OPINIONS

Σε δύο χρόνια από σήμερα…

Σε δύο χρόνια από σήμερα…
INTIME SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την αφετηρία μίας πορείας με σκοπό την αντεπίθεση της ΑΕΚ και την επανατοποθέτησή της στον ποδοσφαιρικό χάρτη σε θέση που δεν θα υποτιμά την τεράστια ιστορία της. Δεν είναι απλά ένα πρόσωπο, είναι 5 στο σύνολο!

Είναι περιττό νομίζω το να κάτσω και να σας αραδιάσω όλα όσα μπορεί, θέλει ή είναι ικανός να πετύχει ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Η οικονομική επιφάνειά του γνωστή, η επιχειρηματική δράση του επίσης.

Όταν επιστρέφεις στο μηδέν και αναγεννάσαι, γιγαντώνεσαι και εξελίσεσαι σε οικονομικό κολοσσό, είσαι καπάτσος. Η ΑΕΚ επιστρέφει σε χέρια ικανά και γνώριμα τα οποία βουτούν σε τσέπες γεμάτες. Είναι η καρδιά του όμως και το πάθος του για εκείνη τα δύο πρωταρχικά στοιχεία για την αντεπίθεση.

Πολλοί δεν πιστεύατε, τώρα όμως ξέρετε… Είναι εδώ, δυνατός και αποφασισμένος. Αλλά πολύ περισσότερο κατασταλλαγμένος στα πρόσωπα. Σε δύο χρόνια από σήμερα θα μιλάμε για μια άλλη ΑΕΚ. Και αυτό δεν εξασφαλίζεται μόνο μέσα από το χρήμα αλλά και από την επιλογή των ανθρώπων της επόμενης ημέρας.

Ο Τραϊανός Δέλλας…

… είναι ο προπονητής του μέλλοντος καθώς «πιστεύω σε σένα και θεωρώ ότι με τον Μπάγεβιτς κοντά σου σε ρόλο συμβουλευτικό θα γίνεις στα επόμενα δύο χρόνια ο κορυφαίος έλληνας προπονητής» όπως του ειπε Μελισσανίδης. Ο αποκαλούμενος και ως Κολοσσός είχε αναλάβει τις τύχες της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της περυσινής εφιαλτικής σέζον (μέσω της οποίας συντελέστηκε ο αγωνιστικός υποβιβασμός στη Β' Εθνική, προτού αποφασιστεί η επανεκκίνηση από τη Γ' λόγω εταιρικής πτώχευσης) και παρά το γεγονός ότι η Ενωση δεν κατάφερε να σώσει την παρτίδα, εκείνος έδωσε στους ποδοσφαιριστές την εντύπωση πως αν βρισκόταν στο τιμόνι της ομάδας νωρίτερα, εκείνη δεν θα είχε φτάσει στο σημείο να παλεύει μέχρι την τελευταία αγωνιστική για τη σωτηρία της.

Είναι ομολογουμένως πολύ μικρό το δείγμα για να προβλέψει κανείς αν ο Δέλλας θα εξελιχθεί σε έναν προπονητή που θα αφήσει τη σφραγίδα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο οι πρώην συμπαίκτες του στην ΑΕΚ (και νυν συνεργάτες του σε αυτήν) υπερθεματίζουν για την ικανότητά του να «διαβάζει» τον αντίπαλο τον καιρό που αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της κιτρινόμαυρης άμυνας αλλά και της εθνικής ομάδας. Διακρινόταν για την ικανότητά του να κατευθύνει την εκάστοτε ομάδα του από τα μετόπισθεν και να δίνει τις κατάλληλες οδηγίες σε κρίσιμες στιγμές αγώνων, ακόμα και όταν αυτές παρέκκλιναν από εκείνες των προπονητών του οι οποίες τις δέχονταν και υποστήριζαν καθώς έφερναν αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος…

… ούτε χρόνο δεν συμπλήρωσε ως ατζέντης ποδοσφαιριστών ο ποδοσφαιριστής - σύμβολο για τη νεότερη γενιά των ΑΕΚτζήδων. Στο κάλεσμα τουνΔημήτρη Μελισσανίδη να αναλάβει ως τεχνικός διευθυντής της ομάδας και επί της ουσίας να πάρει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις για τον σχηματισμό του ρόστερ με το οποίο η ποδοσφαιρική Ένωση θα εκκινήσει από τη Γ' Εθνική, ο Νίκος Λυμπερόπουλος βρήκε το όραμα που αναζητούσε μετά το τέλος της σπουδαίας καριέρας του και μαζί τον ρόλο που θεωρεί ότι του ταιριάζει καλύτερα για να παραμείνει ενεργός ως μέλος ενός συνόλου και όχι λειτουργώντας ατομικά.

"Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου μέσα σε ομάδες", είπε όταν του έγινε η πρόταση και δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά να αλλάξει αμέσως επαγγελματικό προσανατολισμό παρά το γεγονός ότι είχε ήδη συνάψει συμφωνίες εκπροσώπησης ανερχόμενων ποδοσφαιριστών όπως ο Αυλωνίτης του Πανιωνίου και ο Κάτσε του ΠΑΟΚ. Στον έναν χρόνο που πρόλαβε να δραστηριοποιηθεί ως μάνατζερ παικτών, όργωσε τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδας αναζητώντας ποδοσφαιριστές ταλαντούχους σε μικρές ηλικίες, κάποιους εκ των οποίων είναι πολύ πιθανόν να δούμε αγωνιζόμενους στην ΑΕΚ των επόμενων χρόνων ύστερα από δική του εισήγηση. Ο Μελισσανίδης, ο άνθρωπος που τον έφερε στην Ενωση το καλοκαίρι του 2003 πληρώνοντας για την απόκτησή του ως εξωθεσμικός παράγοντας, θεωρεί ότι είναι ένας από τους πλέον ντόμπρους χαρακτήρες που έχουν αναδειχθεί μέσα από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς…

… βρίσκεται στην αφετηρία της πέμπτης θητείας του στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις προηγούμενες καθώς θα είναι ο επικεφαλής της εκ βάθρων αναδόμησης του ποδοσφαιρικού τμήματος και ο άνθρωπος που θα δίνει την τελική έγκριση για όλες τις αποφάσεις. Λειτουργώντας ως εκτελεστικός διευθυντής θα είναι τα μάτια και τα αφτιά του Μελισσανίδη εντός του κιτρινόμαυρου κόσμου αφού ο χρηματοδότης της Ενωσης δεν σκοπεύει, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, να ασχοληθεί επισταμένως με κάτι άλλο πέραν της κατασκευής ποδοσφαιρικής έδρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Μπάγεβιτς ήταν άλλωστε ο άνθρωπος-κλειδί για τις τελικές αποφάσεις του Μελισσανίδη όσον αφορά στα πρόσωπα που θα εμπιστευόταν για την «αντεπίθεση» της ΑΕΚ μέσα από την επανεκκίνησή της στη Γ' Εθνική. Αν ο πλέον επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας είχε αντίθετη άποψη για κάποιον ή κάποιους εκ των νέων συνεργατών του, το βέβαιο είναι ότι θα είχε πείσει τον Τίγρη να τους αφήσει εκτός του σχεδιασμού του. Ο 64χρονος Ντούσκο θα κρίνει τη δουλειά όλων των άλλων, θα εκφράζει άποψη για τις επιλογές ποδοσφαιριστών, θα δίνει προπονητικές συμβουλές (αλλά σε καμία περίπτωση κατευθύνσεις) και θα έχει ρόλο ελεγκτικό ακόμα και στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας που θα συσταθεί όταν η ΑΕΚ επιστρέψει (αρχικώς) στη Β' Εθνική και λάβει ξανά εταιρική μορφή ως ΠΑΕ.

Ο Άκης Ζήκος…

… είναι ο μοναδικός έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (το 2004 με τη φανέλα της γαλλικής Μονακό απέναντι στην Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο) δραστηριοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως ατζέντης ποδοσφαιριστών. Ωστόσο η τιμιότητά του και η επιλογή του να λέει την αλήθεια και όχι να «παραμυθιάζει» τους εκπροσώπους του προκειμένου να κερδίζει συνεργασίες, δεν τον βοήθησαν να εξελιχθεί σε έναν χώρο που (τουλάχιστον στην Ελλάδα) το... χάιδεμα αφτιών και οι φρούδες υποσχέσεις από μάνατζερ σε ποδοσφαιριστές είναι μέρος του παιχνιδιού, αν όχι ένα από τα πλέον σημαντικά. Ο ίδιος μέσα από την καθημερινή τριβή αντιλήφθηκε ότι δεν του ταίριαζε ιδιαίτερα η συγκεκριμένη ασχολία με τον τρόπο που ακολουθείται στην Ελλάδα και αναζητούσε κάτι άλλο για να παραμείνει ενεργός στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η πρόταση του Μελισσανίδη να πάρει τη δουλειά ως υπεύθυνος για την οργάνωση, στελέχωση και εποικοδομητική λειτουργία των Ακαδημιών της ΑΕΚ ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να προκύψει στο δρόμο του. Φέρνει μαζί του εμπειρία και παραστάσεις από τον τρόπο δουλειάς και ανάδειξης ταλέντων που εφαρμόζουν οι γαλλικοί σύλλογοι και πάνω σε τέτοια πρότυπα θέλει να βάλει τις βάσεις της δημιουργίας. Βρίσκεται ήδη σε επαφή με γαλλικούς συλλόγους ζητώντας συγκεκριμένες πληροφορίες και καταστρώνοντας το δικό του σχέδιο, ενώ υπό τον έλεγχό του θα βρίσκονται στο εξής όλοι οι προπονητές των μικρότερων (ηλικιακά) ποδοσφαιρικών τμημάτων της Ενωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ