ΜΠΑΣΚΕΤ

"Να καθίσουν οι "αιώνιοι" στο ίδιο τραπέζι"

"Να καθίσουν οι "αιώνιοι" στο ίδιο τραπέζι"

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή Super BasketBall και μίλησε στους Γιάννη Φιλέρη και Στέφανο Τριαντάφυλλο για τους "αιώνιους", τους διαιτητές, τους αθλητικούς δικαστές και την κόντρα της FIBA με τη Euroleague.

Ο Γιώργος Χαλβατζάκης ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή Super BasketBall και μίλησε για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Άλμπα, που μόλις είχε τελειώσει, την επίσκεψη του Ολυμπιακού στη Μόσχα για να συναντήσει την ΤΣΣΚΑ, το πώς αναμένεται να διαμορφωθεί η ΣΚΡΑΤΣ Basket League από τη νέα σεζόν. Διευκρίνισε όσα αφορούν τον αθλητικό δικαστή, τους διαιτητές, ενώ τοποθετήθηκε επί του νέου αθλητικού νόμου και της διαμάχης μεταξύ της FIBA και της Euroleague.

Διαβάστε τι είπε...

...για τον Δημήτρη Διαμαντίδη: "Τον Δημήτρη τον έχω στην καρδιά μου. Τον γνωρίζω από την εποχή που ήλθε στον Ηρακλή. Ήμουν από τους πρώτους που τον είδαν στο Ιβανόφειο, τότε τον είχε φέρει ο Πιλαφίδης. Η πορεία του είναι εκπληκτική. Έχει αποδείξει πόσο μεγάλος αθλητής είναι. Το απέδειξε και σήμερα, κάνοντας συγκλονιστικό παιχνίδι. Σαν να ήταν βγαλμένος από τα παλιά. Μακάρι να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα".

...για την πορεία του Παναθηναϊκού: " Αν προκριθεί στους "8" θα είναι επιτυχημένη, έστω και αν το κάνει ως τέταρτος. Θα μπορούσε να τερματίσει πιο ψηλά, αλλά έπαιξε με πολύ δύσκολες ομάδες στον όμιλο του ΤΟΡ16. Βάσει μπάτζετ και έχοντας απέναντι του τις δυο ισπανικές ομάδες και τη Μακάμπι, ήταν πολύ δύσκολο να περάσει στους "8", όπου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και τρόπον τινά μας έχει καλομάθει. Είναι τεράστια ομάδα, με ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όμως περνά τη φάση του, όπως όλες οι ομάδες. Του χρόνου πρέπει να αλλάξει πολλά, γιατί κάποιοι παίκτες μεγαλώνουν".

...για τον Ολυμπιακό: " Είναι πιο πλήρης ομάδα. Το έχει αποδείξει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Κατ' εμέ, ο Ολυμπιακός κάνει εκπληκτική χρονιά. Θα είναι άδικο αν δεν πάει στο Φάιναλ Φορ. Ακόμα και με μειονέκτημα έδρας και εφόσον παίξει πλήρης, θα κάνει το μπρέικ αν χρειαστεί. Όταν το σήκωσε στην Κωνσταντινούπολη, είχε "σπάσει" έδρα. Και το 1997 πάλι με μειονέκτημα έδρας πήγε στο Φάιναλ Φορ. Άρα μην τρελαινόμαστε με μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Θεωρώ ότι έχει τις καλύτερες πιθανότητες, αν παίξει με την Μπαρτσελόνα, αντί της Ρεάλ. Εξαρτάται βέβαια, σε τι μέρα θα βρεθούν οι παίκτες. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα ο Σπανούλης... δεν βλεπόταν στην αρχή. Στο β' τους διέλυσε.

Θεωρώ ότι και οι δυο ομάδες μας, ακόμα και με μειονέκτημα έδρας μπορούν να βρεθούν στο Φάιναλ Φορ. Πιστεύω πως μια θα φτάσει εκεί. Μη μου ζητάτε να πω ποια. Είχαμε μάθει να βλέπουμε υπερομάδες, τις προηγούμενες δεκαετίες. Όμως αυτό σταμάτησε, απ' όταν "έπεσαν" τα μπάτζετ. Και καλά κάνουν οι ομάδες που πλέον δίνουν βάση στο ελληνικό στοιχείο. Χρειάζεται υπομονή και καλή στελέχωση. Η ζωή κάνει κύκλους. Το ίδιο και οι ομάδες".

...για τα τηλεοπτικά: " Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι δεν μπορεί ο καθένας να πηγαίνει μόνος του, για τα τηλεοπτικά. Αυτή τη στιγμή, η NOVA έχει τα δικαιώματα 11 ομάδων, συν του Παναθηναϊκού που ανανέωσε για άλλα δυο χρόνια. Μετά τις 31/12 έχει δυνατότητα να ανανεώσει το συμβόλαιο μας. Ελπίζω να ανανεώσει. Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έχουν σύμβαση με τον OTE TV. Η κάθοδος του ελληνικού μπάσκετ, ξεκίνησε με την κατάργηση του άρθρου '84. Πρέπει να πηγαίνουμε όλοι ενωμένοι".

...για τους κόουτς που φταίνε πάντα: " Όλοι λένε για τον προπονητή, αλλά πρέπει και οι αθλητές να παίζουν.Σε αυτό το επίπεδο, όλοι χρειάζονται. Ο προπονητής είναι εύκολος στόχος, όπως κάποιες φορές είναι ο διαιτητής. Το λέω σε χαλαρές κουβέντες "ας δούμε πόσα λάθη έχει κάνει ο διαιτητής; Πέντε. Να δούμε πόσα έχουν κάνει οι αθλητές; Οι προπονητές;"

...για όσους οπαδούς εστιάζουν στους διαιτητές: "Ήμουν στη Θεσσαλονίκη, με φίλο πελάτη, χορηγό ομάδας και μου είπε "δεν πρόκειται να ξαναπάω στο γήπεδο, γιατί είχε δυο παιδιά μαζί μου και από το πρώτο λεπτό έως το τελευταίο έβριζαν δυο τύποι από πίσω τους διαιτητές. Εγώ πήγα να ευχαριστηθώ, αλλά δεν αντεχόταν αυτό το πράγμα".

....για το θέμα της βίας: "Η βία είναι μεταφερόμενη. Αν μου λέγατε στο μπάσκετ είναι μόνο μπασκετικοί φίλαθλοι, θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά πως δεν θα γινόταν κάτι. Αλλά επειδή αυτοί που ασκούν τη βία είναι οργανωμένοι και προέρχονται από το ποδόσφαιρο που είναι το μαζικό άθλημα, ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Είχα συναντήσεις με τον Υφυπουργό και δεν σας κρύβω πως φοβόμουν μην έχουμε τέτοια επεισόδια, όπως στο ποδόσφαιρο. Θέλει προσπάθεια συνεχή και δεν ξέρουμε πώς θα πάνε οι τελικοί".

...για το νέο αθλητικό νόμο: " Οι υπερεξουσίες που δίνονται στον Υπουργό δεν θα έλεγα πως είναι κακές στην Ελλάδα. Προσπαθεί να βάλει το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως είναι δομημένο μέσα στο νόμο. Εκεί έχουμε ένα θεματάκι, γιατί πρέπει να εκταμιευτούν πολλά ποσά και το θέμα είναι πού θα τα βρούμε, σε αυτήν την κρίση. Πώς θα γίνει οι ομάδες να βάλουν ό,τι προβλέπεται, χωρίς να είναι ιδιόκτητα τα γήπεδα. Λέω πως είναι δύσκολα, αλλά πρέπει να τα βάλουμε κάτω και να δούμε τα βήματα. Ο Υφυπουργός λέει ότι αν δεν γίνουν όλα, δεν ξεκινά το πρωτάθλημα. Το θέμα της βίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας, ιδιαίτερα για το μπάσκετ και πρέπει να δουλέψουμε προς τη σωστή κατεύθυνση".

...για τους εκπροσώπους της περιφέρειας στην Α1: "Του χρόνου θα πάμε σε ένα μοναδικό πρωτάθλημα. Όπως φαίνεται, θα ανέβουν δυο επαρχιακές ομάδες. Η Καβάλα και άλλη μία. Αν πούμε λοιπόν, πως ο Πανιώνιος πέφτει, θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό ομάδων από την περιφέρεια. Για πρώτη φορά θα έχουμε τόσο λίγες ομάδες, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να έχουμε ένα οργανωμένο πρωτάθλημα και σωστό, επαγγελματικά. Χρειάζονται δυο βασικά πράγματα. Το γήπεδο και η οικονομική δυνατότητα της εκάστοτε ομάδας, να συντηρήσει αυτό που λέγεται "επαγγελματικό πρωτάθλημα". Πάσχουμε και στα δυο".

...για τη διαιτησία: " Ο ΕΣΑΚΕ πρέπει να 'χει λόγο σε αυτό που λέγεται διαιτησία. Ποιος πληρώνει τους διαιτητές; Οι ομάδες δεν τους πληρώνουν; Τουλάχιστον εμείς τους πληρώνουμε και καλά. Κάνουν λάθη οι διαιτητές, βρίζουν εμένα που δεν έχω σχέση με τη διαιτησία. Όπου "εγώ" η λίγκα. Θεωρώ γελοίο που κάθε Πέμπτη στην κλήρωση των διαιτητών, πηγαίνουν οι παράγοντες, οι παραγοντίσκοι και τσακώνονται. Τι θέαμα είναι αυτό; Σε λίγο θα βάλουμε και κάμερες και θα κάνουμε σόου. Η ΚΕΔ ορίζεται από την Ομοσπονδία, βάσει νόμου, με πρώην διαιτητές που πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι να παρεμβαίνουν και να κάνουν πολιτική".

...για την ΑΕΚ: " Έρχεται η ΑΕΚ. Είναι πολύ θετικό. Όσες φορές έχω μιλήσει με τον κ. Αγγελόπουλο, διαπιστώνω πως είναι πολύ σωστά δομημένος. Πρέπει να βρεθούμε όλοι να μιλήσουμε. Μου χρεώνουν ότι είμαι του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού. Είκοσι χρόνια είμαι στο μπάσκετ. Ας μάθουν ποιος είμαι. Γιατί κάπου άκουσα ότι είμαι δικηγόρος. Όλοι κάτι είναι. Και ο Στερν δικηγόρος ήταν. Δεν είμαι κανενός".

...για τον αθλητικό δικαστή: " Αυτό είναι κατάκτηση του μπάσκετ, σε σχέση με άλλα αθλήματα, είναι τακτικός δικαστής. Δηλαδή, δεν διορίζω εγώ έναν συνταξιούχο. Είναι δικαστές της Ευελπίδων. Γίνεται κλήρωση και δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι. Ενημερώνουμε για τη λήξη της θητείας και έρχεται έγγραφο από την Ευελπίδων, με τα ονόματα. Γελάω όταν λένε πως έχω σχέση. Δεν υπάρχει καμία σχέση. Απλά δικάζει στον ΕΣΑΚΕ".

...για τις τρεις διαφορετικές αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ, σε σχέση με εκείνες του αθλητικού δικαστή: " Αυτά συμβαίνουν. Οι αθλητικοί δικαστές έχουν μια θητεία. Ο τελευταίος είναι από τους κορυφαίους ανακριτές στην υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Φούκας ήταν αθλητικός δικαστής στον ΕΣΑΚΕ, για να καταλάβετε το επίπεδο. Άνθρωποι είναι. Μπορούν να κάνουν λάθη. Για αυτό υπάρχει ο δεύτερος βαθμός. Βλέπετε πολλές αποφάσεις στα τακτικά δικαστήρια, που είναι διαφορετικές. Αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ. Αυτό που μπορεί να κάνει, είναι στο τέλος της σεζόν, όταν έχουν τελειώσει όλα, να συζητήσουμε με τους αθλητικούς δικαστές. Τα βάζουμε όλα κάτω. Αν το ΔΣ κρίνει πως έγιναν λάθη, έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στον ίδιο. Μιλάμε για επιστήμονες. Δεν υπάρχει δόλος. Λάθη γίνονται. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια και τελευταία κρίση του αθλητικού οργάνου. Πάντα υπάρχει το πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο όργανο.

Ξέρετε τι αμοιβή παίρνουν στον ΕΣΑΚΕ; 150 ευρώ το μήνα από τη ΓΓΑ και είναι απλήρωτοι δυο χρόνια. Έρχονται να δικάσουν απίθανες υποθέσεις, βάζοντας λεφτά από την τσέπη τους. Δεν μπορούμε εμείς να τους δώσουμε τα χρήματα, γιατί υπάρχει απόφαση ότι παίρνουν χρήματα από τη ΓΓΑ. Στο δε, ΑΣΕΑΔ είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να αμείβονται σωστά η δουλειά, χωρίς να σημαίνει πως τώρα δεν δικάζουν σωστά. Είναι ακέραιοι χαρακτήρες. Πιέζουμε στο νόμο που θα ψηφιστεί, το ΑΣΕΑΔ να βγάζει γρήγορα αποφάσεις".

...για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τις ελληνικές ομάδες:ο πρόβλημα δεν είναι μόνο το γηπεδικό. Εχουμε εξαιρετικά γήπεδα στην περιφέρεια, που μαραζώνουν. Η πρόταση που έχει γίνει και την υποστηρίζω εγώ και κάθε άλλο παρά απλή είναι, αν θέλουμε να έχουμε προοπτική είναι να πάμε σε πρωτάθλημα κλειστής λίγκας. Επαναλαμβάνω πως βασική προϋπόθεση είναι οι δυο μεγάλοι να συνεργαστούν. Ας θάψουν τα τσεκούρια του πολέμου και ας συνεργαστούν. Για να γίνει κλειστή λίγκα, πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Θα γίνει στιλ ΝΒΑ. Θα κάνεις ένα πρωτάθλημα απολύτως επαγγελματικό με κριτήρια οικονομικά, γεωγραφικά κλπ. και θα πεις "η Ελλάδα μπορεί να παίξει με δέκα ομάδες. Ποιος μπορεί; Η Θράκη. Έχει γήπεδο; Τη Ξάνθη. Πάμε παρακάτω και ούτω καθ εξής".

για το σύστημα διεξαγωγής: " Συμφωνώ οι ομάδες πρέπει να είναι λιγότερες. Πρέπει όμως, το πρωτάθλημα να αυτονομηθεί, γιατί τώρα έχει άμεση εξάρτηση με την Α2. Τώρα έχουμε ένα πρωτάθλημα, το ελληνικό, ένα δεύτερο την Euroleague και δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι να βάλω τους μεγάλους στο ίδιο τραπέζι. Τον Ντέιβιντ Στερν να φέρω, σε μια εβδομάδα θα φύγει τρέχοντας.

Μετά πρέπει να διεκδικήσουμε νομικά την αυτοτέλεια και έπειτα να εντάξουμε το πρωτάθλημα μέσα στη Euroleague, που έχει τώρα μια απαράδεκτη διακοπή. Εμείς σταματάμε και ακούμε τα σκολιανά μας, γιατί κάνουμε το πατριωτικό καθήκον. Θέλουμε να δούμε τις ομάδες μας στην τελική ευθεία της Euroleague. Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί δεν θα είναι του χρόνου. Θ α είναι του 2017 που αλλάζει το καλεντάρι. Θα πηδήξουμε όλοι από το μπαλκόνι.

Υπάρχει απόφαση της FIBA να μπουν παράθυρα στο Νοέμβρη, τον Φλεβάρη και δυο μήνες το καλοκαίρι για τις Εθνικές. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Με βάση τη Euroleague, αν οι ομάδες μας φτάνουν στο Φάιναλ Φορ, το πρωτάθλημα αργεί να τελειώσει. Φέτος για παράδειγμα, μπορεί να πάει το φινάλε, στο τέλος του Ιουνίου".

...για την κόντρα της FIBA με τη Euroleague: "Η ULEB έχει το 30% της Euroleague και έχει 4 μέλη στο συμβούλιο. Έχουμε λοιπόν, εξαιρετικές σχέσεις με τη Euroleague. Από την άλλη, έχω εξαιρετική σχέση και με τον κύριο Μπάουμαν (γενικός γραμματέας της FIBA). Εμένα με νοιάζει το ελληνικό μπάσκετ. Στις 16 του μήνα ήταν να συναντηθεί η ULEB με τον Μπάουμαν στη Βαρκελώνη, αλλά ακυρώθηκε. Πολλές φορές ωστόσο, αποφάσεις της Euroleague είναι εναντίον των πρωταθλημάτων και κάποια στιγμή θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις. Μια από τις προτάσεις μας, είναι να αναλάβει η ULEB το Eurocup. Πιστεύω πως τα έσοδα μπορούν να αυξηθούν. Το μπάσκετ μπορεί να βγάλει περισσότερα. Οι ομάδες δεν θέλουν να επιστρέψουν σε μοντέλο που τις αποφάσεις θα τις παίρνουν οι ομοσπονδίες. Δεν λέω να αναλάβει η FIBA. Λέω να συνεργαστεί η FIBA, σε όλα τα επίπεδα. Να βοηθήσουμε σε θέματα εθνικών ομάδων, αλλά να βοηθά και η FIBA εμάς. Υπάρχει διαμάχη, γιατί η Euroleague έχει στρατηγική που ξεκίνησε καλά και μετά στόχος ήταν να γίνει "κλειστή" λίγκα. Αυτή ήταν η σκέψη παρ' όλο που δεν προχώρησε. Ακούγεται καλό, αλλά καταστρέφει τα τοπικά πρωταθλήματα. Θα χάσει πολύ το μπάσκετ. Μη ξεχνάτε πως τα έσοδα που διανέμονται στο μπάσκετ, είναι ελάχιστα".

...για την Εθνική: "Για εμένα πρέπει να βασίζεται σε όσους παίζουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν είναι δικαιολογία ότι δεν έρχονται οι NBAers. Πάντα θα υπάρχει αλλοίωση, σε αυτές τις περιπτώσεις. Το ΝΒΑ είναι διαφορετικός κόσμος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ