ΜΠΑΣΚΕΤ

Όταν ο Νίκος Γκάλης πήγε στον Παναθηναϊκό

Όταν ο Νίκος Γκάλης πήγε στον Παναθηναϊκό

Πέρασαν κιόλας 19 χρόνια από τότε που ο Παναθηναϊκός έδωσε ένα δισεκατομμύριο δραχμές (!) για να ντύσει τον Νίκο Γκάλη στα "πράσινα". Το Sport24.gr θυμάται το παρασκήνιο της μεγάλης μεταγραφής αλλά και το άδοξο τέλος στην καριέρα του "Νικ" (video & picts)

Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, ο Νίκος Γκάλης άφηνε τον Άρη για να έρθει στον Παναθηναϊκό, στον οποίο έμελλε να τερματίσει την καριέρα του άδοξα και δυστυχώς πρόωρα. Τώρα αν το μετάνιωσε ή όχι το γνωρίζει μόνο ο ίδιος και κανείς άλλος.

Άλλωστε, ο Νίκος Γκάλης είναι ένας άνθρωπος που δεν μοιράζεται δημοσίως τα συναισθήματά του και αυτό στο οποίο αρεσκόταν με πάθος ήταν να μιλάει μέσα στο γήπεδο.

Εκεί όπου μεγαλούργησε και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο ελληνικό μπάσκετ, οδηγώντας ολοένα και περισσότερα παιδιά στη μεγάλη του αγάπη. Αυτός ήταν ο πρωτεργάτης των επιτυχιών για την Εθνική μπάσκετ με αποκορύφωμα το 1987. Ότι κι αν πει κανείς γι' αυτόν είναι λίγο πραγματικά.

Ο άνθρωπος που χόρευε τους αντιπάλους του στο παρκέ, που απλά στεκόταν και σκόραρε, εκείνος που δεν είχε αντίπαλο, σύμφωνα με τον Σαμπόνις... Λίγο πριν πεθάνει, ο Ντράζεν Πέτροβιτς είχε δηλώσει για τον Νίκο Γκάλη πως "αν εγώ είμαι ο γιος του Διαβόλου, ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο Διάβολος" θέλοντας να τονίσει ότι είναι ασταμάτητος.

Το παρασκήνιο της μεταγραφής

Μετά από 13 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε κάνει "πράματα και θάματα" φορώντας τη φανέλα του Άρη, το 1992 είχε έρθει η ώρα της αποχώρησης για τον Νίκο Γκάλη. Ο τότε πρόεδρος των "κιτρινόμαυρων" Θεόφιλος Μητρούδης ανέλαβε να βάλει τάξη στα οικονομικά της ομάδας και η πρόταση για μείωση αποδοχών των δύο πλευρών δεν έγινε δεκτή.

Έτσι, χώρισαν οι δρόμοι του Νίκου Γκάλη και του Άρη, με τις δύο πλευρές ελαφρώς ψυχραμένες μετά τις εξελίξεις. Στο άκουσμα του "διαζυγίου" όλες οι μεγάλες ελληνικές ομάδες ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του. Ο ΠΑΟΚ τον ήθελε, όχι όμως και ο τότε προπονητής του, Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Πλέον, έμεναν μόνο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Ο πρώτος κινήθηκε δυναμικά για την απόκτησή του και βρέθηκε μία ανάσα από τον κορυφαίο κατά πολλούς Έλληνα παίκτη, ωστόσο οι φήμες ανέφεραν ότι η μεταγραφή χάλασε την τελευταία στιγμή.

Από εκεί και πέρα, το πεδίο δράσης ήταν ελεύθερο για τον Παναθηναϊκό που με τον Παύλο Γιαννακόπουλο στο τιμόνι του ήθελε τον "Nick the Greek" προκειμένου να δημιουργήσει μία νέα αυτοκρατορία στο ελληνικό μπάσκετ, μετά από εκείνη του Άρη.

Οι δύο πλευρές επισημοποίησαν τη συνεργασία τους στην Ρέμβη της Νέας Κρήνης με ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι το οποίο κόστισε 42.000 δραχμές και κέρασε ο Νίκος Γκάλης! Πλην του τελευταίου, παρών ήταν επίσης ο Παύλος Γιαννακόπουλος και φυσικά ο Γιώργος Ραμπότας.

Όταν ο Νίκος Γκάλης πήγε στον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Η πορεία του στον Παναθηναϊκό

Στην πρώτη του χρονιά (1992-93) με τον Παναθηναϊκό ήταν ο γνωστός Νίκος Γκάλης. Με 21,8 πόντους κατά μέσο όρο οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του πρωταθλήματος και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε το πρωτάθλημα αλλά στον 4ο τελικό ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφασίζει να μην κατεβάσει την ομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαιτησία των προηγούμενων αγώνων. Τελικά, με σκορ 2-1 ο Ολυμπιακός πήρε στα χαρτιά το 4ο ματς και στέφθηκε και πάλι πρωταθλητής Ελλάδας.

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Άρη κι έπειτα από ένα επεισοδιακό ματς, νίκησε με σκορ 96-89. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Γκάλης ήταν εξαιρετικός πετυχαίνοντας 36 πόντους και "σκότωσε" την παλιά του ομάδα, χαρίζοντας το Κύπελλο στο "τριφύλλι".

Την επόμενη σεζόν, ο στόχος της κατάκτησης του ευρωπαϊκού στο Τελ Αβίβ είναι εφικτός ωστόσο στον ημιτελικό το εμπόδιο του Ολυμπιακού στάθηκε ανυπέρβλητο. Ο Γκάλης τελείωσε τη σεζόν με 21,4 πόντους κατά μέσο όρο και 5,1 ασίστ, με την απογοήτευση ότι χάθηκε ένας ακόμα ευρωπαϊκός τίτλος που τελικά δεν ήρθε ποτέ σε συλλογικό επίπεδο.

Όταν ο Νίκος Γκάλης πήγε στον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Η αρχή του τέλους...

Στην τρίτη του χρονιά με τον Παναθηναϊκό, εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα με τον Κώστα Πολίτη που είχε αντικαταστήσει τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Το ωραίο της υπόθεσης ήταν ότι ο ίδιος ο Νίκος Γκάλης είχε προτείνει τον Κώστα Πολίτη για προπονητή του Παναθηναϊκού στον Παύλο Γιαννακόπουλο και ο τελευταίος του έκανε το χατίρι.

Μία απρόσμενη ήττα, αυτή από το Περιστέρι φέρνει τους Πολίτη και Γκάλη αντιμέτωπους μετά το τέλος του αγώνα για την Α1 Ανδρών. "Δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι πρόβλημα για την ομάδα και πρέπει φύγεις;", φέρεται να είπε ο Έλληνας προπονητής και το θέμα έφτασε μέχρι τον Παύλο Γιαννακόπουλο, προκειμένου να επιλυθεί.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού αφού έλαβε αμοιβαίες εξηγήσεις και αφού πριν ο Κώστας Πολίτης ζήτησε συγνώμη από τον Νίκο Γκάλη, νομίζει ότι το θέμα λήγει εκεί και προτρέπει άπαντες να βάλουν πάνω από όλα το καλό της ομάδας.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1994 όμως έμελλε να γραφτεί μία μαύρη σελίδα για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τον Νίκο Γκάλη να αγωνίζεται. Στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τους Αμπελόκηπους ο Κώστας Πολίτης δεν τον χρησιμοποίησε καθόλου στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα.

Στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας τσακώνονται και ο Γκάλης φεύγει από το γήπεδο εκνευρισμένος και απογοητευμένος. Πείσμωσε τόσο πολύ με την εξέλιξη των πραγμάτων που έβαλε τέλος στην καριέρα του εν μία νυκτί!

Όταν ο Νίκος Γκάλης πήγε στον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Το άδοξο φινάλε

Μέσα σε λίγες ώρες, ο Νίκος Γκάλης μάζεψε τα πράγματα του και έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, έχοντας πάρει την απόφασή του! Τον Νοέμβριο του 1994 ο Παναθηναϊκός προέβη σε διακοπή του συμβολαίου που ένωνε τις δύο πλευρές. Ακόμα κι όταν αποχώρησε ο Πολίτης δίνοντας τη θέση του στον Κιουμουρτζόγλου, ο Γκάλης δεν θέλησε να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση.

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να δώσει τη συγκατάθεσή του για να συνεχίσει να παίζει ο Νίκος Γκάλης σε άλλη ομάδα. Τον δέσμευσε μέχρι το τέλος της σεζόν με αποτέλεσμα να τελειώσει έτσι άδοξα η καριέρα ενός μεγάλου αθλητή.

Ο τελευταίος σε ηλικία 38 ετών αποφάσισε να επισημοποιήσει το τέλος, με ανακοίνωση που υπέγραψε και απέστειλε στα ΜΜΕ στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995.

Έτσι, έβαλε τέλος στην καριέρα του ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος που ήρθε στη χώρα μας και έδωσε τόση μεγάλη δημοσιότητα στο μπάσκετ που υπήρξε η έκρηξη στο άθλημα!

Όταν ο Νίκος Γκάλης πήγε στον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Δείτε τον Νίκο Γκάλη σε δράση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ