ΜΠΑΣΚΕΤ

Το ελληνικό μπάσκετ στο πλευρό του Αντετοκούνμπο

Το ελληνικό μπάσκετ στο πλευρό του Αντετοκούνμπο

Με αφορμή τα ρατσιστικά σχόλια κατά του Γιάννη Αντετοκούνμπο, το Sport24.gr ρώτησε παίκτες και προπονητές του ελληνικού μπάσκετ την άποψη τους. Διαβάστε τι είπαν μεταξύ άλλων οι Παπαμακάριος, Φραγκιας, Αγγέλου για τον Έλληνα άσο που ξεκινάει τις υποχρεώσεις του με την εθνική νέων ανδρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ταλίν

Άδικη χαρακτήρισαν στην πλειοψηφία τους, οι άνθρωποι του ελληνικού μπάσκετ που ρωτήθηκαν από το Sport24.gr την ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από τη Χρυσή Αυγή.

Διαβάστε ακόμη το κείμενο του Στέφανου Τριαντάφυλλου που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση του ΝΒΑ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προετοιμάζεται για να πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ταλίν της Εσθονίας με την εθνική νέων ανδρών, αφήνοντας όλα όσα ακούστηκαν εις βάρος του.

Ο κόσμος του ελληνικού μπάσκετ του έστειλε ηχηρό μήνυμα στήριξης, ζητώντας να συνεχίσει να διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα, όπως έκανε όταν πανηγύρισε την επιλογή του στο ντραφτ με την ελληνική σημαία ανά χείρας.

Nίκος Μπουντούρης: "Τιμούν τη χώρα μας τέτοιοι αθλητές"

"Μπορεί η καταγωγή του παιδιού να μην είναι ελληνική, αλλά από τη στιγμή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα κι έχει πάρει την ελληνική παιδεία, είναι Έλληνας. Είναι πολύ θετικό από μόνο του το γεγονός ότι σηκώνει την ελληνική σημαία και πανηγυρίζει με αυτήν στα χέρια. Άλλωστε, εδώ έμαθε τις τεχνικές για το μπάσκετ. Τον έχω βρει αντίπαλο στα τμήματα υποδομής κι έχω να πω για τη μεγάλη του επιτυχία στο ντραφτ ότι τιμούν τη χώρα μας τέτοιοι αθλητές

Δεν με απασχολεί το χρώμα καθόλου σαν άνθρωπο. Ούτε τα μαλλιά, ούτε το βάρος, ούτε τα χαρακτηριστικά αποτελούν κριτήρια για έναν νοήμων άνθρωπο. Δεν έχει σημασία τι χρώμα έχει, σημασία έχει ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα και πήρε την ελληνική παιδεία και στο μπάσκετ, Έλληνες τον έμαθαν να παίζει μπάσκετ.

Είναι σεβαστή η άποψη όλων των ανθρώπων και δεν θέλω να τους κρίνω, αλλά για μένα επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει θέμα χρώματος. Είναι ρατσιστική προσέγγιση όλο αυτό και δεν το αξίζει ο Γιάννης".

Mανώλης Παπαμακάριος: "Πολιτική κι αθλητισμός δεν πάνε μαζί"

"Εμείς σαν σύνδεσμος (σ.σ. ΠΣΑΚ) πήραμε θέση από την πρώτη κιόλας στιγμή. Προσωπικά πιστεύω ότι η πολιτική με τον αθλητισμό δεν πάνε μαζί. Ο Γιάννης και ελληνικά μιλάει και Έλληνας είναι. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Είναι προϊόν του ελληνικού μπάσκετ. Και μόνο η κίνησή του να πανηγυρίσει με την ελληνική σημαία στις ΗΠΑ, σε μία εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου, ήταν συγκινητική. Δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν.

Χαίρομαι πάρα πολύ για Έλληνες παίκτες όπως ο Σοφοκλής (σ.σ. Σχορτσανίτης), ο Γιάννης (σ.σ. Αντετοκούνμπο) που συνεισφέρουν στις εθνικές ομάδες και πετυχαίνουν πολλά με το ήθος τους. Και θα έρθουν κι άλλοι από πίσω. Όλα αυτά που ακούστηκαν αποτελούν πολιτικά συμφέροντα ορισμένων που που θέλουν να εξυπηρετήσουν κάποια πράγματα. Γι' αυτό και σου είπα και πριν ότι για μένα η πολιτική και ο αθλητισμός δεν πάνε μαζί.

Θόδωρος Μπολάτογλου: "Όλο το ελληνικό μπάσκετ είναι δίπλα του"

"Οπωσδήποτε είναι μία απαράδεκτη ενέργεια απέναντι σε ένα παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που πήρε την ελληνική παιδεία και θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα, είναι και για εμάς Έλληνας.

Όλο αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο για μένα. Δέχτηκε υβριστικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς που δεν το αξίζει αυτό το παιδί. Να ξέρει ότι όλο το ελληνικό μπάσκετ είναι δίπλα του".

Βασίλης Φραγκιάς: "Είναι απλά μία ηλιθιότητα"

"Θεωρώ ότι είναι απλά μία ηλιθιότητα όλο αυτό το πράγμα που έγινε και η επίθεση που δέχτηκε ο Γιάννης. Το παιδί είναι Έλληνας, έμαθε μπάσκετ εδώ και πολύ χάρηκα γι' αυτόν. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Είναι ένα παιδί που προέρχεται από μία πολύ φτωχή οικογένεια και μέσα από το μπάσκετ κατάφερε να βρει το δρόμο του και να βοηθήσει τον εαυτό του και τους δικούς του ανθρώπους.

Το μπάσκετ είναι ένας χώρος μη πολιτικοποιημένος. Δεν έχει χρώμα, ηλικία, τίποτα... Είναι μόνο μπάσκετ. Αυτοί οι χαρακτηριστισμοί που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι για το Γιάννη, γυρίζουν προς το πρόσωπο τους. Όλο το μπάσκετ χάρηκε για την επιτυχία του Γιάννη στο φετινό ντραφτ. Δεν μας εκφράζουν όλα αυτά που ειπώθηκαν από ανεγκέφαλους ανθρώπους ούτε σαν λαό, ούτε σαν ανθρώπους του μπάσκετ".

Βαγγέλης Αγγέλου: "Εναντίον του ρατσισμού"

"Είμαι εναντίον του ρατσισμού. Δεν χωράει ρατσισμός άλλωστε στον αθλητισμό. Γι' αυτό το παιδί και για την Ελλάδα είναι τύχη να εκπροσωπεί και να εκπροσωπείται από τα ελληνικά χρώματα. Είναι Έλληνας, δεν χωράει αμφιβολία γι' αυτό.

Δεν μπορεί ένας αθλητής να φτάσει τόσο ψηλά, αν δεν έχει ένστικτο. Θεωρώ ότι η κίνηση του να πανηγυρίσει με την ελληνική σημαία βγήκε από μέσα του".

Αλέξης Κυρίτσης: "Μακριά από το χώρο του αθλητισμού"

"Αυτά τα ρατσιστικά σχόλια δεν πρέπει να αφορούν τον αθλητισμό. Όλοι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί και όλοι έχουν την αποψή τους, δεν πρέπει όμως να μιλάνε με απαξιωτικά σχόλια για τον συνάνθρωπο. Πρέπει να μένουν μακριά από το χώρο του αθλητισμού. Ελπίζω να μην ξαναυπάρξει στο μέλλον κάποιο ανάλογο περιστατικό στο μέλλον.

Είναι ένα παιδί που έχει περάσει πολλά και προφανώς η ζωή του μας συγκινεί. Βοηθήθηκε για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και στο τέλος οι κόποι του ανταμείφθηκαν".

Νίκος Παπανικολόπουλος: "Άστοχο και κακόβουλο να στοχοποιούμε παιδιά"

"Ο στόχος της Χρυσής Αυγής είναι να προκαλέσει και γι' αυτό το λόγο υποστηρίζει ακραία πράγματα, προκειμένου να πάρει τα φώτα της δημοσιότητας με το μέρος της. Είναι περιττό να πούμε ότι ο Γιάννης είναι Έλληνας κι έχει πάρει την ελληνική παιδεία, αυτό είναι αλήθεια και δεν αλλάζει.

Είναι γέννημα θρέμμα του ελληνικού μπάσκετ και ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιάννης είναι ένα παιδί. Είναι άδικο και κακόβουλο να στοχοποιούμε παιδιά. Όλο αυτό το θέμα με τους χαρακτηρισμούς ήταν άδικο για το Γιάννη".

Γιάννης Χριστόπουλος: "Δεν ταιριάζει στους σύγχρονους Έλληνες"

"Θεωρώ ότι κάθε νοήμων και υπεύθυνος άνθρωπος καταδικάζει τετοιου είδους ενέργειες που σχετίζονται με τη βία και με την παραβίαση των ανθρωπίνων δεδομένων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τέτοιου είδους τακτικές δεν ταιριάζουν στους σύγχρονους Έλληνες, αντίθετα υποδηλώνουν την κατρακύλα που βιώνουμε σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής".

Νίκος Λιακόπουλος: "Προσφέρει στη χώρα μας"

"Θεωρώ ότι στο χώρο μας δεν υπάρχει ρατσιστικό θέμα. Είναι ένα παιδί που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και έμαθε το μπάσκετ από Έλληνες προπονητές. Μπορεί οι γονείς του να μην είναι Έλληνες, αλλά προσφέρει στη χώρα μας.

Παίζει στην εθνική νέων ανδρών και με την απόφασή του να παρουσιαστεί στο ντραφτ με την ελληνική σημαία, ακούστηκε η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Στον αθλητισμό τουλάχιστον δεν υπάρχει ρατσισμός, έτσι πιστεύω κι έτσι νομίζω πως είναι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ