OPINIONS

Στη μύτη του Μάνταλου

Στη μύτη του Μάνταλου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για όλα όσα απασχολούν το μυαλό του Κετσπάγια, του ποδοσφαιριστή αλλά και των συμπαικτών του και εξηγεί γιατί είναι τόσο η κομβική η απόφαση συμμετοχής του Μάνταλου ή όχι στο βασικό σχήμα της ερχόμενης Κυριακής.

Να είναι βασικός ο Μάνταλος ή όχι; Ιδού η απορία… Ερώτημα που δεν είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό και σέρνει μαζί του έναν σωρό από παραμέτρους, σκέψεις, εικασίες και υποθέσεις. Από μόνα τους όλα αυτά καταδεικνύουν το γιατί ο Μάνταλος είναι τόσο ξεχωριστός για την ΑΕΚ.

Πόσα πράγματα μπορεί να απασχολούν το μυαλό του και μαζί όλων των άλλων που περιστρέφονται γύρω του; Πόσα κρύβονται πίσω από μία μάσκα που καλύπτει μια εγχειρισμένη μύτη;

ΚΙΝΗΣΗ: Η μάσκα που θα φορά μετρήθηκε λεπτομερώς πάνω σε κάθε καμπύλη του προσώπου του και όπως ο ίδιος έλεγε στους συμπαίκτες του, δεν του προκαλεί αίσθημα βάρους. Είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη παράμετρος διότι αν συνέβαινε το αντίθετο, αν ο ποδοσφαιριστής ένιωθε σε μικρό έστω βαθμό ότι τρέχει άβολα, κουβαλώντας ένα παράταιρο αντικείμενο στο πρόσωπό του, η πρώτη σκέψη του θα ήταν να το ξεφορτωθεί. Η συγκέντρωση θα χαθεί, η ενόχληση θα νικήσει, οι αποφάσεις δεν θα είναι οι σωστές.

ΟΡΑΣΗ: Το δεύτερο καθοριστικό κομμάτι της ιστορίας. Αν απαιτούνται περισσότερες κινήσεις με το κεφάλι από αυτές που μέχρι πρότινος ο ποδοσφαιριστής είχε συνηθίσει να κάνει προκειμένου να αποκτά ξεκάθαρη εικόνα του γηπέδου, αν αναγκάζεται να σκεφτεί περισσότερο από ότι πριν για να αποφασίσει ότι βλέπει σωστά, τότε αυτομάτως θα υφίσταται πρόβλημα. Θα έχει χαθεί το αυθόρμητο της ενέργειας ενός χαρισματικού παίκτη, θα υπάρξει χρονοκαθυστέρηση και μοιραία θα προκληθούν λάθη τα οποία θα συμβούν σε νευραλγικούς χώρους.

ΡΙΣΚΟ: Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στον ποδοσφαιριστή ότι με ένα δυνατό, στα όρια του σκληρού (όχι σκόπιμου, αλλά αντιαθλητικού) χτυπήματος στη μύτη, αυτή δεν θα φύγει και πάλι από τη θέση της. Το μετεγχειρητικό στάδιο είναι πολύ μικρό για να πιστοποιηθεί ότι μια δυνατή επαφή που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα, θα είναι ανώδυνη. Η μάσκα εγγυάται στον Μάνταλο ότι θα υπάρχει σταθερότητα στην πληγείσα περιοχή, όχι όμως και απόλυτη προστασία σε ένα κόκκαλο που ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία αποθεραπείας.

ΔΙΨΑ: Θέλει πολύ να αγωνιστεί. Σε ελάχιστο χρόνο μετά τον ανατριχιαστικό τραυματισμό του και πριν ακόμα χειρουργηθεί, ο Μάνταλος είχε από μόνος του μπει στη διαδικασία του ψαξίματος για την καταλληλότερη συνταγή προκειμένου να αγωνιστεί την Κυριακή. Όταν με επίσημη ενημέρωση η ΑΕΚ απέκλειε το ενδεχόμενο να είναι διαθέσιμος για τους αγώνες της Εθνικής, ο αρχηγός της Ένωσης είχε βιδώσει στο μυαλό του ότι θα αγωνιστεί νωρίτερα, στο ντέρμπι.

ΦΟΒΟΣ: Είναι η παράμετρος που ίσως ούτε ο ίδιος έχει ακόμα υπολογίσει απόλυτα. Θα το διαπιστώσει όταν (εάν κι εφόσον) πατήσει χορτάρι και ξεκινήσει το ματς ή χρησιμοποιηθεί ως αλλαγή. Θα του βγουν ένστικτα προφύλαξης και αυτοσυντήρησης; Θα έχει στο πίσω μέρος του μυαλό του το ανθρωπάκι που θα του φωνάζει συνέχεια να προσέχει για να μην έχει κι άλλο χειρουργείο στα καπάκια; Θα μπει στον αγώνα σαν να μην συμβαίνει τίποτα, σκεπτόμενος ότι η μάσκα είναι πανοπλία, άρα τον καθιστά άτρωτο; Αυτά ακόμα, ούτε ο ίδιος τα ξέρει…

ΕΜΠΝΕΥΣΗ: Η περιπέτειά του έχει όντως επηρεάσει θετικά τα αποδυτήρια. Εκτός του ότι πρόκειται για πρόσωπο αγαπητό σε όλους, η επιθυμία του να γίνει μπροστάρης και να μπει στο γήπεδο προκειμένου να ηγηθεί ακόμα και στην κατάσταση που βρίσκεται, όπως και να το κάνουμε εμπνέει και ενώνει τους ποδοσφαιριστές σε μια περίοδο με πολλά αγωνιστικά προβλήματα για την ομάδα και μια χαμένη ευκαιρία (με τον Ηρακλή) πολύ νωπή ακόμα. Εκείνος που ξεπερνά τον εαυτό του ενεργοποιεί τους τριγύρω του να υπερβάλουν εαυτούς εξίσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Με Μάνταλο κόντρα στον Ολυμπιακό η ΑΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ