OPINIONS

Έξυπνες βόμβες

Έξυπνες βόμβες
Δέλλας, Αραβίδης INTIME SPORTS

Το Sport24.gr καταγράφει την πραγματικότητα στις μεταγραφικές επιδιώξεις της ΑΕΚ. Τι ζητεί ο Μιλοβάνοβιτς από τους ατζέντηδες, το ταβάνι στα συμβόλαια, οι προοπτικές μεταπώλησης και η πιθανότητα της προσθήκης... αεροδρομίου ως απρόβλεπτο κερασάκι στην τούρτα.

Ξεκινάμε από το πρώτο και βασικό ζητούμενο: Προτεραιότητα για την ΑΕΚ (και ορθώς ως τέτοια ιεραρχείται) αποτελεί η κατασκευή γηπέδου. Τούτο συνιστά την αφαίρεση ενός σημαντικού μέρους των εσόδων από τα εισιτήρια διαρκείας καθώς τις τελευταίες δύο σεζόν αυτό αποταμιεύτηκε στον κουμπαρά υπέρ ανέγερσης της "Αγιάς Σοφιάς".

Χρήματα τα οποία δεν συνυπολογίστηκαν στον προϋπολογισμό των προηγούμενων δύο ετών. Αναμένουμε να διαπιστώσουμε αν αυτό θα ισχύσει εφέτος, άλλωστε ένας από τους λόγους που η Ένωση αποφάσισε να εντείνει τις πιέσεις της προς την Κυβέρνηση, είναι και η ανάγκη να γνωρίζει τι θα κάνει με τις κάρτες των διαρκείας και αν θα αποφασιστεί εκ νέου ότι το 50% των εσόδων θα ακολουθήσει το δρόμο του "παγώματος". Κάτι που σε κάθε περίπτωση φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο.

Το δεύτερο βασικό ζητούμενο αφορά στην αναγκαιότητα πλέον να υπάρχει καθαρή θέση (ισορροπημένος ισολογισμός ή ακόμα και κερδοφορία εφόσον αυτή μπορεί να είναι εφικτή) της εταιρίας τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε η ΠΑΕ να ολοκληρώσει επιτυχώς την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μέσω της συμμετοχής της στο (προελεγκτικού χαρακτήρα) Elite Group.

Συνεπώς και από τη στιγμή που τα προαναφερθέντα είναι αδιαπραγμάτευτα...

... η ΑΕΚ καλείται να πετύχει την αγωνιστική ανέλιξή της μέσα από ιδιαίτερα προσεγμένες κινήσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν αλόγιστες σπατάλες και κόστη τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο την εταιρική ισορροπία. Εξυπακούεται ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή, η αγοραστική δυνατότητά της μειώνεται ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι απαιτήσεις για όσο το δυνατόν πιο έξυπνες προσθήκες οι οποίες συνάμα θα βοηθήσουν την ομάδα να ανεβάσει σημαντικά το επίπεδό της.

Άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός της δημιουργίας ενός πολυάριθμου κορμού (17-18) παικτών, μέσα από τις αναγκαστικές πορείες σε Γ' και Β' Εθνική. Ποδοσφαιριστές που ήδη υπάρχουν στο ρόστερ της ΑΕΚ και θα πορεύονται μαζί της τουλάχιστον κατά τις πρώτες δύο σεζόν της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα. Εκτός εάν προκύψει μεταγραφή τους σε ομάδες του εξωτερικού, κάτι που επί της παρούσης η Ένωση δεν δείχνει διάθεση να συζητήσει.

Ο κόσμος της ομάδας...

... είναι λογικό και απόλυτα δίκαιο να ζητεί προσθήκες παικτών ανώτερης κλάσης. Έχει ματώσει οικονομικά και έχει βάλει πλάτη χρόνια τώρα ρίχνοντας χρήματα σε άδεια βαρέλια και εισπράττοντας απογοήτευση. Πρέπει όμως να γνωρίζει και την αλήθεια, αυτή που το Sport24.gr καταγράφει από την αρχή αυτής της προσπάθειας (2013) με μοναδικό σκοπό να παρουσιάζει την πραγματικότητα και να κρατά ενήμερους τους αναγνώστες τους σε όσα αφορούν τις μεταγραφικές σκέψεις και επιδιώξεις της ΑΕΚ.

Ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς ζητεί συγκεκριμένα πράγματα από τους ατζέντηδες, κυρίως από εκείνους με τους οποίους έχει προκριθεί προτεραιότητα συνεργασίας, αλλά και όσους τον προσεγγίζουν για να του προτείνουν παίκτες. Καθιστά σαφές ότι η Ένωση ψάχνει για ποδοσφαιριστές με γεμάτες από συμμετοχές σεζόν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ηλικίας κάτω των 28 (ακόμα προτιμότερο αν είναι και κάτω των 26) ετών οι οποίοι θα έχουν αξία μεταπώλησης.

Ασφαλώς, υπάρχει και ταβάνι στις αποδοχές. Η ΑΕΚ δεν σκοπεύει να πληρώνει περισσότερα από 400.000 το χρόνο σε ποδοσφαιριστή της, ενώ το ποσό αυτό θα φορά σε περιπτώσεις παικτών που θα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστοί. Κοινώς με χρήματα αυτού του ύψους (ίσως και λίγο παραπάνω αν πρόκειται για κάτι σπουδαίο) η Ένωση, πεπεισμένη ότι οι αγορές το επιτρέπουν λόγω της γενικότερης κρίσης, προσδοκά να κάνει 2-3 μεταγραφικά μπαμ. Παίκτες δηλαδή εγνωσμένης αξίας που θα την ανεβάσουν αμέσως επίπεδο.

Και οι οποίοι, αν κρίνουμε από το ναυάγιο στις βραζιλιάνικες υποθέσεις, θα είναι προτιμότερο να βρίσκονται σε φάση εξασφάλισης της ελευθερίας τους. Ή να υφίσταται η προοπτική απόκτησής τους με δανεισμό και οψιόν αγοράς.

Ο απρόβλεπτος (ξεσηκωτικός) παράγοντας...

... θα επιβεβαιωθεί στην περίπτωση που ο Δημήτρης Μελισσανίδης πάρει περισσότερο προσωπικά μία ή περισσότερες περιπτώσεις, αποφασίζοντας να κάνει τα δικά του (εκτός σχεδίου και προϋπολογισμού) δώρα στην ΑΕΚ. Αν δηλαδή πάρει επάνω του κόστος μίας μεταγραφής επιπέδου Σκόκο, όπως παλαιότερα είχε πράξει με άλλες περιπτώσεις.

Ακόμα και τούτο όμως δεν συνεπάγεται ότι η ομάδα θα αλλάξει μονομιάς επίπεδο και θα γίνει άκρως ανταγωνιστική και διεκδικήτρια τίτλου. Μπορεί να το πετύχει και δίχως μεταγραφές αεροδρομίου, αρκεί οι επιλογές που θα γίνουν να αποδειχθούν προσεγμένες, να καλύψουν τα διαπιστωμένα κενά και να προσθέσουν την ποιότητα που απαιτείται. Κοινώς, έξυπνες βόμβες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ