ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ινδός... Γιάο Μινγκ

Ο Ινδός... Γιάο Μινγκ

Ο Ινδός Satnam Singh Bhamara είναι 16 ετών και βλέπει τον κόσμο από τα 213 εκατοστά. Στο ΝΒΑ ελπίζουν ότι σε λίγα χρόνια θα είναι ο Yao Ming της Ινδίας, ανοίγοντας για την λίγκα τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη, μετά την Κίνα.

Όταν οι Αμερικάνοι αναφέρονται σε ψηλούς παίκτες, το πρώτο που λένε είναι ότι το ύψος δεν διδάσκεται αλλά υπάρχει. Εννοώντας πως το μπόι είναι η προϋποθέση και το μπάσκετ αργά ή γρήγορα θα το μάθει κάποιος που είναι ντερέκι. O μέσος όρος ύψους για ένα 14χρονο αγόρι είναι το 1.65μ. Στην ηλικία αυτή ο Yao Ming ήταν 2.08 μ. , o Kevin Garnett 2.03 μ., o Shaquille O’ Neal 2.03 μ. , o Dwight Howard 1.88 μ. , o Dirk Nowitzki 1.88 μ. και ο Tim Duncan 1.83 μ. . Ο Bhamara, που για την ώρα είναι 2.13 μ. , θα πάρει και άλλο ύψος, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί και θα φτάσει μετά βεβαιότητας τα 2.29 μ. του Yao Ming!


O Bhamara, μεγαλώνοντας σ’ ένα χωριουδάκι στην πολιτεία Πουντζάμπ της Ινδίας, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, δεν ήξερε καν τι είναι το μπάσκετ. Όμως άρχισε να ψηλώνει και ο πατέρας του, Balbir Singh, αγρότης στο επαγγέλμα τον μύησε στο μπάσκετ σε ηλικία 9 ετών. Βλέπετε ο Balbir που έχει ύψος 2.21 μ. ήθελε να γίνει μπασκετμπολίστας, αλλά δεν κατάφερε να φύγει ποτέ από το χωριό του για να δοκιμάσει την τύχη του σ’ ένα άθλημα, που κάθε άλλο παρά δημοφιλές ήταν στην Ινδία τη δεκαετία του ’70.

Στην περίπτωση του γιου του, θέλησε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο και να του παρουσιάσει την ευκαιρία που δεν είχε ποτέ εκείνος. Ετσι στην πολύ μικρή αυλή που χωρίζει το σπίτι του από τον μικρό τους στάβλο, ο Balbir έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο στεφάνι και το βίδωσε στον τοίχο του σπιτιού. Έδωσε στον γιο του και μία μπάλα κι εκεί ξεκίνησαν όλα.

Οι συγχωριανοί του τον παρακολουθούσαν να παίζει με τις ώρες και ταυτόχρονα παρατηρούσαν την αλματώδη σωματική του ανάπτυξη. Μετά από λίγα χρόνια η μπάλα θύμιζε περισσότερο ένα μικρό ολοστρόγγυλο πεπόνι στα χέρια του.

Ο μικρός λάτρεψε το παιχνίδι που είχε ερωτευτεί δεκαετίες νωρίτερα ο πατέρας του. Ο τελευταίος αποφάσισε αντί να τον παίρνει μαζί του στα χωράφια να τον αφήνει να παίζει μπάσκετ μόνος του. Μετά άρχισα την περιπλάνηση στο Πουντζάμπ για να βρουν κι άλλους συνομήλικους, έτσι ώστε να παίζει μαζί τους.

Μετά από ένα χρόνο, ο Bhamara ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα και ο πατέρας του άρχισε να ρωτά δεξιά κι αριστερά, που θα βρει κάποια αθλητική ακαδημία για να τον στείλει. Πληροφορήθηκε για μία στην πόλη Λουντιάνα, την πλησιέστερη του χωριού. Πολύ σύντομα έγινε το δεύτερο σπίτι του Bhamara, που στα 13 του είχε ύψος 2.10 μ. , ζύγιζε 115 κιλά και τα παπούτσια του ήταν Νο. 53.5!

Το καλοκαίρι του 2009 τον προσκάλεσαν στο Νέο Δελχί για να δοκιμαστεί στην Εθνική ομάδα που θα έπαιζε στο Ασιατικό πρωτάθλημα της FIBA των Under-16 στην Μαλαισία. Συμπεριλήφθηκε στην ομάδα της οποίας ήταν ο ψηλότερος και πιο νέος παίκτης. Είχε μικρό χρόνο συμμετοχής, με την Ινδία να τερματίζει 10η.

Ο Ινδός... Γιάο Μινγκ

Η ζωή του δεν άλλαξε ιδιαιτέρως. Ηξερε λίγα πράγματα για το ΝΒΑ και τους λαμπρότερους αστέρες, όπως τον Kobe Bryant. Από εκεί και πέρα τίποτε. Δεν είχε παρακολουθήσει ποτέ στην ζωή του ολόκληρο αγώνα ΝΒΑ. Μόνο μερικά στιγμιότυπα στο YouTube. O ίδιος άρχισε να ονειρεύεται ότι μια μέρα θα γίνει σαν το είδωλό του, τον Kobe Bryant. Ολοι του έλεγαν για έναν πανύψηλο Κινέζο, ονόματι Yao Ming, αλλά ο Bhamara είχε πάντα στο μυαλό του τον Kobe.

Εκείνη την εποχή και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2009 το ΝΒΑ ανακοίνωσε ότι η Heidi Ueberroth, κόρη του τέως κομισσάριου της επαγγελματικής λίγκας του μπέιζμπολ (MLB) Peter Ueberroth, θα ήταν η πρώτη πρόεδρος του NBA International. Η Ueberroth είχε βοηθήσει στη δημιουργία του NBA China και αμέσως αποφάσισε να ρίξει δίχτυα στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη, με πληθυσμό 1.3 δις κατοίκων, την Ινδία. Ο Troy Justice ανέλαβε διευθυντής του τμήματος μπάσκετ του NBA India με μοναδική αποστολή να διαδώσει το σποτ στην Ινδία.

Τέσσερεις μήνες αργότερα η διεθνής εταιρεία sports marketing και management, IMG σε συνεργασία με την μεγαλύτερη της Ινδίας, την Reliance Industries, δημιούργησαν μία καινούργια εταιρεία, την IMG Reliance. Αμέσως σύναψε 30ετές συμβόλαιο με την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης της Ινδίας, αναλαμβάνοντας όλο το εμπορικό τμήμα και την ευθύνη της δημιουργία της πρώτης επαγγελματικής λίγκας. Η IMGR ανέλαβε επίσης να δημιουργήσει τις υποδομές για να καλλιεργηθεί το μπάσκετ στην Ινδία. Να βρει προπονητές, να χτίσει εγκαταστάσεις, να δημιουργήσει σχολικά πρωταθλήματα και να δίνει υποτροφίες για φοίτησε στην δική της ακαδημία την, IMG Basketball Academy στο Μπράντεντον της Φλόριντα.

Την άνοιξη του 2010, στο ανοιχτό γήπεδο της ακαδημίας στην Λουντιάνα, ο προπονητής ζήτησε από τους παίκτες να παραταχθούν. Μετά από λίγο εμφανίστηκε ο Justice. Μόλις αντίκρυσε τον Bhamara, ζαλίστηκε αναλογιζόμενος τον συνδυασμό ύψους – ηλικίας. Στην αρχή δεν πίστεψε ότι ήταν 14 ετών, μόλις του εξήγησαν ότι ο πατέρας του είναι 2.21 μ., ο Justice ζήτησε τον πιτσιρικά για να του κάνει ατομική προπόνηση. Είδε ότι τα παπούτσια του ήταν σκισμένα μπροστά, επειδή μεγάλωσαν κι άλλο τα πόδια του. Δεν μιλούσε Αγγλικά, αλλά με τη βοήθεια ενός μεταφραστή έκανε ό,τι του έλεγε ο Justice. Μετά από λίγο ο Αμερικάνος, εκστασιασμένος είπε: “Μπορεί να γίνει ο εκλεκτός για το μπάσκετ της Ινδίας”.

Ο Ινδός... Γιάο Μινγκ

Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου οδήγησε την ομάδα της πολιτείας του Πουντζάμπ στην κατάκτηση του εθνικού πρωταθλήματος παίδων. Μετά από αυτό η ομοσπονδία της Ινδίας, τον έστειλε στο Basketball Without Borders Camp, που διοργάνωσε το ΝΒΑ στη Σιγκαπούρη. Εκεί μαζεύτηκαν οι 44 πιο ταλαντούχοι παίκτες της Ασίας και ο Bhamara ήταν ο νεότερος.

Σύντομα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ της Ινδίας, Harish Sharma τον κάλεσε να παίξει σ’ έναν αγώνα επιλεκτων,με αντιπάλους μερικούς διεθνείς της Εθνικής ανδρών. Εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο του.

Η IMGR ζήτησε μετά από έναν μήνα από την ομοσπονδία μπάσκετ να μαζέψει τους 50 πιο ταλαντούχους παίκτες έτσι ώστε να διαλέξουν 8 για τις υποτροφίες στην ακαδημία της IMG στη Φλόριντα.

Ο πατέρας του είπε ότι θα κάνει με πολύ μεγάλη χαρά το επτάωρο ταξίδι μέχρι το Νέο Δελχί, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Ο Bhamara εντυπωσίασε και οι ιθύνοντες της IMGR ζήτησαν να δουν τον πατέρα του. Για να υπογράψει τα χαρτιά και να μετακομίσει στην Αμερική. Ο Balbir, μόνο που δεν έβαλε τα κλάμματα από τη χαρά του, γιατί μπόρεσε να δώσει στο γιο του, την ευκαιρία που δεν είχε ο ίδιος. Τον Αύγουστου του 2010 ο Bhamara ήταν ήδη στη Φλόριντα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε να μπορεί να συνεννοείται στα Αγγλικά, σε επίπεδο προπόνησης. Βελτίωσε τον τρόπο που έτρεχε και άρχισε να κάνει βάρη. Αρχισε να φτιάχνει ένα αξιοπρεπές αριστερό σουτ, ενώ απέβαλε τον φόβο που είχε ότι διεκδικώντας δυναμικά ένα ριμπάουντ θα μπορούσε να τραυματίσει κάποιον αντίπαλό του.

Ο Ινδός... Γιάο Μινγκ

Αφοσιωμένος στο μπάσκετ, ο Satnam Bhamara άφησε τους πάντες άναυδους με την πρόοδό του. Ο Pete Gaudet, επί χρόνια βοηθός του Mike Krzyzewski, με ειδικότητα στους σέντερ, ανέλαβε προπονητής της Εθνικής γυναικών της Ινδίας και είπε ότι αν ο Bhamara έπαιζε σε High School στην Αμερική, θα είχε προτάσεις για υποτροφία από όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια. Ο Kenny Natt, χρόνια βοηθός σε ομάδες του ΝΒΑ και νυν προπονητής της Εθνικής ανδρών στην Ινδία, είπε ότι οι scouters του ΝΒΑ θα ξετρελλαθούν μαζί του.

Ο ίδιος τον κάλεσε στην Εθνική ανδρών, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, ο Satnam έλαμψε στο Ασιατικό Πρωτάθλημα Under- 16. Ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ και κόντρα στην Κορέα σημείωσε 41 πόντους.

Η ζωή του έχει αλλάξει. Γνωρίζει πλέον ότι το μπάσκετ μπορεί να του δώσει πολλά. Πάνω απ’ όλα μία καλύτερη ζωή: “Οταν έφυγα από το σπίτι μου, ο πατέρας μου είπε να δουλέψω σκληρά και να φτιάξω ένα καλό όνομα για την οικογένειά μου, το χωριό μου και τη χώρα μου. Είναι περήφανος για μένα. Αγαπάω το μπάσκετ και είμαι ευτυχισμένος που παίζω αυτό το παιχνίδι. Θέλω να γίνω καλύτερος”.

Οι προπονητές του στην ακαδημία IMG έχουν να λένε για το μαχητικό του πνεύμα. Ο ίδιος τους είπε ότι έχει να κάνει με τα γονίδιά του αγρότη πατέρα του, του οποίοι οι πρόγονοι, δυνατοί, περήφανοι και γενναίοι, ήταν πάντα πρόθυμοι να πολεμήσουν για να προστατέψουν τα σύνορα.

Στη σκέψη και μόνο του ΝΒΑ χαμογελάει και αναφέρεται πάλι στον πατέρα του: “Ο πατέρας μου ήθελε να παίξει μπάσκετ, αλλά ο παπούς μου επέμενε ότι δεν μπορούσε. Ήταν μία οικογένεια αγροτών. Είχε χωράφια που έπρεπε να επιβλέψει. Δεν είχε ποτέ την ευκαιρία που πήρα εγώ. Είναι πολύ περήφανος για μένα και θέλω να παίξω αυτό το παιχνίδι όσο καλύτερα μπορώ. Που θα με βγάλει; Δεν το ξέρω. Στο ΝΒΑ; Ισως μια μέρα. Θα δούμε”.

Ο Troy Justice είναι σχεδόν βέβαιος ότι ο Bhamara θα γίνει ο πρώτος Ινδός που θα παίξει στο ΝΒΑ: “O Σατναμ μπορεί μία μέρα να κάνει για την Ινδία, ό, τι και ο Yao Ming για την Κίνα. Να φέρει δηλαδή το μπάσκετ στο προσκήνιο στη χώρα του. Θα είναι κάτι πολύ σπουδαίο”.

Για την ώρα η Αμερική αρχίζει σιγά σιγά να μαθαίνει για τον γίγαντα από την Ινδία, αφού στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ESPN, υπάρχει εξασέλιδο αφιέρωμα στον Bhamara, με την πρόβλεψη ότι θα είναι το επόμενο μεγάλο διεθνές αστέρι του μπάσκετ που θα διαβεί τις πύλες του ΝΒΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ