαλύονται. Οι «ερυθρόλευκοι» είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλο, ήθελαν να ξανακερδίσουν. Εντάξει, αν τους έλεγες πριν το ματς θα το πάρετε εύκολα φυσικά θα έλεγαν «ευχαριστούμε πολύ»! Που να ‘ξεραν βέβαια τι θα γίνει. Γιατί η αντίπαλός τους ήταν σε φοβερό βράδυ ευστοχίας, οι ρέφερι έπαιξαν φιλοξενούμενο και παρ’ όλα αυτά στο τέλος, πάλι πήγε να γίνει… μακελειό.

Τα γνώριζε καλά ο Ιτούδης και τα ξέρει και όλο το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ. Ποια; Όλα αυτά που μπορείς να πάθεις στο ΣΕΦ! Μπήκαν λοιπόν πανέτοιμοι. Με μια άμυνα που «τσάκιζε κόκαλα» και δεν είχε και… άγχος να πάρει φάουλ. Δε το συζητούσαν. Βοήθειες εξαιρετικές, κλεισμένοι χώροι και κορμιά παντού. Μια- δυο ξυλιές παραπάνω και προχωράμε. Κάθε χαζομάρα που κάνεις, οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να σε κάνουν να την «πληρώσεις». Από διαιτησία βέβαια, δε παίρνεις ούτε «κουκούτσι» και εννοείται τα αμφισβητούμενα είναι δικά τους. Είτε είσαι ο Ολυμπιακός, είτε η Ρεάλ, είτε η… Πρόκομ! Βάλτε όλα αυτά στην «κατσαρόλα» συν την τρομερή ευστοχία και θα ψαχτείτε πολύ λιγότερο για το τι συνέβη. Όταν το σκορ στο πρώτο ημίχρονο ήταν 26- 38, οι Ρώσοι είχαν βάλει επτά δίποντα και… επτά τρίποντα!!! Όλα όμως τα ‘χαν φτιάξει έτσι για να ξεκινήσουν από την άμυνά τους. Γνώριζαν ότι ο φετινός Ολυμπιακός στηρίζεται πολύ στην αύρα του.

Στο σκοράρισμα, στο transition. Μπορεί να σε «σκοτώσει» χωρίς το σκοράρισμα του Σπανούλη. Και έτσι μπήκαν πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά. Δε χαλάρωσε η «αρκούδα», ακόμη και όταν ξέφυγε. Και βέβαια στο πρώτο μέρος, εκμεταλλεύτηκε απίστευτα και σε τέλειο βαθμό το άγχος και την πρεμούρα που κυρίευσαν τους Πειραιώτες, όσο μεγάλωνε η ψαλίδα στη διαφορά. Σε όλα τα όπλα της ομάδας του λιμανιού, οι Ρώσοι είχαν απάντηση. Και όσους παίκτες έβαλε ο Σφαιρόπουλος σωστά για να δώσουν σκορ, η ΤΣΣΚΑ τους «σημάδεψε» στην άμυνά τους. Τους πήγε στο «ένας με έναν» και τους τσάκισε. Για αυτό είναι και αυτή που είναι η συγκεκριμένη ομάδα άλλωστε. Ένα μεγάλο ρόστερ, έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σχήμα βρεθεί μπροστά του. Μια ομάδα που σε σειρά αγώνων ή σε βαθμολογικό… μαραθώνιο πολύ δύσκολα χάνει το ρετιρέ.

Για αυτό άλλωστε και η διοίκησή της, αλλά και ο Ιτούδης(έχει μάθει το ποίημα) ουρλιάζουν να αλλάξει το φάιναλ- φορ και η κούπα να δίνεται με στυλ πλέι- οφ! Γιατί τους Ρώσους μπορείς να τους «σκοτώσεις» σε μονό ματς, ειδικά αν πατήσεις και πάνω στα κόμπλεξ που έχουν! Έγινε αυτό τόσες φορές με τον Ολυμπιακό, έγινε με τη Μακάμπι, στο «τσακ» γλίτωσαν πριν λίγους μήνες να το υποστούν από τη Φενέρ. Σε παιχνίδια όμως ομίλων ή σειρές πλέι- οφ, είναι πάντα ακλόνητο φαβορί! Πάντα; Μπαααα. Βρε όταν βλέπουν Ολυμπιακό, δε μπορούν οι άνθρωποι να «καθαρίσουν» ένα ματς. Ποτέ! Η διαιτησία να πούμε 100- 0 σε κάποια σημεία;

Ε, άντε 80- 20 ή τέλος πάντων, όταν χρειάστηκαν οι Ρώσοι τα πήραν τα σφυρίγματα. Πέμπτο φάουλ Σπανούλη, ποτέ. Φάουλ του Παπανικολάου όταν έσωσε τη μπάλα ο Βορόντσεβιτς, ποτέ! Φάουλ του Γκρίν στις βολές, ποτέ! Και δυο αντιαθλητικά μπροστά τους Βρε μπορώ να γράψω κι άλλα. Ο Γιαβόρ ο Σλοβένος ρέφερι είναι… ανερχόμενο «εργαλείο». Να το θυμάστε. Κρατήστε το. Η ΤΣΣΚΑ είχε όλα αυτά, είχε και τα σουτ. Όλα τα είχε. Ο Ολυμπιακός πήρε σκληρό μάθημα. Καλό θα του κάνει. Στο δεύτερο μέρος, η ομάδα ξεκίνησε με τον Σπανούλη να παλεύει να το πάρει πάνω του. Να ξεσηκώσει τον κόσμο. Το έκανε. Απάντησαν οι Ρώσοι και δεν άφησαν τη διαφορά να πέσει σε διψήφιο αριθμό. Όλα αυτά φυσικά, μέχρι να βγουν ξανά τα φαντάσματα.

Γιατί ΤΣΣΚΑ απέναντι σε Ολυμπιακό, χωρίς φαντάσματα δεν υπάρχει. Κάπου εκεί αισθάνθηκαν και πάλι περήφανοι οι Ολυμπιακοί, μιας και τη συγκεκριμένη ομάδα, κάτω να την έχεις και να την πατάς, να αισθάνεσαι πως την έχει αποτελειώσει, θα βρει τον τρόπο να σταθεί όρθια. Να σε τρομάξει. Ναι, «ξύπνησαν» οι εφιάλτες στο 73- 77, αλλά δεν πρόλαβαν οι Πειραιώτες. Και με κοντό σχήμα και χωρίς Σπανούλη, κυνήγησαν στο τελευταίο τρίλεπτο. Το πάλεψαν.

Όμως μη βγάλουμε και σκάρτο τον αντίπαλο. Πριν κάνει την αντεπίθεση ο Ολυμπιακός, είχε ένα 20λεπτο με χαμένα όλα τα «ένας με έναν» και πολλά ριμπάουντ. Λάθη αρκετά και σε αυτά τον οδήγησαν οι αντίπαλοι. Πολύ καλή ομάδα. Ο Τζάκσον έκανε την αρχή, ο Βοροντσέβιτς με τον Χάινς υποδειγματικοί και φυσικά, στο δεύτερο μέρος, οι μπάλες στον Ντε Κολό. Ο Ολυμπιακός παίρνει τον έπαινο της επιμονής και του πάθους. Όμως, ο Χάκετ δεν είναι καλά εδώ και καιρό.

Ο Γιάνγκ «δυσκοίλιος», ο Μιλουτίνοβ «έφαγε» μια ταπάρα από τον Χάινς και πήγε μετά να λιποθυμήσει. Ο Παπαπέτρου μετά από σούπερ εμφανίσεις «έπεσε», ο Αγραβάνης θεωρώ ότι θα μπορούσε να μπει να ρίξει «δυο μπουνιές»(που λέει ο λόγος), αντί του Μιλουτίνοβ και ο Λοτζέσκι ήταν μακριά από τα μεγάλα του βράδια, ενώ και τον περίμεναν οι Ρώσοι πως και πως στην άμυνά τους. Η άνοδος του Παπανικολάου, οι άμυνες του Μάντζαρη και η σταθερότητα του Μπίρτς, μπήκαν δίπλα στους δυο αρχηγούς. Ο Γκρίν με… ενάμιση πόδι, λίγο ήθελε στο τέλος! Παιχνίδι για να το πάρουν στο ΣΕΦ, να το βάλουν στο βίντεο και να δουν πάρα πολλά για την ομάδα τους και το πώς θα πρέπει να αντιδρούν σε όλα. Από μια ήττα, μπορείς να βγάλεις και κέρδη. Αυτό είναι σίγουρο!

ΥΓ. Δε με κάλυψαν οι δηλώσεις του Σφαιρόπουλου!

ΥΓ 2. Ένα μειονέκτημα έχει η φετινή ΤΣΣΚΑ: Προέβλεψα πριν αρχίσει η διοργάνωση, ότι θα πάρει την κούπα. Συνήθως βρίσκω τον δεύτερο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ