OPINIONS

Διαχείριση μυαλού

Διαχείριση μυαλού
INTIME SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τα πρώτα όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σημάδια στον επηρεασμό της ψυχολογίας και του μυαλού των παικτών της ΑΕΚ ενόψει των αγώνων κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

Θα δούμε και θα καταλάβουμε πολλά για τη συγκεκριμένη ΑΕΚ μέσα στο Φεβρουάριο. Ήδη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μετά την είδηση της κλήρωσης με τον Ολυμπιακό στη φάση των «8» του Κυπέλλου Ελλάδας, παραπέμπει σε (ένα βαθμό λογικό και εξηγήσιμο) επηρεασμό της ψυχολογίας και του μυαλού των ποδοσφαιριστών της ομάδας.

Όποιος εξ αυτών ισχυρίζεται ότι η σκέψη του δεν ταξιδεύει σε αυτά τα δύο ματς, σαφώς και δεν λέει όλη την αλήθεια. Από την άλλη είναι και κάτι το φυσιολογικό όταν όλα τριγύρω τους καταπιάνονται με το συγκεκριμένο γεγονός. Οι οπαδοί, ο Τύπος, οι φίλοι και γνωστοί τους.

Αδιάφοροι σίγουρα δεν παρουσιάστηκαν απέναντι στον Απόλλωνα, τουναντίον είχαν πάθος και θέληση κόντρα στην αντιξοότητα που αρχικώς του ανάγκασε να αγωνίζονται με αριθμητικό μειονέκτημα από το 20΄ και ακολούθως τους επέβαλε να παλεύουν με 9 στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Ωστόσο τη συγκέντρωση που είχαν σε άλλους αγώνες, μάλλον την είχαν κλειδώσει στα αποδυτήρια. Σωρηδόν τα αβίαστα και προσωπικά λάθη και μία ακατάσχετη βιασύνη να χαρακτηρίζει τις ενέργειές τους. Ήταν ένα κακό βράδυ και αυτή η αλήθεια δεν πρέπει να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Είναι πρωτόγνωρο για πολλούς εκ των ποδοσφαιριστών που σήμερα φορούν τη φανέλα της ΑΕΚ να διαχειρίζονται καταστάσεις όπως αυτή. Απλά δεν τους έχει ξανασυμβεί. Και απαιτεί προσήλωση και ενδελεχή προσωπική αναζήτηση του καθενός εξ αυτών προκειμένου να μην τους γυρίσει μπούμερανγκ αυτή η ιστορία. Η Ένωση παραμένει αυτή τη στιγμή ομάδα της Β' Εθνικής και έχει απέναντί της αντίπαλο επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ που, έστω κι αν εφέτος παρουσιάζεται λιγότερο αξιόπιστος από παλαιότερα, δεν παύει να έχει νικήσει στην έδρα του την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Γιουβέντους.

Αποτυχία, επιτυχία, διαχωρισμός

Ούτε η πρόκριση είναι αυτοσκοπός, ούτε η κατάκτηση του Κυπέλλου πρέπει να προβάλλεται ως απαίτηση όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ομάδα ανώτερη και πιο ποιοτική σε αρκετές θέσεις. Ασφαλώς όσοι θα αγωνιστούν, οφείλουν να καταθέσουν ότι καλύτερο διαθέτουν, δικαιούνται να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την έκπληξη και θα χτυπήσει άσχημα αν πέσουν αμαχητί.

Ωστόσο ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει στο μυαλό τους από σήμερα, διότι κινδυνεύουν να ακολουθήσουν ένα τριπάκι που θα τους κάνει να θεωρήσουν πριν ακόμα παίξουν, ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός θα είναι αποτυχία! Δεν πρέπει να το βλέπουν έτσι... Θα έχουν αποτύχει αν βγουν στο γήπεδο και είναι κατώτεροι των προσωπικών στάνταρ τους, αν δεν ακολουθήσουν σωστά το πλάνο του προπονητή, αν φοβηθούν, δειλιάζουν, λιγοψυχήσουν. Το να βρεθούν εκτός συνέχειας δεν θα είναι το παράλογο αλλά το φυσιολογικό της ιστορίας. Αρκεί να βάλουν στον Ολυμπιακό δύσκολα.

Είναι καλό να γνωρίζεις μέχρι που φτάνει το σεντόνι σου και να μην αιθεροβατείς. Οφείλεις να κατανοείς την πραγματικότητα και να προσαρμόζεις σε αυτήν τις απόψεις και δράσεις σου. Η ΑΕΚ έχει μπροστά της ένα ωραίο ποδοσφαιρικό στοίχημα το οποίο καλείται να διαχειριστεί με ταπεινότητα και σεβασμό, προς Θεού όχι με φόβο. Χαμένος δεν είσαι ποτέ πριν παίξεις, όμως δεν θα κερδίσεις τίποτα με υπεροψία και ξένο προφίλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ