ΜΠΑΣΚΕΤ

Ομπράντοβιτς: "Αυτό ήταν το καλύτερό μου ματς"

Ομπράντοβιτς: "Αυτό ήταν το καλύτερό μου ματς"

Ομπράντοβιτς και Ιτούδης έδωσαν ρεσιτάλ σε επιχειρηματικό συνέδριο. Ο Ζοτς αποκάλυψε ποια ήταν η κορυφαία ομάδα της καριέρας του, το καλύτερο ματς με τον ΠΑΟ και ... την τρομερή απάντησή του στον Μάριτς (videos).

Στο επιχειρηματικό συνέδριο "1st Coach a Winning Team Conference" που διοργανώθηκε στο ΔΑΪΣ στο Μαρούσι, μίλησαν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Δημήτρης Ιτούδης.

Σαν δίδυμο, άλλωστε, είναι το καταλληλότερο να εξηγήσουν το χτίσιμο μιας ομάδας πρωταθλητών, που βάδισε με συνέπεια στον δρόμο της κορυφής.

Οι δύο άνδρες μίλησαν στο πλαίσιο του συνεδρίου με βάση το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν στελέχη διαφόρων επιχειρήσεων προβλήματα, τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν. Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο Σπύρος Μυλωνάς που εργάζεται με τη μέθοδο "systemic constellations".

" Για να αναγνωρίσουμε ένα πρόβλημα θα πρέπει να βρούμε τη ρίζα του, καθώς σε περίπτωση που απλά το λύσουμε, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί ξανά", ήταν τα πρώτα του λόγια όπου γύρω από αυτά αναπτύχθηκε η θεωρία της συστημικής. Ο τρόπος, δηλαδή που πρέπει να αντιλαμβανόμαστε κάποιο πρόβλημα για να βρούμε τη λύση. Το πρώτο παράδειγμα ήταν μία εικόνα με ένα παγόβουνο, όπου το 1/3 βρίσκεται εκτός επιφάνειας και τα 2/3 εντός.

Για να μπορέσει, λοιπόν κάποιος να βρει λύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ως ολόκληρο το παγόβουνο. Όχι μόνο αυτό που φαίνεται, αλλά και αυτό που υπάρχει από κάτω. Να υπολογίζει όλες τις παραμέτρους και φυσικά τον ανθρώπινο απρόσμενο παράγοντα.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μαζί με τον Δημήτρη Ιτούδη μετέφεραν σε στελέχη επιχειρήσεων τις εμπειρίες τους στο ανώτατο επίπεδο και το κίνητρο που προσπαθούσαν πάντα να διατηρήσουν στους παίκτες τους για να παραμείνει ο Παναθηναϊκός στον δρόμο των επιτυχιών.

Το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 15:30 μέχρι τις 17:00, αλλά μετά το πρώτο μισό, με τις ομιλίες των δύο και τις ερωτήσεις από τον κόσμο κράτησε σχεδόν μέχρι τις 18:00.

Όπως ήταν φυσικό, ο πρώην προπονητής του "τριφυλλιού" και ο συνεργάτης του, έκλεψαν την παράσταση με ερωτήσεις που αφορούσαν, βέβαια, στο "στήσιμο" μιας μεγάλης ομάδας, τον τρόπο διαχείρισης των παικτών, σε παραλληλισμό πάντα με το πώς θα πρέπει να λειτουργούν και να διαχειρίζονται οι μάνατζερ των επιχειρήσεων τα άτομα που αποτελούν μία ομάδα που δουλεύει σε ένα πρότζεκτ.

Ο δημοσιογράφος Σωτηρής Βετάκης ήταν εκείνος που προανήγγειλε τους δύο προπονητές, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς έπειτα από το χειροκρότημα όσων βρέθηκαν στην αίθουσα να παίρνει πρώτος τον λόγο. " Τα πάντα εξαρτώνται από τους παίκτες που διαθέτεις. Πάντα πριν ξεκινήσεις την αναζήτηση των αθλητών που θα συμπληρώσουν το ρόστερ της ομάδας σου, έχεις ήδη κάνει έναν έλεγχο πριν το καλοκαίρι για το πώς θα κινηθείς", ήταν τα πρώτα του λόγια έπειτα από ερώτηση για τον σχεδιασμό μιας ομάδας κατά το καλοκαίρι και πρόσθεσε:

" Η ποιότητα των παικτών παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, όμως αυτό το εξετάζουμε πάντα είναι σε συνάρτηση με τον χαρακτήρα εκείνων που θέλουμε να εντάξουμε στην ομάδα μας. Τα δύο στοιχεία είναι, λοιπόν ο χαρακτήρας και η ποιότητα".

Ο Δημήτρης Ιτούδης από την πλευρά του πρόσθεσε: " Αυτό που είπε ο Ζέλικο είναι πολύ σημαντικό για τον χαρακτήρα των παικτών, όπως και την ποιότητα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό και η συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, με την οικογένεια Γιαννακόπουλου που ήταν άψογη". Για να συμπληρώσει ο Σέρβος τεχνικός: " Ναι ακριβώς, είναι πολύ σημαντικό να έχεις σχέση εμπιστοσύνης και να μπορείς να δουλέψεις όπως πιστεύεις".

Για το πώς δουλεύουν με τους παίκτες τους, το πώς τους διαχειρίζονται και την πίστη στο πλάνο, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μεταξύ άλλων έφερε ως παράδειγμα τον Μάικ Μπατίστ. " Ο Μάικ Μπατίστ, όταν τον αποκτήσαμε μετά το πρώτο καλοκαίρι είχε προτάσεις από άλλους συλλόγους του εξωτερικού με περισσότερα χρήματα, όμως προτίμησε να μείνει σε εμάς, διότι πίστευε σε αυτό που κάνουμε και ήξερε ότι μέσα από τη δουλειά μπορεί να γίνει καλύτερος, ώστε να πάρει περισσότερα χρήματα στη συνέχεια".

Έπειτα αναφέρθηκε στον Ντρου Νίκολας, ο οποίος είχε κάνει κάτι, το οποίο δεν του είχε συμβεί ξανά, όπως είπε: " Μια μέρα μου συνέβη κάτι που μου είχε τύχει ξανά. Έρχεται ο Ντρου και μου λέει: "Κόουτς, εμένα μας χρησιμοποιείς στα περισσότερα ματς βασικό. Καλύτερα να χρησιμοποιείς τον Σάτο, γιατί για εκείνον αυτό είναι πολύ σημαντικό". Δεν μου είχε πει ξανά παίκτης. Σας το λέω αυτό για να δείτε πόσο πολύ μετράει ο χαρακτήρας των παικτών, όπως είπαμε σε αυτό που θέλεις να κάνεις".

Σε ερώτηση για το πώς τιμωρεί τους παίκτες του, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τόνισε: " Στα 21 χρόνια που είναι προπονητής δεν έχω τιμωρήσει με χρηματικό πρόστιμο κάποιον παίκτη μου. Προτιμώ για παράδειγμα σε κάποιον που μπορεί να αργήσει στην προπόνηση, κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα στην Αθήνα με την κίνηση που έχει να τον βάλω να πληρώσει ένα δείπνο, όπου θα βγούμε να φάμε", πρόσθεσε χαριτολογώντας: " Αυτό το κάνω πρώτον για να τους δείξω ότι με τα χρήματα που παίρνουν μπορεί εύκολα να πληρώσουν ένα δείπνο και δεύτερον για να τους δείξω πόσο όμορφα μέρη υπάρχουν για να πάνε για φαγητό!".

Πάνω από όλα τοποθετούν την ομάδα και λειτουργούν μέσα από συγκεκριμένους κανόνες για να φτάσει η ομάδα στο θετικό αποτέλεσμα. " Είχα μιλήσει με τον Άλεκς Μάριτς, όταν τον αποκτήσαμε, ο οποίος είχε βγει MVP της Ευρωλίγκας το 2010", είπε ο Δημήτρης Ιτούδης και πρόσθεσε: "Του είπα ότι δεν είσαι εσύ ο MVP, αλλά ο Μπο ΜακΚάλεμπ που σου έδινε τόσες πάσες. Εσύ έχεις βγει MVP στη στατιστική, αλλά ο ΜακΚάλεμπ είναι ο πραγματικός MVP".

Για να προσθέσει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, χαμογελώντας, ενώ παράλληλα κέρδισε και το χειροκρότημα όσων ήταν στην αίθουσα: " Ο Μάριτς είχε κάνει πολύ καλή σεζόν με εμάς, αλλά μία περίοδο δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Μου είπε, λοιπόν μπροστά σε όλους στα αποδυτήρια ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα. Κι εγώ του είπα ποιος δεν έχει;".

Από εκεί και πέρα, ο Ομπράντοβιτς έπειτα από ερώτηση τόνισε πώς η καλύτερη ομάδα που έχει κοουτσάρει ποτέ είναι η εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, με τον Δημήτρη Ιτούδη να προσθέτει ότι είναι ο Παναθηναϊκός του 2009. Οι δυο τους συμφώνησαν ότι η τρίτη αναμέτρηση με τη Σιένα στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας αποτελεί ένα από τα καλύτερα ματς τους.

Σε ερώτηση για το αν έχει ποτέ αμφιβάλει για κάποια πράγματα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είπε: " Προσπαθώ πάντα να γίνομαι καλύτερος και μέσα από κάθε πρόβλημα που μπορεί να μου παρουσιαστεί, πάντα δουλεύω περισσότερο. Επίσης, στόχος είναι μέσα από την καθημερινότητα και μικρές λεπτομέρειες να βελτιώνεσαι. Για εμένα η εμπειρία μου στο κάμπ των Πίστονς μαζί με τον Δημήτρη (σ.σ. Ιτούδης) είναι μία σημαντική εμπειρία".

Ερωτηθείς για τα μελλοντικά του σχέδια ο Σέρβος κόουτς ανέφερε: " Τα μελλοντικά μου σχέδια... Θα πάω στη "Μπόμπαινα", μια εξαιρετική ταβέρνα και το βράδυ θα πάω στον Αντώνη Ρέμο".

Τέλος, όσον αφορά τη συμβουλή τους στα στελέχη των επιχειρήσεων, ο Δημήτρης Ιτούδης είπε: " Όποτε δημιουργείται ένα πρόβλημα να μην αφήνετε το άγχος και το στρες να σας πηγαίνει πίσω, να προσπαθείτε να βρείτε λύση", ενώ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τόνισε: " Κάθε πρωί που ξυπνάτε να χαμογελάτε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ