OPINIONS

Η φλόγα του Ουζουνίδη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΙΕΤΖ ΛΕΓΚΝΙΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΜΙΕΤΖ ΛΕΓΚΝΙΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την ΑΕΚ όπως την οραματίζεται ο νέος προπονητής της και εξηγεί το πώς ο Μελισσανίδης έγινε "Ουζουνιδικός".

Απ' όσα είπε, κυρίως όμως από όσα δουλεύει ο Μαρίνος Ουζουνίδης στο Κίελτσε, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι η δική του ΑΕΚ θα είναι σημαντικά διαφορετική ως προς τον τρόπο σκέψης, δράσης και λειτουργίας, εν συγκρίσει με εκείνη του Μανόλο Χιμένεθ. Είναι εύκολο να λες "θα παίξουμε πιο επιθετικά".

Το δύσκολο είναι να το παρουσιάσεις στον αγωνιστικό χώρο, εγκαθιστώντας το διαφοροποιημένο σκεπτικό στο μυαλό ποδοσφαιριστών οι οποίοι κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα, στηριζόμενοι πρωτίστως στη συμπαγή άμυνά τους και δευτερευόντως στις ατομικές εξάρσεις του ταλέντου τους και στις επιθετικές ελευθερίες που τους επέτρεπε ο προκάτοχος του Μαρίνου.

Τώρα πλέον μιλάμε για μια Αλλη Εντελώς Κατάσταση… Ο Ουζουνίδης δεν τους φορτώνει με μαζεμένες πληροφορίες. Δουλεύει με το μυαλό τους ημέρα με την ημέρα, ώστε η διαδικασία αλλαγής ποδοσφαιρικής προσέγγισης να φιλτράρεται σωστά. Η μεγάλη διαφορά του από τον Χιμένεθ, εστιάζεται στο ότι ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ θέλει να βλέπει περισσότερες συντονισμένες και αυτοματοποιημένες προσπάθειες στον αγωνιστικό χώρο. Δεν τρελαίνεται με τον αυτοσχεδιασμό, τουλάχιστον στο βαθμό που αυτός αποτελεί και το πρωταρχικό πλάνο.

Ασφαλώς θα εμπιστευθεί την πρωτοβουλία του ποδοσφαιριστή με τις ξεχωριστές τεχνικές δεξιότητες, αλλά δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο να γίνει… σύστημα, καταπατώντας τις τακτικές αρχές του συνόλου. Είναι στόχος του να παρουσιάσει μια ομάδα ελκυστική στο μάτι και πιστεύει ότι έχει τις γνώσεις και τη μέθοδο για να τα καταφέρει.

Όταν θα αφιχθούν οι νέες απαιτητές προσθήκες, η επιθυμία του να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, θα μετουσιωθεί σε πράξεις εντός του γηπέδου. Έχει σπουδαίο αγωνιστικό όραμα για την ΑΕΚ ο Μαρίνος και ας μην το διατυμπανίζει.

ΜΕ ΟΠΑΔΟ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ

Η μεγαλύτερη αλλαγή που συντελείται στο ποδοσφαιρικό τμήμα το τρέχον καλοκαίρι, αφορά στη μεταχείριση που απολαμβάνει από τη διοίκηση ο νέος προπονητής. Στην ΑΕΚ του προ πενταετίες restart και της ισχύουσας τάξης πραγμάτων, η οποία βαίνει αισίως στην 6η σεζόν της δεύτερης "Μελισσανίδειου" εποχής στην ιστορία της ομάδας, συμβαίνει κάτι πρωτοποριακό. Ο προπονητής έχει ενεργό ρόλο (και μάλιστα τον τελευταίο λόγο) στην επιλογή των παικτών.

Αυτό δηλαδή που κανείς εκ των προηγούμενων (Δέλλα, Πογέτ, Κετσπάγια και Χιμένεθ) κατάφερε να κερδίσει από τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ. Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό το «εργαλείο» δουλειάς πού εξασφάλισε ο Μαρίνος Ουζουνίδης και το οποίο προφανέστατα είναι προϊόν δικής του πειθούς στη συζήτηση που είχε με τον Μελισσανίδη, προτού αναλάβει την ΑΕΚ.

Η δυνατότητα επιλογής των παικτών μέσα από τις λίστες που του παρουσιάζει το αρμόδιο μεταγραφικό επιτελείο, είναι μια πολυτέλεια που του επιτρέπει να προσθέσει στην ομάδα πρόσωπα με τα χαρακτηριστικά που λείπουν από την ΑΕΚ. Να έχει τον τελευταίο λόγο, μαζί και την ευθύνη. Τα ζήτησε ο προπονητής και ο «τίγρης» του τα έδωσε, ίσως διότι διέκρινε τη φλόγα και την αυτοπεποίθηση που έψαχνε να βρει σε όλους τους προηγούμενους.

Είχε μαζί του μια κουβέντα η οποία ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο και ολοκληρώθηκε στα χρήματα, όχι επειδή ο Ουζουνίδης το ζήτησε, αλλά επειδή έπρεπε κάποια στιγμή να ακούσει και πόσα θα παίρνει. Όταν σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι (εξαίρεση ο Χιμένεθ το Γενάρη του 2017) είχαν ως αφετηρία τις αποδοχές, για τον Μαρίνο σημασία είχε ότι τον κάλεσε στο τηλέφωνο ο Μελισσανίδης και του ζήτησε να μιλήσουν.

Στα πρώτα δέκα λεπτά της κουβέντας, ο "Τίγρης" έγινε "Ουζουνιδικός". Είχε απέναντί του έναν τύπο που του έλεγε με περίσσεια αυτοπεποίθηση ότι η ΑΕΚ μπορεί να παρουσιάσει πολύ καλύτερη μπάλα και εκστασιάστηκε. Για τον Μελισανίδη, ο Μαρίνος είναι το μεγάλο στοίχημα! Διότι τον γούσταρε και τον αναγνώριζε τον Μανόλο, όμως το ποδόσφαιρό του δεν του άρεσε. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ