OPINIONS

Έλληνες και ξένοι

Έλληνες και ξένοι
INTIME SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την εξ αναγκασμού στροφή της ΑΕΚ στις ξένες αγορές, τις λιγοστές εγχώριες επιλογές ποιότητας σε γηγενείς ποδοσφαιριστές και τη μετεγγραφική πολιτική της Ένωσης η οποία αρκετά νωρίς, προκαλεί πολλή συζήτηση.

Το σχέδιο ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο: "Προτεραιότητα σε ικανούς γηγενείς ποδοσφαιριστές και ανάδειξη νέων Ελλήνων". Βάσει αυτού πορεύθηκε η ΑΕΚ τα προηγούμενα δύο χρόνια και με άξονα την αδιαπραγμάτευτη τήρησή του θα έχει (σίγουρα) στο ρόστερ της επόμενης σεζόν τους Ανέστη, Μπακάκη, Κολοβέτσιο, Σοϊλέδη, Λαμπρόπουλο, Μάνταλο, Πλατέλλα, Αραβίδη, Ανάκογλου, Ανέστη, Τζανετόπουλο και Πεταυράκη (ενώ περιμένουν στο ακουστικό τους οι Ρόβας, Σαρρής και Μ. Ντούνης). Μια αποδεδειγμένα ποιοτική μαγιά ελλήνων παικτών, με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, η οποία μάλιστα δεν είναι και ιδιαίτερα κοστοβόρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις, τα ταξίδια του τεχνικού διευθυντή, Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς και η ξεκάθαρη στροφή της ΑΕΚ στις ξένες αγορές, δεν συνιστούν παρεκτροπή από το αρχικό πλάνο όπως πολλοί αντιλαμβάνονται και βιάζονται να αναγνώσουν, αγνοώντας συγκεκριμένες παραμέτρους.

Θα συνιστούσε εκτροχιασμό αν υπήρχε πληθώρα Ελλήνων παικτών έτοιμων για την ενδεκάδα της Ένωσης, εκείνων που (όπως έχει πολλάκις τονίσει ο Μιλοβάνοβιτς) «θα είναι καλύτεροι από τους ήδη υπάρχοντες». Διότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αυτή την περίοδο η ομάδα αναζητεί τις 5-6 προσθήκες που θα την εξελίξουν από ένα καλό σύνολο (που ήδη είναι) σε εκείνο που θα κάνει αμέσως πρωταθλητισμό.

Τα δύο αποτρεπτικά στοιχεία

Ασφαλώς και υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις... Ο Γούτας, ο Κουρμπέλης, ο Γιαννιώτας, ο Κοροβέσης. Και πάλι όμως, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι κάποιος εξ αυτών (ή κάποιοι άλλοι 'Έλληνες που ενδεχομένως τώρα αδικώ με τη μη αναφορά τους) θα εμφανιστεί αύριο το πρωί στα Σπάτα και θα αποδείξει ότι είναι περισσότερο έτοιμος (αλλά κυρίως ικανότερος) για την ενδεκάδα (συγκριτικά ανά θέση) από τον Κολοβέτσιο, τον Τζανετόπουλο, τον Πλατέλλα ή τον Σοϊλέδη; Ουδείς μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο...

Εδώ ερχόμαστε στη δεύτερη παγίδα. Οι ομάδες οι οποίες διαθέτουν καλούς έλληνες παίκτες, υπάρχουν φορές που δεν ξέρουν τι ζητάνε! Η απόκτηση των Μάνταλου, Κολοβέτσιου και Μπακάκη (αναφέρομαι στις συγκεκριμένες επειδή συντελέστηκαν με αγορά) προϋπόθετε όχι μόνο την επιθυμία των προαναφερθέντων να υπηρετήσουν το πλάνο που τους αναλύθηκε από τον πρώην Τ.Δ. Νίκο Λυμπερόπουλο, αλλά και τη λογική προσέγγιση του θέματος από τους ιδιοκτήτες των συλλόγων στους οποίους αγωνίζονταν.

Κοστολόγησαν σωστά τους ποδοσφαιριστές, επέδειξαν διάθεση διαπραγμάτευσης και οι συμφωνίες επετεύχθησαν. Οταν όμως ο (Χ) Αστέρας Τρίπολας πιστεύει ότι δικαιούται να ζητεί ένα ποσό κοντά στο 1 εκατ. ευρώ για να παραχωρήσει τον (Χ) Κουρμπέλη, εύκολα κανείς μπορεί να αντιληφθεί ότι ο αγοραστής θα κάνει πίσω. Αφενός διότι δεν έχει πειστεί ότι ο εν λόγω παίκτης είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά σε ομάδα πρωταθλητισμού, αφετέρου διότι ένα τέτοιο ποσό θα μπορούσε να δαπανηθεί σε συμβόλαιο ποδοσφαιριστή εγνωσμένης αξίας και ποιότητας. Αναγνωρισμένου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς...

Συζήτηση απλά για να γίνεται...

Επίσης πρέπει να ομολογηθεί ότι η επιθυμία του κόσμου της ΑΕΚ να δει με το καλημέρα στη Σούπερ Λίγκα ομάδα ικανή να χτυπήσει το πρωτάθλημα, έχει προκαλέσει και μία (άδικη εν πολλοίς) πρεμούρα για τους παίκτες που θα έρθουν ή τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανηθούν. Θυμίζω απλά (για ακόμα μία φορά) ότι ο Γιόχανσον και ο Σιμόες αποκτήθηκαν χωρίς να χρειαστεί αντίτιμο σε ομάδα και είναι ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου. Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι και οι επόμενοι θα είναι τέτοιοι; Ότι δηλαδή θα «κουμπώσουν» αμέσως με τους υπόλοιπους και θα ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας;

Είμαστε στον Απρίλιο ακόμα, ούτε στα μισά του μήνα για να ακριβολογούμε. Οι περιπτώσεις που ο Μιλοβάνοβιτς εξετάζει για συγκεκριμένες θέσεις είναι (συνολικά) περισσότερες από 30. Να είστε βέβαιοι ότι οι επιλογές θα γίνουν με γνώμονα την παρουσίαση μίας ομάδας ανταγωνιστικής και ελκυστικής, διότι όπως και να το κάνουμε, στο DNA της ΑΕΚ προβλέπεται και το επιθετικό (όχι βέβαια το αφελές) ποδόσφαιρο. Ας έχουμε υπομονή για να κάνουμε το σωστό ταμείο όταν αυτό θα πρέπει να πραγματικά να γίνει.

Να έχετε υγεία εσείς και οι οικογένειές σας, Καλή Ανάσταση, να χαμογελάτε και να βοηθάτε όσο μπορείτε (και όχι μόνο αυτές τις μέρες) όσους έχουν την ανάγκη μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ